Dil Temizleme Nedir?

Pek çok kişinin gözden kaçırmasına karşın hem dil hem de ağız bölgesi, bakteriler açısından çok müsait olan bir bölge olan dilin temizlenmesi oldukça gerekli bir durumdur.

Dil temizleme, kişilerde diş temizliği kadar hassas ve önemli olan bir konudur. Bu yüzden dil temizleme ve bakımının yapılması gerekir. Pek çok kişinin gözden kaçırmasına karşın hem dil hem de ağız bölgesi, bakteriler açısından çok müsait olan bir bölgedir. Özellikle de bakterilerin dil üzerinde oluşması, daha da olasıdır. Ancak genelde dil temizliği, pek çok kişi tarafından hem bilinmez hem de önemsenip yapılmaz. Aslında hem düzenli olarak dil temizleme işleminin hem de bakımının yapılması gerekir.

Dil temizliği yapılmadığı zaman pek çok olumsuz sonuçla karşılaşılabilir. Bu olumsuzlukların başında ise ağızda kötü ve fark edilir şekilde bir kokuya neden olması gelir. Bununla beraber dişlerde çürük sorunu meydana gelebilir. Çünkü kişilerin ağız içi bölgesi dardır ve dişler, direkt olarak dil ile bağlantıdır. Bu noktada hem kişinin estetik bir görüntü yakalayabilmesi hem de kişinin hayat standartlarını kısıtlamaması açısından dil bakımını yapması ve aksatmaması gerekir.

Pek çok kişi diş temizleme ve fırçalama konusuna dikkat etmekle beraber dil temizleme konusuna pek önem vermemektedir. Burada asıl önemli olan ise dil üzerinde de çok fazla sayıda bakteri olması ve dişler üzerinde olabilen bakterilere göre bile daha çok olmasıdır. Pek çok insan dil temizliğinin bu denli önemli olduğunu bilmez ya da görmezden gelir. Halbuki dilde çok fazla bakteri oluşabilmesinin asıl sebebi, zararlı olan bakterilerin dil üzerindeki pürüzlü yüzeyde rahatlıkla gelişebiliyor olmasıdır. Bu nedenle dildeki koşullar, zararlı bakterilerin oluşup büyümesi açısından çok elverişlidir ve temizlik ile bakıma ihtiyaç duyulur.

Dil Temizleme Neden Önemli?

Dil temizleme önemi, öncelikle ağız sağlığı açısından ama sonrasında aslında tüm vücut sağlığı açısından kesin ve belirgindir. Dildeki üst tabaka kısmının sıyrılması şeklinde uygulanan dil temizliği işlemi, dil üstünde birikmiş olan ölü hücre, mantar, bakteri ve toksinlerin arındırılmasını sağlar. Bu noktada getirdiği şu sonuçlar açısından dil temizleme çok önemlidir:

  • Düzenli olarak yapılan dil temizleme uygulaması sayesinde halitoz/nefes kokusu giderilebilir.
  • Düzenli olarak yapılan dil temizleme uygulaması sayesinde yiyeceklerden tat alma hissi artar.
  • Düzenli dil temizleme uygulaması ile bağışıklık sistemi kuvvetlendirilebilir. Çünkü dil, vücut bağışıklık sistemine ait ilk organdır.
  • Düzenli dil temizleme uygulaması ile kişinin ağız sağlığı daha güvenli olur.
  • Düzenli dil temizleme uygulaması ile vücut sindirim sistemi daha iyileştirilmiş olur.

Dil Temizleme Nasıl Yapılır?

Dil temizleme uygulaması ve bakımı için kişilerin takip etmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Kişi, dil organını, her noktasını görebilecek kadar dışarı doğru çıkarır.
  • Sonrasında dilini gözlemleyip inceler.
  • Dil üzerinde beyaz renkte bir görünüm bulunuyorsa bu görüntü, bakteriler olduğuna işaret eder. Bu durumda kişinin ilk olarak bu bölgeyi ve daha titiz şekilde temizlemesi gerekir.
  • Temizlik için dil temizleme aparatları ya da uygun diş fırçaları, kaşık gibi eşyalar kullanılabilir.
  • Kullanılacak aparatlar ile bu alanlar üzerine çok da bastırmadan ve arka kısımdan öne doğru olacak şekilde çekme hareketi yapılır.
  • Sonrasında ise aparat ağız içinden çekilir.
  • Bu temizleme hareketleri, bakteriler tamamen bitene kadar sürdürülür.
  • Son evrede ise dil ve ağız temizliği için kullanılan bir gargara kullanılır ve çalkalama yapılır. Bu son işlemle de kişinin ağzı iyice ferahlamış olur.
  • Bu dil temizleme işlemi için sadece 1-2 dakika kadar devam etmek gerekir. Bu süre yeterlidir.

Dil Temizleme Faydaları

Dil temizleme faydaları, kişilerin sağlığında yarattığı olumlu etkiler olarak görülür. Buna göre dil temizleme avantajları ve faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sakız hastalığında olduğu gibi ağız kokusu problemlerinin ve ayrıca zararlı bakterilerin gelişip aşırı derecede büyümesi sebebiyle vücudun her noktasına yayılım gösterebilecek başka rahatsızlıklara yol açan bakteri ve plakların giderilmesine etki etmekte ve yardımcı olmaktadır. Hatta ayrıca totalde de kişinin sağlığının düzelmesine fayda gösterebilir.
  • Dil üzerinde plak birikmesi, kişinin damak tadında bozukluk yaratabilir. Bu yüzden dile uygun şekilde temizlik yapıldığında tat alma tomurcukları da çok daha iyi bir duruma gelir ve yemekler daha lezzetli gelmeye başlar. Dolayısıyla kişilerin yemeklerin daha çok tadını çıkarmasına ve lezzet almasına yardımcı olması da dil temizleme faydaları arasındadır.

Dilde oluşup birikebilecek mantar, ölü hücreler gibi ağız kokusuna da yol açabilecek tüm mikropların, dil temizliği sayesinde ortadan kaldırılması, yine bu bakım ve temizlik uygulamasının yararlarındandır.

Dil Temizliği Yapılmazsa Yaşanabilecek Olası Riskler

Dil temizliği yapılmadığında olası riskler söz konusudur. Dil temizliği yapıldığı zaman kişiye çok yarar sağladığı gözlemlenirken öte yandan dil temizliğine dikkat edilmediğinde de oluşabilecek bazı komplikasyon riskleri vardır. Doğru ve düzenli şekilde ağız ve dil hijyenine özen gösterilmediği zaman ortaya çıkabilecek riskler şu şekildedir:

  • Diş Eti İltihabı Riski: Dil üzerinde birikmiş olan zararlı bakteriler, kişinin dişleri üzerine yayılım gösterebilir. Diş etleri iltihaplı ve kırmızı bir şekle geldiği zaman ise diş eti iltihabı oluşmasına yol açar. Bu iltihabik durum ise iyileştirilip tedavi edilmediği zaman artabilir ve hastalarda “periodontal hastalık” (dişleri ve diş etlerini destekleyen dokularda iltihabi rahatsızlık) şeklinde adlandırılan duruma kadar ilerleme gösterebilir. Söz konusu periodontal rahatsızlıkta ise diş etleri kısmı, dişlerden daha uzak olmaya başlar ve burada meydana gelen boşluk ise enfekte bir şekle gelir. Bu durumda ise şu riskler de söz konusu olur:

-Dişler, bu noktada düşmeye başlayabilir,

-Daha büyük bir problem olarak da periodontal rahatsızlık iltihaplanmaya yol açtığında ve bu iltihap kronik bir hâle geldiğinde felç, kalp krizi, hatta kadınlarda düşük yaşama riskini bile yükseltebilir.  

  • Papilla (Dildeki Tat Tomurcukları) Enfeksiyonu Riski: Dil temizlenmediği zaman meydana gelebilecek bir başka problem, dil renginde değişme olabilmesidir. Dil rengi değişebilir ve bu durumda kahve tipi içecek ya da yiyeceklerden kalma parçacıklar biriktiği zaman dil üzerinde papilla lekelenmesi olabilir. Kazınmadığı ya da fırçalanmadığı zaman dil görüntüsünü olumsuz etkilenir; hem karanlık hem de daha tüylü görünmesine yol açabilir. Bu durum ise korkutucu olabilir. Ancak dil temizliği yapıldığı zaman bu durum yok edilip ortadan kaldırılmış olur.

Dil Temizleme Sonrası

Dil temizleme sonrası süreç ve sonuçları ile ilgili bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dil temizleme sonrası ağız bölgesinin tam anlamıyla dezenfekte edilebilmesi amacıyla özel bakım ürünleri kullanılabilir.
  • Dil temizleme işlemi yapıldıktan sonra düzenli olarak devam edilmesi ve buna göre her gün bu işlemin tekrarlanması tavsiye edilir.
  • Dil temizleme sonrası kötü nefes ve koku ortadan kaldırılır.
  • Dil temizleme sonrası sindirim sistemindeki bozukluk giderilir.
  • Dil temizleme sonrası zararlı madde ve toksin alımına karşı gerekli önlem ve bakım sağlanmış olur.
  • Dil temizleme sonrası ağız sağlığının bozulmasının önüne geçilmiş olur; ağız salığı iyileştirilmiş olur.
  • Dil temizleme sonrası azalmış olan tat alma hissi ve duyusu giderilir.

Çocuklarda Diş ve Dil Temizliği

Çocuklarda diş ve dil temizliği açısından bebeklik döneminde 6-8 aylık süreçte başlanabilir. Bebeklerde, ortalama olarak 6 ila 8 aylık dönemde ağızda dişler yeni görünmeye başlar ve temizleme işlemlerine de bu dönemde başlanabilmektedir. Ancak bu noktada bebeklik dönemindeyken ya da çürük oluşma riski az olan çocuklarda, yutma riski bakımından 2 yaşa gelene kadar bir diş macunu ürün kullanımı tavsiye edilmemektedir. Dil ve diş temizliği açısından hijyene dikkat edilmesi ve diş macunu kullanımına da 2 yaş öncesinde başlanmadan diş fırçalanması önerilir. Bebeklerde bu açıdan bir gazlı bez veya temiz tülbent ıslatılıp ağızda temizlik yapılabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Dil Temizleme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Dil temizliği hangi aralıklarla yapılmalıdır?

Dil temizliği yapılması önemlidir. Ancak önemli olan bir başka nokta ise hangi aralıklarla bu temizlik işleminin yapılacağıdır. Günlük olarak diş fırçalama yapıldığı zaman kesinlikle bununla beraber ağız bakımı da yapılması gerekmektedir. Bu durumda toplamda günde 2 defa dil ve ağız bakımı yapılması yeterli olacaktır. Eğer ağız içerisinde kötü bir koku meydana gelmişse yine gün aşırı şekilde bakım uygulanmaya devam edilebilir. Bu periyotlarda bakım ve temizlik işlemleri, iyi sonuçlar verecektir. Ancak devam eden kötü ağız kokusu ya da dişlerde ağrı sorunu varsa o zaman kesinlikle diş hekimine muayene olunması gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Doğru dil temizliği için ne kullanmak gerekir?

Doğru dil temizleme için en basit yöntemle dil fırçalanabilir. Dilin temizlenebilmesi açısından bir alet alınabilir ya da her evde bulunan bir çay kaşığı kullanımı tercih edilebilir. Diş fırçası kullanımı sırasında ise ağızdan uzaklaşılması en iyi yoldur. Bu sayede kirin dil üzerine geri sürtülmesi engellenmiş, dikkat edilmiş olur. Ayrıca sert kıllı olan fırçalar kullanılmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü bu tip fırçalar, dil üzerine zarar verebilir. Dolayısıyla yumuşak diş fırçası olmasına dikkat edilmesi şarttır. Bununla beraber bir dil temizleme aparatı da doğru dil temizliği açısından tavsiye edilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Dil temizliği için uygun vakit nedir?

Dil temizliği için uygun vakit, kişilerin uzun bir açlık sonrası vakit olarak tercih edilmelidir. Bu tanıma bakıldığında dil temizliği açısından en uygun vaktin, sabah saatleri içerisinde olduğu görülmektedir. Uzun açlık sonrası dil temizliği yapılmasının tavsiye edilme nedeni ise uzun süre açlık ardından bakterilerin en yoğun halde olması ve biyofilm (Hücrelerin bulunduğu yüzeye ya da birbirlerine yapıştığı mikroorganizma kümesi) tabakasının da en kalın durumunda olması şeklinde ileri sürülür.  

Dr. Hande Erölmez

Dil temizleme işleminde nelere dikkat edilmeli?

Dil temizliği için uygun vakit, kişilerin uzun bir açlık sonrası vakit olarak tercih edilmelidir. Bu tanıma bakıldığında dil temizliği açısından en uygun vaktin, sabah saatleri içerisinde olduğu görülmektedir. Uzun açlık sonrası dil temizliği yapılmasının tavsiye edilme nedeni ise uzun süre açlık ardından bakterilerin en yoğun halde olması ve biyofilm (Hücrelerin bulunduğu yüzeye ya da birbirlerine yapıştığı mikroorganizma kümesi) tabakasının da en kalın durumunda olması şeklinde ileri sürülür.  

Dr. Hande Erölmez