Artrosentez Nedir?

Artrosentez, çene ekleminin içerisinde birikmiş olan sıvının şırınga yardımı ile çıkartılması ve bu eklemin tedavi edilmesidir.

Artrosentez, bir çene eklem tedavi yöntemidir. Amaç çene ekleminin içerisinde birikmiş olan sıvının şırınga yardımı ile çıkartılması ve bu eklemin tedavi edilmesidir. İşlem aynı zamanda çene eklemlerinin yıkanması olarak da adlandırılabilmektedir. İşlem çene cerrahları ve ortodontistler tarafından gerçekleştirilebilir.

Çene eklemlerinde biriken sıvılar hastada çene kilitlenmelerine, yoğun çene ağrılarına sebebiyet verebilir. Birçok hasta çene ağrısı şikayeti ile uzmanlara başvurmaktadır. İşlem tek seansta tamamlanmaktadır ve işlem sonrasında hasta direkt olarak günlük yaşantısına ve işine dönebilmektedir. İşlemin sonunda oluşabilecek birkaç saatlik ağrılar için hastaya ağrı kesiciler yazılabilir. Hastanın yüz bölgesinde oluşabilecek olan şişlikler ise işlemi takip eden 24 saat içerisinde inecektir. Fakat şişliğin daha hızlı inmesi için buz tamponu yapılabilir. Bu tampon, hastanın ağrısının da azalmasına yardımcı olacaktır.

Çene Eklem Rahatsızlıkları Belirtileri

Birçok hasta yoğun ağrı ile doktora başvurmaktadır. Fakat çene eklemleri gün içerisinde en aktif olan eklemlerdir ve ağrı haricinde pek çok farklı belirti ile de buradaki rahatsızlıklar kendilerini gösterebilirler. Bu belirtilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Çenede gıcırdama veya çeneyi hareket ettirirken garip sesler çıkması,
  • Çenede takılma,
  • Çenede kilitlenme,
  • Konuşma esnasında zorluk,
  • Yemek yeme veya içme esnasında zorluk,
  • Hastanın dişlerini sıkması halinde çenede ağrı oluşumu veya var olan ağrının artması,
  • İstemsiz çene kasılmaları ve diş sıkma,
  • Çeneyi açarken çeneden ses gelmesi,
  • Ön dişlerin yemekleri kesmesinde zorlanma,
  • Sabah uyanıldığında çenede yorgunluk veya ağrı hissi

Bu belirtiler düzenli olarak devam ediyor ise hastanın çene eklemlerinde sorun olduğu anlaşılır. Bu sebeple tedavi geciktirilmemeli ve direkt müdahale edilmelidir. Aksi takdirde sorun ilerleyebilir ve çene kaslarını etkileyebilir. Hastalarda eklem ağrılarının oluşması pek çok farklı sebebe bağlı gelişebilir. Çene ile alakalı cerrahi bir sorun olduğu takdirde hastanın operasyona alınması gerekebilir. Bu sebeple çene bölgesinde oluşan ağrılar ve belirtiler hafife alınmamalı ve direkt müdahale edilmelidir. Aksi takdirde daha ciddi müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabilir.

Artrosentez Nasıl Yapılır?

Artrosentez cerrahi bir müdahale gerektirmez. Bu sebeple hastaya genel anestezi uygulanması gerekmemektedir. Lokal anestezi ile çene bölgesinin ve ağız içinin uyuşturulması, tedavinin yapılması için yeterlidir. Hasta işlem esnasında anestezi sebebi ile herhangi bir ağrı veya sızı hissetmez fakat anestezi yapılırken iğne sebebi ile ufak bir acı hissedilebilir. Bu acı sinek ısırması şeklinde de tabir edilebilir. İşlem aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Hastaya çene bölgesinden lokal anestezi uygulanır,
  • Çene kemiğinin üstünde yer alan boşluğa iki adet iğne ile giriş yapılır,
  • Birinci iğne yardımı ile bölgeye steril serum verilir,
  • Verilen steril serum ve çene içerisindeki sıvı diğer iğne yardımı ile dışarıya çıkartılır,
  • Gerekirse işlem sonrasında çeneye kayganlaştırıcı bir madde olan hyaluronik asit enjekte edilir,
  • İşlem tamamlanır.

İşlem sonrasında hastanın tüm şikayetleri ortadan kalkar ve çene rahatlıkla hareket ettirilebilir. İşlem sonrasında hastanın herhangi bir ağrı veya sızı hissetmiyor olması ve çenede rahatlık hissi oluşması gerekir.

Artrosentez Komplikasyonları Nelerdir?

Artrosentez zorlu bir işlem değildir. Bu sebeple çok ciddi komplikasyonlar ile karşılaşılmamaktadır. Amaç hastanın eklemlerinde biriken sıvıların çıkartılması ve çeneye fonksiyon kazandırılmasıdır. İşlem sonrasında hastanın birkaç saat ağrısı olabilir ve bu durum normal karşılanır. Hastanın ağzındaki uyuşma geçene kadar yeme ve içme eylemlerinin yapılmaması tavsiye edilir aksi takdirde hasta kendisini istemeden yaralayabilir. İşlem sonrasında hastalara gece plağı verilebilir ve bu plağın kullanımı önerilebilir. İşlem sonrası oluşabilecek bazı komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

  • Çenede şişlik,
  • Çene bölgesinde ağız içinde kanama

Yüzde oluşan şişlik sebebi ile hastanın mimiklerinde kısıtlanma yaşanabilir. Fakat bu şişlik gün sonunda geçmektedir. İlk günün sonunda geçmeyen şişlikler için uzman hekim ile görüşülmelidir. İşlem sonrası gece plağı verilmiş ise bu plak düzenli olarak kullanılmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Artrosentez ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Artrosentez sonrası ağrı olur mu?

İşlemin ardından ilk 3 saat boyunca çenede ağrı görülebilir. Fakat bu 3 saatin sonunda ağrının geçmesi gerekir. Çenede işlem sonrası oluşan ağrı maksimum 24 saat içerisinde geçmediği takdirde uzman hekim ile iletişime geçmek ve kontrolden geçmek gerekmektedir. Ağrı geçtikten sonra çenenin normal hareketlerine dönebilmesi 3 günü bulabilir ama bu süreç içerisinde ağrı hissedilmemelidir. Ağrının uzun süreli geçmediği durumlarda çenede farklı bir sorun olabilir. Bu sebeple konu ertelenmemelidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Artrosentez işlemi ne kadar sürer?

İşlem çenedeki sıvının tamamen çıkartılmasına ve bu bölgede ne kadar sıvı biriktiğine bağlı olarak uzun veya kısa sürebilir. Genellikle uyuşmanın tamamlanmasından sonra ortalama 30 dakika sürmektedir. Her hastanın uyuşma süresi farklı olabilir. Uyuşma süresi ile beraber işlemin 40 dakika sürdüğü söylenebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Artrosentez fiyatları nedir?

Her kurumun ücretlendirme politikası farklı olduğundan dolayı işlem ücretleri değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple randevu esnasında net bir fiyat bilgisi alınmalıdır. Aynı zamanda işlem esnasında hastaya ekstra bir işlem daha uygulanacak ise bu işlemin de ücreti önceden öğrenilmelidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Gece plağı nedir?

Hastanın çene ağrılarına ve bu bölgede oluşan eklem sorunlara sebebiyet verebilecek en ciddi durum hastanın dişlerini sıkıyor olmasıdır. Diş sıkması durumu pek çok hasta tarafından istemsizce gerçekleştirilir. Bu durum gece uyurken de tekrarlayabilir. İşlem sonrasında hastalara gece plağı verilmesinin sebebi uyku halindeyken hastanın diş gıcırdatmasını veya dişlerini sıkmasını önlemektir. Bu sebeple doktorun önerdiği gece plağı düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Genellikle uygulamanın ardından 3 ile 4 hafta kadar gece plağı kullanımı önerilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse