Burundan Sarı Su Gelmesi

Burun bölgesinden sarı bir akıntının gelmesi durumu çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Altta yatan hastalığın tedavisine göre planlama yapılmalıdır.

Burundan Sarı Su Gelmesi Nedir?

Burun bölgesinden sarı bir akıntının gelmesi durumu çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Burundan gelen sarı akıntının sebebi genellikle sinüzitin bir belirtisi olarak kendini gösterse de, sinüzit haricinde diğer birtakım hastalıklarda da burundan sarı su gelmesi durumu karşımıza çıkabilmektedir.  

Her ne kadar can sıkıcı bir durum olsa da, burun akıntısı veya burundan sarı su gelmesi durumu oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Genellikle kendiliğinden düzelen burundan sarı su gelmesi durumu için, bazı durumlarda ileri tedaviler uygulanabilmektedir.  

Burundan Sarı Su Gelmesine Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Burundan sarı su gelmesi durumu çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Altta yatan hastalığa göre, burundan sarı su gelmesi klinik durumuna eşlik edecek olan belirtiler de değişmektedir. Burundan sarı su gelmesinin bilinen en sık nedeni olarak “sinüzit” hastalığı gösterildiği için, bu duruma da en sık eşlik eden durumlar sinüzitin belirtileri olacaktır.

  • Burundan sarı su gelmesi durumuna kuru öksürük eşlik edebilmektedir. Kuru öksürük ile beraber vücut sıcaklığının da yükselmesi olabilmektedir. Özellikle akut sinüzit durumunda ateş beklenmekte iken, kronik sinüzit durumunda ateş beklenmemektedir.
  • Burundan sari su gelmesi durumu özellikle sinüzit hastalığında görülmektedir. Sinüzit hastalığının bir diğer belirtisi olarak “baş ağrısı” ve “yüz ağrısı” görülebilmektedir. 
  • Burundan sarı su gelmesi durumuna eşlik eden bir diğer belirti olarak “ağız kokusu” gösterilebilmektedir.
  • Burundan sarı su gelmesi sonucunda “koku alma hissi bireylerin eski dönemlerine kıyasla azalmaktadır”.
  • Burundan sarı su gelmesi durumu nezlenin bir sonucu olarak da görülebilmektedir. Bu bireylerde ise burundan sarı su gelmesine “boğaz ağrısı ve hapşırma” da eşlik etmektedir. Nezle sonucu gelişen burundan sarı su gelmesi durumuna aynı zamanda “genel bir halsizlik veya kırılganlık” durumları da eşlik edebilmektedir.
  • Burundan sarı su gelmesi durumuna “gözlerde sulanma hissi” veya “gözlerde yanma hissi” klinik belirtileri de eşlik edebilmektedir.
  • Burundan sarı su gelmesi durumu, nadir bir şekilde olsa da menenjite eşlik edebilmektedir. Menenjit hastalığının en sık görülen kliniği “ateş, baş ağrısı ve ense sertliği” olmakla beraber, küçük çocuklarda bu belirtiler çok daha farklı bir şekilde kendini gösterebilmektedir. Özellikle bebeklerde “uykuya meyilin artması” durumunda ve “vücutta deri döküntülerinin” olması durumunda menenjitten şüphelenilebilmektedir.

Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Burundan sarı su gelmesi veya burunda sarı bir akıntı olması durumu çeşitli viral enfeksiyonlar sonucu karşımıza çıkabilmektedir. Burundan sarı su gelmesi durumunun bilinen en sık nedeni olarak “sinüzit” gösterilebilmektedir. Sinüzit dışında birtakım hastalıklar da burundan sarı su gelmesine sebebiyet verebilmektedir.

Akut Sinüzit: Burun boşluklarımızın etrafında içleri hava dolu birtakım cepler bulunmaktadır. Bu ceplere “sinüs” adı verilmektedir. Sinüzit adı verilen klinik durumda ise, ilgili birtakım ceplerin iltihaplanması söz konusudur. Normal şartlarda içi hava dolu olan sinüslerin vücudumuzdaki görevi, soluk aldığımız havayı nemlendirmesidir. İltihaplı olan sinüs dokusunda ise bu işlev ne yazık ki tam olarak sağlanamayacaktır.

Soğuk Algınlığı veya Nezle: Nezle virüslerin neden olduğu ve üst solunum yollarının kötü anlamda etkilendiği klinik bir durumdur. Nezle oluşumunda birbirinden farklı ve 1oo’lerce virüsler rol alırken, nezleye en sık neden olan virüs olarak “Rinovirüsler” gösterilebilmektedir. Rinovirüsler dışında “Coronovirüsler, Adenovirüsler ve RSV virüsleri” de nezleye neden olabilmektedir.  

Menenjit: Menenjit veya beyin zarlarının iltihabı olarak bilinen durum, burundan sarı su gelmesinin nadir sebepleri arasında yerini almaktadır. Menenjit hastalığının en sık görülen bulguları arasında ateş, ense sertliği ve baş ağrısı bulunmaktadır. Menenjitler tıbbi bir acil olarak karşımıza çıkmakta olup, hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisine başlanması gerekmektedir. 

Burundan Sarı Su Gelmesi Teşhisi

Burundan sarı su gelmesi şikayeti için ek bir tetkike gerek yoktur. Hastalar bu şikayet ile doktora gelmektedirler. Hastalara yapılacak olan diğer tetkikler, burundan sarı su gelmesine neden olabilecek hastalıkların tespiti için olacaktır. Aksi takdirde burundan sarı su gelmesi için ek bir tetkike gerek duyulmamaktadır.

Burundan Sarı Su Gelmesi Tedavisi

Burundan sarı su gelmesi durumu çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Buna bağlı olarak altta yatan hastalığın tedavisine göre planlama yapılmalıdır. Bu hastalıkların başında “akut sinüzit” durumu gösterilebilmekte iken, nadir bir şekilde görülse de “menenjit” hastalığında da burundan sarı su gelmesi durumu görülebilmektedir.  

Kronik veya akut gelişen sinüzit durumlarında tedavide antibiyotikler kullanılabilmektedir. Akut sinüzitte “amoksisilin – klavulanik asit” ve birtakım ağrı kesiciler tedavide kullanılabilmektedir. Ağrı kesici olarak “NSAID veya Non – Steroid – Anti – İnflamatuar İlaçlar” kullanılabilmektedir. Kronik sinüzit atağında ise “Moksifloksasin” etken maddeli antibiyotikler reçete edilebilmektedir.  

Menenjit şüphesinde ise, kültür sonuçları çıkana kadar antibiyotik başlanması gerekmektedir. Seftriakson, Sefotaksim gibi antibiyotikler bu hastalığın tedavisinde kullanılabileceği gibi Vankomisin, Rifampisin gibi antibiyotikler de bu hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir.

Burundan Sarı Su Gelmesi Tedavi Edilmezse

Burundan sarı su gelmesi çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu hastalıkların başında üst solunum yolları enfeksiyonları ve sinüzit gelmektedir. Genellikle kendiliğinden düzelen burundan sarı su gelmesi durumu için genellikle tedavi verilmemektedir. Fakat beyin zarlarının iltihabı sonucu ortaya çıkan burundan sarı su gelmesi durumu tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilmektedir. Bu yüzden ani ateş yükselmesi, baş ağrısı, ense sertliği ve bulantı kusmanın eşlik ettiği durumlarda acil servise başvurmak gerekmektedir.

Burundan Sarı Su Gelmesine Ne İyi Gelir?

Burundan sarı su gelmesi durumu çeşitli klinik hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Burundan sarı su gelmesinin önlenmesi veya daha hafif bir şekilde geçmesi adına bireylerin bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Bol sıvı tüketmesine ek olarak bireylerin kuru havası olan yerlerde bulunmaması gerekmektedir.  

Soğuk algınlığı ve nezle hastalığı sonucunda, bireylerin burundan sarı gelmesi gibi bir durumla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Dolayısıyla soğuk algınlığının önüne geçilmesi için, bireylerin ellerini sık sık yıkaması gerekmektedir. Ellerin sık sık yıkanması sonucunda, ellerde biriken virüs veya bakterilerin solunum yoluna girişi engellenmiş olmaktadır. 

Soğuk algınlığı ve nezlenin neden olduğu burundan sarı su gelmesinin önlenmesi adına burun bölgesini silerken mendil kullanılması gerekmektedir. Kullanılan bu mendillerin ise bir daha kullanılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili virüs veya bakteriler tekrardan burun yoluyla solunum sistemine dahil olarak hastalığa neden olmaktadır.

Burundan Sarı Su Gelmesine Ne İyi Gelmez?

Burundan sarı bir akıntının gelmesi durumu çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmekte iken, en sık olarak sinüzit veya nezle durumu ile karşımıza çıkmaktadır. Bu bireylerin tedavi semptomlarına yönelik olacağı için, bireylerin su tüketimine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Yeterince sıvı tüketmeyen bireylerde tedavi güçleşecektir ve tedavinin süresi uzayacaktır.

Burundan sarı su gelmesinin önüne geçmek için bireylerin sürekli ellerini yıkaması gerekmektedir. Ellerin yıkanmaması durumunda el bölgesinde mikro – organizmalar, burun yoluyla vücudumuza giriş yapmaktadır. Bu durum sonucunda da nezle veya üst solunum yolu enfeksiyonları karşımıza çıkmaktadır.  

Burundan Sarı Su Gelmesi İlaçları

Burundan sarı su gelmesi durumuna neden olan birden çok neden bulunmakla beraber, bu hastalığın bilinen en sık nedeni arasında “sinüzit hastalığı” yer almaktadır. Sinüzit durumunda birtakım antibiyotikler ve ağrı kesiciler reçete edilmektedir. Bu antibiyotiklerin başında “amoksisilin – klavulanik asit” gelmektedir. Amoksisilin – Klavulanik asit dışında özellikle menenjit hastalığının tedavisinde “Sefalosporinler ve Vankomisin” etken maddeli antibiyotikler kullanılabilmektedir. 

Amoksisilin – Klavulanik Asit: Amoksisilin – Klavulanik asit etken maddeli antibiyotikler çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir. Akut sinüzit tedavisinde de kullanılabilen bu ilaçlar, zatürre hastalığında ve tekrarlayan bronşit durumlarında da kullanılabilmektedir. Penisiline alerjisi olan bireylerde tercih edilmemesi gereken bu antibiyotikler, vücutta çeşitli alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. 

Sefalosporinler: Özellikle menenjit hastalığı şüphesinde, kültür sonuçları çıkana kadar 3. Kuşak Sefalosporinler tedavide kullanılabilmektedir. Menenjit tedavisinde kullanılabilen sefalosporinlere örnek olarak “Seftriakson, Sefotaksim ve Seftazidim” gösterilebilmektedir. Her 3 etken madde de beyine geçiş göstermesi sebebiyle menenjit tedavisinde kullanılmaktadır. Seftriakson etken maddeli ilaçlar safra ve böbrekler yoluyla vücuttan atılmaktadır. En uzun yarılanma ömrüne sahip olan seftriaksonlar, yenidoğan bebeklerde kullanılırsa “kernikterus” adı verilen klinik duruma neden olabilmektedir. 

Vankomisin: Menenjit tedavisinde kullanılabilen vankomisin etken maddeli antibiyotikler, protein yapısında bulunmaktadır. Ağız yoluyla verildikleri takdirde yeterince emilemeyen bu antibiyotikler, genellikle damar yolunda verilmektedirler. Pnömokok bakterilerinin neden olduğu menenjit tedavisinde seftriakson etken maddeli ilaçlarla kombine bir şekilde kullanılan bu ilaçların, böbreğe ve kulağa toksik etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda sinir sisteminde de tahribata yol açabilen bu ilaçların, oldukça dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. 

Hamilelikte Burundan Sarı Su Gelmesi

Burundan sarı su gelmesi her yaş grubunda sık bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Gebelik döneminde bireylerin sağlıklarına ekstradan dikkat etmesi gerekmektedir. Gebelik döneminde geçirilmiş olan üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir sonucu olarak da görülebilecek olan burundan sarı su gelmesi durumu, aynı zamanda sinüzit hastalığının bir sonucu olarak da görülebilmektedir. Bu yüzden bireylerin başta el hijyeni olmak üzere, genel olarak hijyenlerine dikkat etmesi gerekmektedir. 

Çocuklarda Burundan Sarı Su Gelmesi

Çocuklar gerek daha az hijyenik olmalarıyla ve vücutlarındaki bağışıklık sisteminin erişkinlere kıyasla daha zayıf olmaları sebebiyle daha sık olarak üst solunum yolunu etkileyen enfeksiyonlara yakalanabilmektedirler. Diğer yaş gruplarında olduğu gibi bu yaş grubunda da çocukların el hijyenine oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Çocuklarda özellikle sabaha karşı veya geceleri ortaya çıkan öksürük durumunda, göz çevresinde veya baş çevresinde ağrı olması durumunda, burunda tıkanıklık olması durumunda ve ağız kokusu olması durumda ilgili doktorlara muayene olunması gerekmektedir.

Bebeklerde Burundan Sarı Su Gelmesi

Bebeklerde de burundan sarı su veya sarı akıntı gelmesi durumu görülebilmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için, ufak enfeksiyonlar dahi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bebeklerde ateş olması durumunda, ebeveynlerin alarma geçmesi gerekmektedir. Özellikle 2 aylıktan daha küçük bebeklerde ateş düşürücü vermekten kaçınarak, bu bebeklerin ilgili doktorlara olabildiğince hızlı bir şekilde muayene olmaları gerekmektedir.

Burundan Sarı Su Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Burundan sarı su gelmesi çeşitli klinik hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Burundan sarı su gelmesinin bilinen en sık nedeni olarak “sinüzit” gösterilebilmektedir. 7 – 10 gün boyunca devam eden burundan sarı su gelmesi durumuna, ateş, öksürük, baş ağrısı ve geniz akıntısının eşlik etmesi durumunda Kulak Burun Boğaz Uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. Ani gelişen ateş, baş ağrısı ve ense sertliği durumunda ise Acil Servise başvurmanız gerekmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
28
1
Makeleyi Paylaşın

Burundan Sarı Su Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Burundan su gelmesi tehlikeli midir? İyi midir?

Burundan sarı su gelmesi durumu çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu hastalıkların başında üst solunumu yolu enfeksiyonları ve sinüzit durumu gösterilebilmektedir. Özellikle erişkinlerde tehlikeli seyretmeyen bu durumlar, bebeklerde veya küçük çocuklarda tehlikeli olabilmektedir. Burundan sarı su gelmesi durumu nadir bir şekilde olsa da beyin zarının iltihabı olarak bilinen, menenjit durumunda da karşımıza çıkabilmektedir. Menenjit acil bir durum olmakla beraber, hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gereken bir klinik durumdur.

Dr. İbrahim Halil Falay