Bebeklerde Kulak İltihabı

Bebeklerde kulak iltihabı çoğunlukla, grip, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit gibi sorunlar hastalığın oluşmasında etkilidir. Tedavide, antibiyotik, kulak damlası ve ateş düşürücü yöntemler kullanılır.

Bebeklerde Kulak İltihabı Nedir?

Kulak ağrısı ve kulak iltihapları bebeklerde sıkça görülen bir durumdur. Kulak iltihabı bulaşıcı bir hastalık olmasa da gerekli önlemler alınmaz ve çok sık iltihap tekrar ederse bu önemli sorunlara yol açabilmektedir. Çoğunlukla grip, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit veya boğaz ağrısı gibi sorunlar bu hastalığın oluşmasına kaynak gösterilmektedir.

Bebekler, doğdukları andan itibaren bazı ağrı ve sancılar yaşayabilmektedir. Ancak özellikle henüz kendilerini ifade edecek yaşa gelememiş ise bunu ruh hallerine huzursuzluk ve ağlama şeklinde yansıtırlar. Bununla birlikte ağrıyan veya şikayetçi olunan bölgeye ellerini uzatarak bir şekilde ebeveynlere sinyal vermeye çalışırlar. Bu nedenle anne ve babaların bebekleri her an iyi gözlemlemesi ve şikayetlerinin olup olmadığını iyi anlaması gerekir.

Bebeklerde kulak iltihabı yetişkinlere oranla çok daha yaygın görülmektedir. Bunun nedeni ise bebeklerde östaki borusunun yetişkinlere oranla daha kısa bir yapıya sahip olmasıdır. Bu noktada ebeveynlerin bebekleri sıkı bir şekilde takip etmesi ve bebeğin kulak iltihabı ile alakalı gösterdiği belirtileri anlayabilmesi gerekir.

Bebeklerde Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin yaşamış oldukları sağlık sorunlarını ebeveynlerin anlaması oldukça güçtür. Genel olarak bebeklerin ruh hallerindeki değişimler gözlenmelidir. Bebekler özellikle ağrıları ve sancıları olduğunda bunu ağlama, uyumama veya huzursuz yüz ifadeleri ile kendilerini ifade etmeye çalışmaktadır. Bebekler eğer yakın zamanda solunum yolları ile alakalı bir rahatsızlık yaşamış ise ve bu durumdan sonra sık sık ağlıyorsa bu durumda bebeklerde kulak iltihabından şüphe duyulabilir.

Bebeklerde kulak iltihabından emin olabilmek için gözlenebilecek bazı belirtiler de şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • İşitme duyusunda kısmi azalma,
  • Geceleri çok sık uyanma,
  • Yüksek dereceli ateş,
  • Uyku esnasında aniden ağlamaya ya da bağırmaya başlama,
  • Otururken vücut dengesini tam sağlayamama veya zorlanma,
  • Elini kulağına götürme ve kulak ile oynama,
  • İshal ve kusma,
  • İştah azalması.

Bebeklerde Kulak İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kulak iltihabı genel olarak 2 çeşit olarak görülmektedir. Bunlardan birincisi dış kulak iltihabı, ikincisi ise orta kulak iltihabıdır. Bebeklerde dış kulak iltihabı ve orta kulak iltihabı genel olarak aynı belirtileri göstermektedir.

Bebeklerde kulak iltihabının genel nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeğin kulak zarının arka kısmına sıvı birikimi veya orta kulağın parçalarının kulak zarının arka kısmına saklanması,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları (grip, nezle, soğuk algınlığı)
  • Boğaz ağrısı.

Bebeklerin özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeleri kulak iltihabının oluşma ihtimalini artırmaktadır. Sebebi ise bakterilerdir. Bakteriler üst solunum yolu enfeksiyonunda en çok kulak zarının arka kısmına saklanarak uzun süre yaşamaktadır. Bu da enfeksiyon oluşumunu hızlandırmaktadır. Genel olarak bebeklerde boğaz ve kulak iltihabı da aynı anda görülmektedir.

Bebeklerde Kulak İltihabı Teşhisi

Bebeklerde oldukça yaygın görülen kulak iltihabının tanısı genel olarak ebeveynlerin bebeğin durumunu ve şikayetlerini anlatması sonucunda rahatlıkla konulabilmektedir. Ancak yine de doktorun kesin tanı koyabilmesi için gerekli bazı noktalar vardır.

Bunlar şu şekildedir:

  • Öncelikle doktor fiziki muayene ile bebeğin genel durumunu gözlemler.
  • Doğru tanının konulabilmesi için ise geniz ve boğaz yoluna otoskop ismi verilen ışıklı bir alet yardımı ile bakılır.
  • Sonrasında ise steteskop ile kalp atışları dinlenerek gerekli tanı konulur.
  • Eğer bebekte orta kulak iltihabından şüpheleniliyorsa, pnömotik otoskop ismi verilen alet ile bakılmaktadır.
  • Gerekli görülürse doktor kan tahlili de isteyebilmektedir.

Bebeklerde Kulak İltihabı Tedavisi

Bebeklerde kulak iltihabı bazen tedavi gerektirmeden ve hiçbir şey yapılmasına gerek kalmadan kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak yine de yukarıda da sayılan belirtiler bebeklerde gözlemleniyorsa mutlaka doktora gidilmeli ve tedavinin gerek olup olmadığı öğrenilmelidir.

Genellikle bebeklerde kulak iltihabı için kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

  • Bebeklerde kulak iltihabı için antibiyotikler ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar reçete edilmektedir. 
  • Antibiyotikler doktorun önermiş olduğu gerekli dozda ve günde kullanılmalıdır. Doktor kontrolü dışında antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bebeğin zamanla antibiyotiklere direnç göstermesine sebep olunabilir.
  • Eğer bebekte ateş ve ağrılar gözlemleniyorsa ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar ile bebeğin sakinleşmesi ve ateşinin düşmesi sağlanmaktadır.
  • Bunların dışında kulak için kullanılan anestezik veya antiseptik damlalar da doktor tarafından reçeteli veya reçetesiz önerilmektedir.

Bebeklerde Kulak İltihabı Tedavi Edilmezse

Bebeklik dönemi oldukça hassas ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bebeklerde kulak iltihabı eğer tedavi edilmez ise gelişen enfeksiyon bebekte yüksek ateşe ve işitme kaybına sebep olabilmektedir. Özellikle bebeklerde orta kulak iltihabı ve ateş birlikte görülmektedir. Yüksek ateşin bebekler için doğuracağı sonuçlar ise oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda bebeklerde kulak iltihabı denge bozukluğuna da sebep olabildiği için bebeğin düşmesine ve daha büyük bir sorun yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle bebeklerde kulak iltihabının gerekli tedavisinin yapılması oldukça önemlidir.

Bebeklerde Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kulak iltihabının bahsedilen belirtileri görülüyorsa öncelikle mutlaka uzman bir doktora gidilmeli ve gerekli teşhis ve tedavi öğrenilmelidir. Bunun yanı sıra bebeklerin hızlı iyileşmesi ve tekrar enfeksiyona yakalanmaması için bazı önlemler alınabilir.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerin bağışıklıklarının güçlü olması enfeksiyona yakalanma ihtimallerini düşürdüğü için anne sütü ile en az 6 ay kadar beslenmelidir. Eğer bebek emzirmeye devam ediyorsa ve anne sütünü istiyorsa 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir.
  • Bebeğin ek besine geçmesi ile alacağı vitamin ve mineraller de artmaktadır. Özellikle C vitamini destekli bebekleri beslemek hem soğuk algınlığına karşı koruyacak hem de enfeksiyon ihtimalini düşürecektir.
  • Bebeklerde kulak iltihabına bitkisel çözüm olarak ise sarımsak ve soğan suyu önerilmektedir. Doktora danışılarak bebeğin kulağına 2-3 damla kadar sarımsak ve soğan suyu damlatılabilmektedir.
  • Bebeğin kulağının yumuşaması ve rahatlama yaşaması için 2-3 damla zeytinyağı da yine doktora danışılarak kulağa damlatılabilmektedir.

Bebeklerde Kulak İltihabına Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde kulak iltihabı bebeğin ağlamasına ve acı çekmesine sebep olmaktadır. Bu durumda bebeklerin ağrısının ve acısının azalması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle bebeğin duş alması esnasında şampuan ve su kulağa kaçırılmamalıdır. Eğer bebekte kulak temizleme çubuğu kullanılıyorsa iltihabın iyileşmesi sürecinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bebeklerde Kulak İltihabı için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde kulak iltihabının teşhis ve tedavisinin yapılması oldukça önemlidir. Özellikle kulak iltihabı ateşe de sebep oluyorsa mutlaka en kısa zamanda doktora gidilmelidir. Eğer bebek yüksek ateşli durumda ise hastanelerin Acil Servislerine gidilebileceği gibi, normal durumda sadece ağrı ve acı yaşıyorsa hastanelerin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları-KBB bölümlerine başvuru yapılmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Kulak İltihabı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde kulak iltihabı nasıl anlaşılır?

Bebeklerde kulak iltihabı bebeğin ağlaması ve huzursuzlanması ile ilk belirtilerini göstermektedir. Bunun yanı sıra bebekte meydana gelen yüksek ateş, denge kaybı, kusma, ishal, iştahsızlık gibi belirtiler de kulak iltihabını işaret etmektedir. Ancak özellikle bebeğin elini kulağına götürmesi ve kulağıyla oynaması bu kısmın ağrıdığına ve acıdığına sinyal olabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kulak iltihabı nasıl ve ne zaman geçer?

Bebeklerde kulak iltihabının geçmesi için öncelikle doktora gidilmelidir. Doktorun reçete edeceği veya önereceği ilaçlar ise antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları veya kulak damlası şeklinde olmaktadır. Doktorun vermiş olduğu ilaçların kullanılması ile genel olarak 3 gün içerisinde rahatlama 5 ile 7 gün içerisinde ise iyileşme görülür.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır?

Bebekler kendilerini ve şikayetlerini ifade edemedikleri için ebeveynlerin bebeklerde oluşan değişiklikleri çok iyi gözlemlemesi gerekir. Özellikle 1 yaş bebeklerde orta kulak iltihabını anlamak henüz konuşamadıkları için oldukça zor olmaktadır. Eğer bebekte; öksürük, burun akıntısı, dengeyi sağlayamama, elleri kulağa götürme, zayıf beslenme, huzursuzluk, hafif seslere tepki göstermeme gibi belirtiler gözlemlenirse bu orta kulak iltihabı olabilmektedir. Bebeği doktora götürerek gerekli teşhisin ve tedavinin yapılması gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde orta kulak iltihabı kaç günde geçer?

Bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi genel olarak doktorun vermiş olduğu antibiyotik ilaçlar ile 3 veya 5 gün içerisinde geçmektedir. Eğer ateş oluşumu veya ağrı da beraberinde gelişiyorsa ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlara da gerek olabilmektedir. Bazı bebeklerde enfeksiyon dirençli olur ise bu süre 1 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kulak iltihabı kaç günde geçer?

Bebeklerde kulak iltihapları çoğunlukla 3 ile 5 gün içerisinde düzelmektedir. Bazı durumlarda ise antibiyotik tedavisi 7 veya 14 günlük verilebilmektedir. Bu gibi durumlarda iyileşme 1 hafta içerisinde görülse de tam tedavi antibiyotik tedavisinin tamamlandığı gün gerçekleşmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde orta kulak iltihabı nedenleri nelerdir?

Orta kulak iltihabı bebeklerde genel olarak grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar nedeniyle oluşan orta kulakta mukus meydana gelmesi ile oluşmaktadır. Kulağın östaki borusu kısmında şişlik oluşması sonucu eğer mukus boşaltılmaz ise enfeksiyon oluşur ve otitis media gelişmektedir. Bunun dışında, geniz eti büyümesi de östaki borusunu tıkayarak orta kulak iltihabının oluşmasına sebep olabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kulak iltihabı ateş yapar mı?

Bebeklerde meydana gelen kulak iltihapları eğer hızlı anlaşılırsa ve gerekli önlem alınırsa ateş görülmemektedir. Ancak bebeğin kendi şikayetlerini dile getirememesi sebebiyle ebeveynlerin anlaması da bazen geç olabilmektedir. Bu nedenle kulak iltihabı şiddetlenerek ateşe sebep olabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde orta kulak iltihabında ateş kaç gün sürer?

Bebeklerde orta kulak iltihabı eğer erken teşhis edilmezse ve tedavisi yapılmaz ise ateşe sebep olmaktadır. Vücuttaki enfeksiyonun yüksekliğine göre ise ateş günlerce sürebilmektedir. Bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi antibiyotik ve ateş düşürücüler ile sağlanmaktadır. Gerekli tedavi uygulanmaya başladıktan sonra genel olarak 3 ile 5 gün içerisinde ateş ve enfeksiyon da düşmeye başlamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker