Akustik Nörinom

Akustik nörinom işitme siniri olan 8.kafa sinirinin tümörüne verilen isimdir. Tek ve en etkin tedavi yöntemi cerrahi tedavidir.

Akustik Nörinom Nedir?

Akustik nörinom işitme siniri olan 8.kafa sinirinin tümörüne verilen isimdir. Akustik nörinomda da diğer tüm tümörlerde olduğu gibi dokunun anormal ve uygunsuz büyümesi durumu söz konusudur.

Akustik schwanomma ismi de verilen akustik nörinom kafa çiftlerine ait tümörler arasında en sık görülenler arasındadır. İşitme sinirini etkilemesi nedeniyle en sık duyma ile ilgili semptomlara neden olsa da işitme sinirinin geçtiği bölgedeki karmaşık anatomik yapı nedeniyle çevre dokulardaki etkilenim nedeniyle başka şikayetlerin de olması mümkündür. 

Akustik nörinomlu hastanın işitme kaybı bir anda değil kademe kademe ve genellikle tek taraflı olarak gelişir bu nedenle tanı konana dek uzun bir süre geçmiş olabilir.

Çoğu zaman tek taraflı olarak görülen akustik nörinom nadiren de olsa aynı anda her iki siniri de tutuyor olabilir.

Akustik Nörinom Belirtileri

Akustik nörinom çoğu kez herhangi bir yakınmaya neden olmaksızın ya da çok sinsi bir şekilde hafif bulgular ile ilerler.

Şikayet olarak ortaya konan en sık tablolar:

  • İşitme azlığı
  • Kalabalık ortamlarda konuşulanları anlamakta zorluk çekmek
  • TV sesini her zamankinden fazla açma gereği duymak
  • Denge problemleri
  • Kulak çınlaması 

Akustik nörinomu olan hastalar tümör belli bir boyuta gelene dek yakınmasız olabilirler. Akustik nörinomun seyri ve büyüme hızı şikayetlerin oluşmasında önemli bir faktördür.

Şikayet oluştuğu zaman en sık işitme azlığından yakınılır.

Akustik nörinomlu hastanın işitme kaybı sensorinöral yani sinirsel tip işitme kaybıdır. İşitme sinirinin tutulumu kişide geri dönüşü olmayan işitme kaybına yol açar. Bu sinirin seyri boyunca yakınındaki diğer dokuların da etkilenip başka sistem ve duyular ile ilgili şikayetler oluşturması da mümkündür.

Hasta işitme kaybına bağlı olarak kalabalık ortamlarda duyma güçlüğü çekebilir.

Yine işitme kaybının bir sonucu olarak TV sesini açma isteği duyulması akustik nörinomda görülebilir.

İşitme sinirinin komşu dokularında etkilenim olursa denge sistemine ait problemler görülür.

İşitme kaybının tipik bir bulgusu olan kulak çınlaması da akustik nörinomlu hastalarda sık rastlanan bir tablodur.

Yukarıda bahsedilenler akustik nörinomda en sık rastlanan bulgular olmakla birlikte her akustik nörinom hastasında görülecek ya da her akustik nörinom hastasında bu şikayetlerin şiddeti aynı olacak şeklinde bir genelleme yapmak mümkün değildir.

Burada önemli olan şikayetlerin ortaya çıkması halinde mümkün olan en kısa zamanda bir Kulak Burun Boğaz hekimine görünmektir.

Akustik Nörinomun Nedenleri

Akustik nörinom vakalarında ortaya konmuş net bir neden çoğu zaman ortaya konamaz. 

Akustik nörinom çoğu zaman sporadik denilen rastlantısal ve altta yatan ve akustik nörinoma yatkınlık oluşturabilecek bir sebep olmaksızın ortaya çıkar.

Kişide var olan genetik bazı hastalıklarda da ikincil olarak ya da hastalığın ya da sendromun bir parçası olarak akustik nörinom görülebilir. Bu noktada Nörofibromatozis tip 2 hastalığı önemli örnekler arasında yer almaktadır. Bu sendromun parçalarından birisi akustik nörinomdur. Özellikle iki taraflı akustik nörinom vakalarında Nörofibromatozis tip 2 mutlaka araştırılmalıdır. 

Çevresel faktörlerin de akustik nörinom oluşumu noktasında etkili olabileceği bir varsayım olarak öne sürülse de bu konuda ortaya konmuş net ve somut bir çalışma yoktur. Diğer tüm tümörlerde olduğu gibi akustik nörinom gelişiminde de çevresel faktörlerin rolü olması beklenebilir bir durumdur.

Akustik Nörinom Teşhisi

Akustik nörinom teşhisinde ilk adım hastanın şikayetlerinin etraflıca dinlenmesidir. Öykü akustik nörinom tanısının konması noktasında oldukça yol gösterici olmaktadır. 

Öykü ve fizik muayene sonrasında akustik nörinom tanısına giden yolda şu yöntemler yardımcıdır:

  • Odyogram ile işitme seviyelerinin ve işitme kaybının türünün belirlenmesi
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT) 

Akustik nörinomda problem işitme sinirinin iyi huylu tümörüdür. Her ne kadar iyi huylu bir tümörden bahsediyor olsak da tümörün oluşum yeri ve etrafındaki yapılar ile yakın komşuluk ve etkileşimi nedeniyle akustik nörinomun hastada kalıcı etkiler bırakması mümkündür. 

Akustik nörinomda sinirsel tip işitme kaybı görülür. Bu, odyogram aracılığıyla tespit edilir. Sinirsel tip işitme kaybının odyogramda tipik bir paterni vardır. Dolayısıyla odyogram yani işitme testi akustik nörinom tanısının konmasında önemli bir aşamadır. 

Görüntüleme yöntemi olarak sıklıkla kullanılan yöntem MR’dır. Mt ile işitme siniri görüntülenir ve varsa kitle oluşumu tespit edilebilir. 

Bilgisayarlı tomografi de işitme sinirinin tümörü olan akustik nörinom tanısında kullanılan bir yöntemdir. 

Hastanın klinik bulguları, odyogramı ve görüntüleme sonuçları ile akustik nörinom tanısı konmuş olur. 

Akustik Nörinom Tedavisi

Akustik nörinomda tek ve en etkin tedavi yöntemi cerrahi tedavidir.

Akustik nörinomlu hastalarda gerek tümörün histolojik olarak iyi huylu olmasına rağmen hızlı büyümesi gerekse etrafındaki birçok hayati yapıya zarar verebilme potansiyeli nedeniyle derhal cerrahi tedavi uygulanmalıdır. 

Cerrahi tedavinin etkinliği tartışmasız olmasına rağmen her ameliyatta olabilecek komplikasyonların akustik nörinom cerrahisinde de görülmesi ve hastada sekel olarak işitme kaybı bırakması olasıdır.

Cerrahi tedaviye alternatif bir medikal tedavi henüz ortaya konmuş değildir. Cerrahi tedavi tek seçenek olmaya devam etmektedir. 

Akustik Nörinom Tedavi Edilmezse

Akustik nörinom tanı konduğu anda tedavi planlaması yapılması gereken bir hastalıktır. 

Akustik nörinomda sorunun olduğu işitme sinirinin seyri boyunca birçok hayati yapı ile komşuluk yapıyor olması ve görece yüksek büyüme hızı nedeniyle derhal ameliyat ile tedavi edilmesi önem arz eder. 

Başarılı bir operasyon tam kür ile sonuçlanabilir iken tedavide gecikilmesi ya da hastalığın tedavisiz bırakılması durumunda hem işitme ve denge sistemi hem de sinirin seyri boyunca komşuluğunda olan yapıların etkilenimi nedeniyle diğer sistemlerin olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. 

Akustik nörinom tanı sonrası derhal tedavi gerektiren bir tıbbi durumdur. Tedavide geç kalınmamalıdır. 

Akustik Nörinoma Ne İyi Gelir Ne İyi Gelmez?

Akustik nörinomda hastaya direkt olarak olumlu ya da olumsuz etkisi olduğu söylenebilecek bir durum bulunmamaktadır. Bunda çoğu zaman hastalığın nedeni olarak ortaya konabilen bir sebep olmaması rol oynar. 

Akustik nörinomlu hastalarda işitme kaybı bulunur ve bu kayıp sinirsel tip işitme kaybıdır. Sinirsel tip işitme kaybı geri dönüşsüz işitme kaybıdır. Dolayısıyla akustik nörinom hastalarının mevcut işitme kaybını ilerletebilecek yüksek ya da ani seslerden kaçınmaları mevcut işitme seviyelerinin korunması noktasında faydalı olacaktır. 

Kalabalık ve gürültülü ortamda kulak tıkacı kullanılması hastalara önerilebilir. 

Akustik Nörinom Ameliyatı

Akustik nörinomda hızlı bir şekilde büyüyen işitme siniri tümörü cerrahi girişim ile çıkartılarak hasta küre ulaştırılmaya çalışılır. 

Akustik nörinomun yerine göre tercih edilecek girişim yeri değişir. 

İşitme sinirinin tümörden arındırılmasında bazen temporal kemik bazen ise kulak zarı giriş yeri olarak kullanılabilir. Akustik nörinomda oldukça karmaşık bir anatomik bölgede çok küçük yapılar içinde işlem yapılır ve akustik nörinom cerrahisi mikro cerrahi sınıfına giren ameliyatlar arasında yer almaktadır. 

Akustik nörinomda tümör çıkarılır ve mümkün olduğu kadar hasarsız şekilde işitme siniri eski haline döndürülmeye çalışılır. Histolojik olarak akustik nörinomun iyi huylu ve metastaz yapmayan tip bir tümör olması nedeniyle çevre yapıların bası etkisinden kurtarılması dışında herhangi bir işlem yapılması gerekmez.

Tümör izole olarak çıkarılır ve ameliyat sonlandırılır. 

Akustik nörinom tedavisinde bir diğer yaklaşım ise gamma-knife radyo cerrahi yöntemidir. Bu yöntemde radyasyon ile tümör kitlesi azaltılmaya veya tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılır. 

Çocuklarda ve Bebeklerde Akustik Nörinom

Bebek ve çocuklarda akustik nörinom sık görülen bir tablo değildir.

Yetişkinlerde risk çocuklara göre görece yüksek olmak ile beraber bebek ve çocuklarda akustik nörinomun görülmeyeceği söylenemez.

Eğer bebek ve çocuklarda tanı konmuş bir akustik nörinom var ise bu noktada akustik nörinomu bir bileşen olarak içinde bulunduran sendromlar açısından hasta taranmalıdır. 

Genç yaşta görülen akustik nörinomlarda genetik kökenler ve yatkınlıklar ön plandadır.

Akustik Nörinomda Hangi Doktora Gidilir?

Akustik nörinom Kulak Burun Boğaz bölümünün ilgi alanına giren bir hastalıktır. Akustik nörinomda cerrahi tedavi de dahil her türlü medikal ve cerrahi yaklaşım KBB hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Dolayısıyla akustik nörinomun baştan aşağı KBB bölümüne ve KBB hekimlerine ait bir konu olduğunu söylemek isabetli olacaktır. 

Akustik nörinomlu hastanın tedavisi sonrasında işitme fonksiyonlarının takibinde odyologlar da rol alırlar. Her ne kadar farklı bir meslek dalı olsa da odyologlar da Kulak Burun Boğaz kliniklerinde KBB hekimleri ile beraber çalışırlar

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Akustik Nörinom ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Akustik nörinom öldürür mü?

Akustik nörinom ait olduğu anatomik bölge itibariyle oldukça ciddi sonuçlara neden olabilecek bir tümördür. Çok sayıda yapı ile komşuluk yapan işitme sinirine ait bu tümör hasar bırakır ancak görece olarak hastanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanması hastanın işitme sisteminde kalıcı hasar bırakma ihtimaline göre daha azdır.

Dr. İsmail Hakkı Şencan