6 Aylık Bebek Beslenmesi

6 aylık bebeğin beslenmesinde tüketilecek en önemli gıda anne sütüdür. Aynı zamanda ek gıdaya geçiş süreci de bu dönemde başlamaktadır. Bu dönemde bebeğe verilecek ek gıdalar, alerjik olmayan ve sindirim sistemini rahatsız etmeyecek besinlerden olmalıdır.

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

6 aylık bebeğin beslenmesinde tüketilecek en önemli gıda anne sütüdür. Aynı zamanda ek gıdaya geçiş süreci de bu dönemde başlamaktadır. Bu dönemde bebeğe verilecek ek gıdalar, alerjik olmayan ve sindirim sistemini rahatsız etmeyecek besinlerden olmalıdır.

Altı aylık bebek beslenmesi, doktorun ve bebeğin isteklerine göre değişiklik gösterebilir. Başlanılacak ek gıdaların yanında mevsimine göre meyveler de tercih edilebilir. Bu meyveler mevsimine göre muz, şeftali, erik ve kayısı olabilir. Daha sonraki süreçte yoğurt da ek gıdalar arasına eklenebilmektedir.

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

6 aylık bebek beslenmesi, ek gıdaya geçilmesi ve bebeğin ihtiyaçlarına bağlı olarak şekillenmektedir.

6 aylık bebek beslenmesi aşağıdaki gibidir:

  • 6 aylık bebek beslenmesinde, anne sütüne ek olacak şekilde bazı besinlerin tüketimine yavaş yavaş başlanmaktadır.
  • Bu süreçte bebeğin vitamin ve mineral gereksinimlerinin artması, ek gıdalara geçişin nedenini göstermektedir.
  • Altı aylık bebek beslenmesi yoğunlukla anne sütü ile yapılmaktadır. Doktor önerisi ve bebeğin istemesine göre ek gıdalar, ara öğünlerde verilebilir.
  • Bu kapsamda bebek için yapılacak anne sütüne ek sebze püreleri, muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi evde ebeveynlerin de yapabileceği gıdalar tercih edilebilmektedir.
  • Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklerin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek, kolay sindirilebilen ve diğer besinlere göre daha az alerjik gıdalar tercih edilmelidir.
  • Süreç ilerledikçe gıda çeşitliliği artırılarak bebeğin farklı besinleri tatması ve gerekli vitamin/minarelin alınması sağlanmalıdır.

6 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

6 aylık bebek güne anne sütü veya devam sütleri ile başlamalıdır. Kahvaltı için de ana öğün daima anne sütü olmalıdır. Kahvaltıda tüketilecek ara öğünde bebeğe, yarım bebek kavanozu meyve püresi, sebze püresi ve benzeri gıdalar verilebilir.

6 aylık bebek sabah kahvaltısı için ek gıdaların miktarı ve içeriği oldukça önemlidir. Bebeğin sindirim sisteminde rahatsızlık oluşturacak gıda ve püreler tercih edilmemelidir. Kolay sindirilebilen, alerjik olmayan gıdalar bu kapsamda tercih edilebilir.

6 Aylık Bebek Akşam Yemeği Nasıl Olmalı?

6 aylık bebek akşam yemeği, üzerinde durulması gereken, oldukça önemli bir öğündür. Bu kapsamda bebek için hazırlanabilecek özel tarifler bulunmaktadır.

Altı aylık bebek, ek gıdaya geçiş döneminde sayılabilir. 0-6 ay arasında sadece anne sütü ile beslenen bebek, bu süreç içerisinde ek gıdalar ile tanışacaktır. Bebek için hazırlanan ve yüksek miktarda olmayan, doğal, katkı maddesi içermeyen besinler tercih edilmelidir.

6 aylık bebek akşam yemeği de bu şekilde hazırlanmalıdır. Sebze ve meyve püreleri tercih edilebilir. Hazırlanacak akşam yemeği yarım bebek kavanozu miktarında olmalıdır. Bebeğin besin ihtiyacı anne sütü veya devam sütleri ile karşılanmalıdır.

6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

6 aylık bebek beslenme menüsü içerisinde bebeğin temel gıdası anne sütüdür. Aynı zamanda düşük miktarlı ek gıdalar ile bebeğin ihtiyaç duyduğu vitaminler verilebilmektedir.

6 aylık bebek beslenme programı şu şekilde oluşturulabilir:

Sabah Kahvaltısı;

  • Ana öğün: 6 aylık bebek beslenmesine, sabah uyandığında anne sütü ile başlanmalıdır. Her beslenme listesi için ana öğün anne sütü veya uzman doktorun önerdiği devam sütü olmalıdır.
  • Ara öğün: Altı aylık bebek kahvaltısı ara öğününde tuz seviyesi düşük beyaz peynir ve yumurta sarısı tercih edilebilir. Anne sütü veya devam sütünün içerisine, dönüşümlü olarak yumurta ve beyaz peynir kullanılabilir. Bunların yanında pekmez, tahin ve labne peyniri de tercih edilebilir.

Öğle Yemeği;

  • Ana öğün: 6 aylık bebek beslenme listesinde öğle yemeği, anne sütü veya devam sütü ile başlamalıdır. Bunun yanında besleyici ek gıdalar tercih edilebilir.
  • Ara öğün: Anne sütü veya devam sütü ile başlayan öğünün yanında sebze püreleri tercih edilebilir. Sindirim sistemini rahatsız etmeyecek, kolay sindirilebilir sebzeler püre haline getirilerek bebeğe verilebilir. Aynı zamanda meyveli tam yulaflı muhallebi de tercih edilebilir.

Akşam Yemeği;

  • Ana öğün: 6 aylık bebek akşam yemeği ana öğünü, anne sütü veya devam sütü olarak belirlenmelidir.
  • Ara öğün: Altı aylık bebek akşam yemeğinde, tahıllı ek gıda tercih edilebilir. Bu oran 1 öğün için yarım çay bardağı şeklinde olabilir. Akşam yemeğinde daha çok sindirimi kolaylaştıracak, vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tercih edilmektedir.

Gece;

  • Gece bebek uyumadan önce anne sütü veya doktor tavsiyesi ile devam sütleri verilmelidir. Bebek gece uyandığında ise anne sütü ile desteklenmelidir. 6 aylık bebek gece beslenmesinde anne sütü veya devam sütü dışında ek gıda verilmesi önerilmemektedir.

Hazırlanan 6 aylık bebek yemek listesi her bebeğin bünyesine göre farklılık gösterebilmektedir. Uzman doktor önerisi bulunmadan yapılan beslenme listeleri bebek için ciddi zararlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu konuda hassas davranılmalıdır.

6 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

6 aylık bebek beslenme listelerinde dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Bu süreç içinde bebek ek gıda ile yeni tanışacağından, sindirim sistemini rahatsız edecek yiyeceklerin bebeğe verilmemesi önerilmektedir.

6 aylık bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir:

  • 6 aylık bebek için günlük beslenme listesi oluşturularak, oluşturulan listeye bağlı kalınmalıdır.
  • 6 aylık bebek için ek gıda tarifleri ile bebeğin sindirim sistemine rahatsızlık vermeyecek, kolay öğütülebilecek sebze veya meyve püreleri tercih edilebilir.
  • Bal gibi alerji riski yüksek ve kalp ritim bozukluğuna yol açabilecek gıdalar, 6 aylık bebek beslenme listelerinde yer almamalıdır.
  • Çilek, aşırı et-tavuk tüketimi ve balık dışı deniz ürünleri bebekte alerjik reaksiyon ortaya çıkarabilmektedir.
  • Tatlandırıcı ile hazırlanmış, tüm hazır ve işlem görmüş gıdalardan uzak durulmalıdır. Doğal olmayan meyve suları beslenme listesinde yer almamalıdır.
  • Protein düzeyi yüksek yumurta beyazı, altı aylık bebek menülerinde bulunmamalıdır. Yüksek protein bebekte alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
  • Çiğ süt (inek sütü) bu süreçte bebeğe verilmemelidir. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri ise doktor kontrolü dahilinde, az miktarda kullanılabilir.
  • İşlem görmüş et ürünleri (Sosis, salam, sucuk ve benzeri) 6 aylık bebek beslenme listesinde yer almamalıdır.
  • İçerisinde kafein bulunan kola, gazoz, kakao, kahve ve çikolata gibi gıdalar, 6 aylık bebeklerin beslenmesinde kullanılmamalıdır. Bebeklerde hayati derecede önemli alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
  • Asit içeren kola, gazoz ve kutu meyve suları, bol miktarda şeker içeren meşrubatlar bu dönem içerisinde kesinlikle tüketilmemelidir.

6-8 aylık bebek beslenme sürecinde, tüketilecek gıdalara oldukça dikkat edilmelidir. Ek gıdaya geçilmesinin ardından bebeğin vücudunda veya herhangi bir bölgesinde görülen kızarıklık, kaşıntı ve benzeri durumlar hızlı bir şekilde uzman doktora bildirilmelidir. Hekim tarafından yapılacak olan alerji testleri sonucunda bebek için uygun gıdaların tüketilmesine izin verilecektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0