Beynex Nedir?

Beynex, alzheimer hastalığının erken teşhisine olanak sağlayan bir uyarı sistemidir.

Alzheimer, unutkanlık hastalığıdır. Erken dönemlerde teşhisi yapılmadığı takdirde tedavisi zorlaşmakta ve tedavi başarı oranı azalmaktadır. Beynex, Alzheimer hastalığının erken teşhis edilmesine olanak sağlayan bir uyarı sistemidir. Bu sistem sayesinde hastalık erken dönemde teşhis edilebilir ve hastanın tedavisindeki başarı oranı artar.

Alzheimer genellikle 40 yaşlarından sonra görülmeye başlayan ve özellikle 60’lı yaşlardan sonra fark edilen bir hastalıktır. Bu hastalık çoğunlukla kadınları etkisi altına almaktadır. Bilim insanları Alzheimer hastalığını unutkanlık olarak değil, beyindeki yeteneklerin kaybedilmesi olarak tanımlamaktadır. Türkiye’de de giderek yaygınlaşan Beynex, bu yetenek kaybını erken dönemde teşhis ederek gereken önlemlerin kısa süre içerisinde alınmasını sağlar.

Beynex Kullanması Gereken Kişiler

Beynex herkes tarafından kullanılması gereken bir sistemdir ancak bazı kişiler tarafından muhakkak kullanmalıdır. Bu kişilerin ortak özellikleri:

  • Aile büyüklerinde erken yaşlarda (40 ve 50’li yaşlarda) Alzheimer görülen kişiler,
  • Erken yaşlarda iş hayatından koparak sakin bir yaşam sürmeye başlayan kişiler,
  • Emekliler,
  • Yüksek kolesterol değerleri ölçülen ve bunu diyet ile beslenerek gidermeye çalışan kişiler,
  • Ailesinde veya kendisinde beyin damarları hastalığından muzdarip olanlar, 
  • Unutkan olduğunu düşünen ve arkasında bir neden arayan kişiler,
  • Kafa travması geçiren ve durumun daha sonra tekrarlandığı durumda olan kişilerin Beynex kullanması önerilmektedir.

Beynex, internet üzerinden erişim sağlanan bir programdır. Günümüzde her kişinin internete rahatlıkla erişebildiğinden kaynaklı olarak sisteme erişmek ve kullanmak kolaydır. Beynex programına dahil olan her kişinin aktiviteleri, uzman doktorlar tarafından takip edilmektedir. 

Beynex Çalışma Sistemi

Beynex, sisteme dahil olan kişilerin hastanelere veya kliniklere gitmelerine gerek duymadan Alzheimer hastalığı hakkında aktivite ve bilgilendirmeler sunarken gerekli durumlarda tanı ve teşhis yoluna başvurmaktadır. Kullanıcıların internet erişimini kullanarak katıldıkları bu programda yaptıkları aktiviteler kayıt altına alınmakta ve uzman doktorlar tarafından takip edilmektedir. Beynex çalışma sistemi aşağıdaki şekilde işlemektedir:

  • Kullanıcıların ilk etapta Beynex sistemine kayıt olması gereklidir. Kayıt işlemleri kişisel bilgiler ile tamamlanmaktadır.
  • Kullanıcı kimliği oluşturulduktan sonra kişiye her gün egzersizler gönderilir ve bu egzersizleri yapması istenir.
  • Kullanıcının hareketleri sistem tarafından incelenmektedir. Yöneltilen egzersizler karşısında kullanıcıda yavaşlama, ortalamanın altına düşme gibi durumlar oluşur ise tespit edilmektedir.
  • Yapılan tespitin ardından erken uyarı sistemi devreye girmektedir ve kişi ile özel olarak ilgilenilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
  • Sistemdeki uyarıyı alan doktor, Alzheimer veya Demans hastalığı riski hakkında gerekli değerlendirmeleri yaparak kişiyi bilgilendirmektedir.
  • Gerekli bilgilendirmenin ardından hastanın Alzheimer veya Demans hastalığı için sağlık kuruluşlarına başvurması gereklidir. Fiziksel muayene ve testlerin ardından tedavi süreci başlamaktadır.

Beynex sisteminde, tanı aşamasından sonra da egzersizlere devam edilmeli ve Alzheimer ilerleyişi durdurulmalıdır. Beyin egzersizlerinin yapılması Alzheimer riskini azalttığı gibi var olan Alzheimerın tedavisine de katkı sunmaktadır. Beynex programı bu noktada erken uyarı, tanı ve tedavi aşamalarında rol oynamaktadır.

Beynex Avantajları Nelerdir?

Alzheimer, teşhisi zor olan hastalıklardandır. Erken teşhis yapılmaz ise hastalık beyni ve vücudu etkisi altına alır. Bu süreçten sonraki tedavi yetersiz kalabilir. Bu nedenle, Alzheimer hastalığının erken teşhisi önemlidir.

Araştırmalara göre Alzheimer tanısı 18.aydan önce konulamamaktadır. Çünkü kişiler, hastalıkları olduğunun farkında değildirler. Normal bir hastalıkta en fazla 1 haftada farkındalık oluşurken unutkanlık durumunda bu süre oldukça uzayabilmektedir. Bu aşamalardan itibaren Beynex’in avantajları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

  • Erken tanı konulmasına olanak sağlamaktadır.
  • Tanı sonrası erken müdahale uyarısı yaparak tedaviye başlangıcı teşvik etmektedir.
  • Her gün düzenli şekilde yapılan egzersizler sayesinde Alzheimer hastalığının ilerleyişini yavaşlatmaktadır.
  • Alzheimer egzersizleri günlük ortalama 15 dakika sürmektedir. Zaman kaybı olarak nitelendirilecek düzeyde değildir. 
  • Kişinin uygulama sonucunda elde ettiği performans ve aldığı puanlar kayıt altına alınarak uzun süre saklanmaktadır. Bu sayede geriye dönük bir tespit durumu da mümkün hale gelmektedir.

Beynex sistemi içerisinde çalışan nörolog, psikolog ve yazılımcılar dahil toplamda 15 kişilik bir ekip bulunmaktadır. 3 yıl deneme süresi devam eden bu yazılım, Alzheimer derneğinin internet sitesi üzerinden de online olarak hastalara katılım olanağı sunmaktadır.

Beynex Nasıl Kullanılır?

Beynex, bünyesinde pek çok farklı özellik bulunan ve hastanın beyninde değişik sistemlerin uyarılmasını sağlayan bir sistemdir. Buna göre Beynex kullanımında hastaların günde 15 dakikalık aktiviteleri haftada 5 gün yapması gerekiyor. Bu sistemde hastaların karşısına şu aşamalar çıkmaktadır:

  • Günlük Hayata Dair Aktiviteler: Hastaya her gün olmamak kaydıyla birkaç günde bir olarak “bugün ne yaptınız?” kategorisi açılıyor. Bu kategoride hastanın o gün içerisinde yürüyüşe çıkıp çıkmadığı, spor yapıp yapmadığı, kahvaltısını yapıp yapmadığı gibi sorular bulunmaktadır. Hastanın sorulara verdiği cevap grafiklere yansımaktadır ve inceleme altından geçmektedir.
  • Zihinsel Aktiviteler: Kayıtlı olan kişilere her gün farklı bir oyun sunulmaktadır. Bu oyunlar:
    1. Hafıza
    2. Aritmetik
    3. Görsel hafıza
    4. Düşünce
    5. Hız vb. gibi 8 farklı parametreyi ölçmektedir. 

Oynanan oyun sonucunda alınan puanlar kaydedilmekte ve daha sonra kontrol edilmektedir. 

  • Video Aktiviteleri: Hastayı uygulamanın son aşamasında ise 3 dakikalık bir video izlenimi beklemektedir. Aktivite aşamasında hastadan vücut egzersizleri yapması istenmektedir. Burada yapılan işlemler yaptım, yapamadım, zorlandım şıkları ile seçilerek kayıt altına alınmaktadır. Video aktiviteleri hasta ile 3 ayda bir paylaşılarak onun sağlığı hakkında bilgi sahibi olması sağlanmaktadır.

Beynex programına sadece 40 yaş üstü veya Alzheimer başlangıç aşaması görülen kişilerin katılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Beyin egzersizleri yapmak ve bu sayede hastalıkların önüne geçmek için kullanılması da mümkündür. Günlük düzenli şekilde yapılan egzersiz, oyunlar ve sorular neticesinde beyin fonksiyonlarının pek çoğu kullanılmaktadır. Her kişinin zihinsel sağlığı kontrol edilmektedir ve tanı aşamasında uyarılarda bulunmaktadır. Alzheimer şüphesi olan veya oluşum riskini engellemek isteyen her birey bu sistemden yararlanabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
9
0
Makeleyi Paylaşın