Bebeklerde Vitiligo

Halk arasında “Alaca” Hastalığı olarak da bilinen, vitiligo, ciltte süt beyazı renginde lekeler ve yamalar oluşmasına neden olan bir deri hastalığıdır. Tedavide ise genellikle yaşam tarzı değişiklikleri önerilmektedir.

Bebeklerde Vitiligo Nedir?

Halk arasında “Alaca” Hastalığı veya “Ala” hastalığı olarak da bilinen, Latince vitellius kelimesinden türeyerek gelen vitiligo, ciltte süt beyazı renginde lekeler ve yamalar oluşmasına neden olan bir deri hastalığıdır. Bebeklerde vitiligo hastalığı yetişkin bireylerde görülen vitiligo hastalığından bazı farklılıklar göstermektedir. Bebeklerde vitiligo, yetişkinlerde başlayan vitiligo hastalığından çok daha ciddi bir durumdur. Küçük yaşta beyaz lekelerin başlaması, kısa sürede vücuda hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olmaktadır. Bebeklerde vitiligo inişli çıkışlı seyir gösterebilmektedir.

Günümüzde tedavisi mümkün olan bebeklerde vitiligo hastalığı, artık normal bir hastalık olarak görülmekle belirtilerinin neler olduğunu bilmek bebek sağlığı açısından önemlidir.

Bebeklerde Vitiligo Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edilen bebeklerde vitiligo hastalığı da tedavi için olumlu bir adım olabilir. Bu bağlamda bebeklerde vitiligo belirtilerini öğrenmek ebeveynler için gereklidir.

  • En belirgin ve hastalığın teşhisinde görülen belirti vücudun belirli yerlerinde süt beyazı renginde lekelenmeler oluşmasıdır.
  • Hormonlarda bozukluk da bu hastalıkla beraber görülen bir rahatsızlıktır, vitiligo olan bebeklerde özellikle tiroid hastalıklarına da rastlanmaktadır. 
  • 3 yaş üzeri çocuklarda vitiligo hastalığına ek olarak D vitamin eksikliği de görülür, bariz D vitamini eksikliği olan çocuklarda yapılan testlerde vitiligo teşhisi konulabilmektedir.

Bebeklerde Vitiligo Nedenleri Nelerdir?

Genetik faktörlerin etkili olduğu vitiligo hastalığında etkili olan bazı maddeler aşağıda verilmiştir:

Bebeklerde Vitiligo Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde vitiligo teşhisini koymak için bebeğin hastalık öyküsü dinlenir ve ardından fizik muayenesi yapılır. Vitiligo teşhisini doğrulamak için ise çeşitli yöntemlere başvurulur.

Bebeklerde vitiligo teşhisi için başvurulan yöntemler aşağıdaki gibidir:

Hasta hikayesi: Bebeklerde vitiligo teşhisi için öncelikle bebeğin adı konulmuş bir rahatsızlığı olup olmadığı ebeveynlere sorulur.

Fizik muayene: Bebeklerde Vitiligo hastalığında tanı, beyaz lekelerin tespit edilmesi ile dermatoloji uzmanı tarafından yapılan fiziksel muayene ile çok daha kısa sürede anlaşılabilmektedir. Bu kapsamda doktorlar teşhis esnasında mutlaka fiziksel muayenede bulunur.

Işık mikroskobunda görüntüleme: Dermatoloji uzmanı Vitiligo teşhisinin kesinleştirilmesi için Wood ışığı adı verilen ışık ile inceleme yapmaktadır. Normal ışık altındayken görülmeyen deri farklılaşmaları ve küçük olan beyaz lekeler Wood ışığı ile yapılan muayene esnasında lekelerin görünürlüğün artmasından dolayı kolaylıkla tespit edilebilir.

Klinik muayenesi: Bebeklerde veya çocuklarda vitiligo teşhisi Wood ışığı altındaki inceleme ile birlikte yapılan klinik muayenede mümkündür. Teşhisin yapılamadığı durumlarda, hekimin uygun görmesi halinde deri biyopsisi, patolojik inceleme gibi farklı tanı testlerinden de faydalanılabilir.

Tüm incelemeler ve tetkikler sonrasında bebekte vitiligo olduğu teşhis edilirse, doktor denetimi altında tedavi sürecine başlanmaktadır.

Bebeklerde Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde vitiligo tedavi sürecinde ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu bağlamda bebeğin bakımı ve gelişimi esnasında bazı değişikliklere gidilmesi önemlidir.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Bebeklerde vitiligo tedavisinin en iyi şekilde ve doktor kontrolünde sürdürülmesi önemlidir. Ebeveynler bebeğin bağışıklığını yüksek seviyede tutmak için ek gıdalarda çeşitli vitamin ve bağışıklık güçlendirici besinler takviye etmelidir. Ayrıca bebeklerde vitiligo hastalığının tedavisinde bağışıklık sisteminin zarar görmeyeceği işlemler doğrultusunda hareket edilmelidir.

İlaç tedavisi: İlaç tedavisi bebeklerde vitiligo için çok fazla tercih edilmemektedir. Ancak doktor kontrolünde vitamin takviyeleri gerçekleştirilmektedir. Böylece bağışıklık direnci arttırılır. Ayrıca Doktorun tavsiyesi ve reçetesi üzerine, Kortizon veya pimekrolimus ve takrolimus içeren kremler hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan lekelerin giderilmesi ve yeni lekelerin oluşumunun önlenmesi amaçlı olarak kullanılabilir.

Bebeklerde Vitiligo Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebeklerde vitiligo hastalığı ilk etapta ebeveynleri rahatsız eder, haliyle bir bebek vücudundaki bu beyaz lekeleri göremez, görse de bir anlam veremez. Fakat vitiligo olan bu bebek büyüdüğünde, kendi vücudunu incelemeye sorgulamaya başladığında dış görünümünde olağan dışı bu farklılıkları görüp ne olduğunu anlaması nedeniyle mutsuzluk, özgüven azalması, depresyon ve stres gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

Bu nedenle bebeklerde tespit edilen vitiligo önemli bir sürecin başlangıcıdır, ebeveynler çocuklarına psikolojik anlamda da destekte bulunmalıdır. Erken teşhis ve uzman doktorun vereceği önerilere ve tedavi ilkelerine dikkat edilirse hastalığın etkileri büyük oranda ortadan kaldırılabilir. 

Bebeklerde Vitiligo Hastalığına Ne İyi Gelir?

Öncelikle bebeklerde vitiligo hastalığı en iyi gelecek olan şey bilinçli ebeveynlerdir. Bilinçli bir şekilde hareket ederek, uzman doktor tavsiyelerine uyarak ebeveynler bebeklerindeki vitiligo hastalığını ortadan kaldıramasalar da hastalığın yayılma hızını azaltıp, büyüme boyutunu düşürebilirler. Genellikle çocukluk ve erişkin dönemde ortaya çıkan vitiligo hastalığının yetişkinlerde tedavi yöntemlerinin fazla olmasına karşın, çocuklarda tedavi seçenekleri çok sınırlıdır. Deride yapısal bozukluklar meydana getiren vitiligo hastalığı güneşten etkilenmektedir, bu yüzden vitiligo hastaları güneşe çıkarken beyaz lekelerin artmaması için yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmalıdırlar.

Doktorların önerdiği markalara ait güneş kremleri vitiligo hastalarına daha faydalı olacaktır. Bu yüzden hasta doktoruna danışmadan kendi bulduğu bir kremi kullanmamalıdır. Vitiligo hastası sadece denize girerken değil, dışarıya çıktığı, güneşe maruz kalacağı her zaman doktorunun önerisi ile satın aldığı güneş kremini kullanmalıdır.

Bebeklerde Vitiligo Hastalığına Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde vitiligo hastalığı erken başlamış bir hastalık olduğundan korunmak çok önemlidir, zira erken teşhis edildiğinde gerekli tedbir alınmaz ise vitiligo hastalığı yaş ilerledikçe vücudun birçok yerini kaplayacaktır ve hasta da psikolojik travmalara sebep olabilecek duruma gelecektir. En bilineni vitiligo hastalığına güneş, güneş ışınları iyi gelmez. Bu yüzden hasta güneşe maruz kalacağı her zaman doktorunun önerisi ile satın aldığı güneş kremini kullanmalı ve güneşten sakınmalıdır.

Vitiligo hastalığına güneş kadar olmasa da stres de iyi gelmez, bebeklerde stres olmadığından pek sorun olmaz fakat bebek büyüyüp belirli bir yaşa geldiğinde strese girerse vitiligonun azması, beyaz lekelerin artması kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden stresten uzak bir yaşam tercih etmek vitiligo hastalarının faydasına olacaktır.

Vitiligo hastalığının bebeklikte ortaya çıkması çok görülen bir şey değildir. Genelde çocukluk çağında veya çocukluktan çıkış yıllarında meydana geldiği tespit edilmektedir, vücutta bu beyaz lekelerin görülmesi halinde derhal doktora başvurmak gerekirken, her beyaz lekenin vitiligo olmayacağı unutulmamalıdır, fakat çocuğunuzda veya kendinizde bu beyaz lekeleri fark ettiğinizde mutlaka güneş ışınlarından kaçınmanız faydanıza olacaktır. Zira eğer bu lekeler vitiligo hastalığından ise güneş ışıkları bu lekelerin büyümesine ve çoğalmasına sebep olacaktır.

Bebeklerde Vitiligo için Hangi Doktora Gidilir?

Bebek cildinin üzerinde süt beyazı lekelenmeler ve belirli bölgelerde farklı cilt tonu görülür ise zaman kaybetmeden dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Erken dönemde tespit edilen vitiligo zaman içerisinde kontrol altına alınabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın