Bebeklerde Kulak Temizliği
Bebeklerin kulaklarının temizlenmesi hem bebeğin rahatlaması hem de kulak sağlığının korunması açısından son derece önemlidir ve bu nedenle de ailelerin, doğru yöntem ve ekipmanlar ile bebeklerinin kulaklarını düzenli olarak temizlemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kulak içi ve çevresinde biriken kir ve mikroplar, bebeklerde çeşitli enfeksiyon problemlerine yol açabilmektedir.
Bebeklerde Kulak Temizliği Nedir?
Yeni doğan bebeklerin vücutları son derece hassas olduğundan, anne ve babalar için bebeklerinin temizlikleri oldukça kaygı verici olmaktadır. Ebeveynler, yapılacak temizlik işlemlerinde bebeklerinin canını acıtmaktan ya da zarar vermekten endişe duydukları için oldukça kapsamlı araştırmalar içerisine girmektedir. Bu araştırmalardan biri de bebeğin kulak temizliği olmaktadır.
Bebeklerin kulaklarının temizlenmesi hem bebeğin rahatlaması hem de kulak sağlığının korunması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle de ailelerin, doğru yöntem ve ekipmanlar ile bebeklerinin kulaklarını düzenli olarak temizlemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kulak içi ve çevresinde biriken kir ve mikroplar, bebeklerde çeşitli enfeksiyon problemlerine yol açabilmektedir. Bebeklerde kulak temizliği konusunda gerekli bilgileri almak için, ailelerin mutlaka bir uzman doktor ile iletişime geçmesi önerilmektedir.
Bebeklerde Kulak Temizliği Önemi
Kulak kiri, aslında koruyucu bir maddedir ve kulakta mutlaka olması gerekmektedir. Fakat bu kirin normalden daha fazla olması hem işitmede rahatsızlığa hem de diğer sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sebeple de kulak temizliğine önem verilmesi gerekmektedir.
Kulak; dış kulak, kulak kanalı ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kulak kanalı yüzeyinde bulunan kirler (serumen), yavaş bir şekilde dış kulağa ulaşarak vücuttan dışarı atılmaktadır. Eğer bu pislik vücuttan dışarı atılmazsa kulak kirinin birikmesi ve dolayısıyla pıhtılaşması meydana gelmektedir. Tüm bunlar ise işitmede azalma, baş dönmesi ve vertigo gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Bebeklerde kulak kirinin görülmesi ise oldukça nadirdir. Bu sebeple de bebeklerde derinlemesine bir kulak temizliği yapılmasına gerek yoktur. Burada önemli olan nokta, bebeğin dış kulağının kesinlikle nemli kalmamasıdır. Bebeklerin kulakları ilerleyen dönemlerde kulak kiri üretmeye başladıkça temizlenmelidir.
Bazı bebeklerde kulak kiri kuru ve açık renkte olabilirken, bazı bebeklerde ise daha koyu ve yapışkan bir kıvamda olabilmektedir. Her iki kulak kiri tipi de normaldir ve tıbbi bir müdahale gerektirmemektedir. Bu konuda çeşitli endişeler yaşayan anne ve babaların, bebeklerde kulak temizliği konusunda bir uzman doktora danışması çok daha faydalı olmaktadır.
Bebeklerde Kulak Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kulak temizliği hem bebekler hem de yetişkinler için son derece önemli bir konudur. Bebeklerin kulak yapıları son derece hassas ve hala gelişmeye açık olduğu için, kulak temizliğine çok daha özen gösterilmesi gerekmektedir.
Bebeklerin kulak temizliği konusunda dikkat edilmesi gerekenler ise en genel ifade ile şu şekildedir;
- Bebeklerin kulaklarının içinde genellikle kir bulunmamaktadır. Bu sebeple de kulak dışının nemli ve pamuklu bir bez ile nazik hareketlerle temizlenmesi yeterli olmaktadır. Temizleme işleminden sonra, bu bölgenin nemli kalmaması için kuru bir havlu ile yavaşça kurulanması gerekmektedir. Bebeklerin kulak arkalarında pişik görülmesi durumunda ise, pişik kremi kullanmak yeterlidir.
- Bebeklerde kulak temizliği işlemlerinde, kesinlikle kulak çubuğu ya da bu gibi ucu sivri olan materyallerin kullanılmaması gerekmektedir. Bu gibi materyaller, kulakta bulunan kirin daha derine inmesine sebep olmaktadır. Bu da işitme yetisinin azalmasına veya kulak zarının zarar görmesine yol açmaktadır.
- Bebeklerin kulak temizliğinde, kulak içerisine herhangi bir doğal yağ ya da su damlatılması da son derece sakıncalıdır. Bu gibi işlemleri yapmadan önce muhakkak bir doktora başvurulması önerilmektedir. Aksi takdirde çok daha ciddi sağlık sorunlarının oluşabilmektedir.
Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebeklerde kulak temizliği aşağıdaki işlemlerin izlenmesiyle yapılmaktadır:
- Bebeklerde kulak temizliği yapılırken, bebekler için özel olarak üretilmiş olan ıslak mendiller kullanılabilmektedir. Ayrıca pamuklu ve yumuşak havlular da yine bu işlemde sıklıkla kullanılabilmektedir.
- Islak mendil ya da nemli bir havlu ile öncelikle kulağın arka kısmı ve kulak kepçesi nazik bir şekilde temizlenmelidir. Yavaş hareketlerle yapılması gereken bu işlemde, kirin yayılmasının engellenmesi gerekmektedir.
- Bir kulak temizlendikten sonra diğer kulağa geçerken, kullanılan ıslak mendilin ya da havlunun da değiştirilmesi önerilmektedir. Böylelikle temizlenen kulaktaki pisliklerin, diğer kulağa geçmesi önlenmektedir.
- Her iki kulak da güzel bir şekilde temizlendikten sonra, kulakların kuru ve yumuşak bir havlu ile neminden arındırılması gerekmektedir. Bebeklerde kulak temizliği konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur. Çünkü nemli kalan kulaklar, enfeksiyona ve pişik oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
- Bebeklerin kulakları sıklıkla kirleniyorsa ya da kir miktarı fazla ise, bebeklerin bir doktora götürülmesi önerilmektedir. Bu noktada kesinlikle sivri uçlu temizleyiciler ya da doğal yağlar kullanılmamalıdır.
Bebeklerde Banyo Sonrası Kulak Temizliği
Bebeklerde eğer kulak içi kir oluşumu başlamış ise, bu kirler genellikle banyo esnasında oldukça yumuşamaktadır. Bu sebeple de bebeklerde banyo sonrası kulak temizliği oldukça önemli bir konudur.
Yumuşamış olan kulak kiri eğer kulağın dış yüzeyine kadar çıkmış ise, yumuşak bir ıslak mendil ya da havlu ile yavaşça alınmalıdır. Bu esnada vakumlu kulak temizleyicileri ya da petrol içerikli hiçbir ürünün kullanılmaması son derece önemlidir. Doğal ürünler ve yöntemler ile yapılan kulak kiri temizliği, bebeğin sağlığı ve rahatlığı açısından gereklidir.
Banyo sonrasında muhakkak yapılması gereken bir diğer aşama ise, bebeklerin özellikle kulak arkalarının kurutulmasıdır. Banyo esnasında ıslanan ve sonrasında nemli kalan kulaklar, bebeklerin enfeksiyon problemi ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca nemli kalan kulak arkaları, pişik oluşumuna daha yatkındır ve bu da bebekleri son derece rahatsız eden bir durumdur. Bu sebeple de, banyo sonrasında yumuşak ve pamuklu bir kuru havlu ile kulak arkaları iyice kurutulmalıdır.
Bebeklerde kulak kiri birikmesi, bebeğin sürekli ağlamasına ve huysuzlaşmasına yol açmaktadır. Yukarıda da bahsedildiği gibi bebeklerde kulak kiri oluşumu oldukça nadir görülmektedir. Fakat bebeklerin kulaklarına rüzgâr ya da su kaçması gibi durumlarda enfeksiyonlar meydana gelebilmektedir. Bu gibi enfeksiyonlar sebebi ile bebeklerin kulaklarında sarı bir sıvı gelmesi durumunda, zaman kaybetmeden bir uzman doktora gidilmesi gerekmektedir.
Bebek kulak temizliği için belirli bir rutin oluşturulmasına gerek duyulmamaktadır. Her banyodan sonra yapılan temizlik işlemleri, kulak sağlığı ve temizliği açısından yeterli olmaktadır. Bebeklerin yaşları ilerledikçe kulaklarındaki kir de artacağı için genellikle kulak temizleme rutini ileriki yaşlardaki çocuklar için önerilmektedir.
Bebeklerde nadir de olsa oluşan kulak kirinin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bebekler, çevresindeki sese tepki vermiyorsa ve kulak kanalında yoğun miktarda kulak kiri görülüyorsa muhakkak bir doktora götürülmelidir. Yoğun bir şekilde oluşan bebeklerdeki kulak kiri, yalnızca bir çocuk doktoru tarafından temizlenmelidir. Uygun ekipman ve yöntemler ile temizlenen kulak kiri sonrasında, bebeklerin hayat kaliteleri de artmaktadır.
Eğer kulak kiri, bebeğin kulak kanalının çok derininde ise uygun bir yumuşatıcı damla tavsiye edilmektedir. Bu damlaların, doktor tarafından verilen dozlarda ve periyotlarda kullanılması son derece önemlidir. Damla tedavisinin ardından doktor kontrolüne gidilmekte ve yumuşayan kulak kiri kolay bir şekilde çıkarılmaktadır.
Bebeklerde kulak temizliği konusunda, kulaktan dolma bilgilerin uygulanması son derece sakıncalıdır. Bebeğin kulağına anne sütü ya da farklı bir doğal yağ damlatılması gibi hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bilgilerden kaçınılmalıdır. Ayrıca, bebeklerin banyoları esnasında kullanılan ürünlerin de muhakkak doğal içerikli olmasına dikkat edilmelidir. Kimyasal içeriği yüksek olan şampuan ya da sabun gibi temizleyiciler, bebeklerde kulak sağlığı başta olmak üzere diğer farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.