9 Aylık Bebek Beslenmesi

9. ayda bebek beslenmesi, bebeğin yavaş yavaş besin ürünlerini tüketebileceği bir döneme geçiş aşamasıdır. Bu dönemde bebek sıvı ve püre gıdaların yanı sıra sebze gibi katı gıdaları rahat bir şekilde tüketmeye başlamaktadır.

9 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

9. ayda bebek beslenmesi, bebeğin yavaş yavaş besin ürünlerini tüketebileceği bir döneme geçiş aşamasıdır. Bu dönemde bebek sıvı ve püre gıdaların yanı sıra sebze gibi katı gıdaları rahat bir şekilde tüketmeye başlamaktadır. Katı gıdalar ile birlikte anne sütü 8-9 aylık bebek beslenmesinde olmazsa olmaz besinlerin başında yer almalıdır.

İlk 6 ayda zorunlu olan anne sütünün bebeğin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin olmasından dolayı bu dönemde de günde en az yarım litre içmesi gerekir. Ancak emzirme süreleri önceki dönemlere göre daha azdır. Bebeğin anne sütü almasıyla birlikte katı besin takviyesinin de mutlaka yapılması gerekir. Böylece bebek yavaş yavaş ek gıdaya alışabilmektedir.

9 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

8-9 aylık bebek beslenmesi oldukça önemlidir. 9. aya gelen bebeklerin çoğu artık katı gıdaları da tüketmeye başlamaktadır. Katı gıdaya geçiş ile birlikte bebeklerin beslenmelerine yeni gıdalar da takviye edilebilir.

Bu süreç içerisinde her bebek gün içerisinde 750 ile 900 arasında kalori tüketimi yapmalıdır. Bu kalorilerin 400’ü anne sütünden alınırken kalanı ise alınan gıdalar tarafından karşılanmalıdır. Bebek bu dönem içerisinde 3 öğün şeklinde ek gıda tüketebilir.

Ebeveynler, bebeklerin gün içerisinde tüketmesi gereken her öğün miktarına dikkat etmelidir. 9 aylık bebek beslenme tablosu sayesinde anne ve babalar bu süreci daha iyi bir şekilde yönetebilir. Bu yüzden anne ve babalara örnek olması amacıyla hazırlanan 9 aylık bebek beslenmesi örnek menüsü faydalı olabilir.

Uyulması gereken 9 aylık bebek beslenme tablosu ise şu şekildedir:

  • Ana Öğün: Bebek uyanınca güne mutlaka anne sütü ile başlamalıdır. Ardından kahvaltısında yumurtanın sarısı ve kibrit kutusu kadar beyaz peynir dönüşümlü olarak verilebilir. Beyaz peynirin yerine lor peynir de kullanılabilmektedir. Ayrıca parçalara ayrılmış, evde yapılmış ekmek de kahvaltıya dahil edilebilmektedir.
  • Ara Öğün: Bebeğin ara öğünlerinde de anne sütünden tüketilmesi gerekir. Anne sütünün yanı sıra dilimlenmiş havuç veya mevsimine göre dilimlenmiş meyveleri bebeğinize verebilirsiniz. Yoğurt da bebeğin ara öğünü olabilir.
  • Öğle Yemeği: Sebze yemekleri bu dönemin en iyi yiyeceklerinden biridir. Öğle yemeğinde, mevsimine göre sebze çorbaları yapılabilir. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde bebek için tüketilebilir çorbalar arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra köfte veya et de yaparak bebeğin besleyici besinler tüketmesi sağlanabilir.
  • Akşam Yemeği: Bebeğin akşam yemeğinde brokoli, patlıcan, kabak gibi haşlanmış sebzeler verilebilir. Ev yapımı yoğurt ile birlikte parçalara ayrılmış ekmek vererek de tüketmesi sağlanabilir. Bunun yanı sıra küçük miktarda kırmızı et, tavuk göğsü veya balık da vererek protein ihtiyacı karşılanabilir.

9 aylık Bebek Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne ve babalar bu dönem içerisinde bebeklerinin besinlerini seçerken dikkatli olmalıdır. Bebeğin boğazına kaçabilecek yuvarlak şeklindeki erik, üzüm, vişne ve kiraz gibi meyvelerden uzak durulmalıdır. Ayrıca 1 yaşına kadar olan bebeklere alerjiye yol açabileceğinden dolayı yumurta beyazı verilmemelidir.

9 aylık bebek beslenme listesi içerisinde olmaması gereken besinler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Bal, içerisinde bulunan alerjenlerden dolayı bebekte ritim bozukluğu gibi pek çok probleme neden olabilmektedir. Bundan dolayı 9 aylık bir bebeğin bal içeren besinler tüketmemesi gerekir.
  • İnek sütü bebekte alerji oluşturabilir. Bu yüzden inek sütünün yoğurt veya peynir haline getirmeden verilmemesi gereklidir.
  • Salam, sosis, sucuk gibi etler kimyasal maddeler içermesinden dolayı uzak durulması gerekir. Ayrıca yağ ve kolesterol bakımından zengin oldukları için bebeğe zarar verebilmektedir.
  • Asitli içecekler ve kutu meyve suları gibi bol şeker içeren içecekleri tüketmemesi gerekir.
  • Kafein, bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabileceğinden dolayı kahve, kakao ve çikolata gibi besinler tüketilmemelidir. 
  • Balık dışı deniz ürünleri veya çilek bebeklerde alerjiye neden olabileceğinden dolayı uzak durulması gerekir.
  • Tütsülenmiş balıklar işlem görmesinden dolayı bebeğe zarar verebilir. Bundan dolayı bu dönemde bebeğe verilmemelidir.
  • Hazır ve tatlandırıcı içeren ürünler bebeklerden uzak tutulmalıdır.
  • Sakatatlar içerisinde virüs taşıyabileceğinden dolayı bebeğe verilmemelidir.

9 Aylık Bebek Ne Yer?

9 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi oldukça önemli bir süreçtir. Bebeklerin kahvaltı alışkanlığı kazanması açısından güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak bebeğin gelişimi için de önemlidir. 9 aylık bebek kahvaltı tarifleri ile bebeğin sağlıklı gelişimi kahvaltılarla desteklenebilir. Ayrıca 9 aylık bebeğe kilo aldıran besinler ile kahvaltıyı zenginleştirerek gelişimine de katkı sağlanabilir.

9 Aylık Bebek Kahvaltısı

9 aylık bebek kahvaltı menüsü içerisinde yer alabilecek besinler ise şu şekildedir:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 adet çekirdeği alınmış zeytin
  • 1 dilim tam buğday ekmeği alınmış ekmek
  • 1 adet domates
  • 1 kibrit kutusu büyüklüğünde tuzsuz peynir
  • Pekmezli lor peyniri

9 Aylık Bebek Akşam Yemeği

9 aylık bebek için gece beslenmesi bu dönem içerisinde mutlaka olmalıdır. 9 aylık bebek yemekleri de bu süreç içerisinde tüketilmelidir. Bu dönemdeki bebekler ailenin sofrasında yer alan yiyecekleri yavaş yavaş tüketmeye başlar. Bu yüzden 9 aylık bebek beslenme menüsü çoğunlukla yetişkinlerin yediği yiyecekleri içermektedir. Ancak bu dönemde bebeklere baharatlı olmayan ve az yağlı yemeklerin verilmesine dikkat edilmesi gerekir.

Her besinden yararlanmaları da oldukça önemlidir. 9 aylık bebek yemek tarifleri ile hazırlanan öğünler sayesinde bebeğin sağlıklı ve besleyici besinler tüketmesi sağlanabilir.

9 aylık bebek yemek listesi içerisinde aşağıdaki besinler bulunabilir:

  • Kırmızı et
  • Kıymalı taze fasulye püresi
  • Izgara somon balığı
  • Tatlı patates püresi
  • Sebze yemekleri
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0