9 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekler 9. aylarındayken, çocukluk çağına oldukça yaklaşmışlardır. Bu nedenle daha meraklı ve girişimci olurlar ve bu aylardan itibaren emeklemeye başlayan bebekler, kendilerini tehlikeli durumlara sokmaya daha yatkın olsalar da ebeveynlerin yapacağı küçük değişiklikler ile tamamen güvende olurlar.

9 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Bebekler 9. aylarındayken, çocukluk çağına oldukça yaklaşmışlardır. Bu nedenle daha meraklı ve girişimci olurlar. Artık kaslarını büyük ölçüde kontrol edebildiklerinden dolayı, özgürce keşif yapabilir ve etrafta gezinebilirler. Bu aylardan itibaren emeklemeye başlayan bebekler, kendilerini tehlikeli durumlara sokmaya daha yatkın olsalar da ebeveynlerin yapacağı küçük değişiklikler ile tamamen güvende olurlar.

9 aylık bebeklerin; anne ve baba gibi kelimeleri söyleyebilmeleri, etrafta dolaşabilmeleri ve insanlar ile iletişim kurmaya başlamaları aileler için oldukça heyecan vericidir. Aileler bu dönem hakkında ne kadar bilgili olursa, bebeklerine sağlayacakları destek de bir o kadar artar ve süreç çok daha eğlenceli hale gelir.

9 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeklerin fiziksel gelişiminin takibi, pek çok hastalığın erken teşhis edilmesini sağlar. Bu nedenle ailelerin 9 aylık bebek gelişimi tablosu hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Fakat her bebeğin gelişim düzeyi farklı olabileceğinden dolayı, herhangi bir anormallik görüldüğünde panik yapmadan önce bir uzmana danışılmalıdır. 

Bebeklerin fiziksel yapıları, genetik ve cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

9 aylık bebek gelişimi boy ve kilo değerleri şu şekilde sıralanabilir:

  • 9 Aylık Bebek Kilosu: 9 aylık bebek gelişimi kilosu için normal değerler, bebeğin zamanında doğup doğmadığına ya da cinsiyetine göre değişmektedir. Zamanında (miadında) doğmuş bir kız bebeğin kilosu yaklaşık olarak 8 kilogram olmalıdır. Erkek bebeklerin kilosu ise ortalama olarak 8,9 kilogram olmalıdır.
  • 9 Aylık Bebeğin Baş Çevresi: 9. ayına girmiş kız bebeklerin baş çevresi ortalama olarak 44 cm iken, erkek bebeklerin baş çevreleri yaklaşık olarak 45 cm’dir. Ancak bazı bebeklerde alt ve üst sınırlar değişiklik gösterebilmektedir.
  • 9 Aylık Bebek Boyu: Bebeklerde boy uzunluğu çoğu zaman beslenme ve genetik yapı ile ilişkilidir. 9 aylık bir kız bebeğin boyu ortalama olarak 68,5 santimetre iken, erkek bebeğin boyu yaklaşık 70 santimetredir.

9 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

9. ay bebek gelişimi açısından bir dönüm noktası sayılabilir. Bu dönemde zihinsel ve sosyal gelişimin yanı sıra duyusal gelişim düzeyleri de artar. Aileler bebekleri ile kurdukları iletişimi artırarak, onların duyusal gelişimlerini destekleyebilirler. Konuşma sırasında yapılan betimlemeler, bebeğin duyuları ile algıladığı şeylerin pekişmesini ve anlam kazanmasını sağlar.

9 aylık bebeklerde görülmesi beklenen duyusal gelişim düzeyi şu şekildedir:

  • 9 Aylık Bebeklerde Dokunma: Bu dönemden itibaren cisimleri tutmayı öğrenen bebeklerde dokunma duyusu büyük oranda gelişim göstermektedir. Bebekler 9. aydan itibaren soğuk ve sıcak ayrımını yapabilir. Gerek yemiş oldukları yemekler gerekse dokundukları yüzeyler bu ayrımı yapabilmelerine yardımcı olur.
  • 9 Aylık Bebeklerde Duyma: 9. ayına girmiş bebekler bir ses duyduklarında başlarını sesin geldiği yöne doğru çevirebilirler. İşitme duyularının gelişimi için sesli oyuncakları saklayarak, sesi takip etmeleri ve oyuncağı bulmaları sağlanabilir. Eğer bir bebek 9 aylık olmasına rağmen ismine ya da diğer seslere tepki vermiyorsa, işitme sorunu yaşadığı düşünülmeli ve bir uzmana danışılmalıdır.
  • 9 Aylık Bebeklerde Görme: Bebekler 9 aylık olduktan sonra derinlik algısı kazanırlar. Bunun sonucunda ise uzaktaki kişileri ya da nesneleri tanıyabilirler. Gözleri ile bir cismi takip edebilen bebekler, aynı zamanda bir cismi daha iyi görebilmek için ona doğru yönelmeye başlarlar.

9 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

9 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi ölçümü yapılarak takip edilebilmektedir. Fakat bu tek başına yeterli olmaz. Bebeğin fiziksel gelişimi kadar zihinsel gelişimi de önemlidir. 9 aylık çocuğun gelişimi sırasında eskiye oranla çok daha büyük bir ilerleme kaydedildiği görülür.

  • Bebekler bu dönemde yavaş yavaş bağımsız olmaya başlarlar. Emekleme ile birlikte gelen hareket özgürlüğü onlara, kendi kendilerine oyuncaklarına ulaşabilme ve keşif yapabilme imkanı sağlar. Bebekler bu dönemde yeni şeyler öğrenmeye daha isteklidir.
  • Henüz konuşamıyor olsalar da sesleri taklit etmeye başlar ve anne-baba gibi kelimeleri söyleyebilirler. Ayrıca kendilerine söylenenleri anlar ve tepki verirler.
  • Oyun oynama ihtiyacı 8 - 9 aylık bebek gelişimi döneminde artış gösterir. Bebekler emeklemeyi öğrendikten sonra çok daha hareketli ve enerjik olurlar. Saklambaç, geometrik şekilli bulmaca oyunları ve sesli oyuncaklar ilgilerini çekmektedir. Aileler bu dönemde bebekleri ile sık sık oyun oynamalıdır. Böylece aralarındaki bağ güçlenir ve bebeğin zihinsel gelişimine katkı sağlanır.
  • Ebeveynler tarafından sürekli sınırlar konulması, 9 aylık bebeğin gelişimi için faydalı olmayabilir. Bebeği tehlikelerden korumak için ona sınırlar koymak yerine, çevresi güvenli hale getirilmeli ve keşfetmeye teşvik edilmelidir.
  • Bebekler bu aylarda duygularını belli etmeye başlarlar. Herhangi bir olay karşısında ne hissettiği, aile tarafından açıkça fark edilebilmektedir. Anne ve babanın yokluğu halinde endişeye kapılıp onları yanında isteyen bebek, yabancılar ile bir araya geldiğinde kendini huzursuz hissedebilir. Bu durumda ailenin vereceği tepkiler önemlidir ve bebeğin sosyal gelişimini etkiler.

9 Aylık Bebek Neler Yapar?

Dokuzuncu ay bebek gelişimi dönemleri arasında en büyük ilerlemenin kaydedildiği aylardan biridir. Aileler, bu dönemde bebeklerinin neler yapabileceğini öğrenmeli ve gelişimlerine destek olmalıdır. 9. ayda yapılacak doğru bir gözlem ile bebeğin işitme kaybı gibi bir sorun yaşayıp yaşamadığı anlaşılabilir. Bu nedenle bebeğin hareketleri yakından izlenmelidir.

9 aylık bir bebeğin kazanması beklenen beceriler aşağıdaki gibidir:

  • Bardaktan bir şeyler içebilir.
  • Emeklemeyi öğrenir.
  • Bir yerlerden destek alarak ayakta durabilir ve adım atabilir.
  • Kendi başına pozisyon değiştirebilir (yatarken ayağa kalkmak gibi).
  • Nesneleri tutmaya başlar.
  • Etraftan duydukları sesleri taklit ederler.
  • Farklı ortamlara girdiğinde yabancılık çeker ve aile üyelerinin davranışlarını taklit etmeye çalışır.
  • Nesneleri birbirine vurarak ses çıkarırlar.
  • Farklı şekilleri ayırt edebilirler.
  • Yabancı insanları ayırt ederek onları gördüklerinde huzursuz olabilirler.
  • Oyuncaklarının nerede olduğunu hatırlayabilirler ve onlara ulaşmak için önlerindeki engelleri farklı şekillerde aşabilirler.
  • Anlatılan hikayeleri ilgi ile dinlerler.
  • Uyarıları ve hayır kelimesini anlarlar.
  • Göremedikleri şeylerin de aslında orada olduğunu anlarlar. Saklambaç gibi oyunlar bu yeteneklerini pekiştirir.
  • Aile ile birlikte sofraya oturabilir ve onların yemeklerinden yiyebilir.
  • İsimlerine tepki verirler.

9 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

8 9 aylık bebek gelişimi için yeterince uyunması şarttır. Uyku düzeni, bebeğin ve ailenin günlük yaşam şekillerine uygun olarak hazırlanmalıdır. 9 aylık bebeklerin gece uykuları en az 11 saat olmalıdır. Gece uykusunun haricinde ise iki kez gündüz uykusuna yatırılmaları gerekmektedir. Böylece büyüme ve gelişmeleri desteklenir.

Bebeğin kendi başına uykuya dalabilmesine yardımcı olan uyku eğitimine başlanması için uygun bir zamandır. Uyku eğitiminin erken dönemde verilmesi sayesinde ilerleyen zamanlarda yaşanacak sorunların önüne geçilebilmektedir.

9. Ayda Hangi Aşı Yapılır?

Aşılar, bebekleri pek çok hastalıktan korumaktadır. Zamanı gelen aşıların yaptırılmaması halinde, bebeğin hayatı boyunca taşıyacağı bazı riskler oluşur. Özellikle de aşılanmadan okula başladığında bazı salgın hastalıklardan korunması mümkün olmayabilir.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan aşı takvimi, doğum sonrasında aileye verilir. Böylece zamanı gelen aşılar, gecikmeden yaptırılır. 9. ayda yapılması gereken herhangi bir aşı bulunmamaktadır. 6. ayda yapılan aşıdan sonra yeni bir aşı yapılması için bebeğin 12. ayına gelmesi gerekmektedir.

9 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

Anne karnında başlayan gelişim süreci, doğumdan sonra da devam etmektedir. Dokuz aylık bebeğin gelişimi, ebeveynler için oldukça heyecan verici olabilmektedir. Çünkü bebek çok daha iyi iletişim kurabilir ve hareketlenmeye başlar. Bu dönemde bebeğin aile tarafından desteklenmesi oldukça önemlidir.

9 aylık bebeklerde gelişimin desteklenmesi için ailelerin yapabilecekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerin kas gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Bu yüzden iki ellerinden destek olunarak yürütülmeleri tavsiye edilmektedir. Böylece kas grupları daha hızlı gelişir ve bebek yürümeye alışır.
  • 9 aylık bebeklere ayakkabı giydirilmesi doğru değildir. Bu dönemde oldukça hızlı büyüyen bebeklere alınan ayakkabılar ayaklarını sıkarak gelişimi kötü yönde etkilemektedir.
  • Bebeklerde 9 ay gelişimi sırasında kazanılan becerilerden biri de nesneleri tutabilmektir. Bu nedenle bebeğe bardaktan bir şeyler içmeyi öğretmek için doğru bir zamandır.
  • 9 aylık bebekler ellerindeki nesneleri fırlatmayı severler. Bu yüzden çevrelerinde cam gibi kırılacak eşyalar bulundurulmamalıdır. Özellikle de bardaktan su içirilirken plastikten yapılmış bardaklar tercih edilmelidir.
  • Bebekler 9. aydan sonra “hayır” kavramını öğrenmeye başlarlar. Bu nedenle yapmaması gereken bir şey yaptığında (elindeki bir cismi fırlatması gibi) ona bu davranışının yanlış olduğu anlatılmalıdır.
  • Basit heceleri söylemeyi öğrenen bebeğin konuşmayı öğrenmesine yardımcı olunması için onunla bol bol konuşulmalıdır. Bebeğe her gün kitap okunmalı ve hayvan sesleri taklit edilerek öğretilmelidir.
  • Oyun oynamak, 9 aylık bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeklerin zihinsel gelişimini desteklemek amacı ile saklama ve bulma oyunları oynanması tavsiye edilmektedir.
  • Bebekler bu aylarda emeklemeye ve bir yerlerden destek alarak hareket etmeye başlarlar. Ayrıca çekmeceleri açma gibi tehlikeli olabilecek davranışlar sergileyebilirler. Bu nedenle mümkünse çocuk kilitleri alınmalıdır. Eğer böyle bir imkan yoksa çekmece ve dolap içlerinde bebek için tehlike yaratacak deterjan gibi maddeler kaldırılmalıdır.
  • 9 aylık bebek eğitici oyuncaklar ile oynatılmalıdır. Tekerlekli oyuncaklar 9 aylık bebek hareketleri ve motor gelişimi için faydalıdır. Fakat bebek bu sırada ebeveynlerinin gözetimi altında olması gerekmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0