Bebeğin Rahime Yerleşmesi

Gebelik annenin üreme hücresi olan yumurta ile babanın üreme hücresi olan spermin annenin fallop tüplerinde bir araya gelmesiyle başlayan bir süreçtir ve buna zigot denilir. Zigot annenin rahmine ulaşır ve rahmin içine yerleşir ve duruma bebeğin rahime yerleşmesi ya da embriyonun rahime tutunması adı verilir.

Bebeğin Rahime Yerleşmesi Nedir?

Gebelik annenin üreme hücresi olan yumurta ile babanın üreme hücresi olan spermin annenin fallop tüplerinde bir araya gelmesiyle başlayan bir süreçtir. Döllenmiş yumurta hücresine zigot adı verilmektedir. Zigot, embriyoya dönüşür ve ortaya çıkan embriyo, birkaç günlük yolculuğun ardından annenin rahmine ulaşır ve rahmin içine yerleşir. Bu duruma bebeğin rahime yerleşmesi ya da embriyonun rahime tutunması adı verilir.

Bebeğin Rahime Yerleşmesi Nasıl Olur? 

Bebeğin rahime yerleşmesi hamileliğin başından itibaren süreç içinde meydana gelen birtakım olaylar sonucunda gerçekleşir. 

Bu olaylar hafta hafta şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • 1.Hafta: Bu dönemde yumurta hücresi gelişir. Hamilelik henüz gerçekleşmemiştir. Bu süreç her ay rutin gerçekleşen bir süreç olduğundan hamileliğe ilişkin fiziksel bir belirti görülmez. İlk iki haftaki süreç hamilelik için önem teşkil ettiğinden gebelik isteyen kadınların beslenmelerine dikkat etmesi ve folik asit tüketmesi olumlu etki gösterebilmektedir. 
  • 2.Hafta: Yumurtanın olgunlaşma süreci bu hafta içerisinde hızını artırmaktadır. Anne henüz hamile değildir. Kan testlerinde de hamilelik ile ilgili hormonlar görülmez. Hafta bitiminde içinde olgunlaşmış yumurta ve su bulunan folikül kesecikleri oluşmaktadır. Foliküller hormonlar aracılığıyla çatlarlar ve fallop adı verilen tüplerin içinden geçip döllenmeye hazır olurlar.
  • 3.Hafta: Bu haftada olgunlaşmış yumurta ve sperm bir araya gelir. Bu duruma döllenme denir ve döllenme fallop tüplerinde meydana gelmektedir. Döllenmenin sonunda meydana gelen tek hücreli yapının adı zigottur. Zigot, hızlıca bölünür ve büyür. Sonuç olarak embriyo oluşur ve embriyo bu tüplerden geçerek rahime doğru ilerlemesini sürdürür. Tüplerin yapısı embriyonun rahmin içine gidebilmesini kolaylaştırmaktadır. 3. haftanın bitiminde embriyo bundan sonraki yaşamını sürdüreceği rahmin içine ulaşmaktadır.
  • 4.Hafta: Rahme ulaşan embriyo, yerleşmek için uygun bir yer bulmak adına rahim duvarı boyunca ilerlemektedir. Rahim duvarı geçen 3 hafta içinde embriyonun tutunabilmek ve gelişebilmek için yerleşebileceği uygun zemini hazırlamaktadır. Rahim duvarı düzensiz bir yapıdadır, bazı noktaları embriyonun gelişebilmesi ve büyüyebilmesi için daha uygundur. Gebeliğin devamı ve sağlıklı olabilmesi için embriyonun yerleşmek adına uygun bir yer bulabilmesi oldukça önemli bir olaydır. 

Rahmin içinde kendisi için uygun bir alan bulan embriyo, rahim duvarını kazır ve kendine uygun bir çukur meydana getirir. Bu çukur kazma işlemi esnasında zaman zaman damar çatlakları oluşabilmekte ve çatlaklar az miktarlarda kanamayı meydana getirebilmektedir. Bu süreçte embriyonun içinde bulunacağı amniyon sıvısı da oluşmaya başlamaktadır.

Bebeğin Rahime Yerleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin rahime yerleşmesini takiben annenin vücudunda bazı belirtiler meydana gelebilmektedir. 

Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Lekelenme: Bu duruma yerleşme kanaması ya da İmplantasyon denmektedir. Yumurta döllendikten sonraki 6 ile 12 gün arasında bu gibi ufak lekelenme ve kanamalar meydana gelebilmektedir.
  • Kramplar: Döllenme gerçekleştikten sonra bebek rahime yerleşirken kramplar meydana gelebilmektedir. Söz konusu kramplar regl döneminde hissedilen ağrılara benzemektedir. Bu yüzden yerleşme sırasında meydana gelen ağrılar ile regl krampları çoğunlukla karıştırılmaktadır. Gebeliğin başında oluşan bu kramp ve lekelenmeler problem yaratmamaktadır.
  • Akıntı: Gebeliğin başlarında bebeğin anne rahmine yerleşmesini takiben annenin vajinasından beyaz renkli akıntı gelebildiği görülmüştür. Bu beyaz akıntının sebebi bebeğin korunabilmesi için rahim duvarında meydana gelen kalınlaşmadır. Söz konusu beyaz akıntı çoğunlukla gebeliğin başlarında meydana gelse de zaman zaman gebeliğin sonuna kadar görülebilmektedir. Bu akıntılar zararsızdır.
  • Göğüslerde değişiklikler: Hamilelik kadın vücudunda ve hormonlarda çok hızlı değişikliklere yol açmaktadır. Bu hızlı hormonal değişikliklerden kaynaklı olarak gebeliğin başlarında anne adayları göğüste şişme veya göğüste ağrı gibi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bununla beraber anne adaylarında göğüs hassasiyeti artabilmekte ve göğüslerde acı hissi oluşabilmektedir. Göğüs ucu halkasında koyulaşmalar da meydana gelebilmektedir.
  • Yorgunluk: Hamilelikte fazla yorgunluk ve halsizlik hissi oluşabilmektedir ve bu his bazen hamileliğin başlarında kendini gösterebilmektedir. Anne adayı hamile kaldıktan bir hafta sonra beklenmedik bir şekilde kendinde aşırı yorgunluk hissedebilmektedir. Bu aşırı yorgunluk nedeni ise çoğunlukla progesteron hormonunun seviyesinin yükselmesidir.

Embriyonun Rahime Tutunması Ne Zaman Olur? 

Döllenen yumurtanın annenin rahmine ulaşması yaklaşık olarak 7 ile 10 gün arasında olmaktadır. Rahme ulaşan embriyonun rahime tutunması sonucu annede yerleşme kanaması ismi verilen kanamalar görülebilmektedir. Bu kanamalar ise 2-3 gün kadar sürebilmektedir. 2-3 günden daha uzun süren kanamalar için annenin ve bebeğin sağlığı açısından bir doğum uzmanına danışmak faydalı olabilmektedir. 

Embriyonun Rahime Tutunması için Ne Yapmalı?

Embriyonun rahme tutunması için olumlu etkileri olabilecek birkaç öneri aşağıdaki gibidir:

  • Karın ve ayakları sıcak tutmak. (Özellikle tüp bebek tedavisi söz konusuysa karın bölgesinin sıcak tutulmasına özen göstermenin olumlu etkileri bulunmaktadır.)
  • Rahim ve karın bölgesine masaj yapmak. (Kan akışının hızlanmasının embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırmaktadır.) 
  • Masajın Hint yağıyla yapılması da kan akışının ekstra hızlanmasına faydalı olacaktır.
  • Düzenli yürüyüşler ve hareketler yapmak. 
  • Reçetelendirilmemiş ve kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmaktan kaçınmak.
  • Stresten kaçınmak.
  • Doktor tavsiyesine uygun olacak şekilde; demir, folik asit ve vitamin kullanmak.
  • Bol su tüketmek. (Hem kan akışını hızlandıracak hem de hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olacaktır.) 

Tüketilmesinin embriyonun yerleşmesi sırasında faydalı olduğu düşünülen besinler ise aşağıdaki gibidir:

  • Dokunmayacak düzeyde baharatlı yiyecekler. (Acının kan akış hızını artırmasından faydalanabilmek için.)
  • Sağlıklı yağlar,
  • Avokado ve ıspanak, özellikle koyu yeşil sebzeler, 
  • Nane ve papatya gibi yatıştırıcı etkili ve zararsız bitki çayları.

“İlişkiden sonra sağ tarafa yatmak ya da sol tarafa yatmak döllenmeyi ve dolaylı olarak hamile kalmayı kolaylaştırmaktadır” gibi bazı inanışlar olsa da bunların bilimsel herhangi bir açıklaması bulunmamaktadır.

Tüp Bebek Embriyonun Rahime Tutunması Nasıl Olmaktadır?

Tüp bebekte döllenmenin gerçekleşmesini takiben, embriyonun oluşumu izlenerek uygun olduğu karar verilen günde embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Transfer günü, bazı değişkenlerden kaynaklı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Transferi gerçekleştirilecek embriyo sayısı ise anne adayının yaşı ve varsa önceden uygulanmış ve olumsuz sonuçlanmış tüp bebek denemeleri değerlendirilerek, elde edilen embriyoların kalitesine ve dönemine göre kararlaştırılır. 

Embriyo transferi ince bir kateter aracılığıyla anne adayının rahmine doğru gerçekleştirilir. Rahim zarının daha güçlü olmasını sağlamak ve embriyonun rahime tutunma ihtimalini artırmak adına progesteron uygulaması önerilebilmektedir.

Anne adayının kaçınması gereken bazı davranışlar bulunmaktadır. Ağır işler yapmak, ağırlık kaldırmak, çok hareket etmek, doktora danışmadan ilaç kullanmak, sigara içmek,alkol almak bu davranışlardandır. Embriyo transferi işlemi sonucunda bebeğin aynı normal döllenmede olduğu gibi annenin rahmine tutunması beklenmektedir. 

Embriyo transferi işleminden yaklaşık 14 gün sonra gebelik testi yapılarak transfer işleminin başarılı olup olmadığı görülür. Testin pozitif olması gebeliğin gerçekleştiği yani embriyonun rahime tutunduğu anlamına gelmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0