Bebeklerde Bit

Çocuklarda genel olarak saç kısmında görülen baş biti, çok az miktarda kan ile beslenen ve insan tüyleri arasında yaşayabilen kanatsız bir böcek türüdür. Bit tarağı, bit şampuanı ve bit spreyi ile temizlenebilir.

Bebeklerde Bit Nedir?

Çocuklarda genel olarak saç kısmında görülen baş biti, çok az miktarda kan ile beslenen ve insan tüyleri arasında yaşayabilen kanatsız bir böcek türüdür. Özellikle kreş dönemi başladıktan sonra çocuklarda hızlı bir şekilde yayılabilen bit genel olarak tehlikeli bir durum oluşturmaz. Ancak bit oluştuktan sonra bitten kurtulmak biraz zaman alabilmektedir. Bebeklik ve çocukluk döneminde birbiri ile daha yakın temasta bulunulmasından dolayı bitler genel olarak yetişkinlerden ziyade bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Kafa kafaya temas ile veya insandan insana ortak bir eşyanın kullanımı sonucu bulaşabilen bitler hızlı bir şekilde yayılmaktadır.

Bebeklerde Bit Belirtileri

Bebeklerde bit oluşumu özellikle oyun çağı başladıktan sonra görülmektedir. Sosyo-ekonomik düzey fark etmeksizin herkeste görülebilen bitin yayılması ve bulaşması da oldukça hızlıdır. Genel olarak bit ısırıkları kaşıntı yaparak kendini göstermektedir. Bit akşam saatlerinde beslendiği için kaşıntı miktarı da akşam saatlerinde artmaktadır. Eğer ısırık ve kaşıntı daha sonrasında cildin çizilmesine sebep olur ise bu durum enfeksiyona da yol açabilmektedir.

Kaşıntı ve enfeksiyon dışında bebeklerde bit belirtilerinden biri de görüntüdür. Bitler küçük canlılar olsa da göz ile görülebilmektedir. Özellikle bebeklerde kafa derisinde saç miktarı az olduğu için gözlem ile rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Bitler hareketli canlılardır ve saç derisinde de devamlı hareket halindedir. Bu nedenle göz ile tespit etmek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak bitlerin yumurtası olarak adlandırılan sirkeler hareketsiz varlıklardır ve tespitleri daha kolay olmaktadır. Sirke genel olarak kepek ile karıştırılmaktadır ancak sirke saç derisine yapışıktır ve tarayınca tarağa gelmemektedir. Saçta sirke bir susam büyüklüğünde olduğu için tespiti de çok zor olmamaktadır.

Bebeklerde Bit Nedenleri

Bebeklerde bit genel olarak kafada 4 haftaya kadar yaşayabilmektedir ve bir günde 10 adet yumurta bırakmaktadır. Dolayısıyla baş biti çok hızlı çoğalan ve çoğaldıkça kaşıntının artmasına sebep olan bir rahatsızlıktır. Bebekte bit nedenleri ise çoğunlukla yakın temas sebebiyle olmaktadır. Bitler zıplayamaz veya uçamazlar. Bebeklerde ortak toka kullanımı veya şapka kullanımı gibi durumlar da yine bebeklerde bitin yayılma nedenlerindendir. Aynı zamanda temizliğe dikkat edilmemesi ve yağlı ellerin saça sürülmesi de bit için besi yeri oluşturduğu için bitin ulaşımını, yayılmasını ve çoğalmasını hızlandırmaktadır.

Bebeklerde Bit Teşhisi

Bebeklerde bit özellikle oyun çağı başladıktan sonra görülmektedir. Birbiri ile yakın temasta oynayan bebekler birbirlerine biti kolayca bulaştırabilmektedir. Bebeklerde bitin teşhis edilmesi için gerek ebeveynler tarafından gerekse de doktor tarafından herhangi bir test yapılmamaktadır. Çocuğu gözlemleyerek ve şikayetlerini dinleyerek bitin varlığından şüphelenilebilir.

Bitin varlığını anlayabilmek için ise şu yollar izlenebilmektedir:

  • Bebeğin kafasında bir şey geziyor hissinin olması bit varlığından şüphelenmek için yeterlidir.
  • Bebeğin saçlı derisi incelenir. Bit gözle görülecek büyüklükte bir canlıdır ancak çok hızlı hareket ettiği için gözden kaçırılabilmektedir. Bu nedenle bit yumurtası olarak bilinen sirke saçta daha kolay gözlenmektedir.
  • Bebeğin saçında görülen şeyin sirke olduğundan emin olmak için saç taranır.
  • Eğer tarağa gelmiyorsa ve beyaz renkte susam büyüklüğünde saçlı deride kalıyorsa sirke olduğu anlamına gelir.

Bebeklerde Bit Tedavisi

Bebeklerde bit tedavisi ebeveynler açısından oldukça sıkıntılı bir dönemdir. Bebeklerde bit ilacı kullanmadan önce mutlaka doktora veya eczacıya danışmak gereklidir. Genellikle 2 hafta kadar süren bit tedavisi için bazı ilaçlı veya ilaçsız yöntemler bulunmaktadır. Bebeklerde bit ilacı şampuan, tarak sprey şeklinde bulunmaktadır.

Bebeklerde bit tedavisi aşağıdaki gibidir:

  • Bitler canlı varlıklar olup böcek grubundadır. Bu nedenle bitlerden kurtulmanın ilk yolu da bit öldürücü şampuanlar kullanmaktadır. Bit öldürücü şampuanlar doktorun veya eczacının dediği dozun dışarısında kesinlikle kullanılmamalıdır. Bit şampuanlarını kullanmadan önce saçı yıkayarak yağdan arındırmak gereklidir. Bit şampuanı uygulandıktan sonra ise saça herhangi bir ısının uygulanmaması gerekir. Bit şampuanları bitlerin uzaklaşmasını sağlamaktadır ancak yine de tek başına yeterli olmamaktadır.
  • Bit tarakları, bit şampuanları veya spreyleri ile birlikte kullanılarak bitin saçtan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Özel sık dişli olan bu taraklar, saçların diplerini iyice temizleyerek saçtaki bitleri ve bit yumurtalarını saç derisinden uzaklaştırmaktadır. Genel olarak bit şampuanlarının veya spreylerinin yanından çıkan bit tarakları eğer kutudan çıkmıyorsa eczaneden tedarik edilebilmektedir.
  • Bit spreyleri de yine bitlerin uzaklaşması için kullanılan losyon şeklindeki preparatlardır. Bit spreyleri şampuanın aksine kuru saça uygulanmaktadır. Bit spreyini uygulamadan önce saç bit tarağı ile iyice tarandıktan ve temizlendikten sonra sprey kullanılmaktadır. Saçı tutam tutam ayırdıktan sonra kuru saçın her yerine değecek şekilde sprey sıkılmalıdır. Spreyin sıkılmasının ardından saçlı deriye yayabilmek adına bebeğin kafasına masaj yapılmalı ve 15 dakika kadar beklenmelidir. Bekleme sonrasında da bit şampuanı ile saç yıkanarak saç temizlenmelidir. Yıkama sonrasında tekrar bit tarağı kullanılabilir.

Bebeklerde Bit Tedavi Edilmezse

Bebeklerde bit kaşıntıya sebep olarak gün içerisinde aşırı rahatsızlık vermektedir. Bunun yanı sıra kaşıntı ile birlikte ciltte çizilmeler meydana gelmektedir. Cilt çizilmeleri ise yara ve enfeksiyonlara yol açmaktadır. Bebeklerde bit tedavi edilmez ise enfeksiyonlara yol açarak bebek açısından daha tehlikeli bir durum yaratabilmektedir. Aynı zamanda bitin tedavi edilmemesi ev içerisinde yaşayan herkese bulaşmasına sebep olur ve aile dış dünyadan soyutlanarak uzun süre evde kalması gerekebilmektedir.

Bebeklerde Bite Ne İyi Gelir?

Bebeklerde bit tedavisinde genel olarak ilaçlı tedaviler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bebeklerde bit için kullanılabilecek bilimsel dayanağı olmayan ancak halk tarafından bilinen ve tavsiye edilen alışılmış yöntemler bulunmaktadır.

Bitlerden kurtulmanın ilaçsız olan alternatif yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak bu yöntemleri kullanmadan önce yine doktora danışmak gereklidir.

İlaçsız yöntemlerden biri zeytinyağıdır. Zeytinyağı saç derisine iyice uygulandıktan sonra bir gece beklenilir ve bit tarağı ve şampuanı yardımıyla bitler ayıklanır.

Bunun dışında üzüm sirkesinin de yine bitler üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Üzüm sirkesi biraz sulandırıldıktan sonra saç diplerine sürülür ve 15-20 dakika kadar beklenilir. Ardından bit tarağı ile bitler temizlenir.

Bebeklerde Bite Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde bit tedavisi genel olarak 2 hafta kadar sürmektedir. Bitler dirençli böceklerdir ve tedavileri de biraz daha güç olmaktadır. Ancak tedavi doğru sürede uygulandığı takdirde bit tedavilerinden yanıt alınmaktadır. Bebeklerde bit tedavisi yapılırken anne ve babalar tedaviyi bazen erken kesebilmektedir. Tedavinin, doktor veya eczacının belirttiği süreden erken kesilmesi bitin tamamen yok olmamasına sebep olmakta ve bu nedenle bitin tekrar üremesine yol açabilmektedir. Bu nedenle bit tedavileri gerekli görülen sürede gerekli görülen ilaçlar ve yöntemler ile yapılmalıdır.

Bebeklerde Bit için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde bitin olup olmadığına genel olarak anneler babalar kendileri göz ile kontrol ederek karar verebilmektedir. Ancak daha önce bit ile karşılaşmamış veya emin olamayan ebeveynler doktora bebeklerini doktora götürmelidir. Aynı zamanda bitin oluştuğu anlaşılsa bile kaşıntı giderek çoğalır ve yara ve enfeksiyonların oluşmasına sebep olur ise yine doktora götürülmelidir. Hastanelerin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları-Çocuk Dermatoloji Bölümleri çocukların saç derilerini kontrol ederek bit veya sirke olup olmadığına durumun ciddiyetine göre ilaç reçete etmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Bit ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde bit nasıl temizlenir?

Bebeklerde bit temizliği oldukça meşakkatli bir dönemdir. Genel olarak 2 hafta kadar süren bit temizliği bit şampuanları, tarakları ve spreyleri ile yapılmaktadır. Bu üçünün birlikte kullanımı bitten kurtulmanın sürecini de kısaltacaktır. Doktor veya eczacıya danışarak kullanılması gereken bebeklerde bit ilacı tedavi için şarttır.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde bit olur mu?

Bebeklerde bit özellikle kreş dönemi başladıktan sonra ve oyun çağı geldikten sonra olmaktadır. Bebeklerin ortak ürün kullanımı ve yakın temas oynamaları sonucu hızlı bir şekilde bulaşan bit tehlikeli bir durum değildir. Ancak gün içerisinde devamlı kaşıntılara sebep olduğu için oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Dr. Hande Erölmez