Bebeklerde İsilik

Tıpta miliaria olarak bilinen isilik, ter kanallarının tıkanması sonucunda ortaya çıkan bir çeşit döküntüdür. Tedavide ilaç, ateş düşürücü ve antibakteriyel ilaçlar gibi yöntemler vardır.

Bebeklerde İsilik Nedir?

Tıpta miliaria olarak bilinen isilik, ter kanallarının tıkanması sonucunda ortaya çıkan bir çeşit döküntüdür. Genellikle yaz aylarında ortaya çıkan isilik sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte ter bezleri ısıyı dışarıya atmak ister. Ancak ter kanallarının tıkanmasından dolayı terleme kristallere yol açarak döküntülerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Ter kanallarının ve bezlerinin gelişmemesinden dolayı yeni doğan bebeklerde isilik daha sık görülmektedir. Özellikle daha çok açık tenli bebeklerde görüldüğü bilinmektedir.

Bebeklerde İsilik Belirtileri Nelerdir?

İsiliğin pek çok belirtisi bulunmaktadır. Ancak en belirgin belirtileri bebeğin cildinde oluşan kızarıklık ve pembe veya kırmızı renkte oluşan içi su dolu kabarcıklardır. Genellikle döküntülü kabarcıklar şeklinde görülen belirtilerin gözlemlenmesiyle birlikte isilik kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. İsiliğin en belirgin özelliği olan kabartılar genellikle isiliğin türüne göre değişmektedir. Bundan dolayı da bazı bebeklerde bu kabarcıklar ağrılı görülürken bazılarında ise daha hafif ve ağrısız görülmektedir.

Genel olarak bakıldığında bebeklerde görülen isiliğin belirtileri şu şekildedir:

Bebeklerde İsiliğin Nedenleri Nelerdir?

Genellikle bebeklerde görülen isilik yazın sıcaklığın fazla olmasından dolayı görülmektedir. İsiliği tetikleyen pek çok neden bulunmaktadır. Ancak bebek cildinin oldukça hassas olmasından dolayı giydirilen kıyafetler ve kullanılan bezler isiliği tetikleyen faktörlerin başında yer almaktadır. Ayrıca isilik vücudun pek çok yerinde görülmektedir. Daha çok bebeklerin yanaklarında görülen isilik yanağın yanı sıra dirsek içi, boyun, koltuk altı, sırt, göğüs ve popo bölgelerinde de görülmektedir.

Bebeklerde isiliğe neden olan diğer faktörler de şu şekildedir:

  • Yaz aylarında havanın çok ısınması
  • Bebeğin sıcak ve nemli bölgede bulunması
  • Giydirilen sıkı ve dar kıyafetler
  • Güneş altında çok fazla kalma
  • Bebeği çok fazla örtmek
  • Sentetik kıyafetler
  • İsiliğe neden olan kremler

Bebeklerde İsilik Teşhisi

İsilik teşhisi için herhangi bir test veya yönteme gerek yoktur. İsilik genellikle cildin gözlemlenmesi sonucunda kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Cildin detaylı bir şekilde incelenmesinin yanı sıra ebeveynlerden bebeğin genel sağlık durumu hakkında bilgi alınması teşhis için yardımcı olan bir diğer unsurdur. Ayrıca bebeğin kıyafetleri, yıkanma şekli ve hijyeni hakkında da bilgi alınmasıyla birlikte cildin görünüşüne göre uzman doktor kolayca teşhis koyacaktır.

Bebeklerde İsilik Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde görülen isiliğin hafif seyrettiği durumlarda veya bebekte rahatsızlığa sebep olacak sorunlar ortaya çıkarmadığı zamanlarda herhangi bir tedaviye gerek kalmadan en fazla 1 hafta içinde geçmektedir. Ancak isilik uzun süre boyunca devam ettiğinde, belirtilerin ve ağrıların şiddetlendiği durumlarda mutlaka tedavi yöntemine başvurulması gerekir. Böylece bebek için uygun tedavi yöntemi uygulandığında isilik kolay bir şekilde geçebilir. Bu süreçte kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İlaç: İsiliğin şiddetlendiği durumlarda bebeklerde ateş görülebilmektedir. Bundan dolayı ateşi olan bebekler için uzman doktor ateş düşürücü ilaçlar önermektedir. Böylece isiliğin iyileşmesinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca bebeklerde isilik ilacı bu süreçte en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Eğer bebekte iltihaplanma oluşmuşsa enfeksiyonu engellemek amacıyla antibakteriyel ilaçlar da kullanılmaktadır. 
  • Kremler: Bebeklerde isilik için krem de bu süreçte en çok önerilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. İsiliği olan bebeklerin vücudunda genellikle kaşıntı meydana gelmektedir. Kaşıntı ve tahrişin olduğu durumlarda bu sorunu ortadan kaldırmak için pek çok doktor bebeklerde isilik kremi önermektedir. Cildin çok fazla iltihaplandığı durumlarda ise steroid önerilebilir.

Bebeklerde İsilik Tedavi Edilmezse

İsilik genellikle kendiliğinden geçen ve herhangi kötü bir sonuç oluşturmayan bir rahatsızlıktır. Ancak belirtilerin şiddetlendiği durumlarda veya enfeksiyon oluşması halinde tedavi edilmesi bebeğin cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Tedavi edilmediği durumlarda enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir ve enfeksiyonun daha da çoğalmasına neden olabilir. Bundan dolayı isiliğin şiddetlendiği durumlarda uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Bebeklerde İsiliğe Ne İyi Gelir?

İsilik genellikle sıcak ortamlarda daha çok artmaktadır. Bu yüzden de isilik için gelen iyi şey serin ortamdır. Bebeğin uyuduğu ortamı serin tutmak oldukça önemlidir. Gerekirse kaldığı odaya klima da takılabilir. Ayrıca bebeğin kıyafet seçimine de dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktalar arasında yer almaktadır. Kıyafetler olabildiğince rahat ve pamuklu olmalıdır.

Hijyene de dikkat edilmesi gerekir. Bebek düzenli bir şekilde banyo edilmeli ve bebek bezleri sık sık değiştirilmelidir. İsilikten dolayı bebeğin vücudu çok fazla ısınır bundan dolayı da çok fazla su kaybı yaşanabilir. Çok fazla sıvı kaybını önlemek için de bebeğini sık sık emzirmeli veya gerekli olduğu durumlarda da su verilmelidir.

Bebeklerde İsiliğe Ne İyi Gelmez?

Sıcak ortamlar isiliğin oluşmasına neden olan faktörlerin başında yer almaktadır. Bu yüzden bebeği çok fazla sıcak ortamlarda bulundurmamak gerekir. Bebekleri kat kat sıkı bir şekilde giydirmek de bebekte isiliğin oluşmasına neden olabilir.

Sentetik kıyafetler de isiliğin en büyük düşmanıdır. Bu yüzden kıyafet seçerken sentetik olmamasına dikkat edilmesi gerekir. İsiliğin oluşmasını tetikleyen bir diğer etken de hijyene yeterince önem vermemektir. Yeterince temizlenmeyen veya yıkanmayan bebeğin ter bezleri tıkanarak isiliğin oluşmasına neden olur.

Bebeklerde İsilik için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde görülen isilik genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak isiliğin türüne bağlı olarak bebekte görülen belirtiler artıyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Şikayetlerin arttığı durumlarda hastanenin dermatoloji yani cildiye bölümüne başvurulması gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde İsilik ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yeni doğan bebeklerde isilik nasıl geçer?

Yeni doğan bebekte isilik nasıl geçer sorusu anne ve babalar tarafından en çok sorulan soruların başında yer almaktadır. Bu sorunun en basit yanıtı hijyendir. Sık sık duş almak, terli kıyafetleri değiştirmek, sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler seçmek isiliğin en kısa sürede geçmesini sağlayacaktır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde isilik kaç günde geçer?

İsilik genellikle 4 veya 5 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak belirtilerin ağır görüldüğü durumlarda bu süreç daha da uzun sürebilir. Böyle olduğu durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Stj. Dr. Havva Küçük

1 aylık bebek yüzünde isilik nasıl geçer?

Bebeğin yüzünde isilik oluşması en sık rastlanılan durumlar arasında yer alır. Böyle durumlarda bebeğinizi sık sık sabun olmadan ılık su ile yıkayınız. Ayrıca bebeğinizi sıcak ortamlardan uzaklaştırarak daha serin ortamlarda bulundurunuz.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde isilik için bitkisel çözümler nelerdir?

İsilik olan bölgeyi nemlendirmek tedavi süreci için oldukça önemlidir. Bu yüzden bebeklerde isilik için zeytinyağı, aloe vera gibi kaşıntı hissini alan bitkisel ürünler çoğunlukla tercih edilmektedir. Ayrıca aloe vera jeli de isilik olan bölgeye sürülebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde isilik tedavisi ve isilikten korunma yolları nelerdir?

İsilik genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Belirtilerin ağır olduğu durumlarda genellikle ilaç tedavisi önerilmektedir. Bebekleri isilikten korumak için serin yerlerde tutmaya çalışınız. Ayrıca her gün duş aldırarak rahat kıyafetler giydirmeye özen gösteriniz.

Stj. Dr. Havva Küçük