4.5 Aylık Bebek Beslenmesi

Normal şartlar altında bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Ancak bazı annelerin sütü bir süre sonra yetersiz hale gelmektedir ve bu nedenle ek gıda takviyesi de alınarak bebekler beslenmektedir.

4.5 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

Normal şartlar altında bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Ancak bazı annelerin sütü bir süre sonra yetersiz hale gelmektedir. Bu nedenle ek gıda takviyesi de alınarak bebekler beslenmektedir. Fakat uzmanlar tarafından 4 – 4.5 aydan önce ek gıdaya geçilmesi tavsiye edilmemektedir.

Sütü yetersiz olan ya da herhangi bir nedenle anne sütü ememeyen bebeklerin ek gıdaya alıştırılması aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. 

4.5 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Dört buçuk aylık bebek beslenmesinde de anne sütü öne çıkmaktadır. Ancak bebeğin 4 – 4.5 aylık olduğu zamanlarda bazı annelerin sütü de eskisi kadar çok üretilmemektedir. Bu da bebeklerin anne sütüyle yeteri kadar beslenememesine neden olmaktadır.

Günlük ihtiyaçları olan besin değerlerinin tam olarak karşılanabilmesi için ek gıdaya başvurulabilmektedir. Ancak bebeklerin ek gıdaya alışma aşamasında, önceden oluşturulmuş olan beslenme rutininde de değişiklikler yapmak gerekebilmektedir.

Bebeklerin bağışıklık ve sindirim sistemleri bu dönemde henüz yeteri kadar gelişmemiştir ve güçlü değildir. İlk defa tüketeceği bazı gıdalar sindirim sistemi için ağır olabilir ve bebekler bu gıdaları sindirmekte zorlanabilir. Bu nedenle sindirimi kolay ve yumuşak gıdalar verilmesi gerekmektedir.

Verilen gıdaların alerjiye neden olmayacağından emin olunması gerekmektedir. Bu nedenle gıda seçerken dikkatli olunması gerekmektedir. 

4.5 aylık bebek beslenmesi sırasında dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Bu süreçte bebeklere verilmesi gereken ve verilmemesi gerekenler olmak üzere iki besin grubu bulunmaktadır. Bu gruplar göz önünde bulundurularak beslenme programı oluşturulması önem kazanmaktadır. 
  • Bebek 1 yaşına gelene kadar beslenme programına kesinlikle inek sütü dahil edilmemelidir. 
  • Bu dönemde de önceki gibi 3 saat aralıklarla öğün yapılması tavsiye edilmektedir. 
  • Glüten, süt ve süt ürünleri, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta, turunçgiller ve protein açısından zengin gıdaların 4.5 aylık bebeklere verilmemesi gerekmektedir.
  • Muz, avokado, elma, armut gibi meyveler, pirinç, yulaf, arpa, ev yapımı yoğurt, patates ve yeşil fasulye gibi gıdalar 4.5 aylık bebekler için uygundur. Bu gıdalar ile beslenme programı oluşturulabilir.
  • Ek gıdaya alışma sürecinde verilebilecek olan ev yapımı yoğurdun keçi sütü ile yapılması gerekmektedir. Bu dönemde beslenme programına dahil edilebilse de 5. aya kadar beklemekte fayda vardır. 
  • Bu süreçte ek gıda olarak hazırlanan yemeklerde tuz ya da şeker kullanılmamalıdır.
  • Bebekler önce tatlı meyve tatlarını deneyimledikten sonra sebze yemeyi reddedebilmektedir. Bu nedenle ek gıda denemelerine sebzeler ile başlanması tavsiye edilmektedir. Sebzelerin tadını aldıktan sonra meyveler verilebilir.
  • Bu süreçte doktorların reçete ettiği 4.5 aylık bebek beslenme tablosuna uyum sağlanması önerilmektedir. Bu tablo genel olarak anne sütü, sebze çorbası, yoğurt, meyve püresi, muhallebi ve hazır mamaları içermektedir.
  • 4.5 aylık bebek beslenme tablosu anne sütü olanlar ve anne sütü yeteriz olanlar için olmak üzere iki farklı beslenme programından oluşmaktadır. Anne sütünün var olması halinde öğünlerin çoğunda anne sütü verilmesi ve iki öğünde de ek gıda verilmesi tavsiye edilmektedir. 
  • Anne sütünün yetersiz olması halinde ise 3 öğünde anne sütü verilmesi, geriye kalan 4 öğünde ise ek gıda verilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak bu durumda ek gıda verilen her öğünde farklı besin türleri verilmesine özen gösterilmelidir. 
  • Ek gıda olarak verilecek olan yoğurdun evde ve günlük olarak yapılması gerekmektedir.
  • Meyve pürelerinin bekletilmeden, en kısa zamanda verilmesi gerekmektedir.

4.5 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ek gıdaya alışma süreci hem anne hem de bebek için sancılı geçebilmektedir. Bunun nedeni ilk katı gıda denemelerinde bebek vücudunun vereceği tepkinin bilinmemesidir. Beslenme düzeninde ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçilebilmesi için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. 

4.5 aylık bebek beslenmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Anne sütü yeterli olan bebekler için bu sürecin 6. aya ertelenmesi gerekmektedir. Yalnızca anne sütünün yetersiz olması halinde 6 aydan önce ek gıdaya takviyesi de yapılmalıdır.
  • Bu süreçte hazır mamadan çok evde hazırlanmış gıdalara yönelmek önem kazanmaktadır.
  • Bebeklerin henüz bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığı için alerji ortaya çıkması riski de yüksektir. Bu nedenle ek gıdaya alışma sürecinde bebeğin takip edilmesi ve olası belirtilerin saptanması gerekmektedir. Alerji nedeniyle ortaya çıktığı düşünülen belirtiler varsa bebeğe verilen gıdalar tekrar gözden geçirilmelidir.
  • Ailede çölyak hastalığı veya alerji geçmişi olan kişilerin ek gıdaya alışma sürecinde bebeğe verilecek besinleri dikkatli seçmesi gerekmektedir. 
  • Bebeğe ek gıda verilen her öğünde bir çeşit besin verilmelidir. Yeni alışmakta olduğu ek gıdaların karıştırılmaması tavsiye edilmektedir.
  • Ek gıda olarak verilecek besinlerin evde ve hijyenik bir ortamda yapıldığından emin olunmalıdır. Bu süreçte saklama koşullarına da önem verilmesi gerekmektedir.
  • Bebekler bu dönemde az miktarda besin tüketebilir. Bu nedenle daha fazla yemesi için zorlanmaması gerekmektedir. 
  • Bebekler bu dönemde vücutları için gerekli olan temel besin maddelerini anne sütünden karşılamaktadır. Ek gıdalar yalnızca ilerleyen zamanlar için hazırlık niteliğinde olmalıdır. 
  • Bebeklerin ilk katı gıda denemelerinde ağızlarından çıkarması ya da yemeyi reddetmesi normal kabul edilen bir durumdur. Bu çoğu zaman henüz katı gıda ile beslenmeye hazır olmadığının işareti olarak değerlendirilebilir. 
  • Bebeklere ek gıda verilmesi için yutma sorunu yaşamadığından ve desteksiz oturabiliyor olduğundan emin olunmalıdır.
  • Bebeklerin ek gıda olarak verilen gıdalara tepki göstermesi halinde bir süre bekledikten sonra tekrar denenmesi gerekmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0