5 Aylık Bebek Beslenmesi

5 aylık bebek ek gıda sürecine başlanabilir. Bu durum genellikle sadece tadımlar için geçerli olmalıdır ancak anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda beslenme listesinde mamalar da eklenerek ek gıdalı 5 aylık bebek beslenme listesi ya da beslenme tablosu oluşturulabilir.

5 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

5 ayını doldurmuş olan bir bebek artık duygularını gösterebilir. Kahkahaları anlamlıdır, çevresine tepki verir ve basit nitelikteki motor becerilerini sergilerken oldukça rahattır. Desteksiz oturmaya başlamış olabilir ya da kısa bir süre içerisinde başlayacaktır.

Aynı zamanda beslenme alışkanlıklarında ve beslenme düzeninde de bazı değişiklikler meydana geleceğinden; 5 aylık bebek ek gıda sürecine başlanabilir. Bu durum genellikle sadece tadımlar için geçerli olmalıdır ancak anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda beslenme listesinde mamalar da eklenerek ek gıdalı 5 aylık bebek beslenme listesi ya da beslenme tablosu oluşturulabilir.

5 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

5 aylık bir bebek henüz oldukça küçüktür ve midesi de bir o kadar hassastır. Bu yüzden 5 aylık oldukları zaman ve normal şartlar altında sadece anne sütü ile besleme yapılmalıdır. Anne sütünün çeşitli sebeplere bağlı olarak yetersiz olması durumunda ise doktor kontrolünde hareket edilmeli ve yapılan planlamaya uygun davranılmalıdır. Bu süreçte genellikle formül mama kullanımı yapılabilir.

  • Katı gıda geçişi yapılan beslenmenin ilk dönemlerinde, bebekler mideleri hassas ve çok küçük olduğu kadar yaklaşık olarak bir çorba kaşığı kadar yiyecek tüketebilmektedir. Bu yüzden tabağa koyulan normal bir porsiyonun bebek tarafından tamamen bitirilmesi mümkün değildir.
  • Zaman içerisinde gelişen ve büyüme gösteren bebeğinizin midesi de kendisi ile birlikte büyüyecektir. Bu durum porsiyonlarının yani yediği besin miktarının artmasına neden olacaktır. Bu durum göz ardı edilmemeli ve hazırlanan yemekler bu çerçevede sunulmalıdır. Anne sütünün devamlılığı ve ihtiyaç duyulan günlük besin değerlerinin tam anlamıyla alınması sağlanmalıdır. 
  • Ek gıda denemeleri yapılırken; birçok anne baba bebeğinin ilk yemek denemesini ağzından çıkarttığını ya da hiç yemek istemediğini görebilir. Oldukça normal bir durumdur ve ek gıdaya geçiş için acele edilmemesi gerektiğini sembolize edebilir.
  • Genel bir değerlendirme ile bebeklerin sindirim sistemlerinin 6. ay ve sonrasındaki süreçte, aşama aşama ek gıdaya geçiş için uygun olduğunu söylemek mümkündür. Fakat mecburiyet durumu varsa; yutma güçlüğünün olup olmadığı ve bebeğin desteksiz bir şekilde oturabilmesi kontrol edilerek yavaş yavaş ek gıdaya geçiş sağlanabilir.

5 aylık bebek beslenmesi aşağıdaki noktalara dikkat edilerek planlanmalıdır:

  • Bebeğin büyümesiyle birlikte ihtiyaçlarına göre emzirme süreleri arasındaki zamanda uzama görülebilir. Bu; her bebekte aynı olmayacaktır. Örneğin; kimi bebek 3 saatte bir emzirilirken kimisinin 5 saatte bir emme ihtiyacı doğacaktır. Genellikle gün içerisinde bebeğin doyması için; 5 ya da 6 kez anne sütü emilimi yapılması yeterlidir. 5 aylık bebek beslenme saatleri düzenli bir şekilde planlanmalıdır. Bu durum uyku düzeninin de sağlanmasını destekler. 
  • Artık beslenme daha sık ve emme daha uzun aralıklarla yapılacaktır. Ancak bebeğin emme gücünün büyümeyle birlikte artmasına istinaden, daha çok süt tüketimi yapılması da bir gereklilik haline gelecektir. Daha çok emecek ve daha çok süt isteyecektir. Bu sebeple süt miktarının yeterli olması önemli bir olgudur. 
  • Aksi ve özel bir durum olmadığında anne sütü alımına mutlak suretle devam edilmeli ve bebeğin gelişimini takip eden çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı tarafından önerilmediği sürece ek gıdaya bilinçsiz bir geçiş yapılmamalıdır. 

5 aylık bebek beslenme tablosunda kesinlikle bulunmaması gereken, yasak nitelikteki besin maddeleri aşağıdaki gibidir:

  • İnek ya da keçi sütü (sindirim sistemi tarafından özümsenemez)
  • Kutu mama ve çeşitlerinin ya da bisküvilerin inek sütü ya da keçi sütü ile karıştırılarak hazırlanmasıyla oluşan kaşık maması
  • Sebzeler ve meyveler (muz, elma, armut, patates, havuç ve türevleri dışında kalanlar)
  • Hayvansal protein grubunun üyesi olan et ürünleri ve yumurta çeşitleri
  • Yemek suları (içerisinde salça, tuz ve baharatlar bulunacağı için sindirimleri zordur)
  • Glüten ve glüten içeren ürünler
  • Deniz ürünlerinden kabuklu olanlar ve küçük balıklar (fazla miktarda çinko ve selenyum barındırabilirler ve bu sebeple zararlı niteliktedirler)
  • Turunçgil grubu (mandalina, portakal, greyfurt vesaire)

Bir bebeğin 5 aylık olması, katı gıdalar ve türevleri ile direkt olarak tanışabileceği anlamında değildir. Eğer ki ek gıdaya geçiş için mücbir sebepler söz konusu ise; aşağıda bulunan 5 aylık bebek beslenmesi örnek menüsü baz alınarak öğün planlaması yapılması mümkündür:

  • Meyveler: Bebeğin beslenmesinde kullanılması planlanan meyve yumuşak meyvelerden seçilmiş ve buna ek olarak tüketimi yapacak olan bebeğin herhangi bir sindirim sistemi sorunu yoksa çiğ bir şekilde yedirilebilir. Meyvelerden avokado ve muz; hububat grubuna alternatif olarak tüketimi yapılabilecek türdedir ve bunların pişirilmesine gereksiz olacaktır. 
  • Hububatlar: Pirinç ve yulaf ezmesi bu grubun üyelerindendir. Alerjen oluşturma ihtimalleri oldukça düşük olan yulaf ezmesi ve pirinç (pirinç unu formunda kullanılabilir) ek gıdaya geçiş sürecinin başlangıç aşamasında güvenli bir şekilde tüketilebilir. 
  • Sebzeler: Dişleri olmayan 5 aylık bir bebeğin çiğneme yapması da mümkün değildir. Boğulmaya sebebiyet verebileceği için; bu duruma karşı da önlem alınmalı ve çok iyi bir pişirme yapılması gereklidir. 
  • Proteinler: Proteinler genellikle hayvansal nitelikteki besin maddeleri oldukları için bakteri üretimine ve oluşumuna müsait durumdadır. Bunların önlenmesi amacıyla oldukça iyi bir pişirme yapılması gerekir. 

Yukarıda belirtilen gıda maddelerinin öğütülmeleri ve sularının çıkarılması, sonrasında ise 1 çay kaşığı kadar minik miktarlar ile kesinlikle karıştırılmadan, ayrı ayrı ve 3 gün kuralına uygun bir şekilde farklı zamanlarda verilmeleri önemlidir. 

5 aylık bebek ek gıda ve kahvaltısı tarifleri için alanında uzman bir diyetisyen desteği alınabileceği gibi; internet üzerinde de arama yapılması mümkündür. 

5 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

5 aylık bir bebeğin beslenmesinde özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli şey anne sütü ile beslemeye devam edilmesinin sağlanması ve bu ilke ile hareket edilmesidir. 

5 aylık bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki maddelerdeki gibidir:

  • Mutlak suretle anne sütüne devamlılık sağlanmalıdır. Şayet farklı sebeplere bağlı olarak anne sütü verimsiz nitelikte ya da yetersiz durumda ise; bir pediatristin bilgisi dahilinde ve takibi altında uygun olan devam sütünün belirlenmesi ile takviye sağlanmalıdır. Bu süreçte keçi ya da inek sütü kesinlikle yapılmamalıdır. 
  • Anne içeceği olarak tabir edilen içecekler, içerisinde folik asit, kalsiyum, çeşitli vitaminler ve demir barındırmaktadır. Bunların tüketimi doktor kontrolü ve tavsiyesiyle mümkündür. Bu şekilde annenin beslenmesinin daha zengin içerikli olması desteklenebilir. 
  • Bebeklik döneminde hemen hemen her bebeğin derdi olan gaz sancıları, yenen besinlerdeki değişiklikle birlikte devam edebilir fakat şiddetinde azalmalar olacaktır. Çünkü bağırsaklar da bebeğin büyümesiyle birlikte değişmektedir. 
  • Annenin çeşitli beslenmeyi tercih etmesi, her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda tüketmesi; anne sütünün akış süresinin devamlılığı, miktarı ve içerdiği besinler açısından çok önemlidir. Bu yüzden annenin bilinçli bir şekilde hareket etmesi gereklidir.

5 Aylık Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Verilir?

5 aylık bebekler için ek gıdaya geçiş yapılması; bebeğin henüz çok küçük olması ve buna bağlı olarak da sindirim sisteminin hazmetme işlemini kolay bir şekilde yapamayacak olması nedeniyle; mecburiyet söz konusu olmadığı taktirde önerilmeyen bir durumdur. Anne sütünün yetersiz ve verimsiz olduğu durumlarda da 5 aylık bebek ek gıdaya geçiş; anne sütüne yakın olan aylık bebek mamaları, kaşık maması ya da hazır kavanoz mamaları verilerek yapılabilir. Doğru zamanda doğru miktarda tadım yapılmasıyla ek gıdaya geçiş süreci başarılı bir şekilde geçirilebilir. 

5 aylık bebek beslenmesi ek gıdaları;

  • Ev yapımı yoğurt (hazır yoğurtlar içerisinde bulunan koruyucular sebebiyle önerilmemektedir)
  • Patates ve taze fasulye gibi sebzeler
  • İnce bir şekilde öğütülmüş olan arpa ve yulaf taneleri, pirinç unu gibi tahıllar
  • Muz, elma, avokado ve armut gibi güvenli nitelikteki meyveler şeklinde listelenebilir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0