Anne Sütü Azalması

Anne sütü tedarikinde düşüş olması oldukça normal bir durumdur. Tiroid hormonu tedavisi, emzirme teknikleri gibi tedavi seçenekleri vardır.

Anne Sütü Azalması Nedir?

Anne sütü bebek için en önemli besin kaynağıdır. Bebeğin ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi çeşitli besinleri içermektedir. Annelerin ilk 6 ay bebeklerini yalnızca anne sütü ile beslemesi önerilmektedir. Bu süreçte anne sütü tedarikinde düşüş olması oldukça normal bir durumdur.

Anne bu durumda süt verimliliğinin yeterli olup olmadığı konusunda oldukça endişeli ve stresli olacaktır. Bebeğine yeterli süt gitmediğini düşünecektir. Fakat anne sütünün azalması kontrol altına alınması kolay olan bir problemdir. Yeterli bilinçlenme ve doğru yöntem ile sürecin üstesinden rahatlıkla gelinebilmektedir.

Anne Sütü Azalması Belirtileri Nelerdir?

Anne sütü azalması, annelerin fark edebileceği bir durumdur. Bu durum, bebekte de çeşitli belirtilere yol açar.

Anne sütünün azalması durumunda bebekte görülen belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Anne sütü yetersiz ise normal şartlarda bebek altını 6-8 defa ıslatırken bu durumda sayı azalacaktır.
  • Bebeğin yaptığı dışkı sayısının 3’ün altında olması ve renginde değişiklik meydana gelmesi de sütün azalma belirtileri arasındadır. 
  • Bebeğin idrar rengi koyu sarı portakal renginde ise anne sütünün yeterli olmadığının belirtisidir. 
  • Bebeğin kilosunda görülen düşük ise yetersiz beslenmesinin yani anne sütünün az olmasının belirtisidir. 
  • Bebek sık sık beslenmek ister, genellikle iki üç saat aralıklarla beslenmek isteyen bebekte bu durumda azalma görüldüğü takdirde sütün az olması düşünülmektedir. 

Bebek bu semptomların birini ya da birkaçını gösteriyor ise nedeni her zaman anne sütündeki azalma değildir. Bu belirtiler bebeğin bir hastalık ve soğuk algınlığı ile karşı karşıya olduğunu da belirtilmektedir. Uygun teşhis için bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

Anne Sütü Azalması Nedenleri Nelerdir?

Anne sütünün azlığı tedavisinde uygun yöntemin uygulanması için öncelikle nedenin bilinmesi gerekmektedir.

Anne sütü azalması nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Annenin vücuduna yeterli sıvı almaması, anne sütünde önemli bir azalmaya sebep olmaktadır.
  • Dengesiz, yetersiz veya bilinçsiz beslenme annede süt üretimini azaltmaktadır. 
  • Annenin yorgun, stresli ve üzüntü içerisinde olması anne sütü tedarikini azaltabilmektedir.
  • Anne adayının psikolojik sorunlar içerisinde olması da sütünde azalma meydana getirecek bir diğer sebeplerden biridir.
  • Hala emzirme süreci içerisindeyken tekrardan hamile kalmak süt üretiminin azalmasına neden olmaktadır. 
  • Bebeği emzirmek için gecikmesi anne sütünü azaltabilmektedir.
  • Annenin tiroid ve anemi gibi sağlık sorunu olması, vücudun az anne sütü yapmasına neden olabilmektedir.
  • Prematüre doğum olması, anne vücudunun süt üretimine hazır olmaması neden olduğu için anne sütünde azalma görülmektedir.

Anne Sütü Azalması Teşhisi

Anne bebeğinin doymadığını gözlemlediği ya da biyolojik olarak terslik olduğunu fark ettiği zaman herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığının kontrolü için hekime gözükmelidir.

Hekim anne de süt azalması probleminin teşhisini şu şekilde yapabilmektedir:

  • Hastalık Öyküsü: Anne sütü azalması belirtilerinin anne adayında ve bebekte görülmesinin ardından, uzman doktorlara başvurulmalıdır. Bu süreçte ilk olarak anne adayının hastalık öyküsü ve süreç hakkında bilgi edinilir. Anne sütü azalmasının ne zamandan beri görüldüğü ve görülen belirtilerin ne olduğu, bu süreçte önem teşkil etmektedir.
  • Fizik Muayene: Hastalık öyküsü dinlendikten sonra anneye fizik muayene yapılmaktadır. Fizik muayene sırasında anne sütü azalmasına neden olabilecek faktörlere rastlanılması durumunda tedavinin süreci değişkenlik göstermektedir. 
  • Kan ve İdrar Tahlili: Anne vücudundaki hormonal değişiklikleri ve çeşitli rahatsızlıkları tespit etmek amacıyla kan ve idrar tahlillerine başvurulmaktadır.

Anne Sütü Azalması Tedavisi

Hekim yaptığı muayeneler ile süt azalma teşhisini koyduğunda, bebeğin sağlığı için bir an önce durumu düzeltecek uygun tedavi yöntemlerine başvuracaktır.

Anne sütünün azalması durumunda tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tiroid Hormonu Tedavisi: Tiroid hormonu düşüklüğü, anne sütü azalmasına neden olabilmektedir. Tiroid hormonundaki değişimleri daha net görebilmek için anneye tiroid hormonu testi uygulanmaktadır. Kandaki tiroid hormonunun tespit edilmesinin ardından uygun tedaviye başlanmaktadır. Az çalışan tiroid hormonunu desteklemek için hormon takviyesi yapılmaktadır.
  • Emzirme Teknikleri: Anne adayı, bebeği emzirirken doğru yöntemi kullanmamış veya hatalı emzirme yapmış olabilir. Bebeğin daha rahat beslenebilmesi ve anne sütünün bebeğe yetebilmesi için emzirme teknikleri hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Anne sütü azalması, annenin psikolojik ve sosyal açıdan yaşadığı problemlerden kaynaklı da oluşabilir. Bu durumun önüne geçmek için yaşam tarzı değişiklikleri yapılabilir. Bu işlem annenin sağlığını korurken anne sütünün artmasına da yardımcı olmaktadır.
  • Diyet: Anne sütü azalması, annenin beslenme düzeniyle de ilişkilidir. Yetersiz ve düzensiz bir beslenme sonucunda anne sütü azalması görülebilir. Uzman doktor ve diyetisyen yardımıyla annenin sağlık durumuna, sorunlarına ve sorunun boyutuna bağlı olarak uygun diyet listesi hazırlanmaktadır.

Anne Sütü Azalması Tedavi Edilmezse

Anne sütünün azalması durumunda tıbbi tedavilerden yararlanılmaz ise bu durum bebeğin anne sütünü yetersiz alması ile sonuçlanacaktır. Anne sütünü yetersiz alan bir bebeğin büyüme ve gelişmesinde gerilikler gözlenecektir. Birtakım kronik hastalıklar da anne sütünü yetersiz alan bebeklerde anne sütünü içmiş bebeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bu sebeple bebeğin sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından anne sütünü yeterli şekilde tedarik etmesi gerekmektedir. Anne sütünde azalma olduğunda tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Anne Sütü Azalmasına Ne İyi Gelir?

Anne sütünün azalması durumunda bebeğin açlık çekmesi hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu durumda annenin, tıbbi tedavilere ek olarak evde uygulayabileceği yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme düzeni bulunmaktadır.

Anne sütü azalmasına iyi gelecek, evde uygulanabilen yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Meme ucu kontrol ederek bebeğe uygun şekilde verilmelidir.
  • Anne moralini yüksek tutmalıdır.
  • Bebeği düzenli emzirmek de iyi gelecektir. Çünkü emzirdikçe süt salgılama işlemi devam edecektir.
  • Bebeğin uyku halinde olduğu fark edildiğinde onu uyanık tutma açısından emzirirken ayağıyla oynanabilir. 
  • Akupunktur tedavisi anne sütünün artması için kullanılan yöntemlerden biridir. 

Anne Sütü Azalmasına Ne İyi Gelmez?

Anne sütünün azalması, annenin dikkat edeceği bazı hususlar ile çözülebilmektedir. Bu süreçte annenin yapmaması gereken hususlardan bahsedecek olursak:

  • Biberon kullanılması, bebeğin daha kolay süt içmesini sağlayacağı için memeden uzaklaşmasına bu sebeple düzenli emzirilmediği için sütün azalmasına neden olabilmektedir.
  • Doğum kontrol hapı, süt artırıcı hap kullanımı da bu durum için iyi gelmemektedir.
  • Anne sütünü azaltan yiyecekleri ve içecekleri tüketmek de olumsuzluğa yol açacaktır.
  • Annenin hastalanması, süt üretimini azaltan faktörlerden biridir.
  • Bolca kafein tüketmek vücuttaki suyu azaltacağı için anne sütü üretimini düşürebilmektedir.

Anne Sütü Azalması için Hangi Doktora Gidilir?

Bebekte doymama durumu, bebeğin idrar rengindeki değişiklikler, bebeğin kilosundaki düşüklük ve bebeğin dışkı sayısındaki tutarsızlık anne sütü azalması belirtileri arasındadır. Süt tedariki ile ilgili endişelenilen bir durum var ise Pediatri uzmanı ile görüşülmesi gerekmektedir. Uzman doktor uygulayacağı bazı yöntemler ile teşhisi koyduktan sonra doğru tedavi ile bu sıkıntının ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Anne Sütü Azalması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anne sütünü azaltan yiyecekler ve içecekler nelerdir?

Anne sütünün azalmasına sebep olan bazı yiyecek ve içecekler mevcuttur. Bunlar nane, maydanoz, şeker kamışı, arpa, şalgam, mısır, turşu, sirke, adaçayı, limon suyu ve nar ekşisi olarak sıralanabilmektedir. Bu yiyecekler haricinde annenin uygun ve doğru emzirme yöntemini de biliyor ve uyguluyor olması gerekmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sütüm yetmiyor ne yapmalıyım?

Bebeğe sütün yetmemesi durumunun gözlemlenmesinin ardından evde uygulanacak bazı yöntemler mevcuttur. Bunlar anne sütünü azaltan birtakım yiyecek ve içecekten uzak durmak, sıvı tüketmek, stres içerisinde olmamak, kafeinden uzak durmak ve yine sütü azaltıcı nitelikte olan haplardan uzak durmak süreci kontrol altına almayı sağlayacaktır. Özellikle emzirme tekniğini doğru kullanmak da süt üretimini artırıcı etkiye sahiptir. Eğer hala sütün yetmediği bir durum söz konusu ise bir hekim yardımı alınmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Adet döneminde süt azalır mı?

Annenin adet dönemi içerisinde olması süt üretiminin hormonal olarak azalmasına sebep olmaktadır. Adet döneminin sona ermesiyle süt miktarı eski haline dönecektir. Eski haline dönmemesi durumunda annenin bir hekim yardımı alması bebek için oldukça sağlıklı olan bir tercih olacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeğe anne sütünün yetmediği nasıl anlaşılır?

Emzirme döneminde olan bebeğin kilosunda kayıp, günlük kaka sayısının 3’ün altında seyretmesi, idrarında görülen koku değişiklikleri gibi anne sütünün azlığında görülen belirtilerin gözlenmesi akıllara bebeğe sütün yetmediğini getirebilmektedir. Fakat bu belirtilerin sadece anne sütü ile ilgili olmadığı, aynı zamanda soğuk algınlığı veya farklı bir hastalık sebebi olduğu unutulmamalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

6. Aydan sonra anne sütü neden azalır?

6. aydan sonra anne sütünde azalma görülmesi anneden kaynaklı birtakım sebeplere dayanmaktadır. Bunlar annenin yeterli sıvıyı alamaması, sütünü azaltan yiyecek ve içecekler tüketmesi, stres içerisinde olması da sütü azaltacak sebepler arasında yer alır. Annenin bu durumlara dikkat ederek yaşamını düzenlemesi sütteki azalmayı önleyici faktörler arasındadır. Annenin yine bu durumlara dikkat etmesi de süt tedariki ile doğru orantılıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker