Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi

Bebeklerin iletişim becerileri oturmadığı anlarda sorunlarını dile getirmek için kullandıkları yöntem  ağızlarından köpük gelebilir. Tedavi altta yatan sebebe göre bir çok yöntem içerebilir.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi Nedir?

Bebekler henüz iletişim becerileri gelişmemesinden dolayı rahatsızlıkları olduğunda bunu beden dili ile gösterirler. Bebeğin ağzından köpük gelmesi de bu durumlardan biridir. Genelde yenidoğan ve diş çıkarma döneminde farklı belirtileri yoksa ağızdan köpük gelmesi normal olarak karşılanır. Yenidoğan bebekte ağzında pamukçuk sebebiyle, diş çıkaran bebekte de ağız içerisinde yaşanan durumdan kaynaklı olacağı için korkulmaması gerekir.

Bebeklerde ağızdan köpük gelmesi durumu bazı koşullarda normal sayılsa da reflü, havale, zehirlenme ve epilepsi belirtilerinin arasında da yer almaktadır. Bebeğin bu durumda köpük gelme harici daha farklı belirtileri de göstermesi gerekmektedir. Bunlar yüksek ateş, halsizlik, sıçrama, sık sık kusma gibi semptomlara da sahip olmalıdır. Bu durumda sağlığı açısından tehlike yaratmamak için bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin ağzından köpük gelmesi fiziksel olarak dışa vurulan bir rahatsızlıktır.

Bebeğin ağzından köpük gelmesi;

  • Ağızdan köpüren,
  • Ağız çevresinde salgı şeklinde olan,
  • Dudaklarda köpük köpük biriken tükürük olarak görülür.

Bakım veren kişinin bu durumda tutumu oldukça önemlidir. Bebeği iyi gözlemleyerek rahatsızlığını fark edip, neler uygulanmalı noktasında Çocuk Doktoruna danışmalıdır.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde köpük gelmesi nedenleri için dikkat edilmesi gereken en önemli şey bebeğin içerisinde bulunduğu ay olmalıdır. Ağızdan köpük gelmesi genellikle bebeğin aylarına göre değişiklik göstermektedir.

İçerisinde bulunduğu aya göre ağızdan köpük gelmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yenidoğan bebeklerin ağzından köpük gelmesinin başlıca nedenlerinden biri de ağzında oluşan pamukçuktur. Pamukçuk birçok bebekte yaşanan ve tedavisi kolay olan bir rahatsızlıktır.
  • Bebek 6 - 7. ay civarında diş çıkarma dönemine girmektedir. Bebeğin ağız içerisinde değişiklik olması köpük oluşmasına neden olmaktadır. Bebeğinizin ağzından köpük geldiğini fark ettiğinizde ilk bakmanız gereken dişleridir. Diş çıkarma sebebiyle köpük olduğunu fark etmek aile için rahatlatıcı etkiye sahiptir. 

Dönemsel olarak bebeklerde köpük gelmesinin yanı sıra bazı hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Epilepsi: Nörolojik olarak herhangi bir tetikleyici uyarana ihtiyaç duyulmadan tekrarlı olarak seyreden bilinç kaybı olarak adlandırılır. Bebeklerde epilepsi nöbetlerinin anlaşılması zor olmaktadır. Bu durumda belirtileri yardımcı olur. Bebeğin ağzından köpük gelmesi epilepsi belirtileri arasındadır fakat buna ek olarak aniden sıçrama, gözlerde sabitlenme gibi belirtiler de eşlik etmelidir. 
  • Reflü: Reflü mide içerisinde yer alan besinin yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır. En sık 1 yaş civarında ortaya çıkmaktadır. 4 aylıkken zirve yapıp 12 ila 18 ay civarında kendiliğinden iyileşme gösterir. Fizyolojik olarak reflü oluşmasının nedeni mide ile yemek borusu arasındaki kaslı yapının gelişmemiş olmasıdır. Bu fizyolojik reflünün yüzde 80’i kendiliğinden iyileşme gösterir. Yanlış beslenme sonucu da reflü oluşmaktadır. Aşırı beslenme, bebeğin yanlış tutulması gibi yapılan bazı hareketler reflüye sebebiyet vermektedir. Reflü semptomları sık sık kusma, uykuda bozukluk, beslenme de sorun ve öksürük olarak da sıralanabilir. 
  • HavaleHavale özellikle bebeklik döneminde ortaya çıkan, yüksek ateş sebebiyle bilinç kaybı oluşarak kasılmalar görülmesidir. Ateşli havale çoğunlukla 3 ay ile 6 yaş arası çocuklarda %5 ihtimalle görülür. Ateşli havalede aileden gelen yatkınlık etkilidir. 
  • Zehirlenme: Zehirlenmenin birden çok sebebi mevcuttur. Bunlar; cildin zehirli bir maddeye temas etmesi, zehir içerikli bir besin tüketmek ve bozulmuş gıdaları tüketmek olarak örnek verilebilir. Zehirlenme bebeklerde ağızda köpüklenme olarak belirti gösterebilir. Bu tür durumlarda erken tedavi hayati önem taşımaktadır.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi Teşhisi

Bebekte köpük görülmesi bazı hastalıkların habercisi olacağı için doğru teşhisin yapılması bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.

Bebeğin ağzından köpük gelmesi teşhisini şüphe edilen hastalığa göre sıralarsak:

  • Fiziksel Muayene: Öncelikle bebeğin ağzından köpük gelmesi nedeninin diş çıkarma veya pamukçuk olup olmadığını konusunda fiziksel bir muayeneden geçmesi gerekir.
  • Reflü Teşhisi: Reflü teşhisi için hekim birden çok yönteme başvurur. X ışınları ile görüntülenen sindirim sisteminde anormallik olup olmadığına bakılır. Endoskopi ile bebeğin yemek borusu, mide, ince bağırsak kontrol edilerek inceleme için örnek alınabilir. PH izleme ile bebeğin yemek borusundaki asitlik ölçülebilir. Bu yöntemlerin ardından hekim reflü teşhisine karar verecektir.
  • Epilepsi Teşhisi: Öncelikle doktor ayrıntılı tıbbi geçmiş hakkında bilgi edinir. Çocuğun nöbet sıklığı, çocukta olan belirtiler ve kafa travması gibi durumlar olup olmadığı hakkında bilgi edinilir. Doktor öncelikle kan şekeri ve diğer faktörlerin kontrolü için kan testi istemektedir. Sonrasında beyindeki anomalileri görüntülemek için MR uygular. Beyin omurilik sıvısından örnek alarak enfeksiyon ve diğer problemlerin testlerini lomber ponksiyon ile yapar.
  • Havale Teşhisi: Bebeğin tıbbı geçmişi hakkında bilgi edinilir. Muayene sonuçlarına göre doktor çeşitli testler istemektedir. Kan ve idrar testleri ile metabolik bir sorunun olup olmadığı kontrol edilir. 1 ila 3 ay arasındaki bebekler için kan tahlilinin yanına idrar kültürü de istenir. İshal olduğu durumda dışkı kültürü de istenebilir. Nedeninin bilinmediği yüksek ateş durumunda bebekten tam kan sayımı, sedimantasyon, CRP, göğüs röntgeni, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri istenebilir.
  • Zehirlenme Teşhisi: Doktor öncelikle besin zehirlenmesi veya ciltten zehirlenme ihtimaline karşı gün içerisinde maruz kalabileceği toksik maddeyi sorar. Çocuğun solunum yollarını, zihinsel durumunu ve göz bebeklerini kontrol eder. Kan testleri uygulayarak maruz kalınan toksik madde belirlenebilir. Röntgen yardımı ile bebeğin yuttuğu cismin varlığına dair göğsünün ve karnının görüntülerini inceler. 

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi Tedavisi

Bebeğin ağzından köpük gelmesi bazı hastalıkların altta yatan sebeplerinden biridir. Teşhisi yapılan hastalığın bir an önce tedavi sürecinin başlaması gerekir.

Bebeğin ağzından köpük gelmesi tedavisi hastalıklara göre sıralanacak olursa:

  • Reflü Tedavisi: Hekim reflü için bazı tedaviler önerebilir. Mama ile beslenen bebekler için koyulaştırılmış bir toz veya damla olarak probiyotikler önerebilir. Bebeğin midesinin asit üretmesini önleyecek ilaçlar verilebilir.
  • Epilepsi Tedavisi: Olası nöbetlerin kontrol altına alınması için ilaç tedavisi uygulanabilir. Yine aynı sebeple epilepsi tedavisi olarak değil nöbetleri kısmen ya da tamamen durdurmak için vagal sinir stimülatörü uygulanır. Bu tedavi beyne vagus sinirlerine küçük enerjiler gönderir.
  • Havale Tedavisi: Ateşli hastalık ile karşı karşıya olan bebeğe ateş düşürücü ilaçlar verilir. Nöbetin nedeni sadece ateş ise genellikle hastanede yatmaya gerek kalmadan tedavisi yapılacaktır.
  • Zehirlenme Tedavisi: Doktor çocuğu etkileyen zehrin türünü belirledikten sonra vücudu normal işlevine geri getirmek amaçlı birçok farklı tedavi uygular. Bunlardan biri gastrointestinal dekontaminasyon olarak bilinir. Bu tedavi yönteminde sindirilmiş toksik maddenin emilimi önlenir. Bu yöntem dışında panzehir uygulaması da yapılabilir. Panzehirler bir zehrin etkisini yok eden maddeler olarak tanımlanır. Ağız yoluyla oluşan zehirlenmelerde kullanılır. Bebeğe bir diğer yöntem olan orogastrik lavaj kullanılarak mide yıkanması da uygulanabilir.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi Tedavi Edilmezse

Bebeğin ağzından köpük gelmesi normal durumlarda kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Ama bazı hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan köpüklenme durumu uzun süreli olacaktır. Bebeğin ağzından köpük gelmesi tedavi edilmediğinde altında yatan hastalıklar kalıcı bir hal alabilir.

Bu kalıcı rahatsızlıklar bebeğin hem günlük yaşamını hem de ileri dönemlerde sağlığını oldukça olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple tedavisinin geç kalınmadan yapılıp uygun yönteme başlamak gerekir.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesine Ne İyi Gelir?

Bebeğin ağzından köpük gelmesi durumunu evde uygulanacak bazı yöntemler rahatlatabilir hatta azalmasına sebep olabilir.

Bebeğin ağzından köpük gelmesine iyi gelecek durumları şu şekilde belirtebiliriz:

  • Bebeğin beslenmesini tamamladıktan sonra sırtını sıvazlayarak gazını çıkarmak köpüklenme miktarını azaltacaktır. 
  • Mama ile beslenen bebekler için yetersiz sıvı alımından kaynaklı ağızda köpüklenme görülebilir. Bu durumda bebeğe su vermelisiniz. Bu sebeple emziren annelerde emzirme sıklığını artırmalıdır.
  • Bebeği besledikten sonra dik pozisyonda bir müddet tutmak mide içeriğinin ait olduğu yerde kalmasına neden olacaktır.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesine Ne İyi Gelmez?

Bilinçsizce yapılan bazı hareketler köpük gelmesini tetiklemektedir.

Bebeğin ağzından köpük gelmesine iyi gelmeyecek, süreci olumsuz etkileyecek durumları şu şekilde belirtebiliriz:

  • Hızlı akış sağlayan bir biberon ile beslenmesi bebek sütü içerken çok hava alması ağızda köpük oluşumuna neden olabilir. Biberon alırken ucuna dikkat etmelisiniz.
  • Emziren anneler kafeinli içecek ve sigara tüketiminden uzak durmalıdır.

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeğin ağzından köpük gelmesi yenidoğanda pamukçuk oluşması ve diş çıkarma döneminde normal olarak karşılanır. Öte yandan ağzından köpük gelmesi çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bunlar; reflü, epilepsi, havale ve zehirlenme olarak sıralanabilir.

Bebeğin ağzından köpük gelmesinin nedenini iyi bilmek, geç kalmadan tedavisine başlamak oldukça önemlidir. Bu durumda bebeğin ağzından köpük gelmesinin bir hastalık habercisi olup olmadığını anlamak için Çocuk Sağlığı Uzmanına gidilmesi gerekir. Olası sağlık problemlerinin önüne geçmek için bir an önce hekime gidilerek tedavi sürecine başlanması gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Uyurken bebeğin ağzından köpük gelmesi nedenleri nelerdir?

Uyurken bebekte ağızdan köpük gelmesi eyleminin birçok sebebi mevcuttur. Bu en çok reflü olarak bilinse de bebeğin içerisinde bulunduğu döneme göre değişiklik gösterir. Örneğin 1 aylık bebeğin ağzından köpük gelmesinin sebebi pamukçuk olarak bilinir. 6 ila 7. ayda görülen köpüklenme diş çıkarma sebebiyledir. Onun dışında ortaya çıkan köpüklenmeler bazı rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu durumda bebek uyurken ağzından köpük çıkıyorsa uygun teşhis için bir sağlık kuruluşuna gitmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

3 Aylık bebeğin ağzından köpük gelmesi nedenleri nelerdir?

Diş çıkartmak için daha erken olan 2 ila 3 aylık bebeğin ağzından köpük gelmesinin nedeni diş etlerinin altında büyümeye çalışan dişler olabilir. Fakat zehirlenme, havale, epilepsi ve reflü gibi hastalıkların da belirtisi olabilme ihtimaline karşı bir uzmana gidip muayene edilmesi gerekmektedir. Uzman tarafından belirlenen tedavi yöntemi ile süreç kolayca kontrol altına alınır.

Stj. Dr. Özlem Filiker