6. Hastalık

6.hastalık, viral kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olup şikayetleri giderici yönde bir tedavi biçimi uygulanır

6. Hastalık Nedir?

6. hastalık çocukluk çağında görülen bir hastalıktır. Altıncı hastalık roseola infantum olarak da bilinen viral kaynaklı bir bulaşıcı hastalıktır. 

Hastalığın kaynağı herpes ailesinin bir üyesi olan human herpesvirüs 6 (HHV – 6) ve human herpesvirus 7 (HHV – 7) virüsleridir. Bu enfeksiyon hastada ateş, döküntü gibi belirtilere neden olur.

Hastalık en sık 6 ay – 2 yıl arası çocukları etkilemekte olup diğer yaş gruplarında da vakalar olabilmektedir.

Hastalık genellikle hastalarda benzer belirtilere neden olur ve kötü komplikasyonlara neden olmaz. Hastalık sıklıkla ateş ve ateşin düşmesiyle ortaya çıkan cilt döküntüleri ile belirti gösterir.

Bazı vakalarda yüksek ateş hastada havale gerçekleşmesine neden olabilir. Bu durum hastalığın bir komplikasyonu olup acil müdahale gerektirir.

6. hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan virüs solunum salgıları ile insandan insana bulaşır. Virüsü kapan bir çocukta iki hafta içinde hastalık belirtileri oluşmaya başlar.

Bu sürece kuluçka süresi denir. Bu süre içinde de hastalığın bulaştırılma ihtimali vardır. Bağışıklık sistemi zayıf çocukların virüsle karşılaşmaması ve çocukların korunması önemlidir.

6. hastalık çocukluk çağında görülen diğer bazı bulaşıcı hastalıklar gibi (kızamık, kızamıkçık vs.) toplum genelinde büyük salgınların oluşmasına neden olmaz.

Hastalığın tedavisinde destekleyici tedaviler uygulanır. İstirahat, sıvı alımı ve ateş kontrolü tedavide uygulanan yöntemlerdendir. Hastalığın önlenmesini sağlayacak bir aşı günümüzde hala bulunmamaktadır.

6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Altıncı hastalık viral kaynaklı bir bulaşıcı hastalıktır. Hastalık daha çok bebekleri ve çocukları etkilemektedir. Hastalığa neden olan 6. hastalık etkeni HHV – 6 virüsüdür. 

Virüsün kişi tarafından vücuda alınmasının ardından kişide virüsün kuluçka dönemi başlar. Kuluçka döneminde hastada belirtiler görülmez. 

Altıncı hastalığın kuluçka süresi bir ila iki hafta arasıdır. Kuluçka döneminin ardından hastalığın ortaya çıkaracağı belirtiler görülmeye başlar. 

Altıncı hastalığın belirtileri arasında en sık ortaya çıkan ateş yüksekliğidir. Hastalarda ani ortaya çıkan yüksek ateş meydana gelir. Altıncı hastalığın sonucunda ortaya çıkan ateş yüksekliği 3 – 5 gün arası sürmektedir ve sonrasında ateş düşer.

Ateş yüksekliğinin düşmesinin ardından hastada cilt döküntüleri ortaya çıkar. Altıncı hastalık döküntüleri küçük, kırmızı renkli yama şeklindeki döküntülerdir. 

Ortaya çıkan döküntüler genellikle göğüste, sırtta, karın bölgesinde oluşur ve zamanla boyun ve kollara yayılır. Altıncı hastalık döküntüleri kişide kaşıntı ve rahatsızlık oluşturmaz. Döküntüler 2 – 3 gün içerisinde kaybolur. 

Altıncı hastalık huysuzluk yapabilir. Bebeklerde huysuzluk oluşması hastalığın sık belirtilerindendir. 

Hastalığın diğer belirtileri burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, iştahsızlık gibi belirtilerdir. 

Hastalarda yüksek ateş kaynaklı havale nöbeti geçirme durumu oluşabilir. Bu durum hastalığın ciddi bir komplikasyonu olup acil müdahale gerektirir. 

6. Hastalık Nedenleri Nelerdir?

Altıncı hastalık küçük yaşta çocukları ve bebekleri etkileyen virüs kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa neden olan virüs herpes ailesinin virüslerinden human herpesvirus – 6 ve human herpesvirüs – 7 virüsüleridir. 

HHV – 6 virüsü daha fazla rol almaktadır. Virüs solunum yolu salgıları ile bulaşmaktadır. Hastalarda yüksek ateş, ciltte döküntü ve huzursuzluk oluşmasına neden olmaktadır. 

Virüs kişiye bulaşmasının ardından 2 hafta boyunca kuluçka sürecine girer. Bu süreçte hastada belirti oluşmaz fakat hastalığı yayabilir. Kuluçka sürecinin ardından hastada ateş yüksekliği meydana gelir ve bu durum 3 – 5 gün sürer. 

Ateş yüksekliği bu sürecin ardından düşüş gösterir ve hastada ciltte döküntü meydana gelir. Kırmızı renkli küçük döküntüler 2 – 3 gün sonra kaybolur. Hastalık genellikle 1 hafta içinde komplikasyonsuz bir şekilde sonlanır.

6. Hastalık Teşhisi

Altıncı hastalık viral kaynaklı bir bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. Altıncı hastalığın etkeni HHV – 6 virüsü olup bu hastalık genellikle çocukluk çağındaki bireyleri etkiler. 

Hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu 6 ay – 2 yıl arası olup hastalık genellikle kötü seyir göstermeden kendini sınırlar ve hasta sağlığına kavuşur.

Hastalığın tanısı hasta öyküsü ve fizik muayene ile konulur. Hastalığın iyi seyirli ve kendini sınırlayan bir hastalık olması ayrıca hastalığın görüldüğü yaş grubu ile belirtilerin örtüşmesi ilerici testlerin yapılması gerekliliğini ortadan kaldırmıştır.

  • Hasta Öyküsü: Hastalığın tanısının konulmasında en önemli unsurlardan biri hasta öyküsüdür. Hasta yakınından alınacak öykü hastalığın tanısının konulmasında oldukça fayda sağlar. Hastanın ortaya çıkardığı belirtiler genellikle ateş ve cilt döküntüleridir. Ateş belirtisi döküntülerden önce meydana gelir. Ateş 3 – 5 gün içinde kendini sınırlar. Bu özelliklerin hasta yakınlarına sorulması (ateş kaç gündür var, hastanın yaş grubu, bulunduğu ortam vs.) ile hastalığın tanısı büyük ölçüde konulur ve hastaya destek tedavisi uygulanır.
  • Fizik Muayene: Altıncı hastalığın meydana getirebileceği fiziksel bulgular bulunmaktadır. Ciltte meydana gelecek kırmızı renkli küçük döküntüler altıncı hastalığın en sık fizik muayene bulgusudur. Cilt döküntülerinin özellikleri ve hastalığın diğer belirtileri birleştirildiğinde tanı konulur.

Hastalığın tanısı hasta öyküsü ve fizik muayene ile konulabilir. Kesin tanı için viral kültür gibi pahalı ve uzun zaman gerektiren testler genelde kullanılmamaktadır. 

6. Hastalık Tedavisi

Altıncı hastalık iyi seyirli bir hastalıktır. Hastalık virüs kaynaklı bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi ise şikayetlere yönelik destekleyici tedavidir. 

Virüs kaynaklı bir hastalık olması nedeniyle hastalığın tedavisinde antibiyotik tedavisi kullanılmaz. Hastalarda meydana gelecek şikayetlere yönelik evde uygulanabilecek basit tedavilerle tedavi uygulanır. 

Hastalarda ortaya çıkan en sık belirti ateş yükselmesidir. Ateş yüksekliğinin kontrolü için ıslak ılık bir havlu ile hastayı serinletmek, hastaya ılık bir duş aldırmak veya ateş düşürücü ilaç kullanımı yapılabilir.

Ateşin kontrol edilmesi önemlidir aksi halde hastanın havale geçirmesine neden olabilir.

Hastaların dinlendirilmesi ve yatak istirahati uygulanması gerekir.

Hastaların ateşlerinin yükselmesi nedeniyle hastalarda sıvı kaybı artar. Bu nedenle hastalara sıvı desteği verilmeli ve bu durum kontrol edilmelidir. 

Oda sıcaklığı ile oda neminin kontrol edilmesi gerekir. Hastalara kalın ve dar giysiler giydirilmemesi gerekir. 

Bu gibi yöntemler ile hastalık kontrol altına alınır. Kişide herhangi bir komplikasyon meydana gelmeden hasta iyileşir. Bazı hastalarda yüksek ateş kaynaklı havale nöbeti meydana gelebilir. Bu hastalara acil müdahale edilmesi gerekir. 

6. hastalık tedavisi için viral tedavi genellikle uygulanmamaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf bireylerde kullanımı hekim tarafından istenebilir.

6. Hastalık Tedavi Edilmezse

Altıncı hastalık viral kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık genellikle iyi seyirli olup 1 hafta içinde kendini sınırlar ve hasta iyileşir. Hastalık kişide ateş yüksekliği ve ciltte döküntüler ile karakterizedir. 

Hastalığın ilk günlerinde kişide ateş yüksekliği görülür. Ateş yüksekliğinin düşmesi ile birlikte kişide deri döküntüleri oluşur. Hastalık belirtileri bir hafta içinde ortadan kalkar. 

Hastalık için uygulanacak tedavi hastayı rahatlatacak destek tedavisidir. Hastanın var olan şikayetlerine yönelik hastanın şikayetlerini giderecek basit yöntemler tedavide kullanılır. 

Özellikle ateş yüksekliğinin kontrol edilmesi için hastaya ılık havlu ile serinletme ve ateş düşürücü tedavi uygulanır. Bu tedavilerin amacı ateşin daha da fazla yükselmesini önlemek ve hastanın havale nöbeti geçirmesine engel olmaktır. 

Bu tür tedavi yöntemlerin kullanımı ile hasta genellikle komplikasyonsuz bir şekilde sağlığına kavuşur. 

6. Hastalığa Ne İyi Gelir?

  • Altıncı hastalığın ortaya çıkardığı en sık belirti ateş yüksekliğidir. Ateş yüksekliği 38 santigrat derecenin üstünde seyretmektedir. Daha yüksek dereceli yükselmeler hasta sağlığı adına tehlikelidir. Bu nedenle hasta yakınlarının hastanın sık sık ateşini kontrol etmesi faydalıdır.
  • Altıncı hastalığın şikayetleri arasında olan ateş yüksekliğinin kontrolü için hasta yakınları hastanın kol ve bacaklarını ıslak havlu ile serinletebilirler. Bu sayede hastanın ateşi kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda gerekliliği takdirinde ateş düşürücü ilaçlar da kullanılabilir.
  • Hastalar yüksek ateş nedeniyle fazla miktarda sıvı kaybederler. Hastaların kaybettiği sıvıyı yerine koyabilmek için hasta yakınlarının hastaya sıvı desteği sunmaları önemlidir.
  • Altıncı hastalığın en sık komplikasyonu yüksek ateş kaynaklı havale nöbetidir. Bu durum hastanın sağlığını tehlikeye atmaktadır. Havale nöbeti gibi tehlikeli bir durumla karşılaşılması dahilinde hastayı acil olarak hastaneye götürmek gerekir.
  • Altıncı hastalık viral kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyon hastalığı hastalara solunum yolu salgıları ile bulaşmaktadır. Hastalık kötü seyirli bir hastalık değildir. Lakin immün sistemi düşük olan hastalarda hastanın vücut savunma sistemi virüsü baskılayamaz ve hasta hastalığı normal hastalar kadar kolay atlatamaz. Bu nedenle bağışıklığı düşük hastaların bu tür bulaşıcı hastalık bulunabilecek ortamlardan (kreş vb.) uzak durması faydalıdır.

6. Hastalığa Ne İyi Gelmez?

  • Altıncı hastalığın meydana getirdiği en sık şikayet hastada ateş yükselmesidir. Ateş yükselmesi bazı birkaç basit yöntem ile kontrol altına alınabilir. Bu sayede hasta rahatlar. Hastanın tedavi sürecinde hastaya kalın giysiler giydirilmemeli, rahat ve geniş giysiler tercih edilmelidir. Aksi halde hastanın ateşi daha fazla yükselebilir.
  • Hastalarda hastalık sürecinde yorgunluk ve huzursuzluk gibi şikayetler oluşabilir. Bu süreç boyunca hastaların dinlendirilmesi ve hastalara yatak istirahati uygulanması önemlidir. Hastaların efor kat etmemesi hastalığı daha erken atlatmalarına fayda sağlar.
  • Altıncı hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık solunum yolu salgıları ile yayılır. Bu nedenle çocukların kreş ve benzeri dış ortamlarda kişisel eşyalarının bulunması, bunları koruması ve çocukların hijyen kurallarına uyması hastalığa yakalanmamaları adına önemlidir.

Çocuklarda ve Bebeklerde 6. Hastalık

Altıncı hastalık bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık çocukluk çağında ortaya çıkmaktadır. Hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu 6 ay ile 2 yaş arasıdır. 

Bebekler ilk 6 ay boyunca annelerinden aldıkları antikorlar ile korunurlar. 6 ay sonunda ise virüsün bulaşma takdirinde hasta enfeksiyon geçirebilir. 

Bebeklerde altıncı hastalık sıklıkla ateş yüksekliği ve ciltte döküntüler ile karakterizedir. Çocuklarda altıncı hastalık da aynı belirtilere neden olur. Ateş yükselmesi cilt döküntülerinden önce meydana gelir ve ateş düştükten sonra hastada ciltte döküntüler meydana gelir. 

Bebeklerde ve çocuklarda 6. hastalığın tedavisi hastanın şikayetlerine yöneliktir. Hastanın var olan ateşinin düşürülmesi ve hastanın rahatlaması sağlanır. Hastalar bu tür destekleyici tedavilerle birlikte herhangi bir komplikasyona maruz kalmadan 1 hafta içinde iyileşir.

6. Hastalık için Hangi Doktora Gidilmeli?

6. hastalık çocukluk çağında meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın en sık görüldüğü yaş grubu 6 ay – 2 yıl arası yaş grubudur. Hastalığın çocukluk yaş grubunda görülmesi nedeniyle hastaları Çocuk Hastalıkları bölümüne götürmek gerekir. 

Hastalık hastada ilk olarak ateş yüksekliği göstererek ortaya çıkar. Hastalık bazı vakalarda hastaların yüksek ateş kaynaklı havale nöbeti geçirmesine neden olabilir. 

Hastada ateş yüksekliği ortaya çıktıktan sonra hastalığın tanısının konulması ve destek tedavisinin uygulanması için doktora başvurabilir. Havale nöbeti ise acil bir durum olup hastanın acil olarak doktora götürülmesi gerekliliğini oluşturur. 

Bu nedenle hastada yüksek ateş görülmesi takdirinde hastaların acil olarak doktora götürülmesi gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

6. Hastalık ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

6. Hastalık Nasıl Bulaşır?

Altıncı hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık herpes ailesinden Human Herpesvirüs – 6 virüsünün insanların solunum yolu salgılarında bulunması yoluyla bulaşır. Altıncı hastalık viral kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık HHV – 6 isimli virüs nedeniyle meydana gelip insanların solunum salgılarıyla yayılır. Çocukların toplu bulunduğu kreş gibi ortamlarda bulaşma ihtimali daha fazladır. Altıncı hastalık diğer bazı virüs hastalıkları gibi toplum genelinde salgınlara neden olmaz ve hastalık kendini sınırlar. Hastalar 1 hafta içinde şifaya kavuşur.

Dr. Veysel Atasoy