Biofeedback Nedir?

Biofeedback, makat kaslarının güçlendirilmesi, yanlış yapılan ıkınma işleminin doğrusunun öğretilmesi, bağırsak fonksiyonlarının yeniden eğitilmesi gibi cerrahi müdahale gerektirmeyen işlemlerle bağırsakları düzenler

Biofeedback, davranışsal tedavinin kullanılarak bağırsağın yeniden eğitilmesini kapsayan yöntemdir. Bağırsak fonksiyon bozukluğu görülen hastalarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan uygulanmaktadır. Makat kaslarının güçlendirilmesi, yanlış yapılan ıkınma işleminin doğrusunun öğretilmesi, bağırsak fonksiyonlarının yeniden eğitilmesi gibi süreçleri kapsamaktadır.

Biofeedback, doğru öğrenildiği takdirde tek başına yeterli olmaktadır ancak ihtiyaç duyulduğu takdirde cerrahi tedaviden de yararlanılmaktadır. Bağırsağın yeniden eğitilmesi ve doğru şekilde boşaltım sağlanması için özel teknikler hastaya gösterilip açıklanmaktadır.

Bağırsak fonksiyonlarının sağlıklı işlevlerini sürdürebilmeleri için yaşam tarzı, diyet, makat kası egzersizleri ve pelvik kasları egzersizleri gereklidir. Gastroenteroloji uzmanı doktorlar, hastanın tedavi sonrası uygulaması gereken teknikleri ve önemli detayları anlatmaktadır. Tedavinin başarı oranını artırmak için görsel ve işitsel biofeedback yöntemlerinden de yararlanılmaktadır.

Biofeedback Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılır?

Biofeedback tedavisi, makat kaslarının uygunsuz kasılması, dışkılama güçlüğü, kabızlık, gaz ve gaita tutamama rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Bu rahatsızlıklar, bağırsak fonksiyonları ve dışkılama kaslarındaki bozukluklardan kaynaklamaktadır. Bu tedavi yöntemi sayesinde bozukluklar giderilmektedir. Tedavi sırasında cerrahi müdahale yapılmamaktadır.

Dışkılama güçlüğü çeken hastalar, boşaltım sırasında aynı sorunlar ile karşılaştıkları için yaşam standartlarında düşüş görülmektedir. Dışkılama güçlüğü yaşanmasının nedenleri: çocukluk döneminde öğretilen yanlış dışkılama eğitimi, okul gibi ortamlarda dışkılamanın rahat yapılamaması şeklinde sıralanmaktadır. Bu faktörler, bağırsakların yanlış eğitilerek dışkılama mekanizmasının farklı tepkiler vermesini sağlamaktadır. Dışkılama güçlüğü çeken kişiler boşaltım sırasında sürekli ıkınırlar ve tam olarak boşaltım sağlayamazlar. Bu durum, tuvalet ihtiyacını artırmaktadır ve kişinin yaşam standardını düşürmektedir.

Biofeedback tedavisi, bağırsak fonksiyonlarının yanlış çalışmasını sağlayan öğretilerin düzeltilerek yeniden eğitilmesini sağlamaktadır. Biofeedback tedavisi sonrası boşaltım sisteminde düzelmeler görülmektedir.

Biofeedback Tedavisi Nasıl Yapılır?

Biofeedback tedavisi cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan yapılan bir yöntemdir. Cerrahi müdahale olmadığı için genel anesteziye de ihtiyaç duyulmamaktadır. Hastalar ayakta tedavi edilmektedir. Biofeedback yaptıranlar herhangi bir ağrı veya acı hissi ile karşılaşmaz.

Biofeedback tedavisi uygulanmadan önce hastaya lavman yapılarak rektumun temizlenmesi sağlanır. Temizliğin ardından, özel jel kullanılarak kateler rektuma kolayca yerleştirilir. Anorektal bölgedeki kasların doğru kullanımları, görsel ve işitsel şekilde hastaya gösterilir. Yanlış kullanım sonucunda yaşanabilecek sorun ve sıkıntılar da bu şekilde daha detaylı anlatılır. Doğru kasları, doğru şekilde güçlendirerek bağırsak fonksiyonlarının sağlıklı işlevlerine kavuşması sağlanır.

Tedavi sırasında bilgisayar teknolojilerinden yararlanılır. Emg biofeedback olarak bilinen bu cihaz sayesinde doktorlar, hastanın kas durumunu bilgisayardan kontrol ederek daha net bilgilere ulaşmaktadır. Hastanın kas kontrolü sayesinde, hangi kası ne kadar kasıp ne kadar gevşettiği gibi detaylara ulaşılmaktadır. Geri plana atılmış veya tamamen kaybolmuş kaslar üzerinde egzersizler yapılarak yeniden kazandırılmaktadır.

Biofeedback Seans Süresi  

Biofeedback tedavisi, bağırsak ve dışkılama fonksiyonlarında yaşanan bozuklukların tedavisinde kullanılmaktadır. Seans sayısı, rahatsızlığın nedenine ve boyutuna bağlı olarak ortalama 6 olarak belirlenmektedir. Gelişim gösteremeyen hastalarda seans sayısı 10’a çıkarılmaktadır.

Biofeedback tedavisine başlandığında haftada 3 seans uygulanmaktadır. Haftanın diğer günlerinde hastanın bireysel olarak egzersizleri uygulaması gereklidir. Egzersizlerin düzenli olarak uygulanması daha kısa sürede sonuçların alınmasını sağlamaktadır.

Biofeedback seansı ortalama 45 dakika sürmektedir.

Biofeedback Sonrası Yapılması Gerekenler

Doktor kontrolünde yapılan seansların dışında hastanın uygulaması gereken egzersizler bulunmaktadır. Bağırsak fonksiyonlarının yeniden düzenlenmesi ve dışkılama kaslarının güçlendirilmesi için bu egzersizler büyük önem taşır. Tedavinin uygulanması sonucu bağırsak yeniden eğitilmektedir.

Rahatsızlığın boyutu ve hastanın özellikleri incelenerek uygun tedavi planı hazırlanır. Tedavi planı içerisinde seans sayısı ve egzersizler hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır. Bu plan, her kişi için farklılık göstereceği için doktorun kararları uygulanmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Biofeedback ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Scio quantum biofeedback nedir?

Scio quantum biofeedback, insan vücudunun tamamını ele alarak organların fonksiyonlarını kontrol etmekte ve yaşanan sorunlara karşı iyileştirmeler yapılmasına yardımcı olmaktadır. İnsan vücudundaki her hücre kendi enerjisini oluşturmaktadır. Enerjiler devinim halinde iken herhangi bir bozukluk oluşturuyor ise bu durum hastalıklara yol açmaktadır. Scio quantum biofeedback, hücre titreşimlerini kontrol ederek bozuklukları tespit etmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Eductor quantum biofeedback nedir?

Eductor quantum biofeedback tedavisinin amacı, hastada oluşan ruhsal, zihinsel, duygusal ve fiziksel stres hasarlarının etkilerini azaltarak dengeli bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Eductor quantum biofeedback, bedenin kendini iyileştirmek için gerekli güce sahip olduğunu ifade ederek bu duyguyu doğal yollardan edinmesini sağlamaktadır.

Biofeedback kelimesi geri bildirim anlamını taşımaktadır ve pek çok bilim dalında bu yöntemden yararlanılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Biofeedback tedavisi acı verir mi?

Biofeedback tedavisinde herhangi bir cerrahi müdahale yapılmamaktadır. Biofeedback tedavisini yaptıranlar, tedavi esnasında ve sonrasında çok az acı hissetmekte ya da hiç hissetmemektedir. Biofeedback cihazı, uygun koşullarda yerleştirilerek hastanın acı duymasını minimal seviyeye indirmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Biofeedback tedavisi kesin sonuç verir mi?

Bağırsak fonksiyon bozukluğu rahatsızlığı bulunan kişilere uygulanan bu yöntemin %75 başarı oranı vardır. Biofeedback tedavisi yaptıran her 100 kişiden 75’inde bağırsak fonksiyonları doğru şekilde yeniden işlev görmeye başlamıştır.

Bu tedavi yönteminden sonuç alınamadığı takdirde cerrahi ve cerrahi olmayan diğer yöntemlere başvurulmaktadır. Her seans sonrasında doktor tarafından kontroller yapılmaktadır. İlerleme kaydedilmez ise diğer yöntemlere geçiş yapılmaktadır.

Başarılı sonuç almak için hastanın da sorumluluklarını yerine getirmesi gereklidir. Doktor tarafından gösterilen ve yapılmasını istediği egzersizler, seans günlerinin dışında düzenli olarak uygulanmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

İdrar kaçırma sorununa karşı biofeedback uygulanır mı?

İdrar kaçırma, bağırsak fonksiyon bozukluğu sonucu oluşan rahatsızlıklardan biridir. Daha çok kişinin kendini sistemini kontrol edemediği yaş aralığında ve durumlarda gerçekleştiği düşünülse de pek çok insanın yaşadığı sorundur. İdrar kaçırma sorununa karşı biofeedback uygulanır ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

İdrar kaçırma tedavisi, egzersiz uygulamaları ve biofeedback ile birleştirilerek uygulandığında çok başarılı sonuçlar vermektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Hamileyken ve doğum sonrası biofeedback tedavisi uygulanır mı?

Hamilelik ve doğum sonrası dönemlerde boşaltım sistemindeki kaslarda zayıflamalar görülebilmektedir. Zayıflayan kaslara biofeedback tedavisi uygulanarak tekrar güçlenmesi sağlanmaktadır. Bu müdahale erken dönemlerde yapılırsa idrar kaçırma problemini başlamadan tedavi etmektedir.

Hamilelik ve doğum sonrası dönemlerde, herhangi bir sorunla karşılaşılmamış olsa dahi uzman doktorlar tarafından muayene olunmalıdır. Pelvik taban kaslarının tedavisi, ilerleyen süreçteki yaşantıyı olumlu etkileyecektir.

Int. Dr. Sinem Köse

Biofeedback hangi sağlık kuruluşlarında yapılır?

Devlet ve özel sektördeki fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde biofeedback tedavisi yapılmaktadır. Biofeedback merkezleri olarak hizmet veren sağlık kuruluşları da bulunmaktadır. Biofeedback merkezleri, geri bildirim ve yeteneği tekrar kazandırma konularında kapsamlı hizmet vermektedir.

Int. Dr. Sinem Köse