Adli tıp, çözülememiş suç eylemleri, yaşanan hukuki anlaşmazlıklar gibi durumlarda hukuka yardımcı olacak kanıt ve bilgileri sunmak adına kurulmuş bir tıp dalıdır.

Adli Tıp ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Adli Tıp Raporu Nasıl Alınır?

Adli tıp raporu almanın gerekli olduğu bir fiilin mağduru olan birey öncelikle polise başvurmalıdır. Eğer birey bilinci kapalı şekilde hastaneye getirilirse burada hekim dışarıdan belli olan darp, yaralanma, sakatlanma, trafik kazası, intihar gibi olaylara dair bulgular görürse vaka formuna adli vaka damgası basar ve hastane polisine haber verir.

Mağdur bireyin bilinci açıksa kendisinden, değilse ve yanında yakınları varsa polis onların ifadelerinden yola çıkarak bir rapor tutar. Burada yasal süreç başlamış olur. Birey adli tıp muayenesinden geçirilir ve buradaki bulgular mahkeme dosyasına geçer.

Eğer olaydan uzun süre sonra bireyde ek sakatlıklar geliştiyse bunların bahsi geçen olaya bağlı olup olmadığı konusu da adli tıp raporu ile ortaya konur. Bu iddia ile mahkemeye başvurulduğunda mahkeme Adli Tıp Kurumu veya uygun bir üniversite hastanesinin adli tıp anabilim dalından rapor ister. Birey muayeneye girer ve sonucunda rapor çıkar, mahkemeye iletilir.