Anne Karnında 6 Haftalık Bebek

6 haftalık anne karnındaki bebek henüz rahimde bir bezelye boyutunda olduğundan dolayı fiziksel olarak kendini belli etmese de mide bulantısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, ruh halinde değişimler en yaygın belirtilerdir.

Anne Karnında 6 Haftalık Bebek Gelişimi Nedir?

Hamileliğin 6 haftasına gelindiğinde anne adayında gebeliğe dair belirgin belirtiler kendini göstermeye başlar. 6 haftalık anne karnındaki bebek henüz rahimde bir bezelye boyutunda olduğundan dolayı fiziksel olarak kendini belli etmese de mide bulantısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, ruh halinde değişimler en yaygın belirtilerdir.

Hormonal değişimlere bağlı ortaya çıkan psikolojik dalgalanmalar belki de bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları barındırmaktadır. Doğum veya annelik korkusu, hamilelik sürecinde oluşabilecek sorunlara yönelik kaygılar gibi ruhsal sıkıntılarla baş etme konusunda profesyonel eğitim ve aileden alınacak destek bu dönemin atlatılmasında yardımcı olacaktır.

6 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur?

6 haftalık anne karnında bebek aşağıdaki gibidir:

  • Anne karnındaki 6 haftalık bebek henüz 0,5 cm boya sahip olmasına rağmen tek bir hücreden başlayan yolculuğunda aslında çok hızlı bir ilerleme gösterdiği söylenebilir. 
  • Henüz gerçek anlamıyla insan görünümü oluşmamış, kuyruklu bir iribaşa benzetilir. 
  • C şeklinde kıvrımlı yapısında tomurcuklanmalar görülmektedir. 
  • Alt kısımda bulunan ve gövdeye doğru yönelmiş tomurcuklardan bacaklar gelişirken, yan tomurcuklardan kollar ilerleyen günlerde belirginleşmeye başlayacaktır.

6 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebelikte 6 haftalık bebek gelişimi hızla devam etmektedir. Canlı tomurcuğu şeklindeki bebeğin baş bölgesinde gelişim daha belirgindir. 

  • 6. hafta itibariyle yüz hatları şekillenmeye başlar. 
  • Yanaklar, çene şekillenirken; kulaklar, gözler ve burna ait noktalar belirginleşmeye başlar. 
  • Fiziksel bu gelişime eşlik edecek şekilde iç yapılarda dokular farklılaşmaya devam eder.
  • İç organlara ait dokular gelişmeye başlar. 
  • İlk kalp atışlarının genellikle 5. hafta civarında oluşması beklenir. 
  • Kalp ve dolaşım sisteminin gelişmesi canlının daha büyük hacimlere ulaşmasına imkan sağlayacaktır. 
  • Bununla birlikte diğer iç organlar tam anlamıyla olmasa da öncü farklılaşmalar ile yetişkin şekline doğru gelişmeye devam eder. 
  • İç organların asıl gelişim gösterdiği dönem gebeliğin 2. trimesteri olarak da ifade edilen 3-6 aylardır.

Anne Karnında 6 Haftalık Bebek Nasıl Beslenir?

Anne karnındaki bebeğin beslenmesi plasenta yoluyla gerçekleşmektedir. Bebeğin eşi olarak da adlandırılan plasenta içerisinde damarlar göbek bağı aracılığıyla anne ve bebek kanı arasında oksijen ve besin alışverişi gerçekleştirilmesini sağlar. Ancak 6 haftalık bir bebekte plasenta tam olarak gelişmemiştir.

Bu dönemdeki embriyo rahim duvarındaki hücrelerle besin ve oksijen alışverişi yapar. İlerleyen dönemlerde plasentadan tam anlamıyla bir kan akımı oluşur ve bebeğin beslenmesi, solunumu, vücudundaki atıkların uzaklaştırılması bu yolla olur.

6 Haftalık Bebek Anne Karnında Neden Ölür?

Gebelikte en sık karşılaşılan komplikasyonlardan biri düşük (abortus) görülmesidir. 20. haftadan önce veya 500 gramdan daha düşük ağırlıklı embriyo, fetüs veya ek yapıların tamamının veya bir kısmının vücut dışına atılması düşük, 12. gebelik haftasından önce görülen düşükler ise erken düşük olarak adlandırılır. Düşüklerin yarısından fazlası ilk 12 haftalık dönemde gerçekleşmektedir.

Düşük görülme sıklığı anne ve bebeğe ait sebeplere bağlı olarak artabilir. Annenin daha önceki hamileliklerinde düşük geçirmesi, genetik hastalıklar, anne-baba yaşı önemli risk faktörlerindendir. Anneye ait hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, kimyasal madde maruziyeti gibi biyolojik ve çevresel birçok etken gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0