4 Aylık Bebek Beslenmesi

4 ayını doldurmuş olan bir bebek net bir şekilde gelişimini gösterir. Artık kahkaha atabilir, tepki verebilir, basit motor becerilerini rahatlıkla sergileyebilir ve Bunlara ek olarak ise beslenme alışkanlıklarında ve düzeninde de bazı değişikliklerin görülmesi muhtemeldir.

4 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

4 ayını doldurmuş olan bir bebek net bir şekilde gelişimini gösterir. Artık kahkaha atabilir, tepki verebilir, basit motor becerilerini rahatlıkla sergileyebilir. Bunlara ek olarak ise beslenme alışkanlıklarında ve düzeninde de bazı değişikliklerin görülmesi muhtemeldir.

Dört aylık bebek ek gıda tüketimine başlayabilir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda beslenme listesinde mamalar dahil edilebilir.

4 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebekler henüz çok küçüktür ve mideleri oldukça hassas olduğu için 4 aylık oldukları zaman yalnızca anne sütü ile beslenmeye devam edilmelilerdir. 17.haftalık süreç tamamlanmadan önce ek gıdaya geçilmemelidir. Anne sütünün yeterli olmaması durumunda ise planlı ve doktor kontrollü bir ilerleme kat edilmelidir. Formül mama kullanımı yapılabilir. 3-4 aylık bebek beslenmesi mutlaka uzman kontrolünde olmalıdır.

Bebekler katı gıdaya geçiş yapılan ilk zamanlarda, bir çorba kaşığının yarısı kadarını yiyebilmektedir. Bu sebeple bir yemeğin bitirilmesi beklenmemelidir. İlk defa denenerek tecrübe edilen bir yemek olduğu göz ardı edilmemelidir. 

Bebek zaman içerisinde büyüme ve gelişim gösterdikçe; porsiyonları yavaş yavaş artacaktır. Bir bebeğin midesi, yalnızca yumruğu kadar büyüktür. Bu unutulmamalı ve porsiyonlar ona göre hazırlanmalıdır. Aynı zamanda anne sütüne de devam edilmeli ve bebeğin günlük besin ihtiyaçlarının tam anlamı ile karşılanması sağlanmalıdır. 

Bu süreç içerisinde, birçok anne baba tarafından bebeğin ilk yemek denemesini ağzından çıkarttığı görülecektir. Bu durum oldukça normal karşılanmalıdır ve bazı durumlarda bebeğin henüz katı gıdaya geçiş için hazır olmadığının da göstergesi niteliğindedir.

Bebeklerin sindirim sistemleri 6. ay sonrasında ek gıdaya kademeli geçiş için uygundur. Ancak mecburiyet söz konusu ise bebeğin desteksiz bir şekilde oturuyor olması ve yutma güçlüğü gibi bir problemin yaşanmıyor olması gerekmektedir.

Dört aylık bebek beslenmesi aşağıdaki gibidir:

  • Emzirme süreleri arasındaki zaman dilimi, bebeğin ihtiyaçlarına göre azalabilir. Bu durum bebekten bebeğe değişiklik göstermekte ve bununla beraber günde 4 ila 6 kez arası anne sütü alımı yapılması, bebeğin doyması için yeterli olacaktır. 
  • Daha az aralıklarla besleme yapılmasına karşın; emme gücünün de artması ile birlikte süt tüketimi daha çok yapılacaktır. Bunun için süt miktarının yeterli olması önemli bir faktördür. 
  • Özel bir durum söz konusu olmadığı taktirde anne sütü ile besleme yapılmasına devam edilmeli, hekim tarafından ek gıda önerilmedikçe kesinlikle başlanmamalıdır. 

4 aylık bebek beslenme tablosunda kesinlikle yer almaması gereken, yasak olan yiyecekler ise aşağıdaki gibidir:

  • Bisküvi vesaire ile inek sütü birleşimi ya da keçi sütü birleşimi
  • İnek sütü
  • Keçi sütü
  • Sebzeler
  • Meyveler
  • Hayvansal protein olarak nitelendirilen yumurta, kıyma gibi yiyecekler
  • Yapılan yemeklerin suları
  • Glüten
  • Balık 
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Turunçgiller

Bir bebeğin 4 aylık olması, katı gıdalar ile tanışabileceği anlamına gelmemektedir. Şayet ek gıdaya geçiş mecburi sebeple ile yapılacak ise aşağıdaki gibi oluşturulan örnek bir 4 aylık bebek beslenme menüsünden faydalanılabilir. 

  • Hububat Grubu: Bu grupta bulunan pirinç ve yulaf ezmesi alerjen oluşturma ihtimali en düşük olan besinlerdir. Bu nedenle başlangıç aşamasında kullanımı önerilmektedir. Avokado ve muz da bu ürünlere alternatif olarak değerlendirilebilir. 
  • Meyve Grubu: Kullanılacak olan meyve yumuşak kıvamlı ise ve bebeğin herhangi bir sindirim problemi bulunmuyor ise çiğ olarak verilmesi mümkündür. Hububat grubuna alternatif niteliğinde olan avokado ve muzun pişirilmesine gerek yoktur. 
  • Sebze Grubu: Çiğneme yapılamayacağı için boğulma durumunun da önlenebilmesi amacıyla iyice pişirilerek verilmesi gerekmektedir. 
  • Protein Grubu: Bakteri oluşumunu önleyebilmek amacı ile iyice pişirilerek verilmeleri gerekmektedir. 

Bu gıdaların öğütülmesi ve sularının çıkartılması; bunu takiben 1 çay kaşığı kadar küçük miktarlarda ve teker teker, kesinlikle karıştırılmadan farklı zamanlarda verilmesi gerekmektedir. 

4 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

4 aylık bir bebeğin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken başlıca unsur anne sütü ile besleme ilkesinin benimsenmesidir.

4 aylık bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Anne sütüne mutlaka devam edilmelidir. Anne sütünün yetersiz ya da verimsiz olması durumunda ise; alanında uzman bir çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı yani pediatrist kontrolü altında devam sütü ile takviye sağlanmalıdır. Bebek beslenmesinde ilk 1 yıl yani 12 ay bitene kadar keçi sütü ya da inek sütü kullanımı yapılamadığı unutulmamalıdır. Aksi bir durumda; alerjik reaksiyonlar görülmesi muhtemeldir. 
  • Genellikle ilk 3 aylık dönem içerisinde sürekli olarak yaşanan gaz sancıları, bu dönemde de devam etmektedir fakat şiddeti azalır. 
  • Anne sütünün miktarı, içeriği ve akış süresinin devamlılığı açısından; annenin yeterli bir şekilde dengeli ve çeşitli beslenme yapması oldukça önemlidir. Bu sebeple anne, beslenme düzenini iyi bir şekilde takip etmelidir. 
  • Anne çayı olarak da nitelendirilen, içerisinde kalsiyum, folik asit, demir ve çeşitli vitaminleri barındıran takviye edici nitelikteki özel anne içecekleri, hekim kontrolünde tüketilebilir. Böylelikle beslenme düzeninin daha da zengin olmasına katkı sağlanabilecektir. 
  • Anne sütünün yeterli olmadığının düşünülmesi durumunda, bebek de ağlamaları ile açlığını onaylıyor ise mutlaka takibi sağlayan hekim ile iletişime geçilerek çözüm üretilmelidir.

4 Aylık Bebeğe Ek Gıda Ne Verilir?

4 aylık bebekte ek gıdaya geçiş; bebek henüz çok küçük olduğu için ve sindirim sistemi kolay hazım işlemi yapamayacağı için mecbur kalınmadığı taktirde çok fazla önerilmemektedir. Alanında uzmanlaşmış hekimler, 17 haftalık süreç tamamlanmadan bebeğin ek gıda almasını uygun bulmamaktadır. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda ise 4 aylık bebeğe kaşık maması, anne sütüne en yakın nitelikteki 4 aylık bebek mamaları, hazır mamalar verilebilir.

Bebeğin desteksiz bir şekilde oturabilmesi ve yutma konusunda problem yaşamaması ile birlikte hekim kontrolünde ek gıdaya geçilebilir ve 4 aylık bebek için ek gıda tavsiyelerinden faydalanılabilir.

4 aylık bebek beslenmesi ek gıdaları; ev yapımı yoğurt, patates, taze fasulye, ince öğütülmüş yulaf, ince öğütülmüş arpa, pirinç unu, elma, armut, avokado ve muz şeklinde belirtilebilir. Bu yiyeceklere çok minik ölçüler ile tattırma yapılarak ek gıdaya geçiş süreci tamamlanabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0