Bebeklerde İdrar Tahlili

Çeşitli hastalıkların teşhis edilmesi amacıyla uygulanan idrar tahlili, bebeklerde de çoğu hastalığın teşhisinde gerekli olabilmektedir.

Bebeklerde İdrar Tahlili Nedir?

Çeşitli hastalıkların teşhis edilmesi amacıyla uygulanan idrar tahlili, bebeklerde de gerekli olabilmektedir. Bebeklik döneminde vücudun daha hassas ve hastalıklara karşı dirençsiz olması nedeniyle yaşanabilecek sorunlar bebeklerde idrar tahlili yapılmasıyla teşhis edilmektedir.

Bebeklerde İdrar Tahlili Neden Yapılır?

Bebekler gelişimi boyunca bağışıklık sistemlerinin düşük olmasından dolayı pek çok sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden anne ve babaların bebekler için yapılması gereken tahlilleri ihmal etmemeleri gerekir.

6 aylık olan bebekler genellikle hiçbir belirti ortaya çıkmadan enfeksiyon gibi problemler karşılaşabilirler. Bundan dolayı da böbreklerinde oluşabilecek bir soruna karşı uzman doktorlar idrar tahlilleri isteyebilirler.

Bebeklerde sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri olan idrar yolu enfeksiyonu için erken teşhis oldukça önemlidir. Bu yüzden anne ve babalar belirtileri fark ettiği zaman vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora başvurmaları gerekir. Doktor ise idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterileri detaylı bir şekilde araştırmak amacıyla idrar yolu tahlili istemektedir.

Bebeklerde İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

İdrar tahlilleri enfeksiyon gibi pek çok rahatsızlığın tanısını koymak amacıyla başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır. İdrarın steril bir kaba konulması bu sürecin en önemli aşamalarından biridir.

  • Bebeklerde idrar tahlili için ortalama 12 ml idrarın bir kaba konulması gereklidir. Bu süreçte ebeveynler bebeklerini takip etmeli ve idrar boşaltımı sırasında idrardan örnek almalıdır.
  • İdrar numunesi mutlaka steril bir kaba konulmalıdır. 
  • Bunun yanı sıra kaba mutlaka bebeğin ismi yazılarak barkod numarası yapıştırılmalıdır. 
  • İdrarın konulduğu kabın kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak parafilm ile sarılmalıdır.
  • İdrar numunelerinin tamamı mutlaka gönderilmeli eğer gönderilemiyorsa iyi bir şekilde karıştırılarak kaba boşaltılmalıdır. 
  • Laboratuvarlara gönderilen tüm numuneler soğuk ortamda muhafaza edilmelidir

Bebeklerde İdrar Tahlili Numunesi Nasıl Alınır?

İdrar yollarında veya böbreklerde ortaya çıkan problemin sebebini detaylı bir şekilde araştırmak için doktorlar genellikle idrar tahlili yöntemine başvurmaktadır. Bu yöntem ile problemin altında yatan asıl sebep bulunarak uygun bir tedavi yöntemi başlatılır.

Bebeklerde idrar tahlili numunesi almak kolay bir işlem değildir. Bundan dolayı da bebekler için idrar tahlili 4 farklı yöntem ile elde edilebilmektedir. 

Bebeklerde kullanılan idrar tahlili yöntemleri şu şekildedir:

  • İdrar Torbası Yöntemi: İdrar kontrolünü henüz sağlayamayan bebeklerde tercih edilen bir yöntemdir. İdrar incelemesi yapmak amacıyla idrar torbasından idrar alınır. Ancak bu yöntem idrar kültürü için çok da sağlıklı bir yöntem olarak görülmemektedir. Çünkü gerçek enfeksiyon olmadığı halde dışarıdan enfeksiyon oluşabilmektedir. Bu yüzden de yalancı mikrop üretme olasılığı daha fazladır. 
  • Orta Akım İdrarını Alma: İdrar kontrolü olan daha büyük yaştaki çocuklar için tercih edilen bir yöntemdir. Ancak mutlaka doğru uygulanması gerekir. İlk olarak sabun ile bebeğin genital bölgeleri iyi bir şekilde temizlenmelidir. Ancak alınan idrarın bebeğin genital bölgesindeki deriye değmemesine özen gösterilmelidir. Bundan dolayı kız çocuklarında vajen yaprakları aralanır. Erkek bebeklerde ise sünnet derisi geri çekilir. Bebekler işemeye başladığında ilk idrar yerine işemenin ortasında idrar örneği alınmalıdır. 
  • Sonda Yöntemi ile İdrar Örneği Alma: Sonda yöntemi de idrar kontrolü sağlayamayan bebekler için sıkça tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Doğruluk oranı oldukça yüksek olan sonda yöntemi ile dışarıdan mikro veya bakteri bulaşma olasılığı oldukça düşüktür. Uzman kişiler tarafından uygulanan sonda yöntemi tanının tam olarak doğrulanması için kullanılmaktadır. Ayrıca torba kültüründe şüpheli üremelerin olduğu durumlarda da uygulanan bir yöntemdir.
  • Enjektör ile İdrar Elde Etme: Yenidoğan ve bebeklerde ve hastanede yatan bebeklerde tercih edilen enjektör yönteminin doğruluk oranı da oldukça yüksektir. Diğer uygulanan yöntemlere göre uygulanması daha kolay ve ağrısız bir yöntemdir. Ancak bu yöntem yapılmadan önce ultrasonografi ile mutlaka idrar torbası içinde idrar olup olmadığına bakılması gerekir.

Bebeklerde İdrar Tahlili Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Bebeklerde idrar yolu ile alakalı herhangi bir sorunu teşhis etmek amacıyla uzman doktorlar genellikle idrar tahlili tercih etmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu ve böbrek rahatsızlığı gibi pek çok hastalıkların araştırılması amacıyla yapılan idrar yolu testleri idrar örneğinde renk, koku, bulanıklık, yoğunluk, berraklık gibi durumların analizi ile değerlendirilmektedir.

Sağlıklı bebeklerde idrar rengi açık sarı ve berraktır. Ayrıca bebeklerde idrar tahlili değerleri pH 4,6 ile 8,0 aralığında olmalıdır. Bilirubin, glikoz, protein ve keton negatif olmalı ve dansite 1001 ve 1030 aralığında olmalıdır.

İdrar renginin berrak olmaması ve içerisinde lökosite rastlanması idrar yolu enfeksiyonuna işaret etmektedir. Bebeklerde idrar yolu sonuçları kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde İdrar Tahlili ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde idrar tahlili için ne kadar idrar gerekiyor?

İdrar tahlillerinde alınan idrar en az 12 ml şeklinde olmalıdır. Bebeklerde idrar tahlilinde ise 5 ml kabul edilmektedir. Bebeklerden alınan idrar örneği bekletilmeden incelemeye gönderilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Erkek bebeklerde idrar tahlili nasıl yapılır?

Erkek bebeklerde kız bebeklerin aksine idrar torbası yukarıdan aşağıya doğru yapıştırılır. Çocuğun penisi idrar torbasının içinde kalacak şekilde yapıştırıldıktan sonra idrar torbası takılır ve dik bir şekilde tutulur.

Dr. Hande Erölmez

Kız bebeklerde idrar tahlili nasıl yapılır?

Kız bebeklerde ilk olarak deri kıvrımları gerilerek vajen görünür bir hale getirilir. Vajen ile makat arasına idrar torbası yapıştırılır. Ardından torbanın diğer kısımları aşağıdan yukarıya doğru yapıştırılarak idrar torbası takılır.

Dr. Hande Erölmez