Bebeklerde Bronşit

Bebeklerde bronşit, bronşiol adı verilen küçük hava keseciklerinde enfeksiyon oluşarak iltihaplanması durumuna denilmektedir. İlaç ve vitamin takviyeleri tedavi seçenekleri vardır.

Bebeklerde Bronşit Nedir?

Bebeklerde bronşit, bronşiol adı verilen küçük hava keseciklerinde enfeksiyon oluşarak iltihaplanması durumuna denilmektedir. Bu durum, keseciklerin boyutunda daralmaya yol açarak, akciğer kapasitesini büyük oranda azaltmaktadır.

Genel olarak iki yaş altı bebek ve çocuklarda görülmektedir. Rahatsızlığın tanımı, “Akut Bronşit Hastalığı” olarak yapılmaktadır. Bebeklerde bronşit rahatsızlığının akciğer üzerinde yarattığı tahribat, ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Bebeklerde Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde bronşit belirtileri, soğuk algınlığı ve grip semptomlarına benzer bir şekilde başlamaktadır. Ancak yoğun öksürme, hırıltılı nefes alma gibi bronşiti diğer rahatsızlıklardan ayıran belirtiler bulunmaktadır. Bebeklerde bronşit belirtileri, vücutta bir aya kadar etkisini gösterebilir.

Genel olarak bebeklerde bronşit belirtileri şu şekilde listelenebilir:

Bebeklerde bronşit rahatsızlığının farklı çeşitleri de bulunabilmektedir. Belirtileri birbiri ile yakın seyir gösterse de sonuçları farklı olabilmektedir.

Bebeklerde bronşit çeşitleri şu şekilde listelenebilir:

  • Akut bronşitBebeklerde akut bronşit, genel semptomları göstererek başlamaktadır. Doktor, hastanın bronşit atağı geçirmeden önce enfeksiyon bulgusu ve ailede astım öyküsünün olup olmadığını kontrol ederek, bronşit çeşidini belirleyebilmektedir.
  • Astım bronşitBebeklerde astım bronşit, genel belirtileri ile akut bronşitle aynı semptomları göstermektedir. Bebeğin astımlı olması ve sonrasında akut bronşit tanısı konulmasını ifade eder. 
  • Alerjik bronşitBebeklerde alerjik bronşit, farklı bir duruma karşı vücudun alerjik reaksiyon vermesi ile bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalıktır.

Bebeklerde Bronşit Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde bronşit oluşumu nedeni genel olarak virüslerden kaynaklanmaktadır. Soğuk algınlığı grip gibi oluşan rahatsızlıkların sonrasında, bronşit hastalığı görülebilmektedir.

Hava yolları üzerinde şişlik gösteren örtü, mukus üretimine başlayabilir. Bu durum, bebeklerde solunum sıkıntısının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Mukusa eşlik eden sürekli ve kısa öksürükler, bronşlar üzerinde tahrişe neden olabilir. Tahriş olan bronşlarda oluşan enfeksiyon ise bronşit rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde bronşit hastalığında, balgamlı öksürük görülebilmektedir. Bu durum bebeğin mide bulantısı yaşamasına yol açarak, kusmasına sebep olabilmektedir.

Bebeklerde Bronşit Teşhisi

Bebeklerde bronşit teşhisi, belirtilerin ağır bir şekilde görülmeye başlamasının ardından uzman doktor kontrolü sonrası konulmaktadır. Özellikle hırıltılı nefes alış-verişi ve sürekli öksürük olması halinde, doktor muayenesi sonucu teşhis konulabilmektedir.

Muayene sırasında, bronşun iltihaplı olduğunun tespiti şu şekilde yapılmaktadır:

  • Tıbbi geçmişBebeklerde bronşit teşhisi için ilk yapılan işlem, tıbbi öykünün alınması olacaktır. Kronik gelişen astım veya üst solunum hastalıklarının bulunması ve ön teşhis konulması açısında, bebek hakkında tıbbi geçmişin bilinmesi oldukça önemlidir.
  • Fiziksel muayeneBebeklerde bronşit rahatsızlığı için ön teşhisin konulabilmesi adına, uzman doktor fiziksel muayene yapabilmektedir. Muayene sırasında boğaz bölgesi, hekim tarafından ışık altında incelenebilir ve iltihap ya da büyüme durumuna bakılabilir. Nefes alışverişi sırasında ciğerler dinlenerek, solunumun sorunlu olup olmadığı da fiziksel muayene sırasında kontrol edilmektedir.
  • Tıbbi görüntüleme cihazlarıBebeklerde bronşit hastalığı için ön teşhis gerekli testlerin ardından konulabilmektedir. Uzman hekimin gerekli görmesi halinde, akciğer röntgeni gibi görüntüleme cihazları ile detaylı tetkikler isteyebilmektedir. Tam teşhisin konulabilmesi adına önemlidir.
  • Laboratuvar testleriBronşlar enfeksiyon tespit edilmesi halinde, enfeksiyonun mikrobik olup olmadığı, mikrobik ise bebeklerde bronşit rahatsızlığına hangi mikroorganizma türünün neden olduğunu anlamak için sürüntü ve balgam örnekleri alınarak, laboratuvarda işlenmek üzere gönderilmektedir. Laboratuvardan gelecek inceleme raporu doğrultusunda tam teşhis konulabilmektedir.

Bu kapsamda bebeklerde bronşit teşhisinin doğru ve zamanında olabilmesi için pek çok tetkik uygulanabilir. Uzman hekim gelecek tetkik sonuçlarına göre bronşit evresinin hafif, orta veya şiddetli olmak üzere hangi şiddette geçtiğini anlayarak, uygun tedavi yöntemini uygulamaya başlamaktadır.

Bebeklerde Bronşit Nasıl Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde bronşit için uygulanacak tedavi yöntemi, hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Yeni doğan, 2, 3, 4, 5, 6 aylık bebeklerde bronşit tedavisi uygulansa dahi, hastalığın şiddetine bağlı olarak, ileride kalıntı bırakabilmektedir. Bu nedenle uzman doktorlar bu yaş grubuna özel tedavi yöntemleri uygulayabilmektedir.

Bebeklerde bronşit tedavisi işlemleri şu şekilde listelenebilir:

  • İlaç tedavisiBebeklerde bronşit hastalığı, virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucunda oluşmaktadır. Bu nedenle antibiyotik tedavi uygulanamamaktadır. Uzman hekim, bebeğin nefes alışverişini kolaylaştırmak adına, uygun ilaç kullanımına başlayabilmektedir. Bebeklerde solunumu rahat bir hale getirmek için damar içerisine sıvı da verilebilmektedir. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminlerBebeklerde bronşit, bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar neticesinde tedavi edilebilmektedir. Bu kapsamda uzman hekim, bebeklerde henüz gelişmekte olan bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek adına çeşitli vitaminler tavsiye edebilmektedir.
  • İstirahatBebeklerde bronşit rahatsızlığı, bağışıklık sisteminin antikor üretmesi ile tedavi edildiğinden doktor, bebek için uzun istirahat süresi önerebilmektedir. Bu süre zarfından solunumu kolaylaştıracak ilaç ve vitamin takviyesi de yapılabilmektedir. 
  • Tedavi sonrası uygulamalarVücuttaki bronş gelişimi çocuğun ilk 5 yılında gerçekleşmektedir. Bu nedenle bebeklik döneminde yaşanan bronşit rahatsızlığı, ileriki yaşlarda kronik iz bırakma potansiyeline sahiptir. Uzman hekim bu kapsamda, bronş yüzeyinde bulunan yanık dokunun baskı altına alınmasını sağlamaktadır. Bu sayede gelişebilecek ataklar önlenebilmektedir. Bu işlemin yapılmaması durumunda, çocukluk ve yetişkin döneminde astım görülme riski artmaktadır.

Bahsedilen tüm tedavi yöntemleri, bronşit hastalığının bütün çeşitleri için kullanılmaktadır. Bebeklerde alerjik bronşit tedavisi sürecinde, farklı olarak alerjik reaksiyonu tetikleyen etkenin bulunup, tedavi edilmesi gereklidir. İşlemin uygulanmasının ardından, tedavi sonrası bebek için uygun olacak işlemler tekrar yapılmalıdır.

Kronik bir rahatsızlığın oluşmaması adına, bronşlarda oluşacak zararın en aza indirilebilmesi için bebeklerde bronşit rahatsızlığında erken tanı büyük önem taşımaktadır. Bronşit belirtilerinin görülmesi halinde bebek, hızlı bir şekilde uzman hekim tarafından muayene olmalıdır.

Bebeklerde Bronşit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebeklerde bronşit rahatsızlığı tedavi edilmediği sürece hayati tehlikelere neden olabilmektedir. Hastalığın başlangıcında ortaya çıkan solunumda zorluk, öksürme şikayetleri artış göstererek devam edecektir.

Bebeklerde solunum zorluğu yaşanması, vücuda yeteri kadar oksijen girişinin olmaması, çeşitli ciddi hastalıkların da görülmesine neden olabilmektedir. Bu kapsamda bebeklerde geçmeyen öksürük ve diğer bronşit belirtilerinin görünmesi halinde, uzman doktora başvurulması gereklidir.

Bebeklerde Bronşite Ne İyi Gelir?

Bebeklerde bronşit rahatsızlığının ortaya çıkmasının ardından uygulanan medikal tedavilere ek, evde bakım uygulamaları, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilmektedir.

Bu kapsamda, bebeklerde bronşit bitkisel çözüm ve tedavi konusunda yardımcı havalandırma sistemleri kullanılabilmektedir. Hastalık sırasında nefes alış-veriş halinde zorlanan bebeklere, solunum rahatlatıcı şifalı bitkiler uygulaması yapılabilmektedir. Aynı zamanda bebeklerde bronşit buhar tedavisi uygulanarak, rahatsızlığın ortaya çıkardığı semptomlarda azalma görülebilmektedir.

Bronşit teşhisi konulan bebekler, kuru ve nemsiz ortamlardan uzak tutulmalıdır. Solunum sorununa çözülmesine yardımcı olacak şekilde, doğal nemlendiriciler ile yaşam alanı ideal oranda nemlendirilebilir.

Çoğu zaman bölgedeki enfeksiyon, balgam yoluyla dışarı atılmaktadır. Bu nedenle bebeklerde balgam atılmasına yardımcı gıdalar kullanılabilmektedir. Balgam atıcı ilaçlar, doktor önerisi ve bilgisi dahilinde kullanılmalıdır.

Bebeklerde Bronşit Rahatsızlığı Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde bronşit hastalığı, solunum yollarında ciddi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu neden hastalık teşhisi konulan bebeğin bulunduğu ortam, sürekli havalandırılmalı ve doğal nemlendiriciler ile nemlendirilmelidir.

Kuru ve nemsiz ortam bebeklerde bronşit rahatsızlığının semptomlarını artırıcı etki gösterebilmektedir. Düşük ya da yüksek sıcaklık gösteren atmosferde bebeğin tutulması da hastalığın tedavisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bebeklerde Bronşit için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde bronşit belirtilerinin en önemlisi sık ve geçmeyen öksürüklerdir. Bu nedenle dahiliye ya da kulak burun boğaz (KBB) bölümünden randevu alınarak uzman doktor muayenesi yapılmalıdır. Hekimin yapacağı tetkikler sonucunda, hastalığın ilerleyiş durumuna göre hastanın, göğüs hastalıkları bölümüne sevki gerçekleşebilmektedir.

Dahiliye uzmanı ve KBB uzmanı bu kararı verebilmektedir. Sevk edilen bölümde, daha detaylı tetkikler uygulanarak, bebeğin bronşlarındaki iltihap ve tahriş görülebilmektedir. Teşhisin ardından gerekli tedavi işlemleri başlatılmaktadır.

Bebekte, soğuk algınlığı ve grip belirtilerine ek olarak, hırıltılı nefes alımı, sık ama kısa öksürük, 38 dereceden yüksek ateş, kanlı balgam gibi belirtilerin olması durumunda, zaman kaybedilmeden uzman hekim muayenesine gidilmelidir. Bebeklerde bronşit, hayati durumlarda olumsuzluk yaratabilecek ciddi bir hastalıktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Bronşit ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bronşit olan bebeklere ne yapılmalı? Bakımında nelere dikkat etmeli?

Bronşit olan bebek bakımı, özveri ve dikkat gerektiren bir durumdur. Bebeğin beslenmesine dikkat edilmelidir. Hastalığın ağırlaşmasında en önemli engelleyici olarak beslenme bulunmaktadır. Bronşit olan bebek emziriliyorsa, bu işlem daha sık yapılmalıdır. Anne sütü, bebeğin bronşitten daha hızlı kurtulmasını sağlayacaktır. Bebeğin zaman geçirdiği ve uyuduğu oda sürekli havalandırılmalı ve temizlenmelidir. Bronşit olan bebek kuru havanın olduğu bir ortamda bulunmamalı, kuru hava, doğal nemlendiriciler ile nemlendirilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Bronşit olan bebek yıkanır mı? Bronşit olan bebek nasıl korunmalı ve giydirilmeli?

Bebeklerde bronşit rahatsızlığı görülmesi halinde, bakım boyunca dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Bronşit olan bebeğin yıkanmasında herhangi bir problem olmamaktadır. Bronşit sırasında solunum problemi yaşanacağından, bebeğe daha hafif ve nefes alımında zorluk çıkarmayan kıyafetler giydirilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde bronşit başlangıcı nasıl geçer?

Bronşit, bebeklerde başlangıç aşamasında grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıkları ile aynı semptomları gösterebilmektedir. Halsizlik, yorgunluk ve sürekli huysuz olma belirtileri görülebilir. Bağışıklık sisteminin durumuna göre ateş de semptomlar arasında bulunmaktadır. Bebeklerde bronşit başlangıcında, hırıltılı nefes alma ve öksürme belirtileri sıkça görülebilmektedir. Semptomlar görülmeye başlandığında, uzman doktor muayenesi ve teşhisi bu durumda hayati önem taşımaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte bronşit bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte bronşitin, bebek için bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Bu aşamada hamile birey doktor kontrolü ve bilgisi olmadan ilaç kullanımı yapmamalıdır. Balgam sökücü, öksürük giderici ilaçların tümü doktor kontrolü kapsamında kullanılmalıdır. Şiddetli solunum yolu problemi yaşayan anne adaylarının, sürekli havalandırılan ve nem dengesi sağlanmış ortamlarda bulunması, bebek ve anne sağlığı açısından daha faydalı olacaktır.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde bronşit tehlikeli midir? Bebeklerde bronşit kalıcı mıdır?

Bebeklerde bronşit ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilecek tehlikeye sahip olmaktadır. Bağışıklık sistemi yeni gelişmekte olan bebeklerde, tedavi sürecinde de uzama görülebilmektedir. Bronşit rahatsızlığı, solunum sıkıntısına yol açacağından, bebeğin bakımına özen gösterilmelidir.

Bebeklerde bronşit, kalıcı etki gösterebilmektedir. Bronş üzerinde bulunan yanmış tabakanın temizlenmemiş olması veya hasarlı durumda kalması halinde, çocukluk ve erişkin dönemlerin astım ve tekrarlayan bronşit rahatsızlıkları ile karşılaşılabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerin bronşit olmaması için ne yapmalı?

Bebeklerin bronşit olmaması için ebeveynler pek çok önlem alabilmektedir. Beslenme ve temizlik bu kapsamda önem verilecek durumlardır.  Bebeklerde oluşabilecek soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda hızlı reaksiyon ile doktor muayenesi yapılmalıdır. Bebeklerin uyuduğu ve uzun süre geçirdiği odalar sürekli temizlenmeli ve havalanmalıdır. Bu gibi durumlara dikkat edildiği takdirde, bebeklerde bronşit hastalığının görülme olasılığı azalmaktadır.

Dr. Hande Erölmez