Dorn Terapi Nedir?

Dorn terapi yöntemi, kişinin omurgaları üstünden tüm bedene yayılan bir tip terapi tekniğidir.

Dorn terapi, ismini bu tekniği geliştiren Dieter Dorn isimli kişiden alan ve özellikle de kişinin omurgaları üstünden tüm bedene yayılan bir tip terapi tekniğidir. Bu terapi yönteminin diğer isimleri “Dorn Method” ya da (Türkçe karşılığı olarak) “Dorn Metodu” şeklinde kullanılmaktadır. Bu terapi tekniği sayesinde kişilerdeki eklem ve sırt bölgesi ağrıları, bununla beraber iç organlarla ilişkili diğer bazı şikayetler tedavi ve terapi edilebilmekte; hatta büyük ölçüde giderilebilmektedir.

Dorn terapi, genellikle “Breuss Masaj” ile beraber uygulanmaktadır. Kişiye uygulanan baskı tekniği sayesinde ağrıları geçiren, sırt bölgesi kaslarının gevşemesini sağlayan ve omurga hareket kabiliyetini yükseltip kan dolaşımını da hızlandırıp artırmayı başaran bir masajdır.

Dorn terapi, gerçek anlamda “kendi-kendine” bir yardım metodu şeklinde isimlendirilebilen terapi şeklidir. Bu dorn terapi ile eklem ve omurgadaki sıralanma ile hizalanma durumları düzenlenir. Kişinin de aktif şekilde katılımıyla beraber yapılan bu tedavide, uygulanan mobilizasyon (bir oluşumu ya da organı, tutunduğu noktadan ayırıp serbest bir şekle getirme) tekniği sayesinde hiç zarar vermeden ve hastada hiçbir yan etkiye neden olmadan tedavi gerçekleştirilmiş olur. Dorn tedavisi adımları sayesinde elde edilen olumlu sonuçlar şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Bu tedavi sayesinde hastanın sinirleri rahatlatılmış olur.
  • Hastanın vücudunda süregelen kan dolaşımının tıkanıksız bir şekilde olması sağlanır.
  • Kan dolaşımının iyileştirilmesi sayesinde hastanın hücreleri de beslenmiş olur. 
  • Neticede hasta vücudu kendi kendini yenilemeye başlar. 
  • Ayrıca pek çok ağrı ortadan kalkar ve organlar üzerinde bir rejenerasyon (yeniden üretebilme kabiliyeti) bile başlamış olur. 

Dorn Terapi Hangi Durumlarda ve Hastalıklarda Yapılır?

Dorn terapi yapılan durumlar ve hastalıklar arasında hastaların yaşadığı türlü ağrı çeşitleri ve bunun yanı sıra ciddi ve kronikleşmiş bazı hastalıklar sayılabilmektedir. Buna göre dorn terapi tedavisi, kişilerin şu tip rahatsızlıkları olması halinde tercih edilebilen bir terapi tekniğidir:

  • Boyun, bel, baş, kalça, sırt, diz, bacak, ayak, kol, omuz, parmak ağrısı, el ağrıları için bu teknik kullanılabilir.
  • Migren
  • Kireçlenme sorunu, 
  • Siyatik hastalığı,
  • Skolyoz (omurgada eğrilik olması),
  • Parkinson (beden hareketlerinin yavaşlamasına neden olan bir beyin hastalığı),
  • MS (omurilikte ve beyinde, mesajları ileten sinir tellerindeki hastalık),
  • Alzheimer (beyin hücrelerinin yok olmasına yol açan nörolojik bir hastalık) ve benzeri şekilde hastanın sinir sisteminden kaynaklanan farklı hastalıklarda da bu tedavi tekniği yarar sağlar. 

Dorn Terapi Nasıl Yapılır?

Dorn terapi yapılışı ile ilgili uzman kişi tarafından hastalara uygulanan tedavi adımları şu şekilde ilerler:

  • Bu terapi tekniği, hastada çoğu zaman eşit durumda olmayan boyun ve bacakların eşitlemesi işlemi ile başlar.
  • Bu noktada binanın temeli şeklinde kabul edilebilen bacak boylarının eşit şekilde olmaması, bu anlamda binanın kendi olarak kabul edilebilecek omurga ile kalça kısmının olması gereken hizada bulunmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu eşitleme işlemi uygulanır.
  • Hastanın dinamik hareketleri ve beraberinde terapistin yaptığı bası ile beraber ilk olarak bacak boylarında eşitleme yapılır. 
  • Sonrasında sacrum (omurga alt kısmında olan büyük ve üçgen biçimindeki kemik) ve leğen kemiği paralelliği (pelvic denge) sağlanır. 
  • Ardından da omurga üstünde omurlarda bir hizalama işlemi başlar.
  • Bu noktada şu sorun ve hastalıkların çoğuna, bu bölgedeki asimetrik pozisyon sebebiyle hizası bozulmuş olan omurga sebep olmaktadır: Skolyoz, boyun ile bel fıtığı, diz ağrıları, ayak sorunları, karın bölgesi problemleri, mesane sorunları, kalça eklemi ya da kemiğinde ağrı, migren, rahim sarkması, bağırsak problemleri. Bu nedenle pelvic denge ve omurlarda hizalama uygulanır. 
  • Bu terapi sonunda da pek çok ağrı ve rahatsızlık giderilebilir. 

Dorn Terapi Sonrası

Dorn terapi sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Hastalar, terapist uzmanları tarafından bu konularda uyarılırlar. Söz konusu dikkat edilecek noktalar ise tedavi sonrasında ortalama 6 ile 8 hafta kadar geçerlidir. Bu süreçte hastaların yapmaktan kaçınması gereken hareketler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bacak bacak üstüne atılmamalıdır.
  • Tek bir bacak üstünde durulmamalıdır.
  • Kalça dışarıda olacak bir şekilde yürümemelidir.
  • Uyurken ya da uzanırken yan pozisyonda yatılmamalıdır.
  • Dizin 90 dereceden çok olacak şekilde vücuda yaklaştırıldığı germe hareketleri yapılmamalıdır.
  • Dizler gergin bir şekilde ayakta durulmamalıdır.
  • Yürüme esnasında öncelikle topuk üzerine basılmamalıdır. 
  • Ayakkabı giyilirken eller, bacak bölgesinin dış tarafından olacak şekilde kullanılmamalıdır. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Dorn Terapi

Bebeklerde ve çocuklarda dorn terapi uygulanabilmektedir. Hatta bu noktada yeni doğan bebeklere uygulanabildiği gibi gençlere de uygulanabilen bir terapi tekniği olduğu söylenebilir. Bu noktada özellikle de 7 ila 17 yaş aralığında olan çocuk ve gençler, günümüz teknolojik yaşantısının sebep olduğu yanlış şekiller yüzünden orta yaşlarında, omurganın yanlış şekilde kullanımının sonuçlarında sıkıntılı durumlar yaşarlar.

Bu anlamda görülen sonuçlardan biri de ilköğretim ve ortaöğretim çağı çocuklarının pek çoğunda hiperaktiflik, konsantrasyon sorunu, koşamama, kambur şekilde durma, tırnak yeme gibi sorunlar olduğu yönündedir. Hatta bu çocukların pek çoğuna, öğretmenleri ve ebeveynleri tarafından dik oturmaları konusunda uyarı yapılmasına rağmen birçoğu dik pozisyonda oturamamaktadır.

Yeni yürümeye başlamış olan bebeklerin de pek çoğunda dışa veya içe ayak basma sorunu görülür. Tüm bu durumlarda bebek, çocuk ve gençler için başvurulabilecek yöntemlerden biri de bu dorn terapi tedavi yöntemidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Dorn Terapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Dorn terapi fiyatları nasıldır?

Dorn terapi tekniği, fizyoterapi merkezleri ve masaj klinikleri gibi pek çok yerde bu konunun eğitimini almış kişiler tarafından yapılabilmektedir. Dorn terapi tekniği gerek ülkemizde gerekse Almanya ve İngiltere gibi pek çok ülkede başarılı sonuçlar elde edilen bir yöntem olarak pek çok hastalıkta uygulanır. Dolayısıyla bu terapi metodunun uygulandığı yer/merkez ve hangi hastalık ya da soruna bağlı olarak uygulandığı gibi farklı etmenler, dorn terapi fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. Terapi uygulanacak merkeze randevu alınması ve muayene olunması ardından dorn terapi ücretleri konusunda da net bir bilgiye ulaşılabilir.

Dr. Merve Ergüven

Dorn terapi yaptıranlar ne istiyor?

Dorn terapi yaptıranlar arasında omzunu hiç arkaya götüremeyen veya hiç kaldıramayan hastalarda bulunmaktadır ve ilk seans sonrasında başarılı bir şekilde bu hareketleri yapabilmeye başlamaktadır. Omurga, bel, sırt ve baş ağrıları gibi pek çok ağrı türünde, hastalar bu terapi yöntemine başvurmakta; rahatsızlıklarını ortadan kaldırmayı istemektedir. Hatta MS hastalarında ya da otistik olan çocuklarda bile düzenli tedavi sonrasında ciddi derecede ilerlemeler sağlanmıştır. Gerek bu gibi hastalıklarda gerekse bu tip ağrılı ya da hareket kabiliyetinin yetersiz olduğu durumlarda kişiler, bu tedavi tekniğine başvururlar. Hiçbir ek müdahaleye ya da operasyon geçirilmesine gerek kalmadan iyileştirici etkiler getiriyor olması da dorn terapi yaptıranlar açısından bir avantajdır.  

Dr. Merve Ergüven

Dorn terapi eğitimi nasıl olur?

Dorn terapi eğitimi, terapistin, hastaya bu terapi tekniğini uyguladığı esnada hastaya da tekniği sürdürebilmesi adına öğrettiği birtakım egzersiz ve kurallardır. Çünkü bu tedavi yöntemi, bir anlamda da kendi kendine terapi yöntemi olarak adlandırılır. Bu anlamda hastanın kendi sorumluluğunu üzerine alması da oldukça önemlidir. Çünkü hiçbir uzman terapistte, özel bir yetenek ya da güç bulunmaz. Dolayısıyla hastaya, seans sonrası uygulayacağı bazı hareketler öğretilir. Bu hareketler, kişinin kendi kendine yapacağı yardım egzersizleri olarak görülür. Bu egzersizlere düzenli devam ettiği zaman, kişi tüm beden dengesini korumayı başarır. Bu sayede iyileşme süreci de devam eder.

Dr. Merve Ergüven

Dorn terapi faydaları nelerdir?

Dorn terapi faydaları arasında kişilerin türlü eklem ve kemik ağrılarından kurtulmaları, eklem ve omurları arasındaki hizalanma ile sıralanmanın düzenlenmesi, sinirlerin rahatlatılması, kan dolaşımının hızlı ve tıkanıklık olmadan sağlanması, hücrelerin beslenmesi, vücutta yenilenme sürecinin başlaması ve eşit durumda olmayan bacakların eşit boylara kavuşturulması gibi pek çok fayda sayılabilir. Ayrıca omurga düzeni sağlandığı için omurganın yanlış şekil ve pozisyonundan kaynaklanmış pek çok hastalığın da iyiye gitmesi ya da ortadan kalkması sağlanmış olur.

Dr. Merve Ergüven