4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebek gelişimi süreci, bebeğin hareketlerini bilinçli yapmaya başladığı evreyi oluşturmaktadır. Bu dönemde en belirgin görülen farklılıkları fiziksel gelişimlerine yansımaktadır ve destekli bir şekilde koltuk altlarından tutulduğu zaman ayaklarını zemin üzerinde tutabilirler.

4 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

4 aylık bebek gelişimi süreci, bebeğin hareketlerini bilinçli yapmaya başladığı evreyi oluşturmaktadır. Bu dönemde en belirgin görülen farklılıkları fiziksel gelişimlerine yansımaktadır. Dört aylık bebek gelişiminde, baş ve beden kısmı bir önceki aylara göre daha da belirginleşir. Destekli bir şekilde koltuk altlarından tutulduğu zaman ayaklarını zemin üzerinde tutabilirler.

4. ayda bebek gelişimi bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. 4 aylık bebek gelişimi için mevcut gereksinimlerinin maksimum verimlilikte sağlanması için ebeveynlerinin bilinçli olması ve olası değişikliklerin farkında olması gerekmektedir.

4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

4. ay bebek gelişiminde büyüme hızı daha önceki aylara oranla biraz yavaştır. Ancak genel anlamda bakıldığında dört aylık bebeğin gelişimine göre ortalama 350 ile 700 gram arası bir kilo artışı beklenmektedir. 4. ay sonunda bebeğin boyunun, bir önceki aya oranla 1,25 santimetre artması normal kabul edilmektedir.

4. ay bebek gelişimi boy kilo değerlerinin, cinsiyetler arası farklılıkları da bulunmaktadır. Bu farklılıklar çocuk doktorları tarafından yorumlanmaktadır ve bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişim durumu hakkında bilgi vermektedir. 4. ay bebek gelişimi boy kilo değerlerinin yanı sıra baş çevresinin de 1,25 santimetre büyümesi de gerekmektedir.

4 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi için aşağıdaki gibidir:

  • 4 Aylık Bebek Kilosu: 4 aylık erkek bebeklerin ortalama 6,5 kilogram, kız bebeklerin ise ortalama 6,1 kilogram ağırlığında olması beklenmektedir. 
  • 4 Aylık Bebek Boyu: 4 aylık erkek bebeklerin ortalama 63,5 santimetre, kız bebeklerin ise ortalama 61,5 santimetre boyunda olması beklenmektedir. 
  • 4 Aylık Bebek Baş Çevresi4 aylık erkek bebeklerde baş çevresinin ortalama 41,6 santimetre, kız bebeklerin ise ortalama 40,6 santimetre olması beklenmektedir. 

4 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

4 aylık bebeğin gelişimi duyusal yönden ele alındığında, ağlayarak kendilerini ifade ettikleri görülür. Ebeveynleri, ağlayan bebeği anlamaya çalışmalı, gerekli ihtiyaçlarına karşılık vermeli ve onunla ilgilendiğini hissettirmelidir.

Bu yaklaşımlar, 3-4 aylık bebek gelişimi açısından önemlidir ve bebeklere özgüven duygusu kazandırmaktadır. 4 aylık bebekler artık ağlama sonrası kendilerini sakinleştirmeyi başarabilir fakat yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar.

4 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 4 Aylık Bebeklerde Görme: 4 aylık bebekler artık çevresindekilerin farkına varmaya başlar. Bebeklerin görme kabiliyeti bu dönemde son derece gelişmektedir. Görselleri inceleme ve izleme yetenekleri olumlu yönde seyretmektedir. Başlarının etrafında dönen ışıklı ve renkli cisimleri kısmen takip edebilirler. Objelerin yerlerini algılama özellikleri artmaktadır ve objeleri tutmaya çalışırlar. Uzağında kalan şeyleri inceleyebilirler.
    4 Aylık Bebeklerde İşitme: 4 aylık bebekler çevresinde duydukları seslere karşı artık kayıtsız kalmazlar, sesin geldiği yöne bakabilirler ve birdenbire çıkan sesleri ayırt etmek için kafalarını çevirirler. Çıngırak ve müzik seslerine karşı kayıtsız kalmazlar. Bebeklerde işitme duyusu bu ayın sonunda tamamen gelişecektir. 
  • 4 Aylık Bebeklerde Konuşma: 4 aylık bebekler anlaşıldıklarını algıladıkları zaman gülümser ve ses çıkarmaya çalışırlar. Konuşurken kıkırdayabilir ve birden kahkaha atabilirler. Bir durumdan memnun olmadıkları zaman hislerini mimikleriyle ifade etmeye çalışırlar. 

4 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

4 aylık bebekler artık etrafındakilerle iletişim kurmaya başlar. Bu nedenle etrafındakilerden ve ebeveynlerinden birçok şey öğrenebilirler. Muhatap olduğu kişilerle göz kontağı kurabilirler. Kullanılan sözcükler yenidoğan 4 aylık bebek gelişimi açısından yeterli seviyede anlaşılır değildir ancak duyguları algılamaya çalışırlar. Etkilere karşı doğru tepki verirler.

Bu dönemde 4 aylık bebekler dil kullanımına mırıldanmalarla başlar. İstediklerini alamadıkları ve ilginin yetersiz kaldığı durumlarda ağlamayı tercih edebilirler. Bu nedenle insanların yanında olmaktan ve etkileşim halinde bulunmaktan keyif alırlar. 

Ses tonundan mutlu veya öfke duygularını algılayabilirler. Temel ihtiyaç durumlarında ağlayarak (açlık, alt kirletme, uyku vb.) kendi varlıklarını göstermeye çalışırlar.

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

4 aylık bebeğin yapabilecekleri adım adım artmaktadır. Bu dönemde kas aktiviteleri oldukça gelişmeye devam etmektedir. 

4 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeklerin yapabilecekleri aktiviteler ve hareketler şu şekilde sıralanabilir; 

  • Vücudundan uzaktaki objelere uzanabilir. 
  • Tüm renkleri algılayabilir.
  • Bir noktadan başka yöne dönebilirler. 
  • Kendi sesine tepki verebilir. 
  • Yüzüstü pozisyondayken dirseklerinden destek alarak hafif başını kaldırabilirler. 
  • Ebeveynlerini tanır ve seslerini anlayabilirler. 
  • Ellerini ağzının etrafında gezdirirler. 
  • Gösterilen bir hareket karşısında kahkaha atabilirler.
  • Ayaklarıyla kısa süreli de olsa oynayabilirler. 
  • Sırtüstü yatarken ellerinden tutunca başını kaldırabilirler. 
  • Ellerini gövdelerinin hizasında birleştirebilirler. 
  • Eline geçen cisimleri ağzına götürebilir. 

4 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Ebeveynler, 4 aylık bebeğin uyku düzeninin sağlanması için kendilerine göre planlar yapabilmektedir. Bazı bebeklerin duştan sonra uykuya dalmaları daha rahat olmaktadır. Annenin bu alışkanlığı bir rutin haline getirmesi sonucu bebek için de yeni bir alışkanlık kazanılmış olur. Aksi takdirde uykusunu alamayan bebekler gün boyu huzursuz olabilmektedir. 

4 aylık bebek uykusu için bebeğin bir günde ortalama 15 saat uyuması normal kabul edilmektedir. Bebeklerin gündüz uykuları 2 ile 3 sefer 2- 3 saat arasında olması dinlenmeleri için yeterli olmaktadır. 

Gece uykuları ise beslenmeleri de göz önüne alındığında 6 ile 8 saat arasında farklılıklar göstermektedir. Bazı bebeklerde bu süre uzamaktadır. 

4 Aylık Bebek Aşı Takvimi

4 aylık bebeklerin aşılanması Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenmektedir ve uygulanmaktadır. Bu dönem aşıları ve dozları şu şekildedir; 

İnfluenza Tip B/5’li Karma)- 2. Dozu 

4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?

4 aylık bebeklerin gelişimini destekleyen en önemli yapı taşları ailesi ve ebeveynleridir. Ebeveynlerinin onlarla konuşması, iletişim halinde olması dört aylık bebek gelişim tablosunu olumlu yönde etkilemektedir. 

4 aylık bebek gelişimi için ebeveynlerin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir:

  • Bebeğin yaptığı hareketlere gülümseyerek özgüven kazandırabilirler. 
  • Vücuduna masaj ve egzersiz yapılabilir.
  • Destekli bir şekilde oturtulabilir.
  • Bebeğin ismini kullanarak kimlik oluşumu kazandırılabilir. 
  • Fazla zorlamadan bacaklarına bisiklet sürme hareketleri yapılabilir. 
  • Masal ve hikaye kitapları okuyarak iletişim becerileri geliştirilebilir. 
  • Yüzüstü yatırarak daha rahat etmesi sağlanabilir. 
  • Uyaran sayısı arttırılarak bilişsel gelişimi desteklenebilir. 
  • Jest ve mimiklerle mutlu olması sağlanabilir. 
  • Kendini ifade edebilmeleri için sessiz ve sakin ortamlar sağlanabilir. 
  • Söylenilen ve çıkarılan seslere aşina olabilmesi için sık sık tekrar edilebilir. 

4 Aylık Bebeğin Oyuncakları Nasıl Olmalı?

Renksiz ve sessiz oyuncaklar, 4 aylık bebeklerin dikkatlerini çekmemektedir. Bunun yerine üç boyutlu, renkli ve ses çıkaran oyuncaklar gelişimlerine daha çok katkı sağlamaktadır. İlgisini çekecek oyuncaklar tercih edilmelidir. Yumuşak bloklarla şekiller oluşturulabilir. Parmaklara takılan minik kuklalarla oyunlar oynanabilir.

4 aylık bebeklerin oyuncakları daha çok göze hitap edecek şekilde seçilmelidir. Hayal gücünü geliştirecek ve düşünce kabiliyetine fayda sağlayacak oyuncaklar tercih edilmelidir. 4 aylık bebek oyuncakları arasında sağlıklı dişlikler, yumuşak minik toplar ve renkli kuklalar bulunabilir. 

4 Aylık Bebekler Nasıl Beslenmelidir?

4 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi birbiriyle yakından ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü, bebekleri ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeyi önermektedir. 4 aylık bebek gelişimi boy ve kilo değerleri anne sütüyle beslenme sıklığına ve düzenine göre şekillenmektedir. 

4 aylık bebek gelişimi kilo boy ve diğer vücut bölümleri sağlıklı beslenme sonucunda orantılı bir şekilde gelişmektedir. Bu dönem bebekleri için en uygun beslenme zamanları uykulu oldukları zamanlardır. Günde yaklaşık 4-5 defa bebek emmek istemektedir. 

Ebeveynler 4 aylık bebek gelişimi boy kilo eksikliği durumunda doktor önerisine göre bazı durumlarda anne sütünün yanında mama da tercih etmektedir. Mama miktarı bebeğin gelişimine göre farklılık göstermekte ve net bir miktarı bulunmamaktadır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0