Ayak Detoksu Nedir?

Ayak detoksu, vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yönelik ayaklara uygulanan bir tedavi prosedürüdür.

Ayak detoksu, vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yönelik ayaklara uygulanan bir tedavi prosedürüdür. Ayaklara yapılan bu bakım; güzellik uzmanları tarafından uygulanırken farklı tekniklerden oluşan ayak detoksu türleri bulunur. Bu teknikler arasında; ayak banyosu, ayak maskeleri, akupunktur, ayak pedleri, ayak detoksu cihazı kullanımı sayılabilir.

Ayak Detoksu Neden Önemlidir?

İnsan vücudunun kendini iyileştirme konusunda eşsiz bir yeteneği vardır ve düzgün çalıştığı zaman, istilacı virüsleri ve bakterileri öldürebilir. Bunun yanında kanser hücrelerini yok edebilir ve neredeyse tüm hastalıkları önleyebilir. Günümüzde karşılaşılan en büyük sorun, giderek daha fazla sayıda insanın çok çeşitli hastalıklardan mustarip olmasıdır. 

Günümüzün modern toplumunda, çevre kirliliğinin artmasıyla birlikte yaşanan bu sağlık sorunları adeta birçok uzman tarafından salgın olarak adlandıran bir koşuldur. Bu yüzden bütünleştirici tıp uzmanlarının hemfikir olduğu konu detoksifikasyon ihtiyacının olduğudur.

İnsan vücudu çevredeki bu yüksek miktarlardaki toksini işlemek ve atmak için tasarlanmış olsa da çoğu insanın genel sağlığa kavuşması ve sürdürmesi için yardıma ihtiyaç duyar. Çünkü çevre ve gıdalarda kirlilik asgari durumdadır. Ayak detoksu bu toksinlerin arındırılmasına yardımcı olması açısından önemlidir.

Ayak Detoksu Türleri

Ayak detoksu, vücutta bulunan toksinleri ve ağır metallerin vücuttan atılmasına yönelik bir ayak bakımıdır. Güzellik merkezlerinde ya da kişinin evde yaptığı uygulamalarla yapılabilen bu ayak bakımında, birçok alternatif yöntemler kullanır. Günümüzde popüler olarak uygulanan ayak detoks çeşitleri şunlardır:

Ayak ıslatma: Standart ayak banyosunun basit bir uygulaması olan ayak ıslatma, ayakların ılık su içinde bekletilmesi şeklinde uygulanır. Ayaklara bu türde detoks yaparken suyun içine epsom tuzu veya kişinin tercihine göre farklı bitkisel yağlar ilave edilir.

Ayak maskeleri: Kil maskelerinin ayaklarda uygulanması ile yapılan bu ayak detoksunda, toksinlerin bu şekilde atılması amaçlanır. Aynı yüzde uygulandığı gibi maske, ayaklara uygulandıktan sonra bir süre tutulur ve sonra yıkanır.

Ayak fırçaları: Düzenli olarak ayakları fırçalamak toksinlerin atılmasını sağlayarak detoksifiye edebilir. Bunun yanında ayakta oluşan kokuların giderilmesini sağlarken, ayakları ölü deri hücrelerden de arındırır. Ayrıca fırçalama sonrası yapılan ayak masajı ile kaslar gevşetebilir ve gerginlik azaltabilir.

Ayak pedleri: Özel olarak hazırlanan detoks ayak pedleri, ayakların terlemesine neden olarak toksinlerin atılmasını sağlar. Detoks ayak pedi, ağır metaller gibi toksinleri çıkarmak için ayakların altına yapıştırılır ve gece boyunca orada bırakılır. Sabah çıkarıldığında bu ayak pedlerinin renklerinin koyulaşması ve soluk gözükmesi vücuttan atılan toksinleri yansıtır.

Ayak keseleme: Vücudun kese yardımı ile ölü hücrelerden arındırılması gibi keseleme yoluyla ayakaltı ölü derilerin atılması sağlayarak cildin yenilenmesini sağlanır. Aynı zamanda kan akışını hızlandırır.

Ayak akupunktur: Ayaktaki akupunktur noktalarına masaj yapılması gevşemeye ve rahatlamaya yardımcı olur. Akupunktur noktalarına yapılan masajın aynı zamanda ayak detoksu sağladığı düşünülmektedir.

İyonik ayak detoksu: İyonik ayak detoks makinesi, vücudun doğal enerji sistemini dengeleyen modern bir enerji terapisi cihazıdır. Ayak banyosunun suyuna yüksek düzeyde negatif iyonlar katarak, pozitif hücresel bir ortam yaratır. Böylelikle vücudun doğal detoksifikasyon işlemlerinin en iyi şekilde yapılmasını sağlar. Ayak detoksu cihazı modern ve etkili bir ayak detoks kaynağıdır.

Ayak Detoksu Faydaları

Ayak detoksifikasyonunun, çeşitli ağır metalleri ve toksik maddeleri vücuttan atma konusunda benzersiz bir yeteneği vardır. Bu detoks yani temizlenme işlemi, ayaktaki küçük gözenekler aracılığıyla gerçekleştirilir. Toksik maddelerin atılması, hücrelerin ve dokuların gerekli şekilde çalışmasında çok önemlidir. Toksinlerin atılması için ayaklara uygulanan detoks işlemi aynı zamanda bir ayak banyosudur.

Ayak detoksunun faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Enflamasyonu önlemek
  • Vücudun pH seviyelerini düzenlemek ve sürdürmek
  • Çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek
  • Hormon seviyelerini korumak ve düzenlemek
  • Gerginliği ve stresi önemli ölçüde azaltmak
  • Kalp sağlığını desteklemek
  • Şişliği azaltmak
  • Ruh halini yükseltmek
  • Kilo vermeye yardımcı olmak
  • Zararlı mikroorganizmaları yok etmek
  • Ter bezleri tıkanıklığını gidermek
  • Sinir uçlarında kan dolaşımın artırmak

Ayak detoksunun sağladığı bu faydaların yanı sıra, bazı sağlık koşullarının semptomlarının azaltılmasında da etkilidir. Bu sağlık koşulları arasında şunlar bulunmaktadır;

Ayak Detoksu Nasıl Yapılır?

Ayak detoksu yaptıranlar arasında bu işlem ferahlatıcı bir his olarak tanımlanmaktadır. Eski dönemlerden beri bilinen bir yöntem olan ayak detoksu, aromatik yağların ve epsom tuzları gibi bileşenlerin kullanılmasından dolayı kan akışı ve ağrının hafifletilmesinde büyük ölçüde iyileşme sağlar. Ayaklar için detoks banyosu, vücudu detoksifiye etmenin ve genel sağlığı korumanın etkili bir yoludur. Bu ayak banyolarının hazırlanmaları nispeten kolay olduğundan, herkes tarafından kullanılabilir ve faydalarından yararlanabilir. Ayak detoksları, güzellik uzmanı veya alternatif tıp salonlarında iyonik ayak detoks makinesi ile uygulanabilir. Uygulanma şu şekildedir;

Evde Ayak Detoksu

Ayak detoksu uygularken öncelikle ayakların sığabileceği bir leğen ve sıcak su gibi basit temin edilebilen malzemeler kullanılır. Sonrasında detoks şu şekilde yapılır;

  • Ayağın içine girebileceği bir leğene dayanabilecek kadar sıcak su dökülür.
  • İçine bir bardak epsom tuzu, sirke, bentonit kili eklenir. (İsteğe göre eklenen bitkisel yağlarda olabilir)
  • 30-45 dakika ayaklar bu suda bekletilir. 
  • Süre tamamlandıktan sonra ayaklar durulanır.
  • Sonrasında kurulanarak isteğe göre hafif masajla nemlendirici uygulanır. 

Evde detoks uygulamak için pek çok doğal tarif vardır. Kişi bunlardan bir veya birkaçını veya dönüşümlü olarak hepsini ayak detoksunda kullanabilir. Bunun yanında kişinin kullandığı maddelere karşı alerjisi olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Suyun 45 dakika sonra renginin değişmesi vücuttan toksinlerin atıldığının bir işareti olarak kabul edilir. Ayrıca kişi satın aldığı ya da kendi hazırladığı ayak pedlerini gece uyurken ayak çukurlarına, çıkmayacak şekilde yerleştirerek de gece detoks işlemi yapabilir.

Güzellik Salonunda Ayak Detoksu

Güzellik salonlarında uygulanan ayak detoksu genellikle haftada 2-3 seans şeklinde uygulanmaktadır. Tam bir etki göstermesi için toplamda 14-21 seansın tamamlanması tavsiye edilirken, seans aralıkları haftada bir ya da 15 günde bir şeklinde devam edilmelidir. Uygulanan seanslar ise genelde 30-45 dakikalık seanslardır. İşlem şu şekilde yapılır;

  • Ayak detoks makinesi içine iyonize edilmiş su hazırlanır.
  • Ayaklar makine içine yerleştirilir.
  • Makine aktif hale getirilir.
  • 30-45 dakika makine içinde ayaklar detoks yapılır.
  • İşlem sonrası isteğe göre masaj ve diğer ayak detoks yöntemleri uygulanır.

Ayak Detoksunu Kimler Yaptıramaz?

Vücuttan toksinleri atmada faydalı bir yöntem olarak belirtilen ayak detoksu herkes için uygun olmayabilir. Ayak detoksunun yapılmasını uygun olmayan koşul ya da kişiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Psikolojik hastalıkları olanlar
  • Organ nakli olanlar
  • 8 yaşından küçükler
  • Şeker hastaları
  • Hamileler ve emzirenler
  • Vücudunda mıknatıslı veya elektronik alet taşıyanlar (kalp pili gibi)
  • Açık yarası olanlar

Ayak Detoksunun Zararları

Vücudun işlevini sağlıklı bir şekilde yürütülmesinde toksinlerin ve zararlı maddelerin vücuttan atılması önemli bir rol oynamaktadır. Ayak detoksu da bu toksinlerin vücuttan atılmasında uygulanan yollardan biridir. Ancak bazı durumlarda bu işlemin yapılması yarar yerine zararlar verebilir. Bu yüzden bir tedavinin sağlayacağı faydalar ve zararlar hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Ayak detoksu zararları ve riskleri şu şekilde sıralanabilir;

Bu zararların önlenmesinde ayak detoksu hakkında bilgi sahibi olunması ve şayet evde uygulanacaksa gerekli ekipmanın kullanılması önemlidir. Şeker hastalığı olan kişilerde ise ayaklardaki his kaybı yüzünden yanıklar oluşabileceği için suyun sıcaklığı derece veya elle iyice kontrol edildikten sonra uygulanması gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Ayak Detoksu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ayak detoksu fiyatı nedir?

Ayak detoksu fiyatları güzellik salonu ve uzmanın fiyat politikalarına göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanında kullanılan teknik ve ürünlerde fiyat üzerinde belirleyici faktörlerdir. Ayak detoksu fiyatı hakkında bilgi sahibi olmak için ilgili kuruluşlardan bilgi alınmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Ayak detoksu renk tablosu ne anlama geliyor?

İyonik ayak detoksunda belirli detoksifikasyon türlerini belirtmek için değişen suyun rengi ile eşleşen bir tablo bulunmaktadır. Örneğin, siyah su, karaciğerdeki toksinleri gösterirken, turuncu su toksinlerin eklemlerden uzaklaştırılmasını ifade eder. Ayak detoks banyosu sırasında, banyonun renginde farklılık vardır. Yani başarılı olan bir ayak detoksu renk değişikliğinin bir nedeni olarak kabul edilir. Bununla birlikte, renk görünümü, kullanıcı tarafından ayak banyosuna karıştırılan tuzlardan ve maddelerden de kaynaklanabilir. Aynı zamanda ayak teri ve ağır metal toksinleri nedeniyle de kirlenme olabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Ayak detoksu nerede yapılır?

Ayak detoksunu kişi kendi evde yapabilirken, makine ile uygulamalar güzellik salonlarında veya alternatif tıp merkezlerinde uygulanmaktadır. Bunun yanında evde yapılan detoks işleminin makine ile bir uzman tarafından yapılan ayak detoksu kadar etkili olmadığına dair görüşler bulunmaktadır.


Int. Dr. Sinem Köse

Ayak detoksu banyosu ne sıklıkla yapılmalıdır?

Haftalık uygulanan ayak detoks seanslarından sonra kullanıcılar, ferahlama ve tazelenme gibi olumlu sonuçlar elde ettiklerini bildirmişlerdir. Ancak bu etkiyi elde edebilmek için 30- 45 dakika arasında olan bu seansların düzenli olarak uygulanması gerekir. Toplamda 14-21 seans alınması ve sonraki süreçte en az 15 günde ya da ayda bir uygulanması tavsiye edilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Ayak detoksu ile toksinler atılabilir mi?

Ayak detoksunun işe yaradığına dair kesin bilimsel kanıtlar bulunmamasına rağmen bazı avantajlar sağladığı yönünde bulgular vardır. Bu yüzden bazı uzmanlar tarafından faydası olduğu düşünülürken bir grup tarafından yararları reddedilmektedir. Sağladığı bu faydalar arasında vücuttaki toksinleri attığı yönünde düşüncelerde mevcuttur. Ancak bu yönde daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse