Bebeklerde Hepatit B Aşısı

Bebeklerde Hepatit B aşısı, sarılık ve ciddi karaciğer hastalıklarından korunmak için oldukça önemli bir aşı uygulamasıdır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Nedir?

Bebeklerde Hepatit B aşısı, sarılık ve ciddi karaciğer hastalıklarından korunmak için oldukça önemli bir aşı uygulamasıdır. Ülkemizde her yeni doğan bebeğe Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Ancak hastalıklardan korunma oranını arttırmak için daha sonraki süreçlerde 2 doz daha aşı yapılmalıdır. Aksi halde sarılık, karaciğer deformasyonu ve kanser hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir.

Aşı uygulaması ile vücuda kontrollü bir şekilde ve miktarda Hepatit B virüsü verilir. Bu sayede hastalık belirtileri görülmeden bağışıklık sistemi yanıt verir ve Hepatit B ile savaşacak antikorlar üretir. Bu üretim, kişinin ileri hayatında Hepatit B ile karşılaşması durumunda etkilenmemesi ve vücudun doğal şekilde hastalığı yenmesinde hayati önem taşımaktadır.

Bebeklere Hepatit B Aşısı Neden Yapılır?

Bebeklerde Hepatit B aşısı, kronik enfeksiyon ve ciddi sağlık sorunlarının gelişmesini engellemek amacıyla yapılmaktadır. Aşı uygulamasının yapılmaması halinde kronik Hepatit B enfeksiyonu görülme riski büyük oranda artış gösterir. 

Bu durum halinde görülen belirtiler;

Yeni doğanlarda görülen kronik enfeksiyon, kimi vakalarda belirti göstermeden ilerleyebilir. Bu durum ise erken teşhis ve tedavi imkanlarını olumsuz etkileyeceği için bebeğin genel sağlık durumunu tehdit etmektedir. Bu nedenle sağlık sorunları görülmeden önce aşılamanın yapılması ve bağışıklık kazanılması amaçlanır.

Yapılan araştırmalar, Hepatit B aşısı ile uygulaması ile birlikte yenidoğan ölümlerinin önemli ölçüde azaldığını kanıtlamıştır. Aynı zamanda kronik Hepatit B enfeksiyonu gelişen bebeklerin taşıyıcı olabildikleri, her 4 bebekten 1’inde karaciğer deformasyonu ile fonksiyon kayıplarının görüldüğü, tedavi uygulanmaması halinde karaciğer kanserinin meydana geldiği de kanıtlanmıştır. Bu nedenle aşıların ihmal edilmemesi, belirtilen doz ve sürelerde uygulanması hayati önem taşımaktadır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde Hepatit B aşısı, doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde ve 3 doz olmak üzere uygulanır;

  • İlk doz, doğumdan sonraki ilk 72 saat içerisinde yapılmalıdır. Taburcu edilmeden öncesinde her yenidoğanın Hepatit B için aşılanması gerekmektedir.
  • Sonraki doz, ilk doz yapıldıktan 30 gün sonrasında uygulanır.
  • Son doz ise bebek 6. ayını doldurduktan sonrasında yapılır. 

Bebeklerde Hepatit B aşılaması yaparken dikkat edilmesi gereken özel durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hepatit B aşısı yapılırken diğer aşılar da yapılabilir. Bu nedenle periyotlar ertelenmemelidir.
  • Erken doğan bebeklerin vücut ağırlığı 2 kg olana ve kronolojik olarak 30 günü doldurana kadar ertelenmelidir. 
  • Genel sağlık durumu normal aralıkta olan ve vücut ağırlığı 2 kg üzerinde olan erken doğan bebekler taburcu olmadan önce aşılanmalıdır.
  • Pozitif Hepatit B antijeni görülen anne adaylarının bebekleri, vücut ağırlığı düşük olsa da ilk 12 ila 24 saat arasında aşılanmalıdır. Bu işlem sırasında Hepatit B immünglobulini verilmesi önemlidir. Ardından sonraki 3 dozluk uygulama tekrarlanmalıdır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde Hepatit B aşısının ilk dozu, doğumun gerçekleştiği sağlık kurumunda ve taburcu olunmanın öncesinde yapılmaktadır. Sonraki iki doz içinse Aile Sağlık Hekimleri ve belirlenen ebe tarafından uygulama yapılabilir. Aynı zamanda devlete bağlı olarak ya da özel hizmet sunan sağlık kuruluşlarında da Hepatit B aşısı yapılması mümkündür. Doğumdan sonraki 2 doz için, bebeğin 1. ve 6. aylarını doldurması beklenmelidir.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Nasıl ve Hangi Bölgeye Yapılır?

Bebeklerde Hepatit B aşısı, ilacın kas içerisine enjekte edilmesiyle uygulanır. Aynı zamanda doğum sonrası, 1. ay sonrası ve 6. ay sonrası olmak üzere 3 doz şeklinde yapılır. Uygulama sırasında enjeksiyon, femoral bölgeye yapılmalıdır. Bu nedenle aşılama sırasında bebeklerin üst bacak kası içerisine uygulama yapılmaktadır. Enjeksiyon işlemi tamamlandıktan sonrasında yapılacak başka bir uygulama bulunmamaktadır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde Hepatit B aşısı yan etkileri, diğer bebeklik çağı aşılarına oranla çok seyrek görülür.

Sık görülen yan etkiler ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerde Hepatit B aşısı sonrası huysuzluk görülmesi normaldir. Ağlama atakları ve huysuzluk şikayetleri ilk 12 ila 24 saat içerisinde kendiliğinden geçecektir.
  • Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişlik ve ağrı duyumunun oluşması normaldir. Ancak bu durum iyileşme göstermiyorsa vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alınması gerekir.
  • Aşıdan sonraki ilk 24 ila 48 saat içerisinde ishal ve kusma gibi şikayetlerin görülmesi normaldir. Ancak bu durum genel olarak nadiren ortaya çıkar.
  • Aşı yapıldıktan sonraki ilk 3 gün içerisinde bebeğin ateşi yükselebilir. Ancak 38 ve daha üzerinde seyreden, düşüş göstermeyen ateş durumlarında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
  • Hepatit B aşısı sonrası kas ağrısı nedeniyle yorgunluk ve uyuklama hali görülebilir. Ancak bebeklerin uyandırılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
  • Aşı sonrası bebeklerde enjeksiyona bağlı alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden uzman hekimden yardım alınması önemlidir.

Bebeklerde Hepatit B aşısı sonrası görülen yan etkiler için genellikle herhangi bir ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Ancak 72 saat geçmesine rağmen azalmayan komplikasyonlar için mutlaka tıbbi yardım alınması ve ilaçların düzenli şekilde kullanılması gerekir.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerde Hepatit B aşısı sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerin başında semptomların gözlemlenmesi gelir. Aşı sonrasında ortaya çıkan komplikasyonların takip edilmesi, herhangi bir sağlık sorunu karşısında erken müdahale şansı tanıyacaktır. Bu nedenle uyku düzeni takibi, beslenme takibi, ateş ölçümü ve huzursuzluk gibi durumlar dikkatli bir şekilde gözlem altına alınmalıdır.

Bebeklerde Hepatit B aşısı sonrası banyo kısıtlanması yapılmasına gerek yoktur. Aynı zamanda aşı bölgesine ilaç uygulanması, bandaj yapılması ya da masaj uygulanmasına da ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu nedenle enjeksiyon bölgesindeki şişlik ve hassasiyetin takip edilmesi yeterli olacaktır.

Hamilelikte Hepatit B Aşısı

Hamilelikte Hepatit B aşısı, rutin olarak uygulanmaz. Bu aşının gebelik öncesi dönemde yapılması tavsiye edilmektedir. Fakat anne adayı bir sağlık çalışanıysa ya da Hepatit B hastalığı olan bir kişi ile yakın temas kuruyorsa, aşı gebelik döneminde de yapılabilmektedir. Hepatit B aşısı canlı olmayan aşılar grubuna dahil olduğu için, anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Çocuklarda Hepatit B Aşısı

Hepatit B aşısı, doğum sonrası dönemde rutin olarak uygulanan aşıların arasında yer almaktadır. Bu aşının koruyuculuğunun uzun süre devam ettiği bilinmektedir. Bu nedenle çocukluk çağında aşının tekrarlanmasına gerek yoktur. Fakat bebeklik döneminde aşı olunmamışsa, çocukluk çağında Hepatit B aşısı yapılabilmektedir. Uygulama, tıpkı yetişkinlerde ve bebeklerde olduğu gibi 3 doz şeklinde yapılır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Hepatit B Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde hepatit B aşısı ateş yapar mı?

Bebeklerde Hepatit B aşısı yapıldıktan sonraki ilk 72 saat içerisinde yüksek ateş şikayeti ortaya çıkabilir. Bu durum beklenen bir etki olmakla birlikte, 38 derece ve üzerinde seyretmesi ya da ateşin düşmemesi gibi durumlarda kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu durumla karşılaşılması halinde vakit kaybetmeden tıbbi yardım almak, genel sağlık durumunun korunması için büyük önem taşır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde hepatit B aşısı uyku yapar mı?

Bebeklerde Hepatit B aşısı sonrası uyku ve bitkinlik halinin görülmesi normaldir. Bu durum genellikle uygulamadan sonraki ilk 48 saat içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Yaşanan uyku ve yorgunluk hali, acı duyumu ve kas ağrısına bağlı olarak meydana gelmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hepatit B aşısı bebeklerde ağrı yapar mı?

Hepatit B aşısı yapıldıktan sonraki ilk 24 ila 72 saat enjeksiyon bölgesinin ağrıması mümkündür. Ancak diğer çocukluk dönemi koruyucu aşı uygulamalarına oranla daha hafif seyirli bir ağrı hissedilir. Bu nedenle aşı sonrasında rahatlatıcı masaj uygulamaları ya da ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük