Bebeklerde Astigmat

Bebeklerde astigmat, genellikle bebeklerin cep telefonu, tablet gibi göz yoran araçları kullanmasıyla oluşur. Gözlük, egzersizler ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

Bebeklerde Astigmat Nedir?

Bebekler, doğdukları günden itibaren ailelerinin en değerli varlıklarıdır. Aileler için bebeklerinin vücudundaki herhangi bir değişim büyük bir öneme sahip olmakla birlikte son derece de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebeklerin göz sağlıkları da aileler ve hekimler tarafından yakından takip edilmektedir. Günümüzde bebekte astigmat görülme ihtimali geçmiş dönemlere yükseliş göstermektedir. Bunun sebebi, küçük yaştaki bebeklerin dahi cep telefonu ya da tabletlerle çok yakından ilişki kurması, bu gibi göz hastalıklarının da ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.  

Bebeklerde Astigmat Belirtileri

Bebeklerdeki göz hastalıkları, genellikle ailenin bebeği izlemesi ve düzenli yapılan göz taramaları ile kolay bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde görülen astigmat, ilk olarak korneanın yapısının incelenmesi ile ortaya çıkabilmektedir. Bu yapıdaki farklılıklar ile astigmat teşhisi konulabilir. Fakat bu farklılığın ötesinde çok daha farklı belirtiler söz konusudur.

Bu belirtiler ise şu şekildedir;

  • Bebeklerin bir objeye bakarken gözlerini kısması
  • Bebeklerin herhangi bir ağrılarını dile getirememesi, aileler için oldukça zordur. Astigmat problemi yaşayan bebeklerde, sık sık baş ağrısı görülür. Bu ağrı da bebeklerin sürekli olarak ağlamasına sebep olur. 
  • Bebeklerde astigmat hastalığı, bebeğin gözlerini sürekli olarak kaşımak istemesine sebep olur. Bebeğin elini gözlerine götürerek kaşımak istemesi de belirtiler arasındadır. 

Bebeklerde Astigmat Nedenleri

Her hastalığın farklı nedenleri olduğu gibi, bebeklerde görülen astigmatın da birbirinden farklı nedenleri vardır. Özellikle de teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık bebeklerin de cep telefonu ve tablet gibi cihazlarla yakından ilişkide olması, astigmat gibi göz hastalıklarının da artmasına neden oldu.

Bu faktörün yanı sıra diğer nedenler ise şu şekildedir;

Genetik: Çoğu hastalığın en büyük nedeni genetiktir. Ailesinde astigmat hastası olan bir birey varsa, bu hastalık bebeğe de gen aktarımı ile geçebilir. Genetik olarak astigmat hastası olan bebeklerde, bu hastalık tedavi edilse dahi ileriki yaşlarda yeniden ortaya çıkması mümkündür.

Gözdeki Kitle: Göz üzerinde bulunan bir kitle, direkt olarak korneaya baskı yaptığından dolayı bebeklerde astigmat hastalığına yol açabilmektedir.

Bir Nesneye Uzun Süre Yakından Bakmak: Bebeklerin herhangi bir nesneye uzun süre ve yakın mesafeden bakması, zamanla bebeklerde astigmat hastalığının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Bebeklerde Astigmat Teşhisi

Düzenli aralıklarla yapılan göz taramaları ve göz muayeneleri hem bebeklik hem de çocuğun okul dönemindeki başarısı için muhakkak yapılmalıdır. Yapılan bu tarama ve muayeneler ile birlikte göz tansiyonu ve göz tümörü hastalıklar erken teşhis ile ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde, biyolojik yapısından dolayı genellikle hipermetrop denilen yakını çok iyi görememe hastalığı görülür. Bu hastalık bebek büyüdüğünde azalarak ortadan kaybolur. Yine aynı şekilde miyop da bebeklerde sıklıkla görülen ve yine zamanla iyileşen bir hastalıktır.

Bebeklerde astigmat ise, teşhisi diğer göz hastalıklarından daha zor olan bir hastalıktır. Bebeklerin sürekli olarak hareket hâlinde olması, bulanık görmesini ifade edememesi gibi sebeplerden dolayı astigmat teşhisi koymak son derece zorlaşmaktadır.

Bebeğinde astigmat olduğundan şüphelenen aileler, ilk olarak zaman kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır. Çünkü tedavi edilmeyen astigmat, ileriki dönemlerde çocuklarda göz tembelliğine yol açar.

Astigmat Dereceleri Nelerdir?

Sağlıklı ve net görüntü alan bir gözün, bir top gibi yuvarlak olması beklenir. Bu şekildeki gözler, ışığı net bir şekilde alarak net bir görüntü sunar. Fakat bir yumurta ya da kaşığın arkasına benzer yapıdaki bir gözde ise, ışığın net bir şekilde alınamamasından dolayı bulanık bir görüntü ortaya çıkar. Bu bulanık görüntüye ise, yukarıda da belirtildiği gibi astigmat adı verilir. Fakat her astigmat hastasında aynı derecede görüntü bulanıklığı söz konusu değildir. Bebeklerde astigmat dereceleri ve tedavileri birbirinden farklıdır. Astigmat dereceleri en genel ifade ile şu şekildedir;

0,5-1,0 Dereceli Astigmat: Astigmatın en başı olarak kabul edilen bu derece aralığında, hastaya herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Düzenli olarak göz doktoruna görünmeleri ve doktorlarının verdiği egzersizleri uygulamaları yeterli olmaktadır.

1,0-4,0 Dereceli Astigmat: Bu derece aralığında olan hastalar, genellikle miyop veya hipermetrop hastalıkları ile beraber astigmat sorunu da yaşarlar. Bu aralıktaki hastalar için genel olarak uygun bir gözlük kullanımı yeterli olacaktır. Aynı zamanda yine düzenli olarak doktor kontrolüne de muhakkak gidilmelidir.

4,0 ve Üzerindeki Astigmat Dereceleri: Astigmat hastaları arasındaki en riskli konuma sahip olan derecelerdir. 4,0 ve üzerindeki bir astigmat derecesine sahip olan hastalarda, derhal tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde çok daha ciddi problemler meydana gelebilmektedir. Günlük hayatta kullanılan gözlük tedavisinin yanı sıra bilgisayar, cep telefonu, tablet ya da televizyon gibi ışın yayan cihazların kullanımında da çok daha dikkatli olmaları önerilmektedir. Aksi bir durumda astigmat derecesi çok daha ilerleyebilmekte ve hastaların hayat kalitesi olabildiğince düşmektedir.

Bebeklerde Astigmat Tedavisi

Bebeklerde astigmat, farklı nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Genetik faktörlerin dışındaki bir sebeple ortaya çıkan astigmat, uygun bir tedavi yöntemi ile iyileştirilebilmektedir. Bebeklerde astigmat tedavisi için genellikle astigmat egzersizleri veya gözlük tedavisi kullanılmaktadır. Bütün bunların yanı sıra, cerrahi işlemler de vardır. Fakat bebeklerde astigmat tedavisi kapsamında, cerrahi işlem yapılması doktorlar tarafından en son tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Doktorun vermiş olduğu tavsiyeler ve yönergeler doğrultusunda, bebekler zaman içerisinde çok daha net bir şekilde görebilmeye başlamaktadır.

Bebeklerde Astigmat Egzersizleri

Astigmat hastalığının en önemli belirtisi, odaklanmada yaşanan problemdir. Gözün odaklamaması ve bulanık görmesi, tedavi edilmemesi durumunda çok daha farklı göz hastalıklarına yol açmaktadır. Göz taraması ve muayeneler sonrasında, bazı hastalar için astigmat egzersizleri önerilmektedir. Bu tedavi yöntemi, diğer yöntemlere nazaran çok daha sabır ve emek gerektirmektedir.

Çocuklarda ve yetişkinlerde bu gibi egzersizlerin yapılması ve takibi çok daha kolay olsa da bebeklerde durum daha farklıdır. Bebekler, yalnızca gördükleri ile yetindikleri için odaklanmak için herhangi bir çaba harcamıyor. Bu da, egzersizlerin çok daha güçleşmesine ve tedaviden alınan sonucun gecikmesine yol açmaktadır. Fakat yine de aşağıdaki astigmat egzersizlerinin birçoğunun bebeklere de yaptırılmaya çalışılması oldukça etkilidir. İlk zamanlarda bebekler için odaklanma oldukça güç olacaktır fakat zamanla bebekler de bu egzersizlere bir yanıt verecektir. Yapılması önerilen astigmat egzersizleri ise şu şekildedir;

Astigmat egzersizlerine başlamadan önce, gözleri kapatarak avuç içleri ile çok baskı uygulamadan masaj yaparak hazırlık yapılması önerilmektedir. 

  1. Kişi, ilk olarak 20-30 cm uzaklıktaki bir objeye odaklanmalıdır. 30 saniye boyunca o objeye odaklandıktan sonra çok daha uzaktaki bir objeye yine 30 saniye kadar odaklanmalıdır. Bir uzak bir yakın objeye odaklanmaya çalışarak devam edilmelidir. Bu egzersizde, bebeğin, ona gösterilen objeye odaklanmasının sağlanması gerekmektedir.
  2. Herhangi bir obje ele alınmalı ve mümkün olan en uzak noktada tutulmaya çalışılmalıdır. 30 saniye kadar odaklanılmalıdır. Daha sonra yavaş yavaş obje yaklaştırılmalı ve bu esnada odağın bozulmaması gerekmektedir. Obje iyice yaklaştırıldıktan 30 saniye sonra yeniden uzaklaştırarak egzersize devam edilmelidir. Bu egzersiz bebeklere yaptırılırken, objenin çok uzağa götürülmemesine dikkat edilmelidir. Objenin çok uzağa götürülmesi, bebeğin dikkatini dağıtacaktır. 
  3. Kişi, bulunduğu ortamda, herhangi bir alanın üzerinde gözleriyle hayali bir 8 rakamı çizmeye çalışmalıdır. Odaklanma konusunda en başarılı adımlardan biri olan bu adım, aynı zamanda göz tembelliğinin önüne geçilmesinde de oldukça etkilidir. 
  4. Gözler; sağa, sola, yukarı ve aşağı olacak şekilde fiziksel olarak hareket ettirilmelidir. Bu noktada hızlı olunmasına gerek yoktur. Yavaş hareketlerle düzenli olarak gözlerin hareket ettirilmesi hem astigmat hem de göz tembelliği problemlerinin önüne geçmektedir. 

Yukarıda sözü geçen egzersizlerin son iki adımının bebeklere yaptırılması pek mümkün olmasa da ilk iki adımının doktorun verdiği periyotlar doğrultusunda düzenli olarak yaptırılmasında büyük fayda vardır.

Astigmat Tedavi Edilmezse

Bebeklerde astigmat, doktor tarafından önerilen tedavi yöntemleri ile genellikle iyileşebilen bir hastalıktır. Fakat bu iyileşmenin görülebilmesi için yukarıda sözü geçen belirtiler görüldükten sonra zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bebeklerde şaşılık, göz tembelliği ve bu gibi farklı göz hastalıkları meydana gelebilmektedir.

Astigmata Ne İyi Gelir?

Astigmat, gerektiği durumlarda gözlük tedavisi ya da cerrahi operasyonların yanı sıra basit birkaç egzersizle de düzelebilecek bir hastalıktır. Yetişkin bireylerde, çocuklarda ve hatta bebeklerde de odaklanma temelli yapılan egzersizler, astigmat problemine son derece iyi gelmektedir. Temeli bulanık görmeye dayanan bu hastalıkta, bir obje yardımıyla yapılan minik egzersizler sayesinde hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkündür.

Astigmata Ne İyi Gelmez?

Astigmat, genetik faktörlerin dışında zaman içerisinde göz sağlığına dikkat etmemek ve yanlış davranışlar sebebi ile ortaya çıkabilir. Özellikle çocukların telefon, tablet ve televizyon gibi cihazlara yakından bakması, bu hastalığın seyrini giderek kötüleştirmektedir. Aynı zamanda kitapların yakından okunması, bir noktaya uzun uzun ve yakından bakmak da yine astigmatı olumsuz tetikleyen faktörlerden biridir.

Bebeklerde Astigmat Ameliyatı

Bebeklerde astigmat tedavisi, genellikle cerrahi operasyon gerektirmeyecek düzeydedir. Astigmat derecesine bağlı olarak gerek görülmesi durumunda gözlük kullanımı, kontakt lens ya da egzersizleri önerilmektedir. Fakat çok daha ciddi durumlarda en son çare olarak bebeklerde astigmat ameliyatı yapılabilmektedir.

Uygulanan lazer ameliyatı esnasında, gözün korneası yeniden şekillendirilmekte ve sağlıklı bir forma döndürülmesi sağlanmaktadır. Bebeklerde astigmat ameliyatı sonrasında başar oranı yüksek olsa da ameliyat sonrasındaki bakım ve düzenli doktor kontrollerinin aksatılmadan devam ettirilmesi gerekmektedir. Böylelikle bebeğin hem bebeklik hem de çocukluk dönemi çok daha sağlıklı geçmektedir.

Bebeklerde Astigmat için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde astigmat belirtilerinin görülmesi durumunda çok fazla vakit kaybetmeden bir göz doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Göz doktoru tarafından yapılan muayeneler ve göz taramaları sonrasında gerekli tedaviye başlanarak iyileşme sürecine girilebilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
1
Makeleyi Paylaşın