Anti Vegf Nedir?

Anti-VEGF, VEGF molekülünü bloke eder ve böylece hastalarda anormal yeni damar gelişimini engeller.

İngilizce "Vascular Endothelial Growth Factor" kelimelerinin baş harflerinden oluşan VEGF, Türkçe’ye “Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü” olarak çevrilen, kan damarlarının büyümesinden sorumlu bir sinyal proteinidir. Anti-VEGF ajanlar ise VEGF molekülünü bloke eder ve böylece hastalarda anormal yeni damar gelişimini engeller.

Göz sağlığı için en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri retina bölgesidir. Retina bölgesinde oluşan sağlık problemleri için göze uygulanan tedaviler, damla tedavileri haricinde göze enjeksiyon uygulayarak da yapılmaktadır. Göz damlalarının ve diğer ilaçların retina tedavisinde kullanılması bazı durumlarda istenilen sonucun alınmasında etkili olmaz. Bu yüzden özellikle retina bölgesi için enjeksiyonla ilaç tedavisi uygulamak gerekir. Retina hastalıkları için uygulanan Anti vegf tedavi, hastalığı tedavi etmek için kullanılan en etkili ve en uygun yöntemlerden biri olarak bilinir.

Anti VEGF ilaçlar göze enjeksiyon ile tedavi için uygulanan ilaçlardır. Anti VEGF ilaçlarının farklı çeşitleri olmakla birlikte özellikle retina problemlerinde etkili bir tedavi sunmaktadırlar. Bu yüzden birçok göz doktoru Anti VEGF ilaçlarını retina tedavisinde tercih etmektedir. Ayrıca bu ilaçların çoğu Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ilaçlardır.

 Anti VEGF tedavisinin uygulandığı bazı hastalıklar şöyle sıralanabilir;

  • Koroidal neovaskülarizasyon
  • Diyabetik Retinopati
  • Neovasküler Glokom
  • Retinal Vasküler Tıkanıklıklar
  • Prematür retinopatisi
  • Korneal Neovaskülarizasyon

Anti VEGF Uygulaması Nasıl Yapılır?

Anti VEGF ilaçlar göze enjeksiyon şeklinde uygulanmaya başlamadan önce meydana gelebilecek riskler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Anti VEGF uygulaması şu şekilde yapılmaktadır:

  • Uygulama öncesinde göz içine ağrı hissini en aza indirmek için uyuşturucu göz damlaları uygulanır.
  • Daha sonra gözde enfeksiyon riskini en aza indirmek için iyotlu çözelti ile göz temizlenir.
  • Daha sonra gözün ön kısmına yakın olan beyaz kısımdan küçük bir iğneyle göze girilir. 
  • Retinaya dokunmadan şeffaf noktadan ilaçlar enjekte edilir. 
  • Retina noktasına gerekli ilaç enjekte edildikten sonra işlem tamamlanır ve iğne gözden çekilir.

Anti VEGF İlaçlarının Göze Enjekte Edilmesindeki Riskler

Göz içi enjeksiyonlar aslında oldukça güvenli işlemler olarak bilinir. Ancak bazı durumlarda küçük riskler ve nadiren de büyük risklerle karşılaşılabilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Enjeksiyon sırasında göz yüzeyinde kanama gerçekleşebilir. Gerçekleşen kanama ağrısızdır ve çok da belirti vermez. En geç birkaç gün içinde düzelmesi beklenir.
  • Uygulama esnasında gözün enfeksiyon kapması endoftalmi olarak bilinen duruma yol açar. Bu durum nadir olarak görülse de en ciddi risk olarak bilinir. Enfeksiyon, tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar gidebilen önemli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle riskler konusunda hasta doktor tarafından uygulama öncesinde bilgilendirilir.
  • Sık olmamakla beraber göz içi basınç artışı da komplikasyonlar arasında yer alır.
  • Katarakt ve retina dekolmanı çok nadir görülen komplikasyonlardır.

Anti VEGF Uygulamasının Yan Etkileri

  • Uygulama sonrasında gözde tahriş görülebilir.
  • Uygulama sonrasındaki ilk 24 saat içerisinde gözde kızarıklık görülebilir.
  • Uygulama bölgesinde, göz içinde kırmızı bir kan lekesi görülebilir. Bu leke birkaç gün büyür daha sonra ise kendiliğinden küçülerek kaybolur.
  • Bunlarla birlikte uygulama sonrasındaki ilk 24 saat içerisinde görme netliğinde bozukluk olabilir.
  • Yine uygulamadan 24 saat sonra enjeksiyon bölgesinde ağrı görülebilir.
  • Göz bölgesinde koyu gölge şeklinde bir görüntü belirebilir. Ancak bunlar bir müddet sonra kendiliğinden geçmektedir.

Geçmeyen yan etkiler için mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Anti VEGF Uygulaması Yapan Hastaneler

Anti VEGF uygulaması günümüzde hemen hemen bütün özel ve kamu sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Anti VEGF ilaçlar da Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olup retina bozukluklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Sağlık kuruluşlarının göz hastalıkları bölümünde bu uygulama yapılır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Anti Vegf ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anti VEGF uygulaması acıtır mı?

Göz içine uygulanan Anti VEGF uygulaması oldukça küçük ve ince bir iğne ile yapılmaktadır. Uygulama öncesinde herhangi bir ağrıya veya acıya karşı uyuşturucu göz damlaları ile hastanın gözü uyuşturulur. Daha sonra uygulama yapılır. Bu yüzden Anti VEGF uygulaması ağrısız ve acısız bir şekilde tamamlanmaktadır.

Dr. Ülkü Kılıç

Anti VEGF uygulaması ne kadar sürer?

Anti VEGF uygulaması göz içine kolaylıkla yapılabilen bir uygulamadır. Enjeksiyon işlemi birkaç saniye gibi çok kısa sürede tamamlanmaktadır. Ancak öncesinde uygulanan işlemlerle birlikte bu süre uzamaktadır. Hasta uygulamanın yapıldığı aynı gün taburcu edilir ve normal hayatına dönebilir. Ancak uygulama sonrasında yan etkilere ve göz bölgesine dikkat etmek gerekir.

Dr. Ülkü Kılıç

VEGF ne demektir?

İngilizce "Vascular Endothelial Growth Factor" kelimelerinin baş harflerinden oluşan VEGF, Türkçe’ye “Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü” olarak çevrilen, kan damarlarının büyümesinden sorumlu bir sinyal proteinidir. Zaman zaman oldukça fazla salgılanan bu hücreler özellikle gözlerde retinal problemlere sebep olmaktadır. Bu durumun tedavisi için Anti VEGF ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ise göze enjekte edilerek kullanılır.

Dr. Ülkü Kılıç

Hangi retina hastalıkları anti VEGF ile tedavi edilir?

Anti VEGF ilaçlarının göze enjekte edilmesi ile birçok göz hastalığı tedavi edilebilir. Bunlardan bazıları şöyledir;  koroidal neovaskülarizasyon, diyabetik retinopati, neovasküler glokom, retinal vasküler tıkanıklıklar, prematür retinopatisi, korneal neovaskülarizasyon.

Dr. Ülkü Kılıç

Anti VEGF ilaçları hangi sıklıkla uygulanır?

Anti VEGF ilaçlar göz içinde retina bölgesine yakın bir noktaya iğne ile enjekte edilerek uygulanmaktadır. Anti VEGF ilaçları göz içine 4 ila 6 hafta aralar ile en az 3 kez enjekte edilir. Bu sayede retina bölgesinde oluşan rahatsızlıklar engellenerek görme bozukluklarının önüne geçilir. Bununla birlikte Anti VEGF ilaçları haricinde farklı aralıklarla uygulanan göz ilacı uygulamaları da bulunmaktadır. Tabii ki uygulamanın nasıl ve hangi aralıklarla yapılacağı hastanın ve hastalığın durumuna göre uzman hekimin kararlarına bağlıdır.

Dr. Ülkü Kılıç

Anti VEGF uygulaması pahalı bir uygulama mıdır?

Anti VEGF uygulaması kamu hastanelerinde sigorta kapsamında karşılanmakta olup ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Özel sağlık kuruluşlarında ise bu uygulama belirli bir fiyat dahilinde yapılmaktadır. Bu nedenle uygulamaya yapılmadan önce sağlık kuruluşundan fiyat konusunda bilgi almak daha faydalı olacaktır.

Dr. Ülkü Kılıç