Bebeklerde Meme Reddi

Bir bebeğin meme emmeye karşı isteksiz olup, memeyi reddetmesine meme reddi denilmektedir. Tedavi ten tene temas, burun spreyi, cerrahi işlem ve operasyonlarla yapılmaktadır.

Bebeklerde Meme Reddi Nedir?

Her bebek emme refleksi ile dünyaya gelmektedir. Bir bebeğin meme emmeye karşı isteksiz olup, memeyi reddetmesine ‘meme reddi’ denilmektedir. Meme reddi sıkça karşılaşılan ve belli dönemlerde gözlenen bir durumdur. Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması, emerken kafasını memeden uzak tutması ve hiç memeye gelmemesi olarak tanımlanabilir.

Meme reddi anneyi oldukça üzen ve tedirgin eden bir durumdur. Bebek memeyi reddettiğinde annede bebeğinin onu istemediğine dair olumsuz düşüncelere kapılacaktırBebeğin bir daha emmeyeceğini, beslenmesinde sıkıntılar yaşayacağını düşünebilmektedir. Anne bu durumda paniğe kapılmamalıdır. Çünkü meme reddi yaygın olarak görülür fakat kısa süreli bir durumdur. 2 ila 3 gün içerisinde ortadan kalkacaktır.

Bebeklerde Meme Reddi Belirtileri Nelerdir?

Annenin bebekte memeyi istememe durumu oldukça kolay bir şekilde gözlemlenebilmektedir.

Bebeklerde meme reddinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebeğin çığlık atarak memeyi reddetmesi
  • Emmek istememesi
  • Emerken ağlamaya başlaması 

Bebeklerde Meme Reddi Nedenleri Nelerdir?

Bebeğin memeyi reddetmesi her ayda görülme ihtimali olan bir durumdur. Oldukça sık görülmesinden dolayı ret nedeninin anne tarafından iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Nedeni bilinen durumun tedavi yöntemi kolaylıkla sağlanacaktır. Bebek memeyi birçok sebepten dolayı reddedebilmektedir.

Bebeklerin memeyi reddetme sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Memeyi iyi tutamıyorsa,
  • Biberon kullanıyorsa,
  • Emzik kullanıyorsa,
  • Burun tıkanıklığı mevcut ise,
  • Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı var ise,
  • Yorgunluk mevcutsa,
  • Bebekte dil bağı varsa,
  • Burun tıkanıklığı var ise, 
  • Diş çıkarma,
  • Sütün azalması,
  • Fazla ve hızlı süt akışı,
  • Bebeğin dil, dudak anomalileri varsa
  • Annenin ilaç kullanması,
  • Annenin hamile olması.

Bebeklerde Meme Reddi Teşhisi

Bebeğin meme reddinin teşhisinde annenin gözlemi ve ilgisi oldukça önemlidir. Anne bebekte çığlık atarak memeyi reddetme, memeyi emmek istememe ve emerken ağlamaya başlaması belirtilerini gözlemlediği durumda bu olayı hekimine aktarmalıdır. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, ağız yarası, dil bağı gibi durum söz konusu ise teşhisi sağlanmalıdır.

Meme reddinin teşhisi şu şekilde sağlanmalıdır:

  • Fiziksel muayene: Bebeklerde dil bağının tespiti için fiziksel bir muayene yeterli olmaktadır. Dilin altında dil bağının oluşma kısmı kontrol edilir. Sonrasında bebekte dil bağı sebebiyle oluşan hareket kısıtlılığına bakılır. Gerekli tedavi yöntemi belirlenir. Boğaz ağrısına sebep olabilecek bademcik şişmesi, kızarması da fiziksel muayene ile tespit edilebilecek bir rahatsızlıktır. Ağız yarası da fiziksel muayene sonucunda teşhis edilebilir.
  • Hastalık Öyküsü: Annenin gözlediği soğuk algınlığı belirtileri hekime aktarılarak meme reddinin teşhisi konusunda yardımcı olunmalıdır. Doktor bebeğin ateşini ölçerek, fiziksel muayene yaparak soğuk algınlığı teşhisi koyabilir.

Bebeklerde Meme Reddi Tedavisi

Anne bebekte meme reddi olduğunun şikayeti ile doktora başvurduktan sonra bebeğin hangi nedenle emmeyi reddettiği tespit edilir. Emme reddi sebebi öğrenildikten sonra ona uygun bir yöntem denenerek bebeğin memeye yakınlaşması sağlanır. Anne ile bebeğin ten tene teması sağlanır. Bebeğin ağzında yara varsa veya soğuk algınlığı gibi bir rahatsızlıktan dolayı memeyi reddediyorsa hekim buna uygun tedavi yöntemi çizerek öncelikli bebeğin rahatsızlığını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Soğuk algınlığı için bebeğe burun spreyi verilebilmektedir çünkü burun tıkanıklığı da memeyi reddetmesi için oldukça etkili bir sebeptir.

Bebekte dil bağının olması da emme problemi yaşamasına sebep olmaktadır. Doğuştan olan bu durumun nedeni bilinmemektedir. Dil hareketinde kısıtlılık sağlaması bebeğin beslenmesini olumsuz etkilemektedir. Dil bağının tedavisi için cerrahi bir işlem gerekmektedir. Bu cerrahi operasyonla dil bağı kesilmektedir.

Yardımla bebeğin emzirilmesi konusunda anne bilinçlendirilir. Annenin bebeği emzirmesi için farklı pozisyonlar önerilir. Annen meme reddine iyi gelecek birtakım yöntemleri denemesi açısından bilinçlendirilir. Genel olarak kısa zamanda evde uygulanan yöntemlerle bebeğin 2 ile 3 gün arasında meme reddi problemini ortadan kaldıracaktır.

Bebeklerde Meme Reddi Tedavi Edilmezse

Bebeklerde meme reddi gözlendiği zaman gerekli tedavi yöntemi sağlanmadan bebeğin bu durumu kabul edildiyse veya doktora gidilmeyerek durumun tedavisi yapılmazsa bebek anne sütünü alamayacaktır. Gelişim ve büyümesi açısından oldukça önemli olan anne sütünün alınmamasında bebekte diyabet, obezite, solunum sistemi enfeksiyonları veya çeşitli biyolojik geriliklerin görülme ihtimali artacaktır. Bebeğin bağışıklık sisteminin anne sütü ile güçlendirilmektedir. Bebeğin yeterince anne sütü alamaması bağışıklık sistemini de oldukça düşürecektir. Bu sebeple bebeğin anne sütünü yeterince alması sağlanmalıdır. Sütü alamaması durumunun tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Dil bağı sebebiyle olan meme reddinin tedavi edilmemesi bebeğin yutma problemi yaşayacağı için beslenmesini sağlıklı bir şekilde yapamamasına neden olur. Dil bağı ilerleyen süreçlerde bebeğin konuşma bozukluğu yaşamasına da sebep olmaktadır. Bu nedenle meme reddi sebebi tespit edilip uygun tedavi yöntemi sağlanmalıdır.

Bebeklerde Meme Reddine Ne İyi Gelir?

Meme reddi olayı bebekte kalıcı olmamakla beraber dönem dönem meydana gelen, 2 ile 3 gün arasında iyileşme gösteren bir süreçtir. Anne bu durumda evde uygulayacağı birtakım yöntemlerle iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Bebeklerde meme reddi görüldüğü durumda annenin uygulaması gereken yöntemleri sıralayacak olursak:

  • Annenin sakin olması
  • Anne ile bebeğin fiziksel teması
  • Emzirme pozisyonunun değişmesi
  • Emzik ve biberonun kesilmesi
  • Anne ve bebeğin birlikte banyo yapması

Bebeklerde Meme Reddine Ne İyi Gelmez?

Bebekte meme reddi kısa süre içerisinde ortadan kalkacak bir problemdir. Fakat bazı durumlarda bebek uzun süre memeyi kabul etmemektedir. Annenin yapacağı olumsuz birtakım etkenler bu durumda bebeğin memeyi kabul etmesini zorlaştıracaktır.

Annenin bebeğin memeyi reddettiği durumda sürecin kalıcılığını sağlamamak için uzak durması gereken şeyler vardır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Annenin bebeği emmeye zorlaması
  • Bebeğin rahatsızlığı var ise tedavisinin yapılmaması
  • Bebek ağlarken, huzursuzken emzirmeye çalışmak
  • Ev halkı tarafından sigara kullanımı
  • Annenin kola, kahve ve çay tüketmesi
  • Bebek emmeyi öğrenene kadar biberon ve yalancı emzik verilmesi

Bebek Memeyi Reddediyorsa Hangi Doktora Gidilir?

Bebek uygulanan yöntemler sonucu halen memeyi reddediyor ise bebeğin bu duruma alışmaması için profesyonel bir yardım almakta gecikilmemesi gerekmektedir. Her bebek için kendine has yöntem ile durumu kontrol altına alınmaktadır. Her yöntem uygun olmayabilir. Bu sebeple bebeğinize özgü tedavi yöntemi için mutlaka bir sağlık kuruluşunda Çocuk Doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Tedavide erken hareket etmek kontrollü iyileşme için bir hayli önemli olduğu unutulmamalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Meme Reddi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğim emmeyi reddediyor ne yapmalıyım?

Bebeğinizin emmeyi reddettiği durumda öncelikli olarak sebebini fark etmeniz gerekmektedir. Sonrasında bu sebebe uygun hareket edilmelidir. Öncelikle anne adayı gergin ve stresli olmamalıdır. Annenin stresli olması bebeğe de yansımakta ve olumsuz etkilemektedir. Bebek ile yeterli fiziksel temasın kurulması sağlanmalıdır. Eğer emzirme pozisyonundan kaynaklı bir problem var ise emzirme pozisyonunun değiştirilmesi gerekmektedir. Bebek emzik ve biberon kullanıyor ise bunların kesilmesi bebeğin emmesine yardımcı olacaktır. Eğer bu tür yöntemlere rağmen hala durumu kontrol altına alamamış iseniz bir sağlık kuruluşuna başvurarak uygun desteği almalısınız.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Meme reddi ne kadar sürer?

Meme reddi genelde hamilelik sürecinin her anında ortaya çıkabilme ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Geçici bir durum olması nedeniyle endişelenilmemesi gereken bir durumdur. Ortalama 2 ile 3 gün arasında geçmesi beklenen bir süreçtir. Birkaç hafta olarak uzaması da korkulmayacak bir durumdur. Fakat daha uzun süre bebeğin memeye karşı uzaklığı, çeşitli problemlere sebep olabilme ihtimali yaratabilmektedir. Bu sağlık problemini ortadan kaldırmak için uzun süreli bebeğin anne sütünden uzak durması durumunda hekim tedavisine gidilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker