Difteri Aşısı Nedir?

Difteri aşısı, ciddi sağlık problemlerine sebep bakteriyel enfeksiyon olan difteri hastalığının tedavisinde kullanılan ve özellikle bebeklik çağında 5’li karma aşı olarak bilinen ve bebeğin 2, 4, 6 ve 18. aylarında yapılan aşıdır.

Burun ve boğaz bölgesinde bulunan yapılar üzerinde olumsuz etki yapan ve ciddi sağlık problemlerine sebep olan bakteriyel enfeksiyon, difteri hastalığı olarak bilinir. Boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme, ateş ve halsizlik gibi belirtilere sahip olan hastalık solunum yolunu da olumsuz etkileyen bir özelliğe sahiptir. Halk arasında kuşpalazı olarak bilinen hastalığın tedavisi için antibiyotikler ve aşılar oldukça etkilidir.

Difteri aşısı da difteri hastalığının tedavisinde kullanılan ve özellikle bebeklik çağında 5’li karma aşı olarak bilinen ve bebeğin 2, 4, 6 ve 18. aylarında yapılan aşıdır. Daha sonra ise ilköğretim birinci sınıfta difteri hastalığının daha başlangıç aşamasında önüne geçmek ve hastalığa karşı bağışıklık kazanmak için 4’lü karma aşı ve yine 8. sınıfta ise tetanoz difteri aşısı olarak uygulanmaktadır.

Difteri Aşısı Niçin Yapılır?

Difteri hastalığı oldukça ciddi bir hastalıktır. Difteri hastalığı görülen kişilerde ciddi komplikasyonlar görülmektedir. Bu çerçevede difteri aşısı hem çocuklar hem de yetişkinleri bu hastalıktan korumak ve bu hastalığa karşı bağışıklık kazandırmak için yapılır. Bulaşıcı bir hastalık olan difteri, nefes yoluyla ve öksürük sebebiyle hastanın yaydığı zararlı bakterilerle kişiden kişiye yayılmaktadır.

Bu çerçevede özellikle boğazın arka kısmında değişik ve solunumu da etkileyen bir tabakanın oluşmasına sebep olan difteri tedavisi veya aşısı, yapılmadığı takdirde solunum yetmezliği, kalp yetmezliği, felç gibi problemler yaratarak hastaların hayatlarını kaybetmesine neden olabilmektedir.

Bunun yanı sıra difteri hastalığının tedavisinde oldukça kesin bir çözüm sayılan difteri aşısı yapılmadan önce dünya genelinde her yıl 200 binden fazla insan difteri hastalığından hayatını kaybetmekteydi. Difteri aşısı yapılmaya başlandığından itibaren bu oran neredeyse yok denilecek kadar azalmış ve vakalar %99 oranında düşmüştür.

Difteri Aşısı Nasıl Uygulanır?

  • Difteri aşısı bebeklik döneminde, gençlik döneminde ve yetişkinlik döneminde uygulanabilir.
  • Bebeklik ve çocukluk döneminde yapılan aşılar bacaktan kas içine doğru yapılır.
  • Yetişkin bireylerde ise difteri aşısı koldan kas içine doğru yapılmaktadır.
  • Herhangi bir sağlık kurumunda veya aile hekimliklerinde yapılabilen difteri aşısı, hemşire tarafından uygulanmaktadır.
  • Aşı yapılacak nokta kolonyalı pamukla temizlenir. 
  • Daha sonra şırınga yardımıyla aşı uygulanır. Bu işlem sadece birkaç saniye sürmektedir.

Difteri Aşısı Kimlere Ne Zaman Yapılır?

  • Difteri aşısı tek başına uygulanmamaktadır. 
  • Bebeklik döneminde tetanoz, difteri ve boğmaca olarak 3’lü karma aşı şeklinde uygulanır. 
  • Bu çerçevede difteri aşısı bebeklik çağından başlamak üzere bebek 2 aylıkken difteri, tetanoz, boğmaca (karma aşı) şeklinde uygulanmaktadır.
  • Yine 4. ve 6. aylarda üç doz, 18. ayda da tekrar dozu ile toplam dört doz olarak uygulanmaktadır.
  • 7 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için aşılama bir ay ara ile 2 doz, ikinci dozdan sonra ise 6 veya 12 ay içerisinde uygulanan tekrar dozu ile 3 doz olarak önerilmektedir.
  • Her 10 yılda bir difteri aşısı ile beslenen koruyucu antikorların azalma göstermesi sebebiyle yetişkinlerde tetanoz difteri aşının yapılması önerilmektedir. 
  • Bununla birlikte difteri hastalığını geçiren kişiler de tekrar bu hastalık için risk grubunda yer alırlar. Bu yüzden hastalığı geçirmiş olan kişiler de aşılanabilir.
  • Ayrıca seyahatlerde difteri hastalığının görüldüğü yerlere seyahat edenlerin bölgeye gitmeden önce aşı olmaları gerekmektedir.

Tetanoz Difteri Aşısı Yan Etkileri

Sadece tetanoz difteri aşısı için değil herhangi bir sebepten dolayı yaptırılan aşılarda yan etkiler görülebilmektedir. Bu etkiler genellikle hafif bir şekilde atlatılır ve kendiliğinden geçer. Ancak nadir de olsa ciddi durumlar da söz konusu olabilmektedir. Bu çerçevede difteri aşısında görülen yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Genel olarak difteri aşısı yapılan kişilerde herhangi bir sorun ortaya çıkmamaktadır.
  • Difteri aşısı yapıldıktan sonra aşı yapılan bölgede hafif ağrı görülmektedir.
  • Yine aşı enjeksiyonunun yapıldığı yerde kızarıklık ve hafif şişme görülmektedir.
  • Aşıdan sonra hafif ateşlenme görülebilir.
  • Aşı sonrasında baş ağrısı ve halsizlik görülebilmektedir.

Bu etkiler oldukça hafif bir şekilde kendini gösterir ve bir iki güne kendiliğinden geçer. Nadir de olsa devam ettikleri durumda mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. Difteri aşısının yapıldığı bazı insanlarda ise nadir de olsa görülen daha ciddi yan etkiler ise şu şekildedir:

  • Baş dönmesi.
  • Gözlerde kararma veya bayılma.
  • Bazı kişilerde aşının yapıldığı noktada şiddetli ağrı ve kolu hareket ettirmede zorlanma.
  • Aşı sonrası ciddi alerjik reaksiyonlar.

Bu gibi durumlarda da herhangi bir ihmale sebebiyet vermeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Difteri Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Difteri aşısı kimlere önerilmez?

Özellikle uygulanan ilk dozlardan sonra ciddi alerjik reaksiyonlar gösterenler ve nörolojik olarak olumsuz bulgulara rastlananlara ikinci ve üçüncü doz aşıların yapılması önerilmez. Yine orta ve ileri derecede akut hastalıklarda iyileşme oluncaya kadar aşı önerilmemektedir. Difteri aşısı öncesi kişilerin hastalık ve alerjik öyküleri incelendikten sonra uygulama gerçekleştirilir. Bu durumların aşı öncesinde uzman doktora bildirilmesi gereklidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Hamileler ve emzirenler difteri aşısı olabilir mi?

Hamile olan kişiler için difteri aşısı önerilmektedir. Özellikle daha önce aşı yapılmış olsa bile her hamilelik döneminde aşı mutlaka önerilir. Hamilelikte aşının uygulanması için en uygun dönem ise 27 ile 36 hafta arasıdır. Yine emziren anneler için de difteri aşısı olunmasında herhangi bir sakınca yoktur ve uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Difteri aşısı ne kadar süre koruma sağlar?

Difteri aşısı için çocuklukta yapılan aşılar 10 yıl süreyle koruma sağlamaktadır. On yıl sonra aşının etkinliği azaldığı için her beş ve on yılda bir aşı olmak gerekmektedir. Tekrarlanan aşılarda bütün dozlar tamamlandıktan sonra her seferinde en baştan başlayarak aşı tekrarlanabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Difteri aşısının fiyatı ne kadar?

Difteri aşısı sağlık taramaları sonucunda ve isteğe bağlı olarak kamuya ait sağlık kurumlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aile hekimlerince de yapılan aşı için özel sağlık kurumlarında ise ücreti karşılığında difteri aşısını yaptırmak mümkündür. Özel sağlık kuruluşlarında yaptırılan difteri aşısının fiyatı ise değişkenlik göstermektedir.

Int. Dr. Sinem Köse