Distosi

Distosi yaklaşık olarak doğumların %10 ve %20 arasında görülen bir durumdur ve halk arasında zor doğum olarak da geçmektedir. Bunun önüne geçmek amacıyla ilaç tedavisi veya sezaryen doğum yapılabilmektedir.

Distosi Nedir?

Distosi yaklaşık olarak doğumların %10 ve %20 arasında görülen bir durumdur. Halk arasında zor doğum olarak da geçmektedir. Distosi anormal doğum sürecini de temsil eder. Normal doğum sürecinin uzaması ve normal doğumu zorlaştıran durumlar için de kullanılmaktadır. Belirtileri ise beklenmedik bir şekilde daha çok doğum anında görülmektedir. Bu nedenle de belirtilen anlık olarak gerçekleştiği bir rahatsızlık durumudur.

Distosi Belirtileri Nelerdir?

Özellikle zor doğum yapan kadın için oldukça sancılı bir sürece neden olan distosi, belirtilerini doğum esnasında ya da doğumun normal olması gerektiği süreçte gösterir.

Distosi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Doğum anında anne kanalında oluşan darlık 
  • Doğum esnasında bebeğin omuzlarının anne pelvisine takılması
  • Bebeğin anne karnındaki duruşunun normalden farklı olması 
  • Bebeğin kilosunun normalden fazla olması 

Distosi Nedenleri Nelerdir?

Distosi nedenleri arasında pek çok farklı kaynak sıralanabilir. Bu durum genellikle anneden kaynaklı olduğu gibi bebeğin de sebebiyet verdiği nedenler vardır.

  • Annenin doğum kanalında yani pelvik bölgesinde oluşan darlık 
  • Bebeğin makat ya da transvers pozisyonlarında durması 
  • İkiz doğumlar esnasında kilitlenmeler 
  • Bebeğin aşırı kilolu olması ya da kafasının normalden daha büyük olması 
  • Uterusun kasılması

Belirtilen nedenlerden kaynaklı olarak üç farklı distosi görülebilmektedir.

Distosi Teşhisi Nasıl Yapılır?

Distosi teşhisi doğum anında yapılabilecek bir durum olduğu için belirli semptomlar doktor tarafından incelenir.

Distosi teşhisi için aşağıdaki adımlar izlenmektedir:

  • Hasta takip-gözlemleme: Zor doğum yapan kadın için ilk doğum 20 saat ve ikinci doğum için 14 saatten uzun süren doğumlar Distosi teşhisinin konulması için yeterlidir. Ancak bu durumda tanıyı netleştirmek için fiziki muayene de önemlidir. 
  • Fiziki muayene: Normal doğumlarda ilk doğum esnasında rahim ağzında 1.2 cm açılma ve ikinci doğumlarda 1.5 cm açılma görülmesi gerekmektedir. Kadın doğum doktoru yaptığı fiziki muayene ile annenin rahim ağzının açılmasına bakmaktadır. Belirtilen boyutlardan daha az bir ölçü söz konusuysa, Distosi olduğu doktor tarafından netleşir. Ayrıca ilk doğumda bebeğin başı saatte 1 cm’lik iniş göstermelidir. Bunun dışında bir durum ile karşılaşıldığında da doktor tarafından Distosi teşhisi konulabilmektedir.

Distosi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Distosi çeşitli sebeplerden dolayı olabildiği için öncelikle hangi nedenlerden kaynaklı ortaya çıktığı teşhis edilmelidir. Bu süreçte çeşitli adımlar izlenir.

Distosi tedavisinde izlenen adımlar aşağıdaki gibidir:

  • İlaç tedavisi: Özellikle de omuz Distosi durumlarında kullanılan ilaç yöntemi ile annenin pelvis kaslarının gevşemesi sağlanır. Bu şekilde bebeğin sıkışan omuzları kurtarılmaya çalışılır. Ancak bazı durumlarda bu yeterli olmayabilir.
  • Sezaryen doğum: Distosi sonucunda bebeğin doğum süreci ilerleyen vakitlerde yüksek oranlarda risk oluşturabilmektedir. Hem anne hem de bebeğin yaşaması için beklenmedik Distosi durumunda sezaryen doğuma geçiş fazlasıyla görülmektedir. Bu şekilde kısa sürede anne isteğe bağlı lokal anestezi ya da tam anestezi alır ve sezaryen operasyonu yapılarak doğum süreci tamamlanır.

Distosi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Zor doğum beklenmedik bir durumdur. Sadece doğum esnasında öngörülebilir bir olay olduğu için de anlık olarak doktor müdahalesi gerekmektedir. Aksi halde bebek doğum esnasında ölebilir. Aynı şekilde Distosi anneden kaynaklı problemlerde annenin sağlık yaşantısını da riske atar. Bu nedenle mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından zor doğum süresince tedavi yapılması önemlidir.

Distosi Durumunda Ne İyi Gelir?

Distosi esnasında anneye ve bebeğe iyi gelecek işlemlerin doktor tarafından uygulanması önemlidir. Eğer doğum hastaneye yetişmeden başlar ve zor doğum sürecine geçilirse, mutlaka ambulans çağrılması ve doğumun engellenmesi önemlidir. Aksi halde doğum tam gerçekleşemeyeceği ve aksayacağı için bebek ve anne için oldukça riskli bir andır.

Daha önceden zor doğum sürecini deneyimlemiş annelerin bir sonraki doğumlarından bir hafta öncesinde hastaneye yatışını yapması önemlidir. Genellikle bu tür Distosi durumlarında kadın doğum doktorları sezaryen doğumu önerirler. Zor doğum sürecinde en iyi çözüm yolu Sezaryen doğumdur. Bu sayede hem annenin hem de bebeğin rahim kanalında oluşabilecek bir sıkıntı durumunda yaşamları riske atılmadan işlemler gerçekleştirilir. Sezaryen doğum sayesinde Distosi durumu da ortadan kalkar.

Distosi Durumunda Ne İyi Gelmez?

Distosi yaşanan bir doğum esnasında annenin zorlanması, bebeğin sıkışması, rahim kanalının normalden daha az açılması gibi durumlar söz konusudur. Bu bağlamda normal doğuma herhangi bir müdahalede bulunmadan devam etmek oldukça risklidir. Hem anne hem de bebek için hiç iyi olmayan bu süreçte mümkün olduğunca pelvis bölgesinin rahatlatılması gerekmektedir. Ancak annede kasılmalar devam ederse ve bebeğin doğum süreci daha da uzarsa Distosi çok riskli bir hal alabilmektedir. Özellikle de omuz Distosisi durumunda kadın doğum doktorunun acil sezaryen doğuma geçmesi önemlidir. Bu sayede bebek daha sağlıklı bir şekilde doğuma alınabilmektedir.

Bebeğin normalden daha kilolu ya da büyük olduğu doğum öncesinde ultrason ile kontrol edilmelidir. Aksi halde Distosi %60 oranında görülme riski oluşturur. Ayrıca zor doğum süreci anne tarafından ısrar edilirse de sonuç anne ve bebek için iyi olmayabilir. Bu nedenle de doğumu gerçekleştiren doktorun müdahaleleri önemlidir.

Distosi için Hangi Doktora Gidilir?

Distosi yani zor doğum, doğum esnasında görülen bir durum olduğu için bu konuda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı çok daha bilgilidir. Daha önceki doğum deneyiminde zor doğum yaşamış bir bireyin yeniden Distosi ile karşılaşması oldukça normal bir durum olacaktır. Bu nedenle de hamilelik sürecinde anne adaylarının daha önceki deneyimlerini kadın doğum doktoru ile paylaşması önemlidir. Böylece doğum esnasında karşılaşılabilecek bir Distosi sürecine doktor ve hasta kendini hazırlamış olur.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0