Biyomikroskop

Göz doktorlarının, hastalıkları teşhis etmek amacıyla en çok kullandıkları aletlerden biri biyomikrosoptur.

Biyomikroskop Nedir?

Göz doktorlarının, hastalıkları teşhis etmek amacıyla en çok kullandıkları aletlerden biri biyomikrosoptur. Biyomikroskop cihazı kullanılmadan, göz muayenesi yapılması olası değildir. Bunun nedeni ise göz dokularının büyütülmeden, insan gözüyle incelenmesinin mümkün olmayışıdır. Bu alanda kullanılan özel bir cihaz olan biyomikroskop sayesinde; kornea, iris, lens ve retina tabakaları, uzman hekim tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Biyomikroskop iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan birincisi mikroskop kısmı, ikincisi ise ışık kaynağı şeklindedir.  

Hekimlerin, gözün ön bölgesini muayene etmek için kullandıkları biyomikroskop cihazına, çeşitli aletler eklenerek, gözün arka bölgeleri de incelenebilmektedir. Kısacası biyomikroskop, göz polikliniklerinde yaygın bir şekilde kullanılan, optik bir medikal cihazdır. 

Biyomikroskop Cihazı Ne İşe Yarar?

Biyomikroskop cihazı kullanılarak göz hastalıklarının teşhisi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca cihaza eklenen farklı materyaller sayesinde, pek çok göz hastalığının tanısı konulmaktadır. Biyomikroskop ile şunların incelemesi yapılmaktadır; 

  • Gözün ön tabakası 
  • Gözün arka tabakası 
  • Göz içi basıncı 
  • Kornea eğriliği 
  • Kornea kalınlığı 
  • Kornea ve lens arasındaki mesafe 
  • Ön kamera hacmi 
  • Lensin görünümü 
  • Ortam bulanıkları  

Biyomikroskop cihazlarından bazılarına fotografik kayıt alan kameralar da dahil edilmektedir. Biyomikroskop cihazları ile incelenen gözde, istenen bölgeye lazer demeti gönderilerek muayene gerçekleştirilmektedir. 

Biyomikroskop Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır? 

Genel göz muayenesinde muhakkak biyomikroskop cihazı ile kontrol yapılmaktadır. Öte yandan özellikle bazı hastalıklarının bulgularına rastlanan hastalarda, biyomikroskop cihazı ile göz muayenesi kesinlikle önerilmektedir. Bu hastalıklar şu şekildedir; 

Biyomikroskop Nasıl Kullanılır? 

Biyomikroskop cihazı kullanılarak muayene, göz doktoru tarafından yapılmaktadır. Öncelikle uzman doktor, hastanın şikayetlerini dinlemekte ve biyomikroskopik muayene öncesinde gerekli görülen farklı testlerin yapılmasını isteyebilmektedir. Biyomikroskop cihazı kullanılarak muayene şu şekilde yapılmaktadır; 

  • Uzman hekim ve hasta, biyomikroskop cihazının iki farklı tarafına karşılıklı olacak şekilde oturur. 
  • Hasta tarafından, çene bölgesini cihazın çenelik kısmına yerleştirilir. Ardından alın bölgesi ise çerçeve kısmına yaslanır. 
  • Uzman hekim mikroskobu ileri geri hareket ettirmek suretiyle cihazın netlik kazanmasını sağlar. 
  • Muayenenin başında gözün dış yüzeyinde bulunan yapılar incelenir. Bu yapılar kirpik dipleri, göz kapağı içi (tarsal konjonktiva), gözyaşı tabakası ve kornea tabakası oluşturmaktadır. 
  • Sayılan bölgeler, biyomikroskop cihazı yardımıyla büyütülür. Ayrıca aydınlatılarak muayene işlemi gerçekleştirilir. 
  • Ardından kornea katları, ön kamera içeriği, iris, göz bebeği, lens ve gözün için dolduran saydam jel (vitreus) incelenir. İnceleme sırasında ön vitreus kısmına kadar olan yapılar, çift gözle ve 2 boyutlu görüntüleme teknolojisi (stereoskopik) kullanılarak muayene edilir. 
  • Uzman hekim, gözdeki yapıların ayrıntılı olarak görülmesini sağlamak için biyomikroskop cihazına ışık verir. Ayrıca gerekli görülen durumlarda cihazdaki lensin büyütmesi artırılabilir.   

Göz hastalıklarına dair pek çok hastalığın teşhisinde biyomikroskopik cihaz kullanılmaktadır. Cihaza ek ilaveler yapılarak farklı hastalıkların teşhisinin konulması da olanaklıdır. Goldmann üç aynalı lensi denilen aparatın cihaza eklenmesi ile gözün ön kamera açısı incelenmektedir. Ayrıca Goldmann aplanasyon tonometresi cihazı yerleştirilerek, hastaların göz içi basıncı ölçülmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Biyomikroskop ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Biyomikroskop ile muayene ne kadar sürer?

Biyomikroskop ile muayene işlemi ortalama olarak 10 ile 15 dakika arasında değişmektedir. Ancak bu durum hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Uzman hekim biyomikroskop cihazından faydalanarak, ekstra tetkikler yapmak isterse işlem süresi uzayabilmektedir.

Dr. Merve Ergüven

Biyomikroskopik muayene ücreti ne kadardır?

Biyomikroskopik muayene, sağlık sigortası olan kişiler için devlet hastanelerde devlet tarafından karşılanmaktadır. Ancak özel hastanelerde, sağlık kurumunun fiyat politikası ve devletle olan antlaşmasına göre ödenecek meblağ değişiklik göstermektedir. Sağlık sigortasının bir kısmı, özel hastanelerde yapılan muayenenin bir kısmını karşılayabilmektedir. Sigortası olmayan kişiler özel hastanede biyomikroskop ile muayene olacaklarsa, ücretin tamamını ödemek zorundadır.

Dr. Merve Ergüven

Biyomikroskop cihazı ile muayene nerede yapılır?

Biyomikroskop cihazı kullanılarak devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde muayene yapılmaktadır. Çoğu göz polikliniği, biyomikroskop cihazına sahiptir. Bu cihaz, pek çok göz hastalığının tanısında kullanıldığı için ulaşılması da oldukça kolay bir hal almıştır.

Dr. Merve Ergüven

Biyomikroskop cihazı neden gereklidir?

Biyomikroskop cihazı, gözde bulunan ama, insan gözünün ayırt edemediği yapıların incelenmesi için kullanılmaktadır. Göz hastalıklarında pek çok teşhis biyomikroskop cihazı ile konulmaktadır. Özellikle göz hastalıklarının erken dönemde teşhis edilmesinde, biyomikroskop büyük bir öneme sahiptir.

Dr. Merve Ergüven

Biyomikroskop cihazı ile muayene dışında kullanılan yöntemler nelerdir?

Genel göz muayenesinin bir aşaması da biyomikroskop ile muayenedir. Bunun öncesinde ya da sonrasında uzman hekimin görüşüne bağlı olarak farklı tetkikler de yapılabilmektedir. Bu tetkikler; görme keskinliği testi, gözlük muayenesi, göz kaslarının ve göz kapaklarının muayenesi, göz tansiyonun ölçümü ile göz dibi muayenesi olarak sıralanmaktadır.

Dr. Merve Ergüven

Biyomikroskop ile muayene öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Biyomikroskop cihazı kullanılarak yapılan muayenenin öncesinde, hastaların göz sağlıkları ile ilgili genel durumlarını uzman hekime anlatmaları gerekmektedir. Hastaların sahip oldukları şikayetler ve yakınmalar muayeneye yön vermektedir. Bunun haricinde biyomikroskopik muayene öncesinde yapılması gereken ekstra bir hazırlık bulunmamaktadır.

Dr. Merve Ergüven

Biyomikroskop ile muayene sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Biyomikroskop ile göz muayenesinden sonra hastalar rutin yaşantılarına geri dönebilirler. İşlerine devam edebilirler ve araç kullanmalarında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Ancak muayene sonuçlarına göre yapılması gerekenleri uzman hekim tarafından, hastalara detaylı bir şekilde aktarılacaktır. Reçete edilen ilaçlar ya da gözlük gibi farklı gereklilikler varsa, bunların ihmal edilmeden kullanılması gerekmektedir.

Dr. Merve Ergüven