4 Aylık Bebek Aşısı

Bebeklik döneminde rutin olarak yapılması gereken birtakım aşılar bulunmaktadır. 4 ay aşısı da bunlardan bir tanesidir ve yapılan bu aşılar 5’li karma aşı ve KPA aşılarıdır. Ancak toplumda 5’li karma aşı 4 ay aşısı olarak bilinmektedir.

Bebeklerde 4 Ay Aşısı Nedir?

Bebeklik döneminde rutin olarak yapılması gereken birtakım aşılar bulunmaktadır. 4 ay aşısı da bunlardan bir tanesidir. Bu aşılar tercihen 4. ayın sonunda yapılır. Bu dönemde bebeklere önceden birinci dozu yapılan aşıların ikinci dozları yapılmaktadır. Yapılan bu aşılar 5’li karma aşı ve KPA aşılarıdır. Ancak toplumda 5’li karma aşı 4 ay aşısı olarak bilinmektedir.

5’li karma aşı ile önlem alınan hastalıklar aşağıda belirtilmiştir.

  • Difteri: Sinir sistemi, kalp ve solunum yolları üzerinde ciddi etkileri bulunan bir hastalıktır. Bakteriler nedeniyle ortaya çıkmakta ve felç ile kalp krizi gibi tehlikeli durumları da beraberinde getirmektedir. Bazen ölümle de yol açabilmektedir. Günümüzde rastlanan bir hastalık değildir.
  • Boğmaca: Bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Henüz 1 yaşına gelmemiş olan bebekler için daha tehlikeli olabilmektedir. Halsizlik, güçsüzlük ve aşırı öksürük öne çıkan belirtileridir. 
  • Tetanoz: Özellikle paslı metal gibi materyallerin verdiği hasar ve yaralanmalar nedeniyle görülen bir hastalıktır. Bakteriyel bir toksinden kaynaklanmaktadır. Kişinin sinir sistemini etkileyerek kas kasılmalarına neden olmaktadır. 
  • Polio: Çocuk felci olarak da bilinmektedir. Üç tip enterovirüs nedeniyle ortaya çıkan ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Günümüzde görülen bir hastalık değildir.
  • HİB: Hemophilus influenza tip B, kanda iltihaplanma, kan zehirlenmesi, menenjit, zatürre ve epiglottit gibi ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bir çeşit bakteridir. Etkileri özellikle 5 yaşından küçük olan bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir.

Bebeklerde 4 Ay Aşısı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde 4 ay aşısı kas içine enjeksiyon yoluyla yapılmaktadır. Ancak herhangi bir dokuya zarar verilmemesi için aşının tecrübeli sağlık çalışanları tarafından yapılmasında fayda vardır. Aşı yapılan ortam mutlaka steril olmalıdır. Aşının ilk dozunun 2. ayda yapılmış olması ve ikinci dozun da 4. ayda yapılması gerekmektedir.

Aşının uygulama aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle aşının yapılacağı yer yaşa göre belirlenir. Kas içi enjeksiyon yöntemiyle yapılan bir aşıdır. 3 yaşın altındaki bebeklerde kas dokusunun en fazla olduğu yer bacağın ön yüzüdür. Bu nedenle genellikle uyluğun ön yüzüne yapılmaktadır. Ancak koldan da yapılabilmektedir.
  • Aşının yapılacağı yer uygun dezenfektanlar kullanılarak dezenfekte edilir.
  • Şırınga kullanılarak deri altına enjeksiyon yapılır.
  • Aşının yapıldığı bölge tekrar dezenfekte edilir. 
  • Son adım olarak aşının yapıldığı bölge bantlanarak işlem tamamlanır. 

Aşı yapılmadan önce ilerleyen bir beyin hastalığı olmadığından ve aşının ilk dozu yapıldıktan sonra ciddi alerjik reaksiyon gelişmediğinden emin olunması önem kazanmaktadır.

Bebeklerde 4 Ay Aşısı Yan Etkileri

4. ay aşısı yaptıranlarda uygulama sırasında ve uygulamadan sonra birtakım belirtiler gözlemlenebilmektedir. Bu belirtilerden bazıları normal kabul edilen yan etkilerdir. Enjeksiyonun içerdiği maddeler ve kuvveti nedeniyle görülebilmektedir. Ancak bazen uygulama hataları ya da farklı nedenlerden kaynaklı olarak daha ciddi yan etkiler görülebilmektedir. Bu nedenle bebeklerde 4 ay aşısı sonrasında belirtilerin takip edilmesi ve ciddi yan etkiler ile karşılaşılması halinde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir.

Bebeklerde 4 ay aşısının olası yan etkileri aşağıda belirtilmiştir.

  • Bebeklerde 4 ay aşısı sonrası ateş en yaygın görülen yan etkidir. Bu nedenle aşı uygulamasından sonra özellikle ilk 24 saat boyunca ateşin takip edilmesi ve kontrol altında tutulması önem kazanmaktadır. Ateşin normal seviyeye düşürülebilmesi için bebeklere uygun ateş düşürücüler kullanılabilir. Ayrıca 4. ay aşısından sonra banyo yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu nedenle ateşin kontrol altına alınabilmesi için bebeklere ılık duş da aldırılabilir. 
  • 4. ay aşısından sonra huzursuzluk da sık sık rastlanan yan etkilerden bir tanesidir.
  • Aşı uygulaması yapılan bölgede lokal ağrı ve şişlik de görülebilmektedir. 
  • Yorgunluk, huysuzluk ve iştahsızlık da sık rastlanan ve normal kabul edilen yan etkilerdendir. Bu belirtiler genellikle 48 – 72 saat içinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
  • 3 saat ve daha uzun süren ağlama atakları, ateşli havale, soluk beniz, uyaranlara yanıt vermeme ve kaslarda gevşeme gibi belirtiler çok nadir görülen ve ciddi yan etkiler arasında yer almaktadır. Ağlama atakları genellikle kendiliğinden son bulmaktadır. Belirtilen diğer yan etkiler genellikle daha ciddi sorunlara yol açmasa da doktora başvurarak önlem alınmasında fayda vardır. 

Yukarıda belirtilen yan etkilerin çok yoğun şekilde görülmesi halinde doktora başvurulması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0