Bebeklerde Göbek Fıtığı

Bağırsak ve mide gibi organların, zayıf olan karın duvarından dışarıya yönelik bir çıkıntı oluşturması bebeklerde göbek fıtığı oluşturur. Tedavide ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri kullanılabilir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedir?

Tıp literatüründe umblikal herni olarak geçen göbek fıtığı, her yaşta sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Özellikle de bebeklerde göbek fıtığı çok daha fazla görülür. Bebek anne rahmindeyken, göbek bağı ile anneye bağlıdır. Göbek bağı bebeğin karın kasları arasındaki boşluktan geçer ve bu boşluk genellikle doğumdan sonra kapanmaktadır.

Anneyle bebeği birbirine bağlayan göbek bağı doğum sonrasında kopar. Ancak karın duvarındaki katmanların tam kapanmamasından dolayı boşluk kalabilir. Bu durumda da bebeğin göbek deliği çevresindeki karın duvarının zayıf olmasına neden olur. Bağırsak ve mide gibi organların, zayıf olan karın duvarından dışarıya yönelik bir çıkıntı oluşturması bebeklerde göbek fıtığı oluşturur.

Yeni doğan bebeklerde göbek fıtığı çok fazla görülmemektedir. Aynı zamanda bu süreçte ortaya çıkan göbek fıtığı bebeklerde herhangi bir rahatsızlığa sebep olmaz. Bebeklerde göbek fıtığı, karın duvarının zayıflığına göre 4 yaşa kadar kendiliğinden düzelme gösterir. Ancak bu süreç aşıldığı halde hala göbek fıtığı kapanmadıysa mutlaka doktor kontrolünde tedavi süreci başlanmalıdır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığı çok net belirtiler göstermektedir. Ancak düğümlenen göbek fıtığı söz konusuysa, belirtiler daha farklı olabilir.

Bebeklerde göbek fıtığı belirtileri:

  • Bebeğin ağladığı zamanlarda göbek deliğinin dışarı doğru çıkması ve bu bölge çevresinde şişkinlik oluşması
  • Bebeğin öksürdüğü, hapşırdığı anlarda karın duvarının şişmesi 
  • Karın duvarında gün içinde kızarıklık görülmesi

Belirtilen örnekler bebeklerde göbek fıtığı belirtileri arasında en yaygın olanlardır. Bunun dışında bebeklerde göbek fıtığı düğümlenen göbek fıtığına da dönüşebilmektedir. Bağırsakların boşluk bölgesinde sıkışması ile kan dolaşımı yavaşlar ve bu durum çok daha ciddi belirtiler gösterir.

Bebeklerde göbek fıtığı düğümlenmiş olarak karşılaşıldığında kabızlık, kusma ve bulantı görülmektedir. Aynı zamanda bebek şiddetli karın ağrısı yaşayabilir. Bu süreçte fazlasıyla huysuz ve ağlayan bebekler için direkt olarak doktora gidilmesi en doğrusudur.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Genellikle bebekte göbek fıtığı oluşumu annenin doğum sürecini kapsar.

  • Prematüre doğum ihtimali ile doğan bebeklerde göbek fıtığı görülür.
  • Düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekte göbek fıtığı oluşumu oldukça yüksek bir riske sahiptir.
  • Hamilelik sürecinde annenin aldığı herhangi bir darbeden kaynaklı olarak bebek karın duvarı zayıf kalabilmektedir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hasta öyküsü: Öncelikle bebekte göbek fıtığı belirtileri olup olmadığı ve bebeğin doğum sonrasındaki davranış ve semptomlarında neler olduğu öğrenilir.

Fizik muayene: Bebeklerde fıtık teşhisi için öncelikle karın kısmı fiziksel muayeneden geçer. Oluşan fıtığın karın boşluğuna itilip itilememesine bakılır. Böylece bebekte normal göbek fıtığı mı yoksa düğümlenmiş bir fıtık olup olmadığı tespit edilir. Eğer düğümlenmiş göbek fıtığı söz konusuysa, en kısa sürede cerrahi müdahale yapılması önemlidir.

Ultrason ve röntgen: Bebekte göbek fıtığı teşhisini daha net koyabilmek adına doktorlar röntgen ya da ultrason tekniğini de kullanırlar. Böylece inceleme çok daha iyi şekilde gerçekleşir.

Kan testi: Bebekte bağırsak sıkışması gözlemlenirse ya da düğümlenmiş göbek fıtığı şüphesi varsa iskemi ve enfeksiyon riskine karşı bazı kan testleri yapılmaktadır.

Belirtilen tüm adımlar uygulandıktan sonra eğer bebekte göbek fıtığı oluşumu teşhisi konulursa, en kısa sürede tedavi işlemlerine başlanır. Bu süreçte yapılan testler ve çıkan sonuçlar değerlendirmeye alınarak uygulanacak olan tedavi süreci planlanır. Daha sonrasında da çocuk cerrahı kontrolünde tedavi süreci başlatılır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde göbek fıtığı tedavisi ertelenmeden ve bebekte daha ciddi belirtiler görülmeden başlanılması gereken bir süreçtir. Bu esnada özellikle anne olmak üzere ebeveynlere önemli roller düşer. Bebeğin yaşam tarzında değişiklikler uygulanabilmektedir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulursa ilaç tedavisi ve beslenme değişikliği de sürdürülebilir tedavi süreci içerisindedir.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Bebeğin bulunduğu ortamda sigara gibi tütün ürünlerinin tüketilmesi, ciğerlere zarar verir ve bebekte öksürüğe neden olur. Bu nedenle bebeğin öksürmemesi ya da hastalanmaması için uygun atmosfer oluşturulması önemlidir.

Bebekte göbek fıtığı tedavi sürecinde bebek göbek fıtığı korsesi tercih edilebilir. Ancak bu durum bebeğin yaşamsal faaliyetlerini kısıtlayacak sürede kullanılmamalıdır. Bebekte göbek fıtığı kemeri genellikle doktorlar tarafından ciddi durumlarda tercih edilmez. Eğer bebek için sancılı bir süreç oluşturuyorsa fıtık için ameliyat işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebek göbek fıtığı tedavisi mutlaka dikkate alınması gereken ciddi bir konudur. Eğer bebeklerde göbek fıtığı tedavi edilmezse ve tedavi süreci aksatılırsa, bebekte ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Ağrısız ve sadece şişkinlik ile kendini belli eden göbek fıtıklarında çok ciddi bir tedavi sürecine gerek duyulmaz. Bu süreçte genellikle 4 yaşına kadar bebekte göbek fıtığı kendiliğinden geçer. Bu nedenle bebekte göbek fıtığı tedavi edilmezse sorun olmaz. Ancak bebekte ağrılar, renk değişimi, kabızlık ve ateş durumları gözlemlenirse tedavi süreci önemlidir.

Ağır belirtilerde bulunan bebeklerde göbek fıtığı için tedavi hatta gerekli görülürse ameliyat oldukça önemlidir. Eğer bu süreçte bebekte göbek fıtığı tedavi edilmezse, bebeğin ilerleyen zamanlarda ölüm riski çok daha artış gösterir. Özellikle düğümlü göbek fıtığı söz konusuysa, bağırsaklardaki kan dolaşımı duracağı ve bebeğin yaşamsal faaliyetlerini zorlayacağı için tedavi süreci önemlidir. Ağır semptomlar gösteren bebeklerde göbek fıtığı ölüme kadar yol açabilir.

Bebeklerde Göbek Fıtığına Ne İyi Gelir?

Bu süreçte bebekte göbek fıtığı belirtileri ebeveynler tarafından fark edilirse mutlaka çocuk cerrahına gidilmesi önemlidir. Doktor, bebek karnında fizik muayene uygular ve böylece bebekte göbek fıtığı teşhisi daha kolay bir şekilde görülebilmektedir. Bu nedenle bebeklerde göbek fıtığına en iyi çözüm çocuk alanında uzman olan bir doktor ile irtibata geçmektir. Ebeveynler tarafından fark edilmeyen ciddi sorunlar da bu şekilde çok kısa sürede erken teşhis ile çözülebilir ve bebeğin ilerisi yaşantısı için oluşabilecek yaşamsal tehdidi de öngörülebilmektedir.

Bebeklerde Göbek Fıtığına Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde göbek fıtığına iyi gelmeyen başlıca faktörlerden biri bebek karnına para ya da bant yapıştırmaktır. Aynı zamanda kuşak bağlamak gibi tedbirler de bebeğin iyileşmesinde ya da bebekte göbek fıtığı rahatsızlığının düzelmesinde bir etken olmadığı doktorlar tarafından açıklanmıştır. Bu sebeple göbek fıtığı bulunan bebekler için bant, para ya da kuşak bağlanması bebek sağlığı için iyi değildir. Aksine bu tip yöntemler bebekte cilt erozyonu görülmesine ya da olası bir enfeksiyona sebebiyet vermektedir.

Bebeklerde göbek fıtığı için sarılan kumaşlar, bebekteki göbek fıtığını daha da ileri boyutlara taşıyabilmektedir. Özellikle de fıtık kesesi üzerine yapılan baskı, doku sıkışmasına neden olabilir. Bu da düğümlü göbek fıtığı oluşumuna sebebiyet verir. Bebeklerde düğüm göbek fıtığı da oldukça ciddi sıkıntılara ve bebeğin rahatsızlanmasına yol açar. Üstelik tüm bu işlemler bebeğin tedavi süreci için de oldukça sakıncalıdır. Doktorların tedavi süreci de bu yöntemlerden dolayı uzayabilir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bebekte göbek fıtığı ameliyatı çocuk cerrahı tarafından gerekli görüldüğü durumlarda gerçekleştirilmektedir. Özellikle de 4 yaşını doldurduğu halde geçmeyen göbek fıtığı için ameliyat şarttır. Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda kısa sürede gerçekleştirildiği için de bebeğin eski sağlığına geri dönmesi de oldukça kısa süre içerisinde mümkündür.

Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı aşağıdaki gibi yapılır:

  • Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatında göbek deliğinin yan kısmında bir kesi işlemi gerçekleştirilir. 
  • Fıtık içerisindeki dokuların hepsi karın içerisinde olması gereken yerlerine geri koyulur. 
  • Aynı zamanda bu süreçte karın duvarı da güçlendirilir. Böylece fıtığın tekrarlanma ihtimali de düşürülmüş olur.

Göbek fıtığı ameliyatı iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Ameliyatlar açık veya kapalı olarak yanı laparoskopik işlemler ile yapılabilmektedir. Açık ameliyat esnasında karın kesiti ile işlemler gerçekleştirilmektedir. Ancak kapalı ameliyatta karın çevresinde açılan küçük delikler üzerinden operasyon tamamlanır. Bu süreçte bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı için karın duvarını daha güçlü hale getirecek olan dikişler de kullanılır. Bebekte yeniden göbek fıtığı görülmemesi için bu uygulanması gereken bir işlemdir.

Ameliyat sonrası süreç:

  • Ameliyattan önce bebeğe son 2 – 3 saat içerisinde herhangi bir yemek ya da besin verilmemesi önemlidir. Özellikle de doktor direktifleri bu süreçte ebeveynler tarafından dinlenmelidir. 
  • Ameliyat bittikten sonra bebek eski sağlığına kavuşarak son tetkiklerin yapılmasının ardından evine dönebilir. Ancak bu durum bazı istisnalar da mümkün olmamaktadır. 
  • Ameliyat sonrasında bebeğin değerlerinde bir komplikasyon gelişmesi yaşanırsa, bir süre doktor kontrolü altında tutulması önemlidir. 
  • Aynı zamanda bebekte göbek fıtığı ameliyatı düğümlü ameliyatlar için biraz daha zorlu bir sürece neden olmaktadır.  

Eğer ameliyat sonrasında bebekte yara kısmında enfeksiyon görülürse, bulantı ya da kusmalar gerçekleşirse ve bebeğin ateşi çıkarsa mutlaka en kısa sürede doktor ile iletişime geçilmelidir. Aynı zamanda bu süreçte bebekte göbek fıtığının yeniden nüksetmesi gibi bir durum oluşursa da açık ameliyat uygulaması tekrarlanabilmektedir. Daha sonrasında ise doktor tarafından gerekli görülürse bebek için bazı fizik tedavi uygulamalarına başlanabilir.

Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı fıtığın boyutu ve konumuna göre de ciddiyetini koruyabilmektedir. Ancak her halükarda ilk olarak laparoskopik cerrahi işlem uygulanıp uygulanamayacağına bakılır. Bu ameliyat süreci açık ameliyata göre bebeklerde daha çok tercih edilmektedir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı için Hangi Doktora Gidilir?

Eğer bebekte göbek fıtığı belirtileri bulunuyorsa ve bebek sancılı bir süreçten geçiyorsa mutlaka doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Aynı zamanda karında oluşan şişkinlik ile birlikte bebekte kabızlık, kızarıklık, ağrı hissiyatı ve ateş görülürse, en kısa sürede doktora gidilmelidir. Ayrıca 4 yaşına kadar kendiliğinden geçmemiş olan göbek fıtıkları için de doktora gidilmesi çocuk sağlığı ve yaşam konforu açısından önemlidir.

Bebeklerde göbek fıtığı için belirtilen ağır semptomlar görülürse mutlaka çocuk cerrahisi doktoruna gidilmelidir. Bebeklerde göbek fıtığı konusunda teşhis ve tedavi süreci çocuk cerrahisi alanının rahatsızlığıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Göbek Fıtığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde göbek fıtığı ağrı yapar mı?

Bebeklerde göbek fıtığı genellikle ağrı yapmaz. Ağrı yapan durumlarda düğümlü göbek fıtığı ve ateş, kusma gibi belirtiler görülebileceği için mutlaka en kısa sürede ilgili doktor ile görüşülmelidir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde göbek fıtığına ne iyi gelir?

Bebeklerde göbek fıtığına en iyi gelecek olan bebek için en uygun atmosferin oluşturulmasıdır. Bebeğin temiz hava alabileceği bir ortam sağlanması gereklidir. Tedavi sürecine erken süreçte başlanması bebek için yapılabilecek en iyi hamledir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde göbek fıtığı için ne yapılmalı?

Bebeklerde göbek fıtığı için hiçbir bilinçsiz müdahale yapılmamalı ve direkt olarak çocuk doktoruna danışılmalıdır. Genellikle kendiliğinden geçen bu rahatsızlık, bebeği rahatsız etmeye başladığında müdahale edilmelidir. Çok ağır durumlarda ise ameliyat gerekli görülebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde göbek fıtığı sancı yapar mı?

Göbek fıtığı çoğu bebekte görülebilen ve zamanla geçme özelliği bulunan rahatsızlıklardan biridir. Bu süreçte ağrı ve sancı hissedebilir. Bu durumun şiddetlendiği durumlarda ise ameliyat ile müdahale edilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde göbek fıtığı için korse kullanılabilir mi?

Bebeklerde göbek fıtığı için kemer ya da korse kullanımı doktor dahilinde değerlendirilmelidir. Çocuk doktoruna danışmadan böyle bir işlem uygulanması bebekte farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebekte göbek fıtığı tekrarlanır mı?

Bebeklerde göbek fıtığı hamilelik sürecine bağlı olarak yüksek oranda görülmektedir. Ancak 4 yaşından sonra fıtık kendiliğinden geçer ve tekrarlama olmaz. Ameliyat ile geçen göbek fıtığı için de bebekte göbek fıtığı tekrarlanmaması için de gerekli tetkikler yapılmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük