Çene Kemiği Erimesi

Çene kemiği erimesi, çeşitli nedenlerden dolayı çene kemiğinde erime gerçekleşmesi olup all on 4, botox tekniği ve zigoma implant teknikleri ile tedavi edilmektedir

Çene Kemiği Erimesi Nedir?

Son dönemlerde ağız sağlığını etkileyen rahatsızlıklarda ciddi bir şekilde artış gözlemlenmektedir. Ağız sağlığını kapsayan diş ve çene hastalıkları da bu artışın içerisinde yer edinmektedir. 

Özellikle diş çekimlerine veya diş kayıplarına bağlı olarak çene kemiğinde erimeler görülebilmektedir. Çene kemiğindeki erimeler yıllar içerisinde dikey yönlü olarak veya yatay yönlü olarak değişim gösterebilmektedir.

Çene kemiğindeki 3 boyutlu değişim sonucunda çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu erime sonucunda protez kullanamama, yüz şeklinde anormallikler gibi istenmeyen belirtilerin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Bu duruma ek olarak, çene kemiğindeki erime sonucunda vücutta daha yaşlı bir görünüm olabilmektedir. Olduğundan fazla bir yaşta görülmek ise bireylerde ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Hayat kalitesini ciddi bir oranda etkileyen bu durumun tedavi edilmesi oldukça önem arz etmektedir.

Çene Kemiği Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Çene kemiği erimesi çeşitli nedenler sonucunda oluşabildiği gibi, çeşitli belirtilere de neden olabilmektedir. Bu belirtiler, bireylerin yaşam kalitesini oldukça düşürebilmektedir. Özellikle ileri derecede çene kemiği erimesi durumunda belirtilerin daha baskın olması beklenmektedir.

  • Çene kemiğindeki erime sonucunda diş çürükleri görülebilmektedir. Diş çürükleri veya diş çekimi durumu da çene kemiği erimesi durumunu hızlandırmaktadır.
  • Çene kemiğindeki erime sonucunda yeme – içme problemleri oluşabilmektedir.
  • İleri derecede çene kemiği erimesinde yaşanılacak olan beslenme problemlerinin sonucunda kilo kaybı görülebilmektedir.
  • Çene kemiğindeki erime sonucunda yüzde asimetrik bir durum oluşabilmektedir.
  • Çene kemiğinin erimesi sonucunda, kozmetik açıdan problemler ortaya çıkabileceği için, bireylerde psikolojik bazı sıkıntılar görülebilmektedir.

Çene Kemiği Erimesi Nedenleri Nelerdir?

Çene kemiği erimesinin birbirinden farklı çeşitli nedenleri bulunabilmektedir. Bu nedenlerin başında ağız ve diş sağlığının yetersiz olması gelmektedir. 

Özellikle diş çekimlerinin ardından, ilgili dişlere implant yapılmaması durumunda çene kemiği erimesi gelişme riski oldukça artmaktadır.

  • Diş çekiminden sonra ilgili dişlere implant tedavisi uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde çene kemiği erimesi durumu için büyük bir risk taşımaktadır. Çünkü, dişler ağız boşluğunun içerisinde, çene kemiklerinin yüzeylerinde bulunmaktadır. Diş köklerinin çevresinde ise, kalın olmayan bir kas dokusu bulunmaktadır. Bu ince kas dokusu çene kemiği ile diş kökü arasında bulunmaktadır. Bu kas dokusunun temel görevi, dişlere gelen herhangi bir kuvvetin, çene bölgesine ilerlemesini engellemektedir. Dolayısıyla çene bölgesi korunmuş olmaktadır. Fakat çenelerin korunması sağlanırken, dişlerin daha çok sallanmasına müsaade etmiş olmaktadır.
  • Diş kökünde oluşabilecek herhangi bir enfeksiyon çene kemiğinde erimeye neden olabilmektedir.
  • Diş kökü çevresinde oluşan kistik oluşumlar da çene kemiği erimesiyle sonuçlanabilmektedir.
  • Diş kökü çevresinde sonradan olabilecek tümör benzeri oluşumlar da çene kemiğini ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Bu durum da çene kemiği erimesiyle sonuçlanabilmektedir.
  • Periodontitis adı verilen hastalık sonucunda da çene kemiği erimesi durumu görülebilmektedir. Periodontitis hastalığı, dişin ağızda sabit bir şekilde durmasını sağlayan diş etinin ve yumuşak dokuların harabiyeti ile karakterize bir durumdur.
  • Diş sıkma alışkanlığı olan bireylerde çene kemiği erimesi görülme ihtimali artmaktadır.
  • Diş gıcırdatma gibi alışkanlığı olan bireylerde çene kemiği erimesinin oluşma ihtimali artmaktadır.
  • Hatalı yapılmış olan dolgular sonucunda veya hatalı yapılmış protezler sonucunda da çene kemiği erimesi durumu görülebilmektedir.

Çene Kemiği Erimesi Teşhisi

Çene kemiği erimesinin teşhisi diş hekimlerinin muayenesinde görülebileceği gibi bu duruma ek olarak ağız grafisi ile çene kemiğinin yapısının incelenmesi de mümkün olabilmektedir. 

Ağız grafisinde çene kemiğinin yoğunluğunun birtakım bölgelerde azalmasının görülmesi mümkündür. Ağız grafisinin en önemli yan etkisi radyasyondur. 

Çene Kemiği Erimesi Tedavisi

İmplant tedavisi çene kemiği erimesinin tedavisinin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Diş implant ameliyatı ile beraber çene kemiğinin erimesi engellenebilmektedir.

Çene kemiği erimesi olan bireylerde en sık kullanılan yöntem Box tekniğidir. Box tekniği ile beraber çene kemiği erimesi sorunu yaşayan bireylerin, implant tedavisi uygulanabilecek bir duruma getirilebilmesi amaçlanmaktadır.

İleri derecede çene kemiği erimesi durumlarında ise “All on 4” implant tekniği kullanılabilmektedir. Bu tekniğe ek olarak “Zigoma İmplantı” tekniği de uygulanabilmektedir.

Çene kemiği erimesi tedavisinde kullanılan “Box tekniği” uzman bir diş hekimi tarafından 6 – 12 ay arasında uygulanmaktadır. “All on 4” tekniğinin ise uygulanma süresi yaklaşık olarak 3 – 6 aydır.

Zigoma İmplantı tekniği veya bir diğer adıyla elmacık kemiği implantı tekniği ortalama olarak 3 – 6 ay arasında uygulanmaktadır. Bu teknik ile sadece üst çeneye implant uygulanabilmektedir.

Çene Kemiği Erimesi Tedavi Edilmezse

Çene kemiği erimesi tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açabilmektedir. Çene kemiği erimesinin tedavi edilmediği durumlarda implant tedavisi başarısı düşmektedir. 

Normal bir diş implantı tedavisinde 5 – 6 mm’ lik bir kemik kalınlığı ve 10 – 12 mm’ lik bir kemik yüksekliğine ihtiyaç duyulmaktadır.  Fakat çene kemiği erimesi durumunda, yeterli kemik hacimlerinin sağlanmasında güçlük çekilebilmektedir. Bu durum sonucunda da implant tedavisinin başarısı oldukça düşmektedir.

İleri derecede çene kemiği erimesinin bir sonucu olarak da kozmetik problemler ortaya çıkmaktadır. Kozmetik problemler ise birtakım psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Özellikle diş çekimleri sonucunda ilgili yere implant uygulanmadığı takdirde, ilerleyen dönemlerde çene kemiği erimesi gelişebilir ve bu durum da tedavi edilmezse, bu bölgeye implant uygulanması oldukça güçleşecektir. 

Çene Kemiği Erimesine Ne İyi Gelir?

Çene kemiği erimesinin önlenmesi oldukça basit önlemlerle sağlanabilmektedir. Bu önlemlerin başında ağız ve diş sağlığına önem vermek gelmektedir. 

Çene kemiğinin erimesini engellemek adına dişlerin günde en az 2 defa, uygun bir şekilde fırçalanması gerekmektedir. Dişlerin fırçalanmadığı takdirde, ağız içinde kalan besinlerin diş kökünde iltihaba neden olması kaçınılmazdır. İltihaplı diş kökü ise ileri dönemlerde çene kemiği erimesine neden olabilmektedir.

Çene kemiği erimesinin önlenmesi adına, diş çekimlerinden sonra, ilgili bölgeye implant yapılmasının sağlanması gerekmektedir. Çünkü çene kemiği erimesinin önemli bir diğer nedeni ağızda olan diş eksikliğidir. Bu eksikliğin yerine konulmasıyla beraber, çene kemiği erimesi önlenebilmektedir.

Özellikle geceleri farkında olmadan diş sıkma gibi davranışı olan bireyler için, diş sıkmanın engellenmesi adına bazı uygulanması oldukça basit aparatlar bulunabilmektedir. 

Bu aparatlar sayesinde geceleri diş sıkma durumu engellenmeye çalışılmaktadır. Aksi takdirde araştırmalar göstermiştir ki, diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi davranışa sahip bireylerde çene kemiği erimesi riski artmaktadır.

Çene Kemiği Erimesine Ne İyi Gelmez?

Çene kemiği erimesindeki en önemli risk faktörlerinden biri ağızda diş eksikliğinin olmasıdır. Ağızda diş eksikliğinin olması ise genellikle yetersiz ağız bakımının bir sonucu olarak gelişmektedir. 

Ağız bakımı yeterli olmayan bireylerde, çürük gelişme riski oldukça artmaktadır. Çürük geliştikten sonra ilgili tedavi yapılmadığı takdirde ilgili dişin kaybı gibi durumlar gelişebilmektedir. 

Bu durum da çene kemiğinde erimelere neden olabilmektedir. Bu yüzden basit bir ağız bakımı, bireyleri çeşitli rahatsızlıktan koruyabilirken, bakımsızlık ise çene kemiği erimesi gibi çeşitli durumlara yol açabilmektedir.

Diş sıkma, diş gıcırdatma gibi alışkanlığı olan bireylerde çene kemiği erimesi gelişme ihtimali artmaktadır. Bu yüzden bu davranışların düzeltilmemesi durumunda çene kemiği erimesi ihtimali daha da artmaktadır. Bu yüzden bu tarz bir alışkanlığınız varsa, çeşitli yöntemler aracılığıyla veya kendi yöntemlerinizle bırakmaya çalışınız.

Çene Kemiği Erimesi Ameliyatı

Çene kemiği erimesinin tedavisinde çeşitli teknikler kullanılabilmektedir. Bu tekniklerin başında Box Tekniği gelmektedir. Box tekniğine ek olarak All on 4 veya Zigoma İmplantı gibi işlemler de uygulanabilmektedir.

  • Box Tekniği: İleri derecede çene kemiği erimesi olan hastalarda implant için yeterli kemik hacmi olamayabilmektedir. Yeterli kemik hacminin sağlanmasına yönelik olan bu işlem, dişleri implanta uygun bir hale getirmektedir. Bu işlem sırasında, hastadan kemik blokların alınması gibi bir prosedüre gerek kalmamaktadır. Çene kemiğinin eriyen bölgelerine, kendi kendine yok olan maddeler konulur. Bu sayede bir duvar oluşturularak, bu bölgenin içerisi kemik tozlarıyla doldurulmaktadır. Bu işlem sayesinde ikinci bir cerrahi işleme gerek kalmamaktadır ve buna ek olarak hastada implanta uygun bir kemik oluşmuş olmaktadır. İmplant işleminden önce kemiklerin oluşması için belli bir süre beklenilmesi gerekmektedir. Bu süre yaklaşık olarak 4 – 6 ay olarak belirtilmektedir. Eğer az olsa da bir kemik yapısı varsa aynı seans içerisinde implant da uygulabilmektedir.
  • All on 4 Tekniği:  All on 4 tekniği yaklaşık 10 yıldır kullanılan bir tekniktir. Bu teknik ile beraber 2 adet implant çenenin arkada kalan bölgelerine yerleştirilmektedir. Yaklaşık 30 – 35 derecelik bir açıyla yerleştirilen implantlar aynı zamanda çenenin ön kısmına da yerleştirilmektedir. All on 4 tekniği sayesinde, hastalara sabit bir protez yapmak için bir avantaj sağlanmaktadır. Sabah yapılacak olan implantlar genellikle akşam vaktinde sabit bir proteze kavuşabilmektedir. Yaklaşık 3 – 4 aylık bir süre sonra ise hastalara kalıcı protezleri yapılabilmektedir.
  • Zigoma İmplantı: Zigoma implantı diğer implantlardan biraz daha farklı olmakla beraber, daha büyük bir implant yapısına sahiptir. Çok ileri derecede ciddi bir çene kemiği erimesi olan bireylerde uygulanan bu teknikte, elmacık kemiğine implant uygulanmaktadır. Elmacık kemiği üst çene kemiğini bağlayan bir kemik olup, oldukça sert bir yapıya sahiptir.

Hamilelikte Çene Kemiği Erimesi

Hamilelik döneminde de ağız bakımı oldukça önemlidir. Yetersiz ağız bakımı, dişlerde çürümeye neden olarak, çene kemiğinde erimelere neden olabilmektedir.

Aynı zamanda diş çekimi yapılan hamilelerin, doktor kontrolü altında implant tedavisi planlanmalıdır. Aksi takdirde gebelik sonrası dönemde bazı problemler yaşanabilmektedir. Fakat doktor kararına göre implant tedavisi gebelik sonrasında da yapılabilmektedir.

Çocuklarda Çene Kemiği Erimesi

Erişkinlere göre daha nadir bir şekilde görülen çocuklarda çene kemiği erimesi durumunun engellenmesi adına oldukça basit önlemler alınabilmektedir. Bu önlemlerin başında ağız bakımının yeterli derecede sağlanması gelmektedir.

Günde en az 2 kere düzenli olarak fırçalanan dişlerde, çürük gelişme riski azalmaktadır. Bu sayede de çene kemiği erimesi ihtimali azalmaktadır.

Aynı zamanda çocukluk döneminde kazanılacak ağız bakımı alışkanlıkları, ileri dönemde gelişebilecek bazı rahatsızlıkların önlenmesi adına büyük bir kazanım olacaktır.

Çene Kemiği Erimesi için Hangi Doktora Gidilmeli?

Herhangi bir kaza sonucunda çene kemiğinde bir problem varsa, diş çekiminden sonra ilgili dişlere protez hala yapılmadıysa veya diş çürüğü için dolgu yapmanıza rağmen ilgili bölgede ağrı varsa ve bunlara ek olarak çene kemiğini hareket ettirmede güçlük çekiyorsanız veya yeme – içme probleminiz varsa Diş Hekimine müracaat etmeniz gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Çene Kemiği Erimesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çene Kemiği Erimesi Olan Bölgeye Neler Yapılabilir?

Çene kemiği erimesinin tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında Box tekniği gelmektedir. Box tekniği sayesinde ileri derecede çene kemiği erimesi olan bölgeye kemik tozları doldurulmaktadır. Bu tozlar kemikleşerek, hastaları implanta hazır hale getirmektedir. Bu yöntemin dışında Zigoma implantı ve All on 4 Tekniği de uygulanabilmektedir.

Dr. İbrahim Halil Falay

Çene Kemiği Erimesi Nasıl Durdurulur?

Çene kemiğinin erimesinin önlenmesi adına birtakım önlemler bulunmaktadır. Bu önlemlerin başında diş çekimi sonrasında, eksik kalan dişin implant ile doldurulması gerekmektedir. Aksi takdirde çene kemiği erimesinin gelişme riski oldukça artmaktadır. Buna ek olarak diş dolgusu tedavisi gibi tedavilerin yeterli derecede sağlanması, diş çekiminin önlenmesi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Böylece çene kemiği erimesinin ilerlemesinin önlenmesi sağlanabilmektedir. 

Dr. İbrahim Halil Falay