8 Aylık Bebek Gelişimi

8 aylık bebek gelişimi, bebeklerin hızlı bir şekilde gelişme ve büyümesini devam ettirdiği bir süreç olarak değerlendirilebilir. Bebekler bu ay içerisinde daha meraklı ve ilgili bir tavır içinde olur ve gözle görülebilir şekilde bu merak ve ilgi durumu artmıştır.

8 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

8 aylık bebek gelişimi, bebeklerin hızlı bir şekilde gelişme ve büyümesini devam ettirdiği bir süreç olarak değerlendirilebilir. Bebekler bu ay içerisinde daha meraklı ve ilgili bir tavır içinde olur. Gözle görülebilir şekilde bu merak ve ilgi durumu artmıştır. Buna bağlı olarak etrafta dolaşmak ya da etraftaki objeleri inceleyip keşfetmek isterler.

Daha önceki aylarda gülme ve ciyaklama sesleri hakimken bu ay ile beraber fark edilebilir düzeyde bir olgunlaşma olur. Dolayısıyla bu olgunlaşmanın etkisiyle de yabancılara karşı çok daha temkinli bir duruş sergilerler.

8 aylık bebek üzerinde gözlemlenen en büyük gelişmelerden biri de harika bir biçimde neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlamalarıdır. Neden ve sonuçları birbirinden ayırt etmeye başlarlar. 

8 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

8 aylık bebek gelişim tablosu, bebeklerin boy, kilo ve baş çevresi ölçüleri üzerinden değerlendirilebilir. 8.aya ulaşmış bebeklerin büyük çoğunluğunun doğumdaki ağırlığının ortalama 2 kat kadar artmış olması beklenmektedir.

Bebeklerin boy ölçüleri, geçirdiği rahatsızlıklar ve sağlık durumları gibi çok sayıda etkenden etkilenmekte ve değişiklik göstermektedir. 8 aylık bebek gelişimi boy kilo gibi açılardan sağlık uzmanlarınca değerlendirilmelidir.

8 aylık bebek kilosu değerleri, kız bebeklerde, genel olarak erkek bebeklere nazaran 200 gram daha hafif olur. Bu aya kadar hızlı bir biçimde süren kilo artışı, 1 yaşa doğru yakınlaştıkça yavaşlama gösterir. 8 aylık bebek boy kilo konularında, bu dönemde gelişim ve büyümelerine dair herhangi bir problem olması halinde hekimlerce değerlendirme ve bilgilendirme yapılması gerekir.

Boy, kilo ve baş çevresi ölçülerine ek olarak ayak numarası konusu da gelişim tablosuna eklenebilir.

Kız ve erkek bebeklerde Sağlık Bakanlığı tespitince olması beklenen boy, kilo ve baş çevresi ölçüleri şu rakamsal aralıklardadır:

  • 8 Aylık Bebek Kilosu: 8 aylık erkek bebeklerin ortalama 8.8, kız bebeklerin ise ortalama 8 kilo ağırlığında olmaları beklenmektedir.
  • 8 Aylık Bebek Boyu: 8 aylık erkek bebeklerin ortalama 70 cm, kız bebeklerin ise ortalama 68.5 cm uzunluğunda olmaları beklenmektedir.

8 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

8 aylık bebeklerde duyusal gelişim, bu dönem içerisinde görme, işitme ve dokunma gibi duyularında gösterdikleri gelişimler olarak açıklanabilir.

Buna göre 8 aylık bebek gelişimi; görme, işitme, dokunma gibi duyusal açılardan aşağıdaki gibi bir ilerleme gösterir:

  • 8 Aylık Bebeklerde Görme: Bu 8 aylık dönem içerisinde bebeklerin görme yetilerinde farklılıklar olduğu gibi göz renklerinde de kalıcılık sağlanır. Bebeklerin göz renkleri, tamamıyla netleşmiş olur. Yine bu dönemde bebekler, etraflarını dikkatlice gözlemlemekte ve gözlemlediği her hareketi de hızlı bir biçimde öğrenme başarısı göstermektedir. İzleyerek öğrendikleri bu hareketleri taklit etme eğilimi içinde olurlar. Gelişen görme ve zeka yetileri sayesinde basit oyunları öğrenme becerileri de gelişmiş durumdadır. Bunu desteklemek adına onlarla bol bol oyun oynanması tavsiye edilir.
  • 8 Aylık Bebeklerde İşitme: Bu dönemde bebeklerin duyma yetileri geliştiğinden dolayı duyarak öğrendikleri sesleri çıkarma yetenekleri de gelişir. Bu sayede çıkardıkları sesler daha net olur ve mimikleri daha anlamlı hale gelir. İşitsel gelişimi sayesinde dilsel yetileri ve hecelemeleri de artmaktadır. Etraflarında duydukları, özellikle de öksürük gibi daha belirgin olan sesleri taklit ederler. Ayrıca duydukları seslere doğru yönelir ve ilgi toplamak adına çığlık atarlar.
  • 8 Aylık Bebeklerde Konuşma: 8 aylık bebek dil gelişimi konusunda ilerlemeler sağlar. Önceki aylarda kullandığı anlamsız kelimeleri yine kullanmaya devam eder. Ancak buradaki fark; bu kelimelerin biraz daha anlamlı bir hale bürünmesidir. Bu dönemdeki bebeklerden da-da, ga-ga gibi sözcüklerin yanı sıra ma-ma, ba-ba gibi anlamlı sözcükler de duyulabilir.

8 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

8 aylık bebeklerin zihinsel ve sosyal gelişimi hem zeka hem de sosyal beceriler açısından gösterdikleri gelişmeler olarak değerlendirilebilir.

Bebeklerde 8 ay gelişimi tablosuna göre sosyal ve zihinsel gelişim sürecine dair veriler şu şekildedir:

  • Bu dönemdeki bebeklerde zihinsel gelişimleri hızlanırken bazı motor beceriler de gelişmektedir. Bu anlamda en önemli gelişmelerden biri de desteksiz şekilde oturabilmeye başlamalarıdır. Çünkü 7 ila 10.aylar aralığındaki bebeklerde gövdenin üst bölümünü kontrol etme yetisi büyük oranda gelişme göstermektedir.
  • Bu dönemde gelişen zeka ve motor becerileri sayesinde bebekler, uzakta olan oyuncaklara uzanırken (eskiye nazaran) çok daha kararlı ve sağlam hareketler sergiler. Bu gelişimin hızlanması adına bebeğin sevdiği oyuncakların biraz daha uzakta bırakılması uygun olabilir. Bu sayede bebeklerin, karın kaslarını çalıştıracakları yardımcı egzersizler yapmaları sağlanmış olur.
  • Bu dönemdeki çocukların hem zihinsel hem de sosyal gelişimi açısından ebeveynlerle vakit geçirmesi, beraber oyunlar oynaması gibi girişimler oldukça destekleyicidir. Aynı zamanda 8 aylık bebek kitapları da bu zaman geçirme çabasına katkı sağlayabilir. Bu sayede iletişim gücü gelişir, oyun ve aktiviteler esnasında motor becerilerine de katkı sağlanmış olur.
  • 8 aylık bebekler, zeka gelişimleri açısından önceki aylara göre daha olgunlaşmış bir tavır içinde olur. Bunun bir neticesi olarak da yabancı insanlara karşı daha temkinli davranırlar.

8 Aylık Bebek Neler Yapar?

8 aylık bebekler, daha hareketli bir süreç içerisinde gelişimlerini sürdürür.

8 aylık bebek hareketleri, gelişim süreçleri kapsamında aşağıdaki gibidir:

  • Hareket kabiliyetleri artığı için hareketleri de değişir, daha kararlı olur ve artar.
  • Tek başına yatar pozisyondan oturma pozisyonuna desteksiz şekilde geçebilir.
  • Mobilyalardan destek alarak ayağa kalkabilir, bir süre kadar tutunarak ayakta durmaya başlar. Hatta bazı bebekler, buna ek olarak tutunarak adım atmaya-sıralamaya başlar.
  • Gelişen bilişsel ve motor becerileri sayesinde 8 aylık bebek davranışları, daha bilinçli şekilde ve amaca yönelik hareketler olarak gözlemlenir. Örneğin; acıktığı zaman “mama” kelimesi ile ihtiyacını belirtebilir.
  • Yabancı insanlara karşı korku duygusu artar ve daha temkinli olur.
  • Biri giderken el sallama hareketleri yapmaya başlar.
  • Kendisine yapılan “Bu, ayakların”, “Bu, anneannen” gibi telkinleri aklında tutmaya başlar.
  • Alçak yerlere çıkma eğilimi içinde olur. Elinden tutulduğu zaman ise yürüme çabasına girer.
  • Kendisine verilen “evet” veya “hayır” cevaplarını anlamlandırabilir.
  • Duygusal açıdan 8.ayındaki bebekler, ayrılık korkusu yaşarlar. Dolayısıyla ebeveynleri işe ya da benzeri bir yere giderken zorluklar yaşayabilir.
  • Aile bireylerini inceledikçe ve taklit ettikçe motor becerileri gelişir.

8 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

7-8 aylık bebek gelişimi açısından beslenme düzeni gibi 8 aylık bebek uyku tablosu ve düzeni de önemli konulardandır. 8 aylık bebek uyku düzeni bu ay ile beraber gelişir ve değişir. Geceleri uyur ve sabahları uyanmaya başlarlar.

8 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

8 aylık bebekler, gün içerisinde 1 ila 3 defa kadar gündüz uykusu uyuyabilir. Bu noktada gündüzleri 8 aylık bebek uykusu, totalde 3 ila 3.5 saat kadar yeterlidir. Bebeklerin 8.ayında hem gece hem de gündüz uykusu, toplamda ortalama olarak 14 saattir.

8 Aylık Bebek Nasıl Uyutulur?

8 aylık bebek uyutma yöntemleri, ebeveynlerin bu düzeni sağlıklı şekilde sağlamaları açısından önemlidir. Bu noktada geceleri bebeklerin uyuyacağı oda olabildiği kadar karanlık yapılmalıdır. 

Ebeveynlerin, geceleri çocuklarının yanındayken yavaş ve sakin hareket etmesi gerekir. Çok gerekmedikçe geceleri altı değiştirilmemeli ve bezinin kontrolü de nazik şekilde olmalıdır. Ayrıca gece uyandığı zaman kendisini oyun oynama zamanında gibi hissetmemesi açısından hareketli olan oyuncaklar, yatak alanından uzakta tutulmalıdır. 

8 Aylık Bebek Gece Neden Uyumaz?

8 ila 12 ay aralığında olan bebeklerin, geceleri yaklaşık 11 ila 12 saat kadar uyuması gerekmektedir. Gündüz uykusu olarak ise 2-3 saat süre yeterlidir. Dolayısıyla 8 aylık bebek uyku eğitimi, önerilen bu saat aralıkları ve toplamları üzerine yapılmalıdır. Bu noktada 8 aylık bebek uyku problemi yaşıyorsa gündüz uykusunda gereğinden fazla bir uyku saatine varılıyor olabilir. 8 aylık bebeğe uyku eğitimi verilirken gece uykusunda sorun yaşanmaması için gündüz uykusundaki düzen sağlanmalıdır.

8 aylık bebekte gaz sancısı, ateşlenme, hazımsızlık, fazla beslenme vb. türlü sorunlar yüzünden de gece uykusunda sorunlar yaşanıyor olabilir. Doğru gözlemlenmeli ve sebebi anlaşılamıyor veya bir sağlık sorununa dayanıyor gibi belirtiler veriyorsa ebeveynler tarafından doktora muayene ettirilmelidir. 

8 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebeklerin aşı takvimine göre belirli aylar içerisinde hastalık gibi durumlardan korunma sağlanması amacıyla aşılar yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığınca belirlenen aşı takvimine göre 8.ay itibariyle bebeklerin vurulması gereken standart bir 8 aylık bebek aşısı yoktur. Ancak bazı gecikmiş aşılar ya da destek vitamin ve hormon iğneleri, doktor tarafından takvime eklenmiş olabilir.

Bebeklerin aşı takvimine bakıldığında 6.ayda Hepatit B aşısının 3.dozunun, KPA ve 5’li karma aşının da yine 3.dozunun yeniden verildiği görülmektedir. 6.ayda bu aşılar olunurken, bir sonraki aşı tarihi 12.ay itibariyle gerçekleşir. 6 ila 12.aylar arasında kalan süreçte ve dolayısıyla 8.ayda da başka bir aşı bulunmamaktadır.

8 Aylık Bebek Gelişimi için Neler Yapılmalı, Nasıl Desteklenir?

8 aylık bebeğin gelişimini destekleyici öneriler, ebeveynlerin doğru bir gelişim sürecine katkı sağlamaları ve 8 aylık bebek psikolojisi dengesini kurmaları açısından önemlidir.

8 aylık bebek gelişimi için yapılması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Zihinsel gelişimini destekleyici oyunlar oynanmalı; zekâ gelişimi açısından doğru beslenmesi sağlanmalı ve güven duygusu içerisinde bilişsel gelişimi desteklenmelidir.
  • 8 aylık bebeklerin dil gelişimi için şunlar yapılmalıdır: Deneyimleri artırılmalı, hafızasında kelimelerin depolanması için sık sık onunla konuşulmalı, yüksek sesle her gün ona kitap okunmalı, şarkı söylenmeli, sorular sorulmalı, erişkin sözcükleri kullanılarak konuşulmalı, becerileri ödüllendirilmelidir.
  • 8 aylık bebek motor gelişimi ve becerileri için onun dikkatini çekecek şekilde yönlendirici hareketler yapılmalıdır. Örneğin; bardağı kulp kısmından tutmaya çalışan bebeğe, rahat şekilde tutmasını sağlayabilecek uygun tarzda bir alıştırma bardağı alınması tavsiye edilebilir. Bu sayede zaman içinde hem tutmayı hem de bardaktan içmeyi başarır.
  • Yürümesinin desteklenmesi açısından tutunup itebileceği bir yürüteç alınabilir. Bu tip yürüme arkadaşı oyuncaklar, bacaklarında güçlenme olmasını sağlar, yürüme konusunda cesaretlendirir.
  • Ayakta durmaya çaba gösterdiği bu süreçte doktor tavsiyesiyle uygun bir ayakkabı alınabilir ama ayak güçlenmesi açısından ev içinde çıplak ayakla dolaşması yararlıdır.
  • Yürümeye çalıştığı bu dönemde bebekler, evi keşfetmeye başlar. Bu nedenle ebeveynlerin evdeki güvenlik önlemlerini almış olması gerekir. Bu noktada ebeveynler, evi incelerken emekleyerek ya da onun boyuna göre eğilerek etrafı inceleyebilir. Bu sayede onun için tehlikeli olabilecek sivri köşeler gibi noktaları fark edebilir ve önlem alabilir. Bu noktada kilitli pencere ve kapılar, güvenlikli prizler gibi önlemler alınabilir.

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Beslenmesi Nasıl Olmalı?

8 aylık bebek beslenmesi ve gelişimi, hem zekâsı hem de bedensel gelişimi açısından önemlidir. Yaklaşık 6.ayda ek gıdaya başlayan bebekler, 8.aya vardıklarında pek çok besini denemiş olur. 8 aylık bir bebekte günlük enerji ihtiyacının yarısı kadarı anne sütünden ya da mamalardan alınırken kalan yarısı da besinlerden alınmalıdır.

Bu ay ile beraber alerji riski olmayan ve tuz bulunmayan çok sayıda sağlıklı besin tüketilebilir. Daha önceki dönemlerde pürüzsüz püre ve sıvı kıvamında besinler seçilirken bu ay ile beraber daha koyu bir kıvamı olan besinler de beslenme rutinine katılır. Bunların eklenmesi çene ve ağız gelişimlerinde önemlidir.

8 Aylık Bebek Ne Kadar Anne Sütü Almalı, Günde Ne Kadar Su İçmeli?

8 aylık bebekler, günlük enerji gereksinimin yarısını mamalardan veya anne sütünden alabilmektedir. Bu noktada alması gereken anne sütü ise her bir öğünde yaklaşık 180 ml kadardır. Günlük olarak ise öğün sayısı 4-5 öğün şeklinde düzenlenebilir.

Bir gün içerisinde ortalama olarak 100-120 ml kadar su içmesi gerekir. Bu ölçü, 6-12 ay aralığındaki tüm bebekler için geçerlidir. Dolayısıyla 8 aylık bebeklerde de ölçü budur.

8 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

8 aylık bebeklerin yiyebileceği besinler arasında parmak gıda şeklinde tanımlanan kendi kendine eline alıp yiyebileceği taze meyve sebzeler, sağlıklı beslenme, motor becerileri ve çene gelişimi gibi açılardan önemli olmaktadır.

Bebeğin gerekli mineral ve vitamin ihtiyacının karşılanması açısından sağlıklı karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağ kaynaklarından gerekli oranda tüketmesi gerekir. Hazır yiyeceklerden kaçınılmalı; taze yiyeceklere ağırlık verilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0