Ayakkabı Vurması

Parmak uçlarının rahat hareket edememesi gibi yeni alınan ayakkabı kaynaklı sorunlara ayakkabı vurması denilmekte olup, kremler ile tedavisi mümkündür.

Ayakkabı Vurması Nedir?

Yeni alınan ayakkabılarda görülen bir durum olan ayakkabı vurması, topuğun zedelenmesi veya parmak uçlarının rahat hareket edememesi sonucunda gerçekleşir. Her insan hayatı boyunca birkaç kez bu durum ile karşılaşır. Henüz yeni kalıptan çıkmış ve hiç giyilmemiş bir ayakkabının insan ayağına alışma sürecinde gerçekleşen bu durum zaman içerisinde düzelse de topukta yara ve izlerin iyileşmesi daha uzun süreler devam eder.

Ayakkabının vurması sadece topuk ve parmak uçlarından kaynaklanmaz. Bazı insanların tarak kemiği olması gerekenden daha dışarıdadır. Bu insanlara da ayakkabı vurması tarak kemiğinin zedelenmesi ile sonuçlanır. Bu durum ayakkabının değiştirilmesi, yeniden kalıba sokulması vb. durumlarla çözülebilir.

Yeni bir ayakkabı alındığında eğer ayakta bir vurma yapacağı hissedilirse o ayakkabı hiç giyilmemelidir. Gün boyu giyilen bu ayakkabılar sonucunda ayakta şişme, ayakkabı vurması su toplaması ve tahriş gibi hastalıklar ortaya çıkacaktır. Bunun önüne geçmek için ayakkabı hemen bir kalıba sokmak gerekir.

Ayakkabı Vurması Belirtileri

Ayakkabının vurması kadın ve erkeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Özellikle bayanların ayakları daha narin olduğundan dolayı kadınlarda daha fazla görüldüğü söylenebilir.

Bir ayakkabının ayağa uygun olmadığını ve vurduğunu anlamak için şu belirtiler gözlemlenebilir:

  • Ayakta Kızarma Görülmesi: Ayağa dar gelen ayakkabı giyildiğinde bir müddet sonra sürtünmeden dolayı ayakta kızarma görülebilir. Bu durum ancak ayakkabı ve çorabı çıkardıktan sonra fark edilebilir. Topuk, parmak uçları ve tarak kemiği gibi yerlerde kızarıklığın aranması yeterli olacaktır.
  • Ayakta Su Toplanması: Uzun süre vuran ayakkabı giyildiğinde ayağın özellikle topuk bölgesinde su toplanması görülür. Bu vaka ayakkabının acil olarak çıkartılması gerektiğini gösteren bir delildir. Ayakkabı vurması ve su toplaması en yaygın görülen sağlık problemlerinden bir tanesidir.
  • Topuğun Tahriş Olması: Vuran bir ayakkabının belirtilerinden bir tanesi de topukta tahrişe neden olmasıdır. Özellikle ayağın topuk bölgesinde meydana gelen vurma hadisesinde bu durum gözlenir.
  • Tarak Kemiği Tahrişi: Tarak kemiği olması gerekenden daha çıkık veya uzun olan insanlarda tarak kemiğinde görülecek kızarıklık, ağrı, yanma gibi hislerde ayakkabının vurduğunu gösteren belirtiler arasındadır.
  • Ayakta Ağrı: Vuran bir ayakkabı giyildiğinde ayakta ağrı meydana gelebilir. Bu ağrıyı iyi takip etmek ve başka bir nedene yormadan yeni bir ayakkabı giyildiği akla getirilmelidir. Ağrı oluşması nedenleri arasında yakın zamanda alınan ayakkabının giyilmesi orta sıklıkta görülen bir durumdur.
  • Yürümekte Zorlanma: Yakın bir zamanda alınan ayakkabının giyilmesi sonrasında insanlar yürümekte dahi zorlanabilir. Bu durumda akla ilk gelmesi gereken şey ayakkabının ayağı sıkıyor olma ihtimalidir.

Ayakkabı vurması, genel olarak yeni alınan ayakkabıların insan ayağına dar gelmesi sonucu meydana gelir. Dar geldiğini anlamak ve ayakkabının ayaktan bir an önce çıkartılması gerektiğini düşünmek önemlidir. Böyle durumlarda ayakkabı ısrarla giyilmeye devam edilirse eğer çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. O nedenle ayakkabı vurduğunun belirtileri hassas bir şekilde değerlendirilmelidir.

Ayakkabı Vurması Nedenleri

Ayakkabının ayağa vurması sonucunda oluşan belirtilerin nedenleri arasında çok fazla unsur olabilir.

Ancak genel olarak insanlarda görülen vurma olayı şu nedenlerden dolayı meydana gelir:

  • Yeni Ayakkabı: Yeni alınan ayakkabı henüz canlı bir insan ayağında ilk defa deneneceği için ayağa baskı yapabilir. Bunun sonucunda ise ayakkabı vurgunu görülme ihtimali ortaya çıkar.
  • Dar Ayakkabı: Özellikle çocukların ayakları sürekli olarak gelişir ve bunun sonucunda büyür. Ayakkabı yeni alınmasa dahi ayak büyüdüğü için bir noktadan sonra mevcut ayakkabı dar gelmeye başlar. Bu durumda ayakkabının vurmama ihtimali yok denecek kadar azdır.
  • Tarak Kemiği: Bazı insanlarda tarak kemikleri olması gerekenden daha uzun veya daha dışarıda olabilir. Bu durum yeni alınan bir ayakkabının ayakta yara oluşmasına kadar bir süreci tetikleyici bir neden olarak görülmelidir.
  • Üst Tarak Kemiği (kontrpiye): Tarak kemikleri insanlarda sadece başparmakların yanında olmaz. Bazen ayağın yan taraflarında ve hatta üst tarafında olabilir. Böyle insanlar için ayakkabı seçimi son derece zorlu bir süreçtir. Üst tarak kemiğinden dolayı vurma meydana gelebileceği düşünülerek ayakkabı alınması gereklidir.
  • Ayak Büyümesi: Genç bireylerde ayak büyümesine bağlı olarak ayakkabının vurduğu gözlenebilir. Bu son derece normal bir durumdur ve daha büyük bir ayakkabı alınması sonucunda vaka ortadan kalkar.
  • Düztabanlık: Düztabanlık hastalığına yakalanan kişilerde ayakkabı vurma olayı gözlenebilir. Ayakta ağrı, sızı gibi olaylar düztaban kişilerde sıklıkla görülür.
  • Ayakta Nasır: Ayaklarda oluşan nasırlardan dolayı da ayakkabının vurduğu gözlenebilir. Bu durum nasırın tedavi edilmesi sonucunda çözülebilir.

Ayakkabı vurması altında genel olarak yukarıda belirttiğimiz nedenler yatar. Genç bireylerde kimi zaman ayak büyümesi sonucunda bu durum gözlemlenirken bazı zamanlarda da tarak kemiğini yeni ayakkabıya alışamaması sonucunda vurma hadisesi yaşanabilir.

Ayakkabı Vurması Teşhisi

Ayak ağrısı, yürüyememe nedeniyle ortopedi doktoruna gidildiğinde bir takım tetkikler yapılarak bu durumun ayakkabı vurmasından dolayı meydana gelip gelmediği anlaşılmak istenir.

Bu tetkikler:

  • Muayene Olmak: Ortopedi doktoru ayakkabının vurduğunu muayene ederek bazı durumlarda anlayabilir. Dışarıdan gözüken ve deride kızarıklık, yara gibi hastalıkların oluşmasına neden olan vurgun olayında doktor başka bir şeye gerek duymadan hastayı muayene eder ve teşhisi koyar.
  • Röntgen / Film Çektirmek: Ayak yüzeyinde herhangi bir bulgu olmadı durumlarda kemiklerin yapısını incelemek ve ayakta herhangi başka bir problem olup olmadığından emin olmak için film veya röntgen çekilebilir. Buradan çıkan sonuca göre hasta ile konuşan doktor ayakkabı vurmasından dolayı bu durumun meydana geldiğini teşhis edebilir.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT): Kemik kaynaklı olarak meydana gelen vurmaları teşhis edebilmek için bilgisayarlı tomografiden yardım alınabilir. Bu sayede kemikler daha ayrıntı bir şekilde incelenir.
  • Manyetik Rezonans (MR): Vurmalar kimi zaman dokuya veya kaslara zarar verebilir. Bu durum ayakta ağrının oluşmasına neden olur. Bunun tam olarak yerini belirlemek ve durumun ciddiyetini anlamak için MR kullanılır.

Ayakkabı vurması sonucunda daha ciddi sebepler ortaya çıkabilir. Bu durumda yukarıda bahsettiğimiz teşhisler ile belirlenerek hemen tedavi edilmeye başlanır.

Ayakkabı Vurması Tedavisi

Doktor tarafından yapılan teşhis sonucunda ilaç ve kremler kullanılarak ayaklar tedavi altına alınır. Ancak durum doktora gitmeden kadar ciddi ise evde başka yöntemler ile de ayak yüzeyi tedavi edilebilir.

  • İlaç TedavisiAyakta ağrı, sızı ve yaralanma durumlarına karşı doktor tarafından hastaya ilaç reçete edilebilir. Bu durum ayakta bakteriyel enfeksiyona neden oldu ise antibiyotik, ağrı var ise de ağrı kesici olarak cereyan eder. İlaç tedavisi doktorlar tarafından reçete edilmedikçe kullanmak tehlikelidir. Sonrasında olası komplikasyonlara neden olabilir.
  • Krem: Ciltte meydana gelen deformasyon ve sürtünmelere karşı ayağı korumak adına krem tedavisi uygulanabilir. Bu kremler içerisinde çinko oksit maddesini bünyesinde barındıran pişik kremleri tercih edilir.
  • Lazer Tedavisi: Ayakkabı vurması kimi zaman nasırlardan dolayı meydana gelebilir. Bu durumda öncelikli olarak terlik giyilmesi gerekirken doktorlar nasırı tedavi edebilmek için lazer ışınları ile nasırlı bölgenin iyileşmesini sağlar.

Ayakkabının vurma yaptığı durumlarda yukarıdaki tedavi yöntemlerinin kullanımı son derece yaygındır. Bunlar arasında kullanılacak kremler ve ağrı kesiciler elbette tedavi konusunda ilk akla gelen yöntemledir.

Ayakkabı Vurması Tedavi Edilmezse

Ayakkabı vurması hafife alınmayacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklar bir tanesidir. Vurma olayı günlerce sürecek şekilde devam ederse eğer o zaman çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Bu sorunlar:

  • Ayakta yara oluşumu gözlemlenmesi ve sonrasında bu yaranın derinlere nüfus etmesi ile ayakkabı vurması iltihap kapması,
  • Nasırdan dolayı oluşan vurma hadisesi sonrasında ayağın birkaç gün yürünemeyecek duruma gelmesi,
  • Tarak kemiği kaynaklı ayakkabı vurması vakalarında kemiğin tahrişten daha kötü duruma gelerek uzun süre ağrı ve sızı hissi vermesi,
  • Ayakkabı vurması soncunda acilen tedbir alınamazsa eğer topallık durumları da görülebilmektedir.

Ayakkabıdan kaynaklı vurma hadisesine maruz kalındı ise ilk yapılması gereken şey onu takip etmek ve ayakkabı değiştirmek olmalıdır. Bu yöntemleri yapmamakta ısrar edilirse eğer daha vahim durumlar ile karşılaşılabilir.

Ayakkabı Vurmasına Ne İyi Gelir?

İlaç, krem vb. tedavi yöntemleri dışında doktora gidilmeden de evde uygulanabilecek pek çok farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemler hem hastayı rahatlatacak hem de ayağın iyileşmesini sağlayacaktır.

Ayakkabı vurmasını engellemek için şunlar yapılabilir:

  • Aloe Vera: Jel olarak kullanılan ve yaraların üzerine sürüldüğünde iyileştirici etkisi bulunan Aloe Vera, ayaklarda oluşan yara ve kızarmalara karşı da kullanılabilir. Kısa süre içerisinde ayağını rahatladığı hissedilir.
  • Nemli Gazete Kâğıdı Kullanmak: Nemli gazete kâğıtlarını ayakkabının içine doldurmak ve bir müddet etki etmesini beklemek oldukça akıllı bir yöntemdir. Nemini ayakkabıya veren kâğıtlar onun açılmasını ve daha rahat giyilmesini sağlar.
  • Elma Sirkesi: Ayakta su kabarcığı oluştuğunda yapılması gereken şey ayağına elma sirkesi sürmek olmalıdır. Kabarcığın patlatılması pek tavsiye edilmese de patlayan bir kabarcık oluşmuş ise o bölgeye elma sirkesi sürerek en azından orasının temizlenmesi sağlanmalıdır.
  • Su Buharı: Ayakkabı vurması deri kalkması görülmesinden sonra yara, kızarıklık gösteren ayağın su buharında bekletilmesi hastayı rahatlatacaktır. Su buharının kızarmalara iyi geldiği bilinir.
  • Diş Macunu: Diş macunları da direkt olarak yara ile temas etmeyecek olan yüzeylere kullanılabilir. Ancak her ihtimale karşı macunun içerisinde nane bulunmamasına özen gösterilmelidir.
  • Yara Bandı: Ayakkabı vurması için bant en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Yara bandı kullanımı sonrasında ayak ile ayakkabının temas etmesi engellenir. Böylelikle sürtmeden kaynaklı yara oluşumu ve kızarıklar tedavi edilir.
  • Buzdolabı: Ayakkabının buzdolabında bekletilmesi onun açılmasını sağlar. Bir babaanne tarifi olsa da işe yaradığı bilinir. Ayakkabı vurması buzdolabı ile kalıcı olarak çözülebilir.
  • Vazelin: Ayakkabı vurmasına vazelin tedavisi de işe yaramaktadır. Vazelinin ayağın kızardığı yere sürülmesi ve akabinde bir müddet ayağa basılmaması tedavi için iyi gelecektir.

Ayakkabı vurmasına yakın çevreden bu tedaviler haricinde daha pek çok farklı yöntem tavsiyesi gelecektir. Bunların büyük bir kısmı ayak tedavisi için geçerli olsa da krem ve ilaç gibi söylemlere pek kulak asmamak ve doktor tarafından onların reçete edilmesini sağlamak gerekir.

Ayakkabı Vurmasına Ne İyi Gelmez?

Ayakkabı vurması gelip geçici bir vaka gibi görünse de ciddiye alınmadığı veya yanlış tedavi yöntemleri kullanıldığı takdirde oldukça kötü sonuçlar doğurabilir.

  • Dar gelen ayakkabıdan kaynaklı bir sorun ile karşı karşıya kalındığında ayakkabının hemen ayaktan çıkartılması ve ayağın koruma altına alınması gerekir. Ayakkabı giyilmeye devam edilirse eğer o zaman ayakta yara, su toplama ve ayakkabı vurması sonucu oluşan iltihap görülebilir.
  • Nasır kaynaklı bir vurma hadisesi var ise o zaman nasırın acilen tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde nasırın tahriş olması, kanaması ve ayakta tahribata yol açması kaçınılmazdır.
  • Tarak kemikleri uzun veya çıkık olan kişilerde ayakkabının vurması sıklıkla görülür. Bu durumlarda yapılması gereken şey tarak kemiğine göre ayakkabı seçimidir. Böylelikle hem kemiğin deforme olmaması hem de ayağın rahat etmesi sağlanır.
  • Uzun süre giyilen ayakkabılar ayak büyümesi sonrasında artık vurma yapabilir. Bu durumda ayakkabı giymeye devam etmek yerine yenisini almak gerekir.

Ayakkabı vurması önleyici tedbirler alınmazsa yukarıdaki gibi pek çok sağlık problemi ortaya çıkabilir.

Ayakkabı Vurması İlaçları

İlaç ve kremler ile ayakkabı vurmasının etkilerini gidermek mümkündür. Doktor tarafından tavsiye edilen bu tedavi araçları kimi zaman eczacı tarafından da verilebilmektedir.

  • Aloe Vera: Eczacılar tarafından tavsiye edilen bir jeldir. Vakanın hafif seyrettiği durumlarda doktora gitmek yerine eczaneye giden hastaların kullanımına sunulur.
  • Pişik Kremi: Kuru cilde sahip olan hastaların pişik kremini ayağın ilgili bölümüne sürmeleri iyi gelir. Hem cildin hem de derinin kısa zaman içerisinde tedavi edilmesini sağlar.
  • Pudra: Ayak vurması hadiselerinde pudra kullanıldığı bilinir. Pudralar sayesinde kısa zaman içerisinde ayak tekrar eskisi gibi sağlığına kavuşturulur.
  • Ağrı Kesiciler: Majezik, parol gibi ağrı kesici ilaçlarda ayakta ağrı hissedilmesi durumunda hastaya verilir. Doktor tarafından bu ilaçların kullanımının tavsiye edilmesi önemlidir.
  • Antibiyotikler: Ayakta oluşan yaraların enfeksiyon bağlaması sonrasında antibiyotik kullanımı gerçekleştirilir. Enfeksiyon veya iltihaplı dokunun bir an önce iyileştirilebilmesi için antibiyotikler kullanılır.

Ayakkabı Vurması Ameliyatları

Görüldüğünden daha ciddi bir durum ile karşılaşıldığında hasta doktor tarafından ameliyat edilir. Bu durum genellikle ayakkabı vurmasının altında başka nedenlerin yattığı vakalarda geçerlidir.

Bu ameliyatlar:

  • Ayak Kemiği Ameliyatı: Ayakta bulunan kemiklerin yapısal bozuk göstermesi durumunda yapılan ameliyattır. Bu ameliyat sonrasında kemiklerin tarak, parmak ve diğer bozuklukları tedavi edilir.
  • Halluks Valgus: Ayak parmağının iç kısmında bulunan bir kemiğin dışarı doğru çıkık olmasından kaynaklı bozukluklar Halluks Valgus ameliyatı ile giderilir. Bu ameliyattan sonra hasta ayakkabı giyme konusunda bir tereddüt yaşamaz.
  • ArtroskopikNadiren de olsa Ayak bileğine bağlı olarak ayakkabı vurması hadisesi yaşanabilir. Bu durumda artroskopik ameliyatı ile ayağa müdahale edilir.

Hamilelikte Ayakkabı Vurması

Hamile bayanlarda görülen ayak vurması hadisesini direkt olarak hamilelik durumu ile ilişkilendirmek yanlıştır. Genellikle bu dönem içerisinde ayaklarda görülen şişme ve kilo almaktan kaynaklı cereyan eden ayak genişlemesi sonrasında eskiden rahat olan ayakkabılar ayakta vurma yapabilir. Bu durumda ayakkabı numarasını büyütmek akıllıca bir çözümdür.

Hamile bayanlarda genellikle kilo alma durumlarında görülen bu rahatsızlık nadiren de olsa dolaşım sistemi ile alakalı olabilir. Ayakkabı giyimine bağlı olarak yaşanmadığı düşünülüyorsa o zaman doktora başvurulması zorunludur.

Çocuklarda Ayakkabı Vurması

Çocuklar, hızlı bir şekilde gelişerek büyüyen canlılardır. Bu dönemlerde giyilen giysilerden ayakkabılara kadar her şey zaman içerisinde onlara küçük gelebilir. Özellikle ayakkabı vurması rahatsızlığı görülen çocuklarda ayakkabının kontrol edilmesi ve gerekirse bir numara büyütülmesi gerekir.

Çocuklarda küçük boyutlu ayakkabı giyilmesi ve sonrasında yaşanılan rahatsızlıklara acilen müdahale edilmesi onların gelişimi için önemlidir. Ayakkabının bir müddet sonra açılacağı ve çocuğu rahatlatacağı düşüncesi onlarda kalıcı hasarlara yol açabilir.

Bebeklerde Ayakkabı Vurması

Bebekler, en hızlı büyüyen, gelişen ve değişen vücuda sahiptirler. Bu nedenle birkaç gün önce rahat gelen ayakkabı dahi onlar için ilerleyen zamanlarda vurma yapabilir. Dertlerini dahi anlatamayan bebeklerin hal ve hareketlerinin takibinin yapılması ve özellikle ayakkabıya karşı verdiği tepkilerin izlenmesi gerekir.

Ayakkabı Vurması için Hangi Doktora Gidilir?

Ayakkabı vurması sonucunda eğer ortaya çıkan yara, kızarma vb. hastalıklar geçmiyorsa o zaman en yakın sağlık merkezine gidilmesi gerekir. Burada faaliyet göstermekte olan Ortopedi bölümünde çalışan ortopedi doktorları hasta ile ilgilenir ve onu muayene ederler.

Vurma sonucunda meydana gelen kızarma ve ağrı hissi ayakkabının tekrar giyilmemesi ve sonrasında 24- 48 saat geçmesi ile kendiliğinden ortadan kaybolur. Ancak bazı vakalarda bu durum daha uzun süreler boyunca devam eder ve tıbbi müdahale gerektirebilir. İşte böyle zamanlarda ilk 24 saatin ardından hemen en yakın sağlık merkezine gidilmelidir. Ayrıca vurma sonucunda ayakta yara oluşmuş ise bu durumda da eczanelere veya yine sağlık merkezine gidilmesi gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Ayakkabı Vurması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ayakkabı vurmasına ne yapılır?

Ayakkabı vurmasını engellemek için bir takım tedbirler alınabilir. Bu tedbirler;

  • Bant yapıştırmak
  • Krem sürmek
  • Buzdolabını kullanmak
  • Ayağı buharda bekletmek
  • Bir numara büyük ayakkabı almak
  • Nemli gazete kâğıdı kullanmak

Olarak değerlendirilebilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Ayakkabı vurması nasıl engellenir?

Ayakkabı vurması önleyici tedbirler kapsamında ayakkabının alındığı günden itibaren bir kalıba sokulması gerekir. Eğer ayakta kalıcı bir kemik çıkığı, düztabanlık var ise yeni alınan ayakkabıların ayağa uygun olup olmadığı en başta kontrol edilmelidir. Bunların haricinde diğer çözümler;

  • Geniş ve rahat ayakkabı almak
  • Ayakkabıyı buzdolabında bekletmek
  • Ayakkabı vurmasını önlemesi için topuk kısmına pamuk veya yara bandı koymak seçenekler arasındadır.
Int. Dr. Aslı Atarbay