Dirsek Kararması

Cilde kahverengi tonunu katan melanin hormonunun artışı nedeniyle dirseğin kararması durumu dirsek kararması olup tedavisi için kürler gibi birçok tedavi yöntemi kullanılır

Dirsek, kol ve ön kolunun birleştiği kısıma denir. Üç farklı kemiğin bir araya gelmesi ile oluşumunu tamamlamıştır. Ön kolun açma kapama işlemlerinde, döndürme (rotasyonel) hareketleri ve kavrama yetenekleri için bireye yardımcı olmaktadır. Vücudumuzda özellikle bıyık bölgesinde, koltuk altında ya da dirsek bölgesinde cilt kararmaları meydana gelebilir. Dirsek kararlamaları ya da herhangi bir bölgenin kararmasına tıpta hiperpigmentasyon adı verilmiştir.

Hiperpigmentasyon, ciltteki herhangi bir bölgenin diğer bölgelere oranlara kararmasıdır. Bu durum cilde kahverengi tonunu katan, melanin hormonu ile alakalıdır. Melanin artışına bağlı kalarak dirsek kararmaları meydana gelebilir.

Dirsek kararması genellikle masa başında ya da ofiste çalışan kişilerin sıkça başına gelen bir durumdur. İş hayatında masanın üzerine dirsekler yardımıyla baskı yapılması halinde bu bölgedeki deri kısmın pigmentasyonu bozulması sonucunda kararmalar meydana gelir. Bu durumu sadece bununla sınırlandırmamak gerekir. Örneğin, güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan bir insanın dirsek kısmında bulunan ölü hücre sayısının çok olması halinde vücudunun diğer bölgelerine oranla daha fazla kararma dirsek bölgesinde meydana gelecektir.

Dirsek kararması endişe edebileceğiniz bir sağlık sorunu değildir. Evde hazırlayabileceğiniz birkaç doğal yöntem ile kolayca dirseklerinizin renk tonunu açabilirsiniz.

Dirsek Kararması Belirtileri

Dirsek kararmasının diğer cilt hastalıklarında görüldüğü gibi kızarıklık, şişme ya da kaşıntı gibi bir durum olması söz konusu değildir. Birey ya da başka biri tarafından dirsek kısmının diğer bölgelere oranlara daha fazla kapalı renkte olmasıdır. 

  • Dirsek bölgesi ile vücudunuzun diğer bölgeleri arasındaki deri/cilt renk tonunu karşılaştırmanız gerekir. (Karartı şeklinde renk tonu farklılığı olacaktır, siyahlaşma)

Dirsek Kararması Nedenleri

Melanin hormonu, deri hücreleri tarafından üretilmekte ve cilt renginin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Örneğin, dirsek kararması meydana geldiği zaman bu bölgede melanin hormonu daha fazla üretildiğini ifade eder. Bembeyaz bir bölgede ise melanin hormonu diğer bölgelere oranla daha az üretildiği anlamına gelmektedir. 

Dirsekler, diz kapakları, bıyık bölgesinde, ayak bileklerinde, bikini ve koltuk altı gibi kısımlarda melanin hormonu kişiden kişiye farklılık göstererek melanin hormonu daha fazla üretilebilir. Bu sebepler ise; 

Cilt Bakım Ürünleri

Cilt bakım ürünlerinin hem yanlış bölgelere hem de yanlış uygulanması sonucunda dirsek bölgesinde kararma meydana gelebilir. Örneğin, dirsek bölgesine yanıcı ve tahriş edici kremler kullanılması halinde pigment artışı gözlenir. Bu durum dirseklerde cilt renginin koyulaşmasına neden olabilir.

Doğum Kontrol Hapları ve Gebelik

Gebelik ya da doğum kontrol haplarının kullanılması durumlarında vücutta salgılanan hormonlarda değişiklik meydana gelmektedir. Bu haplar ve gebelik durumu ile birlikte vücutta salgılanan melanin pigmentlerinde artış meydana gelmektedir. Bu durum neticesinde dirsek bölgesinde kararmalar meydana gelebilir. 

Güneş Işınları

Kimyasal ürünleri kullandıktan sonra güneş ışınlarına maruz kalmanız halinde bıyık bölgesinde, dirseklerde veya diz kapaklarında kararma meydana gelebilir. Bunun yanı sıra herhangi bir kimyasal ürün kullanmamanıza rağmen aşırı güneş ışığına maruz kalınması sonucunda hiperpigmentasyon gözlenebilir. 

Cilt Rahatsızlıkları

Cilt rahatsızlıklarının ölü deri hücrelerini arttırması ve bu hücrelerin dirsek ya da kararma meydana gelen bölgelerde birikmesi halinde fazla pigmentasyon meydana gelebilir. Cilt rahatsızlıklarının tümünde kararma meydana gelebileceği anlamına gelmemektedir. Bu durum tamamen kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Çalışma Sahası (Ofis/İş)

Düzenli olarak masa başında çalışan bireylerde dirsek kararması olan cilt kusuru görülebilir. Bu durumun nedeni masa başında çalışan kişiler dirseklerini sık sık masa üzerine koyarak bu bölgeye baskı uyguladığı tespit edilmiştir. Bu baskılar neticesinde bölgenin deri kısmında yıpranmaya bağlı hiperpigmentasyon meydana gelmektedir.

Dirsek Kararması Teşhisi

Uzman bir hekim tarafından öncelikle bireylerin hastalık öyküsü (anamnez) dinlenir. Bu durumun nedeni ise kişinin öyküsüne bağlı kalarak hastalığın nedeni belirlenmeye çalışılır. Dirsek kararması teşhis (tespit) edilirken fiziksel muayene yapılması yeterlidir. Fiziksel muayene sonucunda dirsek kararması tespit edilirse nedeni tespit edilmeye çalışılır. 

Dirsek kararması farklı nedenlere bağlı kalarak gelişebilir. Örneğin, güneş ışınlarına, cilt rahatsızlıkları ya da çalışma ortamının fiziksel koşullarına bağlı kalarak gelişebilir. Bu durum tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemine geçirilir.

Dirsek Kararması Tedavisi

Melanin pigmentine bağlı kalarak dirsek kararması meydana gelmektedir. Bu melanin artışının nedeni tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemlerine uzman hekimler eşliğinde geçilir. Tıbbi tedavi yanı sıra doğal kürler sayesinde dirsek kararmasının önüne geçebilirsiniz.

Bu tedaviler ise şu şekilde;

Mikrodermabrazyon

Hiperpigmentasyona bağlı dirsek kararması bireyleri rahatsız etmesi halinde uzman hekimlere başvuru yapabilirsiniz. Mikrodermabrazyon, 1980'li yılların ortasında ortaya çıkan cilt kusurlarının önüne geçilmesi adına uygulanan bir tür tedavi yöntemidir. Cildin epidermis tabakası üzerinde yer alan koyu renklerin soyulması anlamına gelmektedir. Bu işlem sırasında kan dolaşımının artması sonucunda hücrelerin yenilenmesi süreci hızlanır ve alttan cildinizin rengine uygun yeni canlı deri ortaya çıkar.

Mikrodermabrazyon, 15-20 dakikalık seanslar eşliğinde iki haftada bir kez uygulanan acısız, pratik ve anestezi işlemi gerektirmeyen bir tür tedavidir.

Kimyasal Peeling

Uzman hekimler tarafından önerilen ilaç tedavileri ya da evde kendi hazırladığınız kürler ile dirsek kararmasını geçirememeniz halinde inatçı lekelerinizin imdadına kimyasal peelingler yetişebilir. Hiperpigmentasyon durumuna bağlı kalarak uzman hekim tarafından peeling türüne ve yoğunluğuna karar verilerek yapılır. Evde uyguladığınız peeling türlerinden farklı bir işlemdir ve kesinlikle uzman denetimi altında yapılması gerekir.

Renk farklılığını giderebilmek adına salisilik asit, glikolik asit veya TCA kimyasal peeling türleri önerilmektedir.

Güneş Işınlarına Bağlı Tedavi İçin IPL

Intense Pulse Light (IPL), pigmentasyon oluşan bölge üzerine yoğun ışık tedavisi gönderilmesine denir. Bu tedavi yöntemi hiperpigmentasyonun neden olduğu güneş yanıklarında tercih edilmektedir. Lazer ile IPL arasındaki fark ise; lazer ışınları doğrusal, IPL ışınları ise pigmentasyon bölgesinde saçılarak doku üzerine ışınlar yayılır.

Bu ışık tedavisi sayesinde kararan bölge tespit edilir ve ciltten uzaklaştırılır. IPL tedavisinden sonra birkaç gün içerisinde deri soyulması gözlenir.

Dirsek Kararması Tedavi Edilmezse

Dirsek kararması önemli bir sağlık sorunu olmamakla birlikte sadece bir cilt kusurudur. Özellikle bayanlar cildinin kendine has renk tonundan farklı bir tonuna bürünmesinden dolayı kendini kötü hissedebilir. Örneğin, kolu beyaz iken dirseklerin birkaç ton kararması kötü bir görünüme neden olabilir. Bu sebeple kısa kollu kıyafetleri tercih etmemesi bireyi psikolojik olarak rahatsız edebilir.

Önemli bir cilt hastalığına işaret etmezken bireyin ruhsal yönden kötü hissetmesine neden olması halinde depresyona neden olabilir. Dirsek kararması yaşayan bireyler bu bölge ile aşırı ilgileniyor ise uzman bir hekime görünmesi gerekir. Bu sayede psikolojik rahatsızlığın önüne geçilebilir.

Dirsek Kararmasına Ne İyi Gelir?

Cilt kusurlarınızı evde kendi hazırlayacağınız bitkisel yöntemler sayesinde ortadan kaldırabilirsiniz. Dirsek bölgesi ile diğer bölgeler arasında görülen renk farkını ortadan kaldırabilmek adına karbonat, limon ya da farklı bitkileri tercih edebilirsiniz. Bu kürler ile tedavi edilememesi halinde uzman bir hekime görünmelisiniz. Bitkisel ürünleri cildinize kullanmadan önce hiç kullanıp kullanmadığını değerlendirin ve alerjik reaksiyon gelişebileceğini unutmayın. Örneğin, cildinize limon kullanmak kötü geliyor ise kullanmaya kesinlikle devam etmeyin.

  • Günlük kullanım için tercih edebileceğiniz soya ya da niasinamid gibi topikal ürünler, cildinizin parlak bir görünüm kazanmasında yardımcı olur. Bu ürünler sayesinde dirsek kararmasını birkaç ton açabilirsiniz.
  • Ciltte daha yoğun belli olan renk farklılığından uzaklaşmak için 30 faktörlü güneş kremlerini kullanabilirsiniz. 
  • Pigmentasyon artışı meydana gelen bölgenizi öncelikle haftada en az iki kere kese ya da lif yardımı ile ovmalısınız.

Dirseklerinizin tüm hafta boyunca ya da aylarca sandalye kollarına veya masa üzerine baskı yapması sonucunda ölü deriler meydana gelir. Bu ölü derileri temizlemeden yeni dokuların oluşmasını zor bir süreçtir. Bu sebeple öncelikle ölü derileri temizlemeli ardından doku oluşumunu hızlandırmak adına bitkisel çözümler denemelisiniz. Bu bitkisel çözümler ise;

Hassas Ciltler İçin Yulaf Karışımı

Hassas ciltler için sıkça tercih edilen yulaf macununu dirsek kararmasında tercih edebilirsiniz. Bunun için haftada bir kez birkaç yemek kaşığı yulaf ile bir miktar suyu macun kıvamına getirin. 

Bu karışımı dirsek bölgesinde yaklaşık 15 dakika masaj yapabilirsiniz. Masaj sonrasında bölgenin ılık su ile durulanması gerekir.

Limon 

Geleneksel ya da bitkisel tedavi yöntemleri arasında önemli bir konuma sahip olan limon, asitli yapısı ile ölü cilt hücrelerini temizlemek için kullanılabilir. Bir bütün limonu ortadan ikiye keserek kararma yaşadığınız dirsek bölgelerinizin üzerinde tutabilirsiniz. Haftada birkaç kez uyguladıktan sonra renk tonunun ağardığını fark edebilirsiniz.

Limon suyu kullanarak pamuk yardımı ile masaj yapabilirsiniz. Limon suyunu tercih edecekseniz taze sıkılmış olmasına özen gösterin.

Hindistan cevizi yağı ile limon suyunu karıştırarak dirseklerinizin üzerinde yaklaşık 20 dakika masaj yapabilirsiniz. Masaj sonrasında dirseklerinizi ılık su ile yıkayın ve ardından nemlendirici sürün. 1 çay kaşığı limon suyu ile 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı karıştırmalısınız.

Karbonat 

Bir yemek kaşığı karbonat ile aynı şekilde bir yemek kaşığı sütü karıştırmalısınız. Macun kıvamına gelene kadar karıştırın ardından kararma yaşadığınız dirsek bölgesine sürün ve 10 dakika bekletin. Bu karışımı sürdükten sonra ılık su ile yıkamaya ihmal etmeyin ve haftanın dört günü kullanabilirsiniz. 

Yoğurt, Sirke ve Un Üçlüsü

2 yemek kaşığı yoğurt ile bir çay kaşığı beyaz sirke ve 1 yemek kaşığı unu karıştırmalısınız. Macun kıvamına geldikten sonra kararma yaşadığınız dirsek bölgesi üzerinde 20 dakika bekletin. Ilık su ile yıkadıktan sonra bölge üzerine nemlendirici sürebilirsiniz.

Haftanın iki ya da üç günü uyguladıktan sonra bölgenin ağardığını görebilirsiniz.

Dirsek Kararmasına Ne İyi Gelmez?

Dirsek kararması yaşadığınız zaman kimyasal ürün kullanımlarınız yanlış olabilir. Örneğin, kadınların bıyık bölgesinde yaşadığı karartıların sebebi yanlış ürün seçimi ve kullanımı ile alakalıdır. Bu bölge üzerine herhangi bir kimyasal ürün kullanıyorsanız yanlış bir seçim olabilir. 

Yoğun güneş ışınlarına maruz kalmak dirsek kararmasının önemli bir nedenidir. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmanız tavsiye edilir. Güneş ışınlarına maruz kalırsanız hiperpigmentasyon bu bölge için artabilir.

Masa ya da sandalye kollarına dirsekleriniz ile çokça baskı yapıyorsanız bu bölgenin derisinden kaynaklı hücre ölümü meydana gelir. Bu baskılardan uzak durmanız karartıların oluşmaması için önemlidir.

  • Karartı yaşadığınız deri üzerinin bıçak ya da makas yardımı ile kesilmeye çalışılması oldukça tehlikelidir. Kesinlikle yapılmaması gereken bir uygulamadır.
  • Cildinize iyi gelmediğini fark ettiğiniz halde yanık ya da tahriş oluşturan ürünlerin kullanılması tehlikelidir. Zaman içerisinde kararma artarken önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Dirsek Kararması İlaçları

Diz, dirsek ya da bıyık bölgesinde yaşadığınız karartılar için eczanelerden reçeteli ya da reçetesiz olarak ağartıcı kremler satın alabilirsiniz. Bu kremlerin içerisinde yer alan etken maddesi farklılık göstermektedir. Herhangi bir ilacı/kremi kullanmadan önce uzman hekime görünmelisiniz. Uzman hekim tavsiyesi eşliğinde bu kremlerin kullanılması tavsiye edilir aksi halde kullanacağınız bu kremler cildinizi daha fazla tahriş ederek farklı sağlık sorunlarının çıkmasına neden olabilir.

Hidrokinon etken maddesine sahip olan kremler dirsek kararmalarında tercih edilmektedir. Uzmanların tavsiye eşliğinde dirsek kararmalarını bu kremler aracılığıyla en asgari düzeye indirebilirsiniz. Hidrokinon etken maddesine sahip olan kremleri kullanan bireylerde deri irritasyonu, sitotoksisite ve kontakt dermatit gibi yan etkilerin görülmesi olasıdır. Bu yan etkiler ile karşılaştığınız zaman kesinlikle uzman hekiminize danışmalısınız.

Dirsek Kararması için Hangi Doktora Gidilmeli?

Dirsek kararmaları tıpta hiperpigmentasyon olarak adlandırılmıştır. Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde kararma olarak değil, genel olarak cilt tonunda farklılık (kararma) olması durumunda bu sorun ile ifade edilir.

Hiperpigmentasyon yaşayan bireyler kamu ya da özel sağlık kuruluşlarının Dermatoloji (Cilt Hastalıkları) bölümüne başvuru yapılabilir. Bunun yanı sıra güzellik merkezi olarak bilinen kliniklerde hiperpigmentasyon tedavisi yapılmaktadır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın