Anne Karnında 7 Aylık Bebek Gelişimi

Fetal evre, 8. gebelik haftasının sonunda doğuma kadar olan dönemi içermektedir. Bu evre, anne karnında gelişiminin en uzun olduğu dönemidir. Embriyonel dönemde oluşan organ taslaklarının bu evrede gelişimi tamamlanır ve tüm organ sistemleri oluşmaktadır.

Anne Karnında 7 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Fetal evre, 8. gebelik haftasının sonunda doğuma kadar olan dönemi içermektedir. Bu evre, anne karnında gelişiminin en uzun olduğu dönemidir. Bu periyot süresince gebelik gelişimine devam eder ve fetüs adını alır. Embriyonel dönemde oluşan organ taslaklarının bu evrede gelişimi tamamlanır ve tüm organ sistemleri oluşmaktadır. Anne karnında 7 aylık bebek, doğum süreci için hazırlanmaktadır.

Anne Karnında 7 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Anne karnında 7 aylık bebek gelişimi sürecinde bebekte birçok farklılık meydana gelmektedir. Artık bebeğin akciğerlerinde oksijen ve karbondioksit değişimi mümkündür. Beyin gelişiminin ikinci aşaması 28. haftada başlamaktadır.

7 aylık bebeğin anne karnındaki gelişimi şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne karnında 7 aylık bebek kilosu 1000-1500 gram ve boyu 35-45 cm’dir.
  • 7 aylık bebeğin anne karnındaki hali genellikle başı aşağı pozisyondur.
  • 7 aylık bebek anne karnında iken akciğerlerde oksijen ve karbondioksit değişimi mümkündür. Çünkü alveoller (oksijen-karbondioksit değişimini sağlayan yapı) ve alveol etrafındaki kılcal damarlar gelişmiştir. Surfaktan yapımı artmıştır. Bu ayda doğan bebekler özel ortamda yaşatılabilir. Ancak yaşama şansı 1/10 dur. 
  • Anne karnında 7 aylık bebek göz kapaklarını açıp kapatabilir. 
  • Anne karnında 7 aylık bebek hareketleri net olarak hissedilmektedir. Bebek bu dönemlerde çok hareketlidir. 
  • Beyin gelişiminin ikinci devresi 28. haftada başlar ve doğumu izleyen yıllarda devam eder. Hem destek hücreleri şekillenir hem de miyelinizasyon (sinir kılıfının oluşması) devam eder. 
  • Bebeklerde en erken gelişmeye başlayan ve gelişimini en son tamamlayan organ beyindir. Bu nedenle hem doğum öncesi hem de doğum sonrası dönemlerde yetersiz beslenme sonucu öğrenme güçlükleri ve zayıf motor gelişimi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Anne karnındaki 7 aylık bebekte kan hücresinin yapımı dalaktan kemik iliğine geçmektedir. 

7 Aylık Bebek Anne Karnında Ne Kadar Hareket Eder?

Ortalama 7. haftada bebekte hareketlenmeler başlayabilir. Fakat bebeğin gelişimi tam anlamıyla tamamlanmadığı için hissedilmez. 28. haftada bebeğin boyu ve kilosu fazlalaştığı için hareketler net bir şekilde hissedilmektedir.

Bu dönemde bebeğin büyümesine bağlı bulunduğu ortam daralmıştır. Anne karnında 7 aylık bebek hareketleri yavaşlamıştır. Ancak gün içerisinde mutlaka hareket hissedilmelidir.

Bebeğin hareketleri bazen sert darbelerle meydana gelebilir ve annenin canını acıtabilir. Hareket etmediği takdirde acilen doktora başvurulmalıdır.

Anne Karnında 7 Aylık Bebek Kaç Kilo ve Kaç cm Olur?

Anne karnındaki 7 aylık bebeğin kilosu ortalama 1000 gram ağırlığındadır. Anne karnında 7 aylık bebeğin kilosu bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Aylara göre orantılı olarak kilo artışı meydana gelmektedir.

Bebek dördüncü ayın sonunda ortalama 35-38 cm uzunluğunda olmaktadır. Aylara göre orantılı olarak boy artışı meydana gelmektedir.

7 Aylık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur?

7 aylık bebekte artık organlar ve vücut sistemleri gelişmeye başlamaktadır. Lanugo denilen vücudu kaplayan tüycükler yok olmaktadır.

Bebek bu dönemde doğduğunda özel ortamlarda yaşayabilir. Bu aydan sonra gelişimi haftalık ortalama 500 gram olacak şekilde devam edebilir. Beyin gelişimi ve sinir sistemi bazı fonksiyonları kontrol etmeye başlamaktadır. Artık göz kapakları açılır ve kapanır.

7 Aylık Bebek Anne Karnında Neden Ölür?

Bu dönemde bebek kendisine zarar verecek bir maddeye maruz kalmış olabilir. Anne karnında 7 aylık bebek ölümü kromozom bozuklukları, annede kan pıhtılaşma bozukluğu, annede kronik hastalık (tansiyon, şeker) varlığı, rahimde kist veya polip olması, rahim ağzı yetmezliği ve enfeksiyona bağlı meydana gelmektedir.

7 aylık bebeğin anne karnında ölmesi rubella denilen kızamıkçık virüsü veya kullanılan ilaç yüzünden olmuş olabilir. Bebeğe bağlı kordon problemleri veya bebeğin eşi ile ilgili problemler meydana gelmiş olabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın
0