Bebeklerde Baş Çevresi Gelişimi

Bebeklerde baş çevresi gelişimi, normal kabul edilen değerden düşük olması durumunda, bebeğin gelişiminde bir anormallik olduğu söylenebilmektedir.

Bebeklerde Baş Çevresi Gelişimi Nedir?

Bebekler, doğdukları ilk günden itibaren hem fiziksel hem de biyolojik açıdan gelişimlerine devam etmektedir. Bebeklerde baş çevresi gelişimi de, bebeğin beyin gelişiminde son derece önemli bir role sahiptir. Bebeklerde baş çevresi gelişimi, normal kabul edilen değerden düşük olması durumunda, bebeğin gelişiminde bir anormallik olduğu söylenebilmektedir. Beyin gelişimi açısından son derece büyük bir öneme sahip olan baş çevresi gelişiminin, düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. İlk 6 ay her ay rutin kontrollerde takip edilmesi gerekirken, daha sonraki aylardan 18 aya kadar düzenli aralıklar ile takip edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Baş Çevresi Gelişimi Önemi

Bebeklerin sağlıklı bir gelişim süreci yaşayabilmesi için farklı değerleri düzenli olarak gözlem altında olmalıdır. Kilo ve boy, genel sağlığı ve gelişimi açısından önemlidir. Bebeklerde baş çevresi gelişimi ise, bebeğin zihinsel gelişimini takip edebilmede son derece önemli verilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Her ay bebeğin boy ve kilosunda bir eğim olması beklendiği gibi, baş çevresi gelişiminde de bir eğim olması beklenmektedir. Bebeklerde baş çevresi büyüme hızı, bebeğin içerisinde bulunduğu aya göre değişkenlik göstermektedir.

Bebeklerde baş çevresi ölçümü ile bebeğin zihinsel gelişiminde bir anormallik olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Yapılan ölçümlerden elde edilen veriler, bebeklerde baş çevresi tablosu aracılığı ile incelenerek değerlendirmeye alınmaktadır. Bu tablo, yapılan araştırmalar doğrultusunda bebeklerde ölçülen ortalama baş çevresi ölçüleridir.

Bebeklerde Baş Çevresi Nasıl Ölçülür?

Bebeklerde baş çevresi hesaplama işlemleri, anne ve babalar tarafından evde de yapılabildiği gibi bir sağlık ocağı ya da hastanede de yapılabilmektedir. Bebeğin kaşlarının 1-2 cm üzerinden olacak şekilde kafatasının arkasına doğru ve kulak kepçelerinin üstünden ölçüm yapılmaktadır. Ölçüm yaparken bir ölçüm bandı kullanılabildiği gibi mezura da kullanılabilmektedir. Alınan ölçümler, bebeklerde baş çevresi ölçüm tablosu aracılığı ile değerlendirilebilmektedir. Bebeğin içerisinde bulunduğu aya göre yapılan değerlendirmelere göre yorum yapılmaktadır.

Bebeklerde, ortalama baş çevresi ölçüsünden daha az olan baş çevresi ölçüsü, mikrosefali olarak adlandırılmaktadır. Bebeklerde baş çevresi küçüklüğü olması durumunda zaman kaybetmeden bebeğin doktora götürülmesi gerekmektedir. Mikrosefali, aşağıdaki nedenlerden dolayı görülebilmektedir:

  • Bebeğin bıngıldağının erken sürede kapanması
  • Beyne yeterli miktarda oksijen gidememesi
  • Hamilelik döneminde annenin geçirdiği suçiçeği, kızamık, toksoplazma gibi enfeksiyonlar
  • Kemiklerin beyne fazla basınç uygulaması
  • Anne adayının yetersiz ve düzensiz beslenmesi

Bebeklerde baş çevresi küçüklüğü tedavisi için cerrahi operasyonlar yapılsa da, çoğu zaman beynin fonksiyonlarının geri getirilmesi mümkün olmayabilmektedir.

Yapılan ölçümler sonucunda, bebeğin baş çevresi ölçüsü ortalama değerden daha yüksek de çıkabilmektedir. Bebeğin baş çevresi ölçüsünün fazla çıkması ise, makrosefali olarak adlandırılmaktadır. Bebeklerde baş çevresi büyüklüğü görülmesi hâlinde, doktor tarafından birtakım tetkikler yapılmaktadır. İstenen tetkikler sonrasında eğer bir patoloji var ise, bebeğin beyin cerrahına yönlendirilmesi önerilmektedir. Eğer bebeğin beyninde bir sıvı birikmesi varsa, bu sıvı doktor tarafından cerrahi operasyon ile boşaltılmaktadır. Makrosefali, genellikle bebeğin ailesinde de olan bir durumdur. Baş çevresi büyüklüğü ile birlikte bebekte eğer gelişme geriliği de gözlemlenirse, bebek nöroloji uzmanına yönlendirilmektedir.

Bebeklerde baş çevresi gelişiminin son derece önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu sebeple de bu gelişimde herhangi bir problemin olup olmadığını tespit edebilmek için günümüzde anne karnında bebeğin baş çevresi ölçümleri de takip edilmektedir. Anne karnında bebeğin baş çevresi ölçümleri, genellikle annenin rutin kontrolleri esnasında yapılmaktadır. Böylelikle ileride yaşanabilecek problemlere karşı önlemler zaman kaybetmeden alınabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0