Apikal Rezeksiyon Nedir?

Apikal Rezeksiyon, diş kökünün ucunda bulunan kist veya enfeksiyonlu olan bölgenin cerrahi müdahale yardımıyla alınması işlemidir.

Apikal Rezeksiyon diş kökünün ucunda bulunan kist veya enfeksiyonlu yani iltihaplı olan bölgenin cerrahi müdahale yardımıyla alınması işlemidir. Dişe yapılan kanal tedavi operasyonu bazı durumlarda yeterli olmamaktadır bu tarz bir durumda dişin kök ucunda bulunan enfeksiyon günden güne büyümeye devam eder. Bu büyümenin ana sebebini yok edebilmek için cerrahi müdahale ile enfeksiyonun temizlenmesi gerekmektedir. Bu tip hastalara apikal rezeksiyon yani diş kökü çekimi uygulamak etkili bir çözüm olup problemi ortadan kaldırmaktadır.

Tedavi diş yapısı içerisinde oluşan kemik iltihabının temizlenmesiyle sağlanmaktadır. Lokal anestezi yöntemi kullanılır ve yaklaşık olarak 30 dakika süren bir işlemdir. Apikal rezeksiyon işleminde diş etine insizyon uygulanır ve iltahap içeren bölge açılarak temizlenir. Tüm bu işlemlerin ardından temizlik kısmı tamamlanmış olur. Hemen akabinde diş eti dikiş yardımıyla kapatılır. Apikal rezeksiyon işlemini yaptırdıktan sonra kısa bir süre içerisinde kemik dokusu iyileşmeye başlar.

Apikal Rezeksiyon Sonrası

Apikal rezeksiyonu işleminin enfeksiyonlu diş köküne yapılması sonucunda iyileşmeler başlar ve başarılı bir sonuca ulaşılır. Bu başarının sağlanabilmesi için operasyondan sonra dikkat edilmesi gerekmektedir. Apikal rezeksiyon riskleri yaşamamak adına dikkat edilmesi gerekenler:

  • Uzmanınız tarafından size verilmiş olan tamponun kullanımı sağlanmalıdır. Aksi takdirde kanama oluşma ihtimali vardır.
  • Anestezinin etkisi tam anlamıyla geçmeden katı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Çok soğuk ya da çok sıcak besin tüketmemeye özen gösterilmelidir.
  • Sert olan yiyecekleri tüketmemeniz gerekmektedir.
  • Operasyonun yapıldığı dişe yaklaşık 4 ay kadar herhangi başka bir işlem yaptırmamaya özen gösterilmelidir.
  • Ağzın fırçalanması veya temizlik ürünleriyle gargara yapılması ile ağzın ve operasyon bölgesinin temiz kalmasına yani hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Apikal rezeksiyon sonrası şişlik olması veya ağrı yaşanması durumunda ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Şişlik durumunda ağrı kesici yerine buz ile tedavide tercih edilebilir. Buz 24 saat boyunca 5 ile 10 dakika arasında bir operasyon yapılan bölgeye dışarıdan uygulanmalıdır.

Apikal rezeksiyon tekrarlaması yaşamamak adına tedavi sonrası tüm bu maddelere dikkat edilmelidir. Aksi takdirde tekrarlama yaşanabilmektedir.

Apikal Rezeksiyon Operasyonunun Avantajları

Apikal rezeksiyon işlemindeki amaç diş kökünde bulunan enfeksiyonlu bölgenin cerrahi yöntemlerle temizlenmesidir. Daha önce çürük diş kökü çekimi veya kırık diş kökü çekimi işlemi yapanlarda kökte iltihaplar oluşabiliyor. Apikal rezeksiyon ile bu kökler temizlenerek hastaya birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajlar:

  • Hastanın diş kökünde oluşan enfeksiyonun temelli önüne geçilmesi sağlanır.
  • Diğer dişlerinde çürümesi, iltihaplanması veya enfeksiyon kapması gibi ihtimallerin önüne geçilmektedir.
  • Hastanın dişlerindeki çürüklerin önüne geçilmektedir.
  • Dişlerin daha canlı görünmesi ve eski haline kavuşması sağlanmaktadır.
  • Kanal tedavisi işlemi yapılacak hastalarda tedavinin başarı oranını arttırmaktadır.
  • Hastanın dişlerinde oluşan kırılma ve aşınma tarzı problemlerin önüne geçilmektedir.
  • Diş ağrıları sona ermekte, oluşan şişliklerin önüne geçilmektedir.

Apikal Rezeksiyonun Uygulanması Gereken Durumlar

Apikal rezeksiyon uygulanması gereken bazı durumlar vardır. Bunun haricinde ihtiyaç herhangi bir operasyona ihtiyaç duyulmayıp başka yollarla çözülebilmektedir. Apikal rezeksiyon operasyonunun yapılması için gereken durumlar şu şekilde listelenebilir:

  • Kanal tedavi işlemi yapılması esnasında, kök ucunda kanal aletinin kırılması gibi durumlarda
  • Diş kökünün kemik içerisinde bulunan 10/3’lük uç kısmının kırılması durumunda
  • Hastanın kanal tedavisi yapmasına rağmen ağrısının devam etmesi durumunda
  • Kanal tedavisi sırasında tedavinin kök ucundan taşma yaşandığı durumlarda
  • Diş kökü kırıldığında
  • Dişin kökünde oluşan enfeksiyonların kanal tedavisi operasyonu yapılıp geçmemesi durumunda
  • Diş kökünün yapısı kanal tedavisi operasyonuna müsaade etmediği durumlarda uygulanmaktadır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Apikal Rezeksiyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Diş kökü çekimi zor mu?

Operasyon lokal anestezi yöntemi ile yapılmaktadır. Lokal anestezi sayesinde hasta diş kökü çekimi sırasında herhangi bir acı hissetmemektedir. Diş kökü çekimi operasyonu sonrasındaki ilk 3 gün şişlik veya morluk oluşma ihtimali vardır. Bunun önüne geçmek adına diş çekimini yapan hekimler ağrı kesici ilaçlar vermektedir. Bu ilaçlarda kullanıldığı takdirde hem operasyon esnasında hem de operasyon sonrasında herhangi bir zorluk yaşanmamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Apikal rezeksiyon fiyatı nedir?

Apikal rezeksiyon kemiğin kök kısmında bulunan iltihapların temizlenmesinde sıkça uygulanan önemli bir tedavi yöntemidir. Apikal rezeksiyon ameliyatı dişin kemik kısmında oluşan kist veya iltihabın temizlenmesi sağlanmaktadır. Apikal rezeksiyon tedavisi lokal anestezi yöntemiyle yapılan diş kökü çekimi işlemi operasyonun yapılacağı yere göre değişiklik göstermektedir. İşlemi yaptırdıktan sonra tedavinin sonuçlarını kaybedip ağrıların tekrarlanmamasına dikkat edilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Apikal rezeksiyon yapılmazsa ne olur?

Apikal rezeksiyon yapılmazsa diş köklerinde şişlikler, akne ve iltihap oluşması mümkündür. Eğer tüm bunlarla birlikte enfeksiyon oluşursa bu durumda hastanın apikal rezeksiyon işlemini yapması gerekmektedir. Yapılmadığı takdirde çok fazla ağrı ve acı yaratacaktır. Apikal rezeksiyon yaptıranlar bu acıyı çekmeyi gerektirecek kadar zor bir işlem olmadığını açıklamaktadırlar.

Dr. Hande Erölmez

Apikal rezeksiyon ameliyat sonrası enfeksiyon tekrarlar mı?

Apikal rezeksiyon ameliyatı gerçekleştikten sonra enfeksiyonun tekrar etme riski bulunmaktadır. Hastanın tekrarlama yaşaması durumunda; diş köklerinde şişlik oluşması, iltihaplanması ve ağrı görülebilmektedir. Eğer apikal rezeksiyon sonrasında herhangi bir tekrarlama durumu yaşanırsa bir an önce enfeksiyon kapan bölgenin tekrardan açılması ve temizlenmesi gerekmektedir. İkinci tekrar sonrası tekrarlama yaptığı çok az bir oranda görülmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Apikal rezeksiyon bütün dişlere yapılabilir mi?

Apikal rezeksiyon operasyonu tüm dişlere uygulanabilmektedir. Fakat azı dişlerinin bulunduğu bölge hassas ağız bölgelerine dahil olduğu için uzman tarafından kontrol edilip, doğru bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Apikal rezeksiyon ameliyatının alt çenede herhangi bir sinire zarar verileceği düşünülüyorsa, ameliyat yerine dişi çekmek gerekmektedir. Apikal rezeksiyon işleminde diş kökünün uzunluğu faktörü de önem arz etmektedir. Diş kökünün 10/3’lük kısmı çıkarıldığında, kalan diş kökü çok kısa ise yine bu operasyon yerine dişi çekmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Dr. Hande Erölmez