Damar Beni

Kırmızımsı ve deriden kabarık bu lekeler, genellikle kılcal damarların yumaklaşması ve tek bir yerde birikmesi sonucu oluşurlar. Tedavisi cerrahi ve ilaç olarak uygulanabilir.

Damar Beni Hastalığı Nedir?

Tıbbi adıyla ‘hemanjiom’, halk arasındaki adı ile ‘damar beni hastalığı’ yenidoğan bebeklerde doğumdan 2-3 hafta sonra bebeğin vücudunun çeşitli yerlerinde kızarık ve kabarık benlerin görülmesi sonucu tanı alır.

Kırmızımsı ve deriden kabarık bu lekeler, genellikle kılcal damarların yumaklaşması ve tek bir yerde birikmesi sonucu oluşurlar. Damar benleri bir çeşit doğum lekesi olarak da düşünülebilir.Damar beni eğer bebeklerin alnında olursa halk arasında “melek öpücüğü”, eğer bebeklerin enselerinde olursa “leylek ısırığı” olarak adlandırılır.

Damar beni rahatsızlığı iyi huylu bir hastalıktır ve bazı özel durumlar haricinde hastalık gerileyerek kaybolur. Bebeğin doğumundan 2-3 hafta sonra fark edilen rahatsızlık bebek 1 yaşına gelene kadar ilerler ve damar beni bebek 1 yaşına geldiğinde en büyük haline gelmiş olur. Bebek 2 yaşına geldikten sonra hastalık yavaş yavaş geriler. Bu gerileme 7-10 yıl kadar sürebilir. Hastalık bazen tamamen kaybolurken bazen küçük lekeler kalabilir. Fakat dudakların çevresinde meydana gelen damar benleri genellikle gerilemezler, kaybolmazlar.

Damar Beni Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Damar benlerinin 5 alt grubu vardır, oluştuğu yapılar ve yere göre sınıflandırılırlar;

1-Kapiller Hemanjiom: Deride bulunan ince damarların yaptığı damar benleridir. Halk arasında en çok bilinenleri deride bulunan çilek lekesi ve bebeklerin boyun kısmında bulunan porto şarabı lekesidir.

2-Kavernöz Hemanjiom: kılcal damarlardan daha büyük damarlarda eritrositlerin de birikmesi sonucu oluşan çok daha büyük çaplı damar benleridir. Daha çok iç organlarda ortaya çıkan bir hemanjiomçeşitidir. En sık rastlanan kavernözhemanjiomçeşiti ise karaciğerde görülen hepatikhemanjiomlardır.

3-Hemanjioendotelyom: Yumuşak dokuların damarsal tümörleridir. Kadın ve erkekte eşit görülmekle birlikte, doğum kontrol haplarının hemanjioendotelyom yaptığına dair çalışmalar vardır.

4-Hemanjioperisitom: Baş-boyun-beyinde bulunan perisit adlı hücrelerin tümörleridir.

5-Sklerozan Hemanjiom

Karaciğer Hemanjiomu = HepatikHemanjiom = KavernözHemanjiom:

En sık görülen iyi huylu karaciğer tümörüdür. Kadınlarda 5 kat daha sık görülür.Genellikle farklı bir hastalığı araştırma esnasında ultrasonda fark edilerek tanı konulur. 5 cmden daha büyük olanlar ağrı yapabilir fakat kanserleşme ihtimali olmayan kitlelerdir.

Damar Beni Belirtileri Nelerdir?

Damar benleri bebeklerin vücutlarında kızarıklık, kabarıklık, mor-mavimsi lezyonların fark edilmesi sonucu belirti verir.

Ağız çevresinde olan hemanjiomlar bazen bebeğin yemesini ve içmesini engelleyecek kadar büyük olabilir.

Karaciğerde oluşan damar benlerinde ise; bulantı-kusma, karın ağrısı, az yemekle tokluk hissi gibi durumlar meydana gelebilir.

Damar Beni Nedenleri Nelerdir? 

Damar beni rahatsızlığının nedeni tam olarak belli değildir. Bu hastalığın ailesel olarak kalıtımla geçen alt grupları da vardır. Fakat damarların yumaklaşarak birleşmesini saplayan ana sebep belirlenememiştir. Hastalığı yapan sebeplerin belirsizliğinden dolayı hastalığın oluşumu önlenememekte, hastalığın oluştuktan sonraki evrelerindeki tedavisi yapılmaktadır. 

Damar Beni Teşhisi

Deride bulunan damar benlerinde teşhis için genellikle bir teste gerek yoktur. Görüntü itibariyle tanı konulabilir. Fakat bazıradyolojik tetkikler iledamar benlerini diğer damar hastalıkları ve yumuşak doku tümörlerinden ayırmadakullanılabilir.En çok kullanılan radyolojik tetkik doppler ultrasondur.

Damar Beni Tedavisi

Damar beninin tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir;

1-Beta Bloker İlaçlar: daha çok deride bulunan damar benlerinin tedavisinde kullanılan ilaç grubudur. Timomol, propranololen çok kullanılan ilaçlardır.

2-Kortikosteroid İlaçlar: beta bloker ilaç tedavilerinden yarar göremeyen kişilerde ikinci tercih olarak kullanılan ilaç grubudur.

3-Lazerle aldırma: fazla büyük olmayan damar benleri için uygulanan bir tedavi seçeneğidir; en az4-5 seans lazer uygulaması sonucu damar benleri tamamen tedavi edilebilir.

4-Köpükle ve Sklerozan Ajanla Hemanjiom tedavisi: özellikle ‘kavernözhemanjiom’ çeşidi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Varis tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri enjektörle damar beninin üzerine püskürtülerek uygulanır. Damar beninin büyüklüğüne göre birkaç seans tekrarlanabilir.

Damar Beni Tedavi Edilmezse

Çoğu kendiliğinden gerilediğinden dolayı damar beni tedavi edilmezse bile bir sıkıntı yaşanmaz çünkü damar beni rahatsızlığı iyi huylu bir hastalıktır. Çok büyük, ağrılı veya görüntü itibariyle sıkıntı yaratan damar benleri tedavi edilirler. Büyük boyutta olan bu benlerin tedavi edilmemesi sonucu ağrı ve kötü görüntüye bağlı psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden dolayı büyük boyutlu ve özellikle yüz çevresinde olan damar benleri tedavi edilmelidir.

Damar Beni İlaçları

Beta Blokör grubu ilaçlar kalp hızını temkinli bir şekilde düşürerek ve damarların genişlemesini sağlayarak kalbin daha iyi beslenmesine ve kalbin daha güçlü çalışmasına yardımcı olur. Ani ritim bozukluklarının önlenmesinde de etkili olan bir ilaç grubudur.

Propanolol

Asebutolol

Pindolol

Metaprolol

Atenolol

Bisoprolol kullanılan etken maddelerdir.

Kortikosteroidler: Kortizon, prednizon, deksametazon gibi etken maddeler grubu olan kortikosteroidler böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizol hormonuna benzer steroid yapılı ilaçlardır. İlk geliştirilen ve en bilinen preparat kortizondur.

Damar Beni Ameliyatı

Daha çok yüzeysel deride bulunan damar benlerinin tedavisinde kullanılan, yüksek ısıda lazerle damar beninin yakılması tedavisidir.

Genellikle 4-5 seansta tedavi gözle görülür cevap verir.

Bebeğin vücudunda görülen şarap lekesinin (port wienstein), gül lekesinin (siper hemangioma) tedavisinde güvenle kullanılan bir yöntemdir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Damar Beni

Doğuştan itibaren damar benleri görülebilir ve ilerleyen aylarda oluşarak daha da artabilir. Damar benleri kırmızımsı, deriden yüksek, morumsu-mavimsi renkte olabilirler. Yüz çevresinde olan damar benleri bebeğin yeme, içme, emme gibi önemli işlevlerini yapmasını engelleyebilir. Boyun çevresinde bulunan damar benleri ise büyüyerek nefes alışverişini zorlaştırabilir. Bu tür zorlu damar benleri hemen tedavi edilmelidir. Genellikle 2 yaşından sonra damar benleri gerileyerek kaybolur veya küçülürler. Çoğunun tedavi edilmesine gerek yoktur fakat kişinin dış görünüşünden rahatsız olduğu durumlarda tedavi edilebilir.

Erişkinlerde Damar Beni

30-40’lı yaşlarda kadınlarda ve beyaz tenli insanlarda daha çok deride damar benleri görülürken, yine aynı yaşlarda ultrasonda şans eseri bulunan iç organlardaki damar benleri ise mutlaka tedavi edilmelidir. 5 cm’yi geçen damar benlerine mutlaka müdahale edilmelidir

Damar Beni için Hangi Doktora Gidilmeli? 

Çocuk Hastalıkları uzmanı tarafından bebeğe yapılan rutin kontroller esnasında damar beni uzman hekim tarafından zaten görülecektir fakat damar beninin kanaması, damar benine baskı uygulandığı zaman ağrının olması damar beninde enfeksiyon görünmesi durumunda veya bebeğin emmesini, yemesini engelleyen durumlarda birçocuk hastalıkları uzmanınıza danışmanız gerekir.

Daha büyük yaşlarda görülen damar beni çeşidi olan kavernözhemanjiomlar gibi durumlarda ise İç Hastalıkları Uzmanına, Kardiyoloji uzmanına ve deride olan lezyonlarda ise Dermatoloji uzmanına danışılması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Damar Beni ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Damar beni tehlikeli midir?

Damar benleri yani tıbbi adı ile hemanjiomlar iyi huylutümöral hastalıklardır bu sebeple tehlikeli değillerdir. Sadece yüz ve çevresindeki damar benleri görüntü itibari ile hastanın psikolojisini bozabilir. İç organlarda özellikle de karaciğerde bulunan damar benleri tedavi gerektirebilir fakat hiçbir tehlikesi bulunmamaktadır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Damar beni kanser yapar mı?

Damar benleri iyi huylu tümörlerdir, kanserleştiklerine dair hiçbir bulgu ve çalışma bulunmamıştır. Damar benleri kanserleşmezler.

Int. Dr. Aslı Atarbay