Aile Dizimi Nedir?

Aile dizimi, kişinin başına gelmiş olan her türlü pozitif ya da negatif olayları, kökeninde bireyin içinde yer aldığı aile sistemi ile birlikte ilişkilendirme yöntemidir.

Aile dizimi, kişinin başına gelmiş olan her türlü pozitif ya da negatif olayları, kökeninde bireyin içinde yer aldığı aile sistemi ile birlikte ilişkilendirme yöntemidir. Bu yöntemde cevaplar, daha çok bireyin aile sistemi üstünden aranır ve bulunmaya çalışılır.

Aile dizimi kavramı ve terapisi, 1990’lı seneler itibariyle Almanya’da ortaya çıkmıştır. Aile dizimi terapi yöntemi, aile bireylerinin nesillerdir birbirlerine görünmez olan bağlar ile bağlı olduğu düşüncesine dayanır. Bu aile dizimi sisteminin kurucusu olan isim ise Bert Hellinger’dir. Bert Hellinger, hem bir psikoterapist hem de bir pedagogdur.

Aileler için aile dizimi yapılabildiği gibi şirketler (firmalar) için de potansiyel sorunların çözülmesi amacıyla aile dizimi yöntemi uygulanabilir. Şirket içerisinde çalışan ve çalışmış tüm bireyler, müşteriler, ortaklar ve kurucular, ortak bir şekilde enerji alanı meydana getirirler. Bu anlamda aslında aile yapısına benzerlik gösterirler. Şirketlerde de tıpkı ailelerde olduğu gibi her bireyin kendine ait yeri kabul etmesi kuralı esas olmaktadır. Bir düzen bulunmuyorsa ekip içerisinde sürekli bir gerginlik ve huzursuzluk oluşur. (Aile) Organizasyon dizimi yöntemiyle ekip içi yaşanan huzursuzluklar çözüme ulaştırılabilir. Ayrıca ortaklık aşaması sırasında ortak taraflarla alakalı olabilecek olası sorun ve engellerin görülebilmesi amacıyla da organizasyon dizimi tekniği kullanılabilir.

Aile Dizimi Terapisi

Aile dizimi terapisi, diğer adını kurucusunun isminden alır ve “Hellinger Terapisi” şeklinde de geçer. Aile dizimi terapisi ile ilgili temel bilgiler ve önemli noktalar ise şu şekildedir:

  • Kız kaçırmalar, cinayetler, kürtajlar, haksızlığa uğranan türlü durumlar gibi tüm negatif fiiller, aile dizimi terapisine göre önceki nesillerden günümüze aktarılmaktadır.
  • Almanya’da 90’larda bulunmuş olan aile dizimi terapisinin “Hellinger Terapisi” ve “Familien Aufstellung” şeklinde kullanılan isimleri de vardır.
  • Aile dizimi terapisi, ailenin (ya da şirketlerin) kuşaklar boyunca görünmez bir bağ ile birbirlerine bağlı oldukları yaklaşımından hareket eder.
  • Aile dizimi terapisi şu yöntemlerle gerçekleştirilebilir: Bireysel Terapi Yöntemi, Grup Terapisi Yöntemi.
  • Aile dizimi terapisi, bireyleri çözüme dayalı olarak zorlamaz. Terapi yöntemine uygun bir şekilde yönlendirmelerde bulunur ve bu sayede danışan kişinin iç resmi net görebilmesi, gördüklerini de kabullenebilmesi sağlanır. 

Aile Dizimi Ne İşe Yarar? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Aile dizimi açılması, kişilerin ailede ya da şirket içerisinde geçmiş kuşaklardan aldıkları etkileri çözümleme ve çözüme göre de sonuçları ve etkileri danışana gösterebilme konusunda işe yaramaktadır. Geçmiş nesillerin etkilerinin olduğu durumlar ve belirtiler ise şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Aile içerisinde bekarlık yaygınsa,
  • Bereketi yakalamakta zorluk çekiliyorsa,
  • İntihar eğilimi bulunuyorsa,
  • Yaşam boyunca sebebi bilinmeyen bir öfke yaşanmış ve yaşanıyorsa,
  • Evlenmek isteğinden emin olunamıyorsa,
  • Bir göç veya savaş durumu bulunuyorsa,
  • Kişi, elini attığı her şeyin kuruduğunu düşünüyorsa,
  • Satılamayan bir mülk varsa aile dizimi yöntemine başvurulabilir.

Aile dizimi yalnızca aile üzerinde değil, geçmiş deneyimleri yüzünden firmaları da oldukça etkileyen bir sistemdir. Bu durumda şirketlerin işlerinin de her şeye rağmen olumlu gitmemesinin nedenine, organizasyon (aile) dizimi sayesinde ulaşılabilmektedir. Aile dizimi yöntemi, bu anlamda direkt olarak sonuca odaklanan, kısa zamanda çok uzun yollar aşılabilen oldukça etkili bir çalışmadır.

Aile Dizimi Nasıl Yapılır?

Aile dizimi yapılışı sırasında şu şekilde uygulama adımları takip edilir:

  • Bir grup katılımcı konumundaki kişi, bir daire biçiminde oturur.
  • Danışman kişi, danışan kişiden katılımcılar içerisinde aile üyelerini temsil edebilecek olan temsilcileri belirlemesini talep eder.
  • Danışan temsilcileri seçer ve alana yerleştirir.
  • Temsilciler ise kendilerini serbest bir şekilde bu alana bırakırlar. 
  • Temsilciler bu aşamada aile üyelerinin duygularını deneyimler ve dinamik ilişkilerine erişirler.
  • Aile bireylerini temsil eden ve aslında danışan kişiyi de daha önce hiç görmemiş olan bu temsilciler, danışanın hisleri ile hissederler ve bu duyguları da dile getirirler.
  • Dizim esnasında 2 ayrı eylem olur: 

-Birinci eylem, aileyi etkilemiş ve saklı kalmış olan dinamiğin gösterilmesi/ortaya çıkarılması eylemidir.

-İkinci eylem, iyileştiren söz ve hareketlerin aileyi yeni bir dengeye ve çözüme ulaştırılması eylemidir. 

  • Sevgi de ancak bu yol ile tekrar akmaya başlamış olur. 
  • Aile dizimi sistemine göre hem problemi dile getiren danışan hem de seçilen temsilciler alanda olur ve aktif durumdadırlar.
  • Temsilcilerin pasif durumda kalması söz konusu değildir. 
  • Her çalışma sırasında hem danışan taraf hem de temsilciler tedaviden yararlanmış olur. 

Aile Dizimi Olumsuz Etkileri

Aile dizimi olumsuz etkileri ile ilgili olarak iyileşme sürecini ele almak gerekir. Aile dizimi seansları ile hedef, kişinin mutlu hissetmesi ya da huzurlu olmasından ziyade gerçeklerin ortaya çıkarılması ve bu gerçeklerin danışan tarafından görülmesidir. Asıl iyileşme de ancak o zaman gerçekleşmektedir.

Aile dizimi olumsuz etkileri ancak kişi kendini bu duruma hazır hissetmediğinde ortaya çıkabilir. Danışan, her zaman bu gerçekleri görmeye ve kabullenmeye hazır olmayabilir. Bu durumlarda ortaya çıkan olumsuz etkiler aşağıdaki şekilde görülebilir:

  • Kişinin, duygusal, zihinsel ve hatta bedensel bazı olumsuz tepkiler verdiği görülebilir.
  • Danışan, bir karmaşa yaşayabilir.
  • Kişi, kendini çözümü olmayan bir bulmaca içinde kaybolmuş gibi hissedebilir. 
  • Bu tip olumsuz etkiler oluştuğunda dış bir destek ihtiyacı duyulabilir. Bu durumda da kişinin bir terapist uzmanla görüşmesi veya bazı seanslar alması önerilir.  

Aile Dizimi Sonrası

Aile dizimi sonrası süreç, en az terapi aşaması kadar önemlidir. Aile dizimi terapisi yapılabilmesi için üzerinde çalışmaya uygun durumda bir soruna sahip olunması gerekmektedir. Çünkü bu teknik ile her probleme bakılamaz. Genel olarak da bireyin aile sistemindeki kişilerle alakalı olan meselelere bakılması şarttır. Ayrıca aile dizimi seanslarının çok sayıda ve sık şekilde yapılması gerekli değildir. Bu kurallar dahilinde sürdürülen aile dizimi sistem ve terapisi sonrası ile ilgili bilinmesi gerekenler ise şu şekildedir:

  • Kişi, bir kez aile dizimi yaptırdıysa, aile dizimi sonrası diğer seanslar için minimum 1 sene kadar geçmiş olması tavsiye edilir. İdeal olan süre ise iki yıl geçmesidir.
  • Aile dizimi sonrası kişide yeni bir hayat düzeni ve bu süre zarfında iyileşmeler görülebilir. 
  • Aile dizimi sırasında yaşanan olaylar ve kişilerle alakalı, aile dizimi sonrasında hiçbir şekilde konuşulmaması gerekir. Tanık olunmuş her şey, yalnızca terapi için ve bir kerelik olmak üzere izin verilen şeylerdir. Bunların bir başkasıyla, başka ortam ve zamanlarda paylaşılmasına izin verilmez. Bu durum hem enerji açısından hem de etik bakımdan kişinin kendine ve başkalarına karşı saygısı için önemli bir yaklaşımdır.
  • Aile dizimi sırasında farkına varılan ailevi sorunlar veya çözümler, aile dizimi sonrası süreçte aile bireyleriyle konuşulmaz, değerlendirilmez, tartışılmaz. Eski konular yeniden gündeme getirilmez; bu doğru bir yaklaşım değildir.
  • Aile dizimi sonrası iyileşme sağlanması için değişimin kendiliğinden gerçekleşmesini beklemek ve iki yıla kadar varabilecek zaman boyunca çok sabırlı şekilde durmak gerekmektedir.  
Makaleyi faydalı buldun mu?
8
0
Makeleyi Paylaşın

Aile Dizimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Aile dizimi yaptıranlar ne istiyor?

Aile dizimi sayesinde kişiler, geçmişte yaşanmış hiçbir travmatik gerçek ve deneyimini örtbas etmemeyi amaçlar. Psikoterapi, bu noktada kişinin kendi geçmişini anlamlandırabilmesini, aile dizimi ise kişinin aile geçmişini anlamlandırabilmesini sağlayan ideal bir yoldur. Aile dizimi yaptıranlar, bu aile dizimi yöntemi sayesinde önceki kuşakların kendi üzerlerindeki olumsuz etkilerinden arınır.

Dr. Deniz Gölgeli

Aile dizimi eğitimi nedir?

Aile dizimi eğitimi, sistem dizimi yaklaşımını esas alır. Aile dizimi eğitimi ile bazı soru ve sorunların en doğru olan cevaplarının bulunması ve bu sayede geçmişteki tıkanıklara çözüm olunması amaçlanır. Çözüm aranan sorunlar şunlardır:

  • Yaşamayan aile üyelerinin yaşadığı olayların etkisi, yaşanan problemlerin temeli, geçmişte yaşanan aile için travmalar, kişinin kendi potansiyeline ulaşmasını engelleyen etkenler ve kişinin kendi enerji alanını nasıl yönettiği hakkında bilgilere ulaşılmaktadır.
Dr. Deniz Gölgeli

Aile dizimi terapisi ne kadar sürer?

Aile dizimi terapi süresi, terapi konusuna bağlı olarak değişebilir. Bu noktada en önemli olan aşama, bireyin farkında bile olmadığı/bilmediği gerçeklerin, bu yaratılmış enerji alanı içerisinde ortaya çıkmasıdır. Aile dizimi terapisi, ortalama olarak 45 dakika kadar sürmektedir. Bu süre, terapinin boyutuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Aile dizimi faydaları nelerdir?

Aile dizimi faydaları, kişinin temelde şifa bulması ve iyileştirilmesi olarak görülebilir. Çalışmanın temel faydaları ise bu yöntem sayesinde kişinin kendi yaşamında ve ailesinde yaşanmış olan blokaj ve tıkanıklıklara dair gerçeklerle yüzleşmesi, üstlendiği fazladan yüklerden kurtulup özgürleşmesidir. Ayrıca aile bireyleri arasında önce kabullenme, sonra saygı ile sevginin yeniden akışının sağlanması da aile dizimi faydalarındandır.

Dr. Deniz Gölgeli