Bebeklerde Tırnak Mantarı

Tinea Rubrum adı verilen mantarın tırnakların üstünde oluşturduğu rahatsızlık türüne tırnak mantarı adı verilmektedir. Tedavide tırnağın çıkarılması ve ilaç tedavileri uygulanabilir.

Bebeklerde Tırnak Mantarı Nedir?

Tinea Rubrum adı verilen mantarın tırnakların üstünde oluşturduğu rahatsızlık türüne tırnak mantarı adı verilmektedir. Mantarlar vücudun pek çok yerinde mantar enfeksiyonuna neden olabilir. Genellikle el ve ayak tırnaklarında oluşan bu enfeksiyon çoğunlukla yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çeşitli nedenlerden dolayı bebeklerin de %2,5’nin etkilendiği görülmüştür. Bebeklerde görülen tırnak mantarı genellikle doğumdan sonra veya hamilelik sırasında ortaya çıktığı bilinmektedir. Bebeklerde görülen tırnak mantarı anneye de hızlıca bulaşabildiğinden dolayı enfeksiyon ilerlemeden tırnak mantarı mutlaka tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Tırnak Mantarının Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde görülen tırnak mantarının belirtileri her bebekte farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bakıldığında bebeklerde görülen tırnak mantarı belirtileri şu şekildedir:

  • Tırnaklarda kalınlaşma ortaya çıkar.
  • Tırnakların rengi değişmeye başlar ve üzerinde sarı lekeler meydana gelebilir.
  • Ayaklarda karıncalanmalar oluşur.
  • Tırnağın rengi sarı, beyaz veya kahverengine dönüşebilir.
  • Ayaklarda kötü bir koku oluşabilir.
  • Tırnakların altında kirlilik meydana gelebilir.
  • Mantarın olduğu tırnak bölgesinde sıklıkla kaşıntı görülebilir
  • Mantardan dolayı tırnak yerinden kalkabilir veya kırılabilir.
  • Tırnakların altında döküntüler meydana gelebilir.
  • Tırnakların üstünde kuruluk ve donukluk oluşabilir.
  • Tırnaklarda görülen şekil bozukluğu.

Bebeklerde Tırnak Mantarının Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde tırnak mantarı genellikle Tinea Rubrum olarak bilinen enfeksiyon etkeninin bulaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Tırnak mantarı bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı ortaya çıkan bu enfeksiyonun hızlı bir şekilde bulaşmasıyla birlikte mantarın da oluşmasına neden olmaktadır. Bebeklerde oluşan ayak veya el tırnak mantarı genellikle bebeğin parmaklarını emmesi ile meydana gelen tükürüklerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bakterilerin yayılması ile tırnak etinin geriye çekilmesi sonucu oluşan mantarlar buraya yerleşir ve gittikçe yayılmaya başlar. Mantar enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı bebeğin hem ayak hem de el tırnağı temizliğine önem verilmesi gerekir.

 Tırnak mantarının oluşmasına neden olan başlıca nedenler şunlardır:

  • Nemli veya sıcak ortamlar mantarın oluşmasına zemin oluşturabilir.
  • Bebeklerin bağışıklık sisteminin zayıf olması.
  • Bebeklerde sinir sistemi ve kan dolaşımı gibi rahatsızlıkların olması.
  • Aile bireyleri arasında kullanılan havlu veya peçeteleri başkaları ile paylaşmak.
  • Tırnak yaralanmalarının meydana gelmesi.
  • Down sendromu veya sedef hastalığı riski arttırabilir.
  • Sürekli su ile oynamak.
  • Teri emmeyen çoraplar veya ayağın sürekli kapalı alanda kalması.
  • Ortak kullanılan tırnak makası mantarın bulaşmasına neden olabilir.

Bebeklerde Tırnak Mantarı Teşhisi

Tırnak mantarı teşhisi için ilk olarak cildiye doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Tırnak mantarı genellikle egzama veya sedef hastalığı ile karıştırıldığı için cildiye doktorunun hastalığı doğru teşhis etmesi oldukça önemlidir. Ancak yapılan fiziksel muayene ile tırnak mantarı teşhisi hemen olmayabilir. Bundan dolayı cildiye doktoru fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda tırnağın altındaki kalıntıları bir çubuk yardımıyla alarak laboratuvara gönderebilir. Laboratuvarda hem enfeksiyona neden olan mantarın çeşidi hem de mantara sebep olan durumlar tespit edilebilir. Böylece tırnak mantarı doğru bir teşhis ile uzman bir doktor tarafından tedaviye başlanır.

Bebeklerde Tırnak Mantarı Tedavisi

Bebeklerde tırnak mantarı tedavisinde pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir:

Oral İlaç: Tırnak mantarı tedavisinde uygulanan tedavi çeşitlerinden biri de ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Bu tür ilaçlar genellikle FDA tarafından onaylanmış bir pediatrik ilaç olup tedavi yönteminde kullanılması onaylanan ilaçlardır. 

Topikal Tedavi Yöntemi: Bebek tırnak mantarı tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem de topikal tedavidir. Pek çok merhemlerin, losyonların ve kremlerde olan topikal ABD FDA tarafından da onaylanmış bir tedavi çeşidi olup çoğu uzmanlar tarafından da tırnak mantarı tedavisinde kullanılmaktadır. 

Kombinasyon Tedavi Yöntemi: Tırnak mantarı tedavisinde hiçbir yöntemin işe yaramadığı durumlarda kombinasyon tedavisi uygulanmaktadır. Kombinasyon yöntemi hem oral hem de topikal tedavi yönteminin birlikte uygulandığı bir tedavi çeşididir. Enfeksiyonun çok fazla olduğu durumlarda tek bir yöntem yerine kombinasyonlu yöntemin uygulanması tedavinin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. 

Tırnağın Çıkarılması: Tırnak mantarı enfeksiyonu hiçbir tedavi yöntemine cevap vermemişse son olarak uzman doktor tırnağın çıkarılmasını önerebilir. Tırnağın düşmesini sağlayan kimyasalların tırnağa uygulanması yoluyla tırnağın düşmesi sağlanabilir. Ancak bazı durumlarda uzman doktor tırnağın düşmesini beklemeden bir ameliyat ile tırnağı yerinden çıkarabilir. 

Bebeklerde Tırnak Mantarı Tedavi Edilmezse

Tırnak mantarının yol açtığı enfeksiyon tedavi edilmediği durumlarda tırnakların kaybına neden olabilir. Tırnak mantarı bulaşıcı bir hastalık türü olmasından dolayı vücudun diğer bölümlerine de yayılarak daha zor bir hale gelebilir. Tırnak mantarı ilerledikçe daha riskli bir hale gelmesinden dolayı mutlaka tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Tırnak Mantarına Ne İyi Gelir?

Nemli ve kapalı bölgeler tırnak mantarının en büyük düşmanıdır. Bundan dolayı elleri ve ayakları kuru ve temiz tutarak mantarın oluşmasını engelleyebiliriz. Ayrıca Sarımsak ve çay ağacı yağı da mantarın yol açtığı enfeksiyonlara iyi geldiği bilinmektedir.

Bebeklerde Tırnak Mantarına Ne İyi Gelmez?

Tırnak mantarı kapalı alanlarda ve nemli ortamları çok sever bundan dolayı kirli ve hijyenin olmadığı ortamlar tırnak mantarına iyi gelmez. Tırnak mantarı bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı ortak kullanılan çorap, havlu, terlik gibi eşyalar da tırnak mantarının yayılmasına neden olur. Ayrıca ayak tırnak mantarı bulaşma olasılığını arttıran ortak kullanılan tırnak makasları da enfeksiyonun bulaşmasına yol açabilir.

Bebeklerde Tırnak Mantarı Ameliyatı

Tırnak mantarı tedavisinde kullanılan yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda uzman doktor tırnak mantarı ameliyatı önermektedir. Tırnak mantarı ameliyatı lokal anestezi ile yapılan basit bir işlemdir. Enfeksiyonu ilerlemiş tırnak ameliyat esnasında yerinden çıkartılarak müdahale edilir. Yaklaşık 1 yıl sonrasında çıkarılan tırnağın yerine yeni bir tırnak çıkar

Bebeklerde Tırnak Mantarı için Hangi Doktora Gidilir?

Tırnak mantarının yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra bebeklerde de görülme olasılığı fazladır. Tedavisi mümkün olan bir enfeksiyon çeşidi olan tırnak mantarı tedavi edilmediği taktirde ileriki zamanlarda bebekler için büyük sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı bebeklerde oluşan tırnak mantarı mutlaka tedavi edilmelidir. Tırnak mantarının ilerlediği durumlarda tırnak kalınlaşır, tırnağın rengi değişir ve tırnak kopmaya başlayabilir. Bu belirtileri gözlemleye başladığınız zaman mutlaka doktora gitmelisiniz. Tırnak mantarı tedavisi için başvurmanız gereken bölüm ise dermatoloji (cildiye) bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Tırnak Mantarı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde tırnak mantarı nasıl anlaşılır?

Her semptom tırnak mantarı örneği olmasa da genellikle her bireyde görülen ortak belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında tırnak renginin koyulaşması gelmektedir. Ayrıca en çok karşılaşılan bir diğer belirti ise tırnağın kalınlaşması ve kırılmasıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Tırnak mantarı nasıl geçer?

Hastanın tırnak mantarı türüne göre ilaç tedavisi ile bu süreç başlar. Enfeksiyonun ortadan hızlı bir şekilde kalkmasını sağlamak amacıyla genellikle oral yolla alınan ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak İlaç tedavisinin yanı sıra tırnak hijyenine de önem verilmesi gerekmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Tırnak mantarına ne iyi gelir?

Tırnak mantarı genellikle nemli ve kapalı alanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden ayaklarımızı ve ellerimizi mutlaka kuru ve temiz tutmamız gerekmektedir. Ayrıca sirke ve çay ağacı yağı gibi bitkisel yöntemler de iyi gelmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Tırnak mantarı ağrı yapar mı?

Tırnak mantarında genellikle tırnak üstünde değişimler meydana gelmektedir. Ancak tırnak mantarı kademeli olarak ilerler. Enfeksiyon ilerledikçe ağrının oluşmasına neden olabilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Tırnak mantarı bulaşıcı mı?

Tırnak mantarı en yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıkların başında gelmektedir. Ortak kullanılan eşyalarla birlikte kolayca bulaşabilen bir hastalık olmasından dolayı dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle ortak alanlarda bulaşmasının yanı sıra çoğunlukla nemli ve kapalı alanlarda ortaya çıkmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli