Anne Karnında 9 Aylık Bebek

Gebeliğin 36-40. haftalarını kapsayan anne karnındaki bebek gelişiminin büyük çoğunluğu tamamlamıştır. Doğuma çok az bir süre kala bebek hala anneden beslenerek gelişmeye devam etmektedir ve herhangi bir erken doğum söz konusu değilse sezaryenle gebeliğin 39. haftasında doğum yapılarak bebek dünyaya getirilebilir.

Anne Karnında 9 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Gebeliğin 36-40. haftalarını kapsayan anne karnındaki bebek gelişiminin büyük çoğunluğu tamamlamıştır. Doğuma çok az bir süre kala bebek hala anneden beslenerek gelişmeye devam etmektedir. Herhangi bir erken doğum söz konusu değilse sezaryenle gebeliğin 39. haftasında doğum yapılarak bebek dünyaya getirilebilir. Normal doğumda ise 9 ay 10 günlük süre beklenir. Doğum hangi yolla yapılırsa yapılsın bebek dünyaya gelinceye kadar fiziksel açıdan gelişmeye devam eder.

Anne Karnında 9 Aylık Bebeğin Gelişim Aşamaları

Gebeliğin 9. ayında bebek anne karnından ayrılarak dış dünyaya uyum sağlayabilecek düzeye gelmiştir. Anne ya da bebek sağlığını tehdit edecek herhangi bir sorun ortada yoksa gebeliğin tam gününde yapılması istenir. Böylece bebek en güvenli yer olan anne karnında gelişmeye devam eder. Doğumun kendi halinde gerçekleşmesi 40- 41 haftayı bulabilir. Ancak doktorlar 38. ve 39. haftalarda da doğum yapılmasına karar verebilir.

Anne karnında 9 aylık bebek gelişimi şöyledir;

  • 36. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: Bebeğin vücut kasları gelişerek yağlanmaya devam eder. Tüm organları büyür ve tam olarak belirgin hale gelir. Annede bulantıya sebep olan lanugo adı verilen bebeğin vücudundaki ince tüyle dökülür. 
  • 37. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: Bebeğin cildi daha yağlı hale gelir. Bebeğin cildinin üst tabakası (Vernix Caseosa) vücut ısısını dengede tutmak amacıyla sürekli nemli kalır. Doğumun yaklaştığı bu dönemde bebeğin cildinin nemlilik oranının artması doğum esnasında doğum kanalından bebeğin çıkışını kolaylaştırır. 
  • 38. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: Anne karnındaki bebek kordon yardımı ile anneye bağlıdır. Bu kordon sayesinde bebek annenin yediklerinden beslenir. Bu dönemde anneden bebeğe antikor geçişi olmaya devam eder. Böylece bebek kendisini dış dünyaya hazırlar. Dünyaya geldiği anda herhangi bir hastalık ya da mikrop kapmaması açısından bu antikor geçişinin olması oldukça önemlidir. 
  • 39. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: Anne karnındaki bebekte en geç gelişen bölge akciğerlerdir. Doğum anına kadar bebeğin akciğeri gelişmeye devam eder. Bebeğin boyu ve kilosu artığından bebek ultrasonda bal kabağı gibi görünür. Gözleri, el ve ayak parmakları, saçları ve tırnakları tam olarak oluşmuştur. Bu süreçte doğumun gerçekleşmesinde bebek açısından hiçbir sakınca yoktur. 

Anne Karnında 9 Aylık Bebeğin Ağırlığı ve Boyu

Gebeliğin 9. ayında bebeğin kilo alım ve boy uzama hızı artar. Doğuma kadar bebek kendini dış dünyaya hazırlar. Bebek büyüdükçe annede kasık ve bel ağrıları, kasılmalar sıklaşır. Ultrasonda anne karnındaki dokuz aylık bebeğin kilosu ve boyu net bir şekilde ölçülebilir.

Anne karnındaki 9 aylık bebeğin kilosu ve boyu şu şekildedir:

  • 36. Hafta: Gelişiminin büyük çoğunluğunu tamamlamış olan anne karnındaki 36 haftalık bebeğin boyu 47 cm’e ulaşmıştır. Kilosu ise 2.7 kg’dır. Kilosu artan bebeğin anne karnındaki hareket alanı azalmıştır.
  • 37. Hafta: Bebek pelvis kanalına yaklaştığı için annede kanama ve akıntıların arttığı bu dönemde bebeğin büyümesi kasık bölgesine baskı yapabilir. 37. haftada kız bebek 2900 erkek bebek 2950 kg olur. Bebeğin başından kalçasına kadarki boyu ise 47-50 cm arasında olması normal kabul edilir. 
  • 38. Hafta: Bazı durumlarda doğum gebeliğin 38. haftasında görülebilir. Bu yüzden annenin doğuma hazır olması gerektiği bir sürece girilir. Kız ve erkek bebeklerin boy ve kilo farkı anne karnında net olarak bilinmese de küçük farklılıklar görülebilir. 38. haftada bebeğin kilosu 3 kg boyu ise 48 cm olmuştur.
  • 39. Hafta: Doğumun gerçekleşmesine sayılı günler kala 9 aylık bebek anne karnında yaklaşık 3.6 kiloya boyu ise 53 cm’e ulaşmıştır. Anne bu zamana kadar 12 kilo almıştır. Anne karnı aşağıya doğru döner. Bebek doğuma hazır hale gelir. 

Anne Karnında 9 Aylık Bebek Görüntüsü

Fiziksel açıdan anne karnında büyüyen bebek anne karnında daha az hareket etmeye başlar. Anne karnının daraldığı için bebeğin hareketinin azaldığı bu dönemde bebeğin ultrason görüntüsü değişmeye başlar.

Anne karnında 9 aylık bebek görüntüsü şöyledir;

  • 36.Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: Anne karnında bebek uyuduğunda hareket etmez. Bunun dışında küçük de olsa bebek sürekli hareket halindedir. Bebek ayaklarını iterek yön değiştirebilir. Ellerini oynatabilir ve esneme hareketlerinin yapıldığı ultrasonda görülür. Ultrasonda bebeğin duruşu oturur gibi görünür. 
  • 37. Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: Gebeliğin 37. haftasında anne karnındaki bebeğin ritmik hareketleri ultrasonda gözlemlenir. Genellikle bebek hıçkırdığında görülen bu hareketler gittikçe artar. Bu dönemde bebeğin başı doğum kanalına doğru yönelmiştir. Ultrasonda doktor bebeğin hareket sıklığına bakarak sağlığı hakkında fikir edinir. Ayrıca bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının yeterli olup olmadığı incelenir.
  • 38. Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: 38. haftadan sonra bebeğin başı aşağıya bakacak şekilde ultrasonda görülür. Bu bebeğin doğuma hazır olduğunu gösterir. Bebeğin yüzü aşağıya doğru ya da sağ ve sola doğru bakabilir. Bir karpuz büyüklüğüne ulaşan bebeğin anne karnındaki pozisyonu öğrenilebilir. Annenin göbek deliğinden başlayarak rahim tepe noktasına kadar yaklaşık 17 cm olması gerekir. 
  • 39. Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: Doğuma çok az bir süre kala bebeğin başı pelvise yerleşir. Annenin karnı aşağıya doğru sarkmaya başladığından aralıklarla ağrı duyulabilir. Bu süreçte anne karnında hafif şiddette kasılmalar olur. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0