Bebeklerde Terleme

Vücut çok fazla ısındığı zaman, vücut ısısının yeniden düzenlenebilmesi için ter bezleri çalışmaya başlar ve bu esnada terleme ortaya çıkmakta ve bu durum oldukça normaldir. Altta yatan sebebe göre vitamin takviyesi, demir ilaçlar gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Bebeklerde Terleme Nedir?

Terleme, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülebilen olağan bir reaksiyondur. Vücut çok fazla ısındığı zaman, vücut ısısının yeniden düzenlenebilmesi için ter bezleri çalışmaya başlar. Salgılanan bu ter ile birlikte vücut soğuyarak kendini normal kabul edilen ısıya getirir. Bu esnada terleme ortaya çıkmakta ve bu durum oldukça normaldir.

Bebeklerin deri miktarı az fakat ter bezleri fazla olduğu zaman, bebeklerde terleme sıklığı da bir o kadar artmaktadır. Özellikle de yeni doğan bebeğin terlemesi oldukça yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Bebekler büyüdükçe bu sıklık da azalmakta ve bebeğin terlemesi normal seyrine dönmektedir.

Bebeklerin çok terlemesi, kimi zamanlarda bazı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Terleme normal kabul edilmesine karşın, bebeklerde sık görülmeye başlanması ve aynı zamanda bebekte farklı reaksiyonlara da yol açılması durumunda muhakkak kontrol altına alınmalıdır.

Bebeklerde Terleme Belirtileri

Bebeklerin terlediklerini gösteren farklı ve oldukça net belirtiler mevcuttur.

Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Bebekte huzursuzluk
  • Terlediği bölgelerde görülen isilik veya pişik
  • Uyku düzeninin bozulması ve uykuya dalmada güçlük
  • İştahsızlık 

Yukarıda yer alan belirtiler, herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeyen belirtilerdir. Fakat aşağıda yer alan belirtilerin görülmesi durumunda, zaman kaybetmeden bebeğin doktora götürülmesi gerekmektedir.

Tıbbi müdahale gerektiren belirtiler şu şekildedir:

  • Ağız ve dudak çevresinde morarma
  • Yüksek ateş
  • Soluk ten rengi
  • Nefes alma güçlüğü veya hırıltılı nefes
  • Titreme

Bebeklerde Terleme Nedenleri

Bebeklerin de tıpkı yetişkin bireyler gibi terlemesi son derece normaldir. Vücudun normal seyrinde çalıştığını gösteren bu fiziksel reaksiyonun sık sık görülmesi ve bebekte farklı tepkimelere yol açması ise mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Çünkü bebeklerde terlemenin nedenleri, bazı hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Bu sebeple de anne ve babaların bebeklerini bu durumlarda yakından takip etmeleri önerilmektedir.

Bebeklerde görülen terleme çeşitleri ve nedenleri ise en yaygın şekilde aşağıdaki gibidir:

Bebeklerde Baş (Kafa) Terlemesinin Nedenleri

  • D vitavitaminiikliği ya da demir eksikliği, bebeklerde kafa terlemesi sorununa yol açabilmektedir. 
  • Bebeğin emerken olması gerekenden daha fazla efor harcaması da kafasının terlemesine sebep olabilmektedir.
  • Bebeklerde kafa terlemesinin bir diğer nedeni ise, bebeğin kabız olmasıdır. 

Bebeklerde Gece Terlemesi Nedenleri

  • Kalın ve hava almayan kıyafetler, bebeklerde gece sırt terlemesi sorununa yol açabilmektedir. 
  • Bebeğin uyuduğu oda sıcaklığının 23 dereceden daha fazlası olması veya bebeğin üzerinin kalın örtüler ile örtülmesi de bebeği terleten nedenlerdendir. 
  • Bebeklerde ense terlemesi de genellikle geceleri görülmektedir. Bunun nedeni de bebeklere yünlü olmayan ve pamuk olmayan kıyafetlerin giydirilmesidir. 

Bebeklerde Ayak Terlemesi Nedenleri

  • Bebeklerde el ayak terlemesi, genellikle bebeğe kalın kıyafetler giydirilmesinden kaynaklanmaktadır. 
  • Bebeklerde avuç içi terlemesi görülmesinin bir diğer önemli nedeni ise, bebeklerdeki hormonal bozukluklar olabilmektedir.
  • Ayrıca kan şekerinin düşmesi de bebeklerde ayak terlemesi sorununa yol açabilmektedir. 

Bebeğin Emerken Terlemesi Nedenleri

  • Bebeğin emerken terlemesinin birbirinden farklı nedeni olabilmektedir. Yanlış pozisyonda emzirmek ya da bebeğin memeyi tam anlamı ile kavrayamaması da emerken terlemesine yol açabilmektedir.
  • Bebeğin emzirilirken kalın kıyafet giydirilmesi ya da emerken anne ile ten tene temas etmesi de bebeklerde aşırı terlemenin nedenleri arasında yer almaktadır. 
  • Emerken terlemenin en önemli nedeni ise, bebeklerde kalp yetmezliği problemi olabilmektedir. Bu sebeple de hangi nedenden dolayı olursa olsun, bebeklerin emerken çok sık terlemesi durumunda muhakkak bir doktora götürülmesi önerilmektedir.

Bebeklerde Soğuk Terlemenin Nedenleri

  • Bebeğin soğuk terlemesi, kimi zaman bebeğin çok hareketli olmasından kaynaklanabilmektedir. 
  • Fakat bebeğin alın bölgesinden soğuk soğuk terlemesi durumunda ailelerin zaman kaybetmeden bir doktora gitmeleri önerilmektedir. Çünkü bebeğin soğuk terlemesinin altında kalp hastalıkları, raşitizm, soğuk algınlığı ya da geniz eti büyümesi gibi ciddi problemler yatabilmektedir.

Bebeklerde Terleme Teşhisi

Bebeklerde görülen terleme için genellikle basit yöntemler ile tedavi uygulanmaktadır. Bu sebeple de eğer bebekte farklı bir sağlık probleminden şüphelenilmiyorsa, herhangi bir tetkik ya da test istenmemektedir. Fakat bebekte tıbbi müdahale gerektiren belirtiler bulunuyorsa; idrar tahlili, kan tahlili, EKG ve gerek görülmesi durumunda da akciğer röntgeni istenebilmektedir. Yapılan bu tetkikler sonucunda, sık terlemenin altında yatan bir hastalık varsa teşhis edilmekte ve gerekli tedavi sürecine başlanmaktadır.

Bebeklerde Terleme Tedavisi

Bebeklerde terleme tedavisi, yalnızca kendi başına çözülebilecek bir problem değildir. Terleme çok sık yaşanıyorsa, bu terlemeye sebep olan faktörlerin incelenmesi gerekmektedir. Hangi nedenle bebekte terleme görülüyorsa, tedavinin seyri de bu nedene bağlı olarak ilerlemelidir.

Eğer yaşanan terleme D vitamini ya da demir eksikliğinden kaynaklanıyor teşhisi konulmuşsa, bebeklere D vitamini veya demir takviyesi verilmektedir.

Bazı bebeklerde terleme, kardiyolojik sorunlardan dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda genellikle kardiyoloji doktoruna yönlendirilmekte ve gerekli tedavi programı uygulanmaktadır.

Bebeklerde Terleme Tedavi Edilmezse

Bebeklerin terlemesi tedavi altına alınmadığında, bu sorunun altında başka bir sağlık problemi yok ise isilik, atopik dermatit veya pişik gibi sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca eğer herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanan bir terleme söz konusu ise, terlemenin tedavi edilmemesi bu sağlık sorunun da ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu gibi problemler ile karşılaşılmaması için, ailelerin bu durumu geçiştirmeden bebeklerini uzman bir doktora götürmeleri son derece önemlidir.

Bebeklerde Terlemeye Ne İyi Gelir?

Bebeklerde görülen terleme sorunu, eğer tıbbi müdahale gerektirmeyecek boyutta ise birtakım yöntemler kullanılabilmektedir. Anne ve babaların uygulayacağı bu yöntemler hem bebeğin rahatlamasına hem de terlemesine oldukça iyi gelmektedir.

Bebeklerde terlemeye iyi gelen yöntemler şu şekildedir:

  • Sık sık terleyen bebeklere ılık su ile duş aldırılması, bebeğin hem vücut ısısının düşmesini hem de bebeğin rahatlamasını sağlamaktadır. 
  • Oda sıcaklığının mevsim koşulları göz önünde tutularak maksimum 23 derecede olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. 
  • Bebeğin kıyafetleri, mevsimine uygun olacak şekilde olmalıdır. İnce ve hava alan kıyafetler, bebeğin terlemesine oldukça iyi gelmektedir. 

Bebeklerde Terlemeye Ne İyi Gelmez?

Tıbbi bir rahatsızlığın yanı sıra bazı durumlar da bebeklerin terlemesini tetikleyebilmektedir. Bebeklerin terlemesine sebep olan ya da terlemesine iyi gelmeyen durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Ek gıdaya geçmiş olan bebeklerin yemeklerine/mamalarına konulan baharatlara dikkat edilmelidir. Vücut ısısını artıracak olan baharatlardan veya alerjiye neden olabilecek gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. 
  • Yünlü ya da hava almayan kıyafetlerin giydirilmesi de bebeklerin vücut ısılarını arttırmaktadır. Bu sebeple de bu gibi kıyafetlerden uzak durulması önerilmektedir. 
  • Bebeğin üşümesinden endişe edilmekte ve genellikle de ortam ısısı hep yüksek tutulmaktadır. Fakat bu durum bebeklerin vücut ısılarını olabildiğince arttırmakta ve dolayısıyla bebeğin terlemesine sebep olabilmektedir. Ne çok yüksek, ne de çok düşük olmalıdır. Optimum sıcaklık bulunmalıdır. 

Bebeklerde Terleme için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde terleme olağan bir durum olduğu için herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmemektedir. Fakat bu terleme çok sık oluyorsa ve bebekte önemli reaksiyonlar görülüyorsa, bebeğin çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına götürülmesi önerilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0