Burun Dolgusu Nedir?

Rinoplasti tekniği kullanılarak dolgu enjeksiyonu ile yapılan burun dolgusu, cerrahi bir müdahale gerektirmeden yapılmaktadır.

Burun dolgusu, cerrahi müdahale gerektirmeyen burun estetiği olarak tanımlanmaktadır. Burun dolgusun, genellikle cilt dolgu malzemelerinin, enjeksiyon ile deri altına uygulanması prosedürünü içermektedir. Liquid Rhinoplasty olarak da adlandırılan burun dolgusunda, rinoplasti tekniği kullanılarak, dolgu enjeksiyonu ile burundaki boşluklar, girintiler, kontur olumsuzlukları ve asimetriler tedavi edilmektedir. 

Burun Dolgusu Nasıl Yapılır? 

Burun dolgusu işlemi ortalama olarak yarım saat ile bir saat arasında tamamlanmaktadır. Klinik ortamında gerçekleştirilen bu işlem, işlem bölgesine yerleştirilen ve kıkırdak gibi görünen bir dolgu uygulaması ile yapılmaktadır. 

Burun dolgusu şu adımlar takip edilerek yapılmaktadır:  

  • Öncelikli olarak hastanın yüz tipine uygun işlem yapılması için fotoğrafı çekilmektedir. Bilgisayar ortamından hastanın işlem sonrasında elde edeceği ortalama görüntü gösterilmekte ve onay alınmaktadır. 
  • İşlemden önce burun bölgesi iyice dezenfekte edilmektedir. 
  • Burun dolgusu işlemine başlarken hekim, işlem yapılacak bölgeyi anestezik krem ya da iğne yardımıyla uyuşturmaktadır. 
  • Ardından kanül ya da iğne ile tek noktadan giriş yapılarak dolgu maddesi enjekte edilmektedir. 

Burun dolgusu işleminde, burundaki kemeri yok etmek için, kemerin başlangıç ve bitiş noktaları arası dolgu maddesi ile doldurulmaktadır. Yine aynı şekilde eğrilikten rahatsız olan kişilerin burunlarının daha düz bir görünüme kavuşması adına dolgu kullanılmaktadır. Daha önce burnuna cerrahi müdahale uygulanan kişilere, mutlaka ameliyatı yapan hekim tarafından burun dolgusu işleminin yapılması önerilmektedir. Bunun nedeni, ameliyatın ardından burun anatomisinde küçük de olsa değişiklikler olabilmesi ihtimalidir.  

Burun dolgusu işlemi sırasında ve sonrasında hastaların yoğun bir şekilde ağrı veya acı hissetmesi beklenmez. Burun bölgesinden rahatsızlık duyan kişilerin sıklıkla tercih ettiği bu uygulama, herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yapılabildiği için en kolay estetik operasyonlar arasında yer almaktadır.

Burun Dolgusu Operasyonu Yararları Nelerdir?  

Burun ucu düşük olan, burnunda kemer bulunan veya ince bir burun yapısına sahip olan kişiler burun dolgusu sayesinde kolay ve acısız bir yolla arzu ettikleri burun görüntüsüne sahip olmaktadırlar. Burun görüntüsü yüz ile uyumlu şekilde tasarlandığı için direkt olarak görünüşe etki etmektedir. Bu durum, burun dolgusu yaptıran kişilerin estetik kaygılarının karşılanmasını sağlamaktadır.

Burun dolgusu avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Burundaki kemeri kamufle etmek,
  • Burundaki eğriliği kamufle etmek,
  • Daha önce burun estetiği olan ancak istediği sonuca ulaşamayan kişilerin, tekrar ameliyat masasına yatmalarına gerek kalmadan problemleri ortadan kaldırmak,
  • Mümkün mertebe sağlık sorunlarının önüne geçmek.  

Cerrahi müdahalede kıkırdak konularak elde edilen görüntü, bu işlem sayesinde dolgu enjeksiyonu ile elde edilmektedir. Kişilerin cinsiyeti ve yaşına göre burun dolgusunun sonucu tasarlanmaktadır. Bunun yanı sıra kişilerin yüz yapısı da hekimin operasyona karar verirken değerlendirmeye aldığı etkenlerden biridir.  

Kısacası, burun estetiğinin bir alternatifi olan burun dolgusu işlemi, cerrahi müdahale istemeyen kişiler için bir seçenek yaratmaktadır. Uzman hekim, hastanın burun yapısını uygun bulduktan sonra işlem yapılabilmektedir. 

Burun Dolgusu Öncesi Sonrası Nasıldır? Etkisi Ne Kadar Sürer?  

Burun dolgusu işleminin etkisi geçicidir. Dolgunun etkisi hastadan hastaya değişiklik gösterse de ortalama olarak 12-18 ay sürmektedir. 

Burun Dolgusu Zararları Nelerdir?  

Burun dolgusunun temel olarak hastalarda yarattığı iki dezavantaj vardır. Bunlar;

  1. Burun dolgusu işleminde kalıcı sonuca ulaşmak mümkün olmamaktadır. Yani sonuç kalıcı değildir. Dolgu malzemelerinin türüne, enjeksiyon tekniğine göre kalıcılık değişiklik göstermektedir.
  2. Burun dolgusu ile yapılabilecek müdahaleler sınırlıdır. Yani cerrahi bir müdahale kadar yaygın bir etki alanı yoktur. Burun küçültme ya da aşırı eğrilik gibi durumlarda tek başına burun dolgusu işlemi yeterli gelmemektedir. Bu sebepten ötürü, her hastaya burun dolgusu işlemi uygulanamamaktadır. İşlemin kararı uzman hekime danışarak verilmektedir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Burun Dolgusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Burun dolgusu fiyatları ne kadar?

Burun dolgusu fiyatları, işlemin yapılacağı kliniğe ve işlemin boyutuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Burundaki sorunlar, ek işlemlerinin yapılmasına gerek duyabilir. Bu durumlarda ek işlemler uygulandığı için fiyatlarda artış görülür. Burun dolgusu fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin, işlemi yaptırmak istedikleri sağlık merkezlerinde uzman hekim tarafından muayene olmaları gerekmektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Burun dolgusu kimler için uygundur?

Burun dolgusu operasyonu 18 yaşından büyük ve uzman hekimin onay verdiği herkes için uygundur. Öte yandan hamilelerin, yeni doğum yapan ya da emzirme döneminde olan kişilerin bu süreci atlattıktan sonra işlem yaptırmaları önerilmektedir. Burun dolgusu yaptırmak isteyen kişiler, işlem için uygun sağlık koşullarında olmaları durumunda işlem yapılmaktadır.

Dr. Ülkü Kılıç

Burun dolgusunda hangi malzemeler kullanılır?

Ameliyatsız burun dolgusu işleminde, hyaluronik asit içeriğine sahip dolgu malzemeleri tercih edilmektedir. Bu malzemeler, farklı markalar tarafından üretilmektedir ve Sağlık Bakanlığı tarafından onayı bulunmaktadır.

Dr. Ülkü Kılıç